Jeżeli chcesz szybko rozmrozić swoją lodówkę, musisz dokładnie wiedzieć, co i jak robić. Dzięki mojemu poradnikowi ten proces przebiegnie bez ryzyka uszkodzenia sprzętu. Przeczytaj go, aby rozmrażanie poszło Ci bezproblemowo!

Jeżeli chcesz szybko rozmrozić swoją lodówkę, musisz dokładnie wiedzieć, co i jak robić. Dzięki mojemu poradnikowi ten proces przebiegnie bez ryzyka uszkodzenia sprzętu. Przeczytaj go, aby rozmrażanie poszło Ci bezproblemowo!
Spis treści:
Rozmrażanie lodówki może pozornie brzmieć absurdalnie. Przecież chłodziarka nie mrozi, to po co zawracać sobie tym głowę? Niestety, rozmrażanie lodówki co jakiś czas jest konieczne, jeśli chcesz, żeby sprzęt długo działał bezawaryjnie.
Powtarzanie procesu rozmrażania jest istotne przede wszystkim dlatego, że nawet na ściankach lodówki osadza się delikatny szron. Jeśli będzie się zbierał przez długi czas, to sprzęt zacznie pobierać więcej energii.
W skrajnych przypadkach, gdy lodu będzie już całkiem sporo, organiczny to miejsce w komorze. Mam jednak nadzieję, że nikt do takiego stanu nie doprowadza swojego sprzętu.
Lodówkę powinno rozmrażać się przynajmniej co pół roku, a w przypadku starszych modeli nawet co 2 – 3 miesiące. Sam proces jest też dość czasochłonny, trwa przynajmniej kilka godzin (zależnie od pojemności urządzenia).
Cały proces rozmrażania lodówki jest prosty, a jedyną trudnością jest zabezpieczenie żywności. Na szczęście nie są to artykuły głęboko zamrożone, dlatego wystarczy, że odpowiednio przykryjesz JE na przykład folią lub papierem i umieścisz w chłodnym i zacienionym miejscu.
W zimie żywność z lodówki wystaw na zewnątrz, na przykład na balkon. Jeśli wiesz, że będziesz rozmrażać chłodziarkę, postaraj się wcześniej zjeść te produkty, które mogą się łatwo zepsuć. Unikaj też kupowania świeżych artykułów na czas czyszczenia sprzętu.
Zatem jak odmrozić lodówkę?
Zobacz zestawienia sprzętów do chłodzenia i mrożenia:
Coraz większą popularnością cieszą się lodówki Amica, LG, Whirlpool i innych znanych producentów z funkcją No Frost. Zapobiega ona powstawaniu i osadzaniu się szronu.
Jak i w ogóle czy trzeba lodówkę No Frost rozmrażać?
Cała idea lodówki jest taka, że nie musisz tego robić. Albo raczej trzeba robić to rzadziej. Rozmrażanie lodówki No Frost nie ma na celu pozbycie się szronu, a jedynie umycie komory i wyeliminowanie brzydkich zapachów.
Dlatego raz na pół roku, czy nawet raz na rok, rozmroź chłodziarkę No Frost (lub np. NeoFrost) tak samo, jak każdą inną lodówkę Liebherr czy Electrolux.
Trudnością w rozmrażaniu lodówki może wydawać się zabudowa kuchenna. Jeśli chłodziarka jest obudowana frontami kuchennymi, to czy cały proces jest w ogóle bezpieczny?
Jak każdą chłodziarkę, również taką zabudowaną, trzeba regularnie czyścić.
Jak rozmrozić lodówkę w zabudowie? Postępując dokładnie tak, jak przy każdej innej. Różnica jest taka, że nie uda Ci się wyczyścić jej z zewnątrz (chyba że postawisz na lodówkę do obudowy, wtedy wyczyścić jej front, a nie front meblowy).
Dla pewności dodatkowo zabezpiecz też otoczenie lodówki do zabudowy i jej front przed zamoczeniem, na przykład za pomocą ściereczek.
Lodówkę trzeba regularnie rozmrażać, ale niektóre sygnały powinny skłonić Cię do zrobienia tego wcześniej. Przede wszystkim zabierz się do pracy, jeśli na ściankach zauważysz grube warstwy szronu.
Jeśli produkty spożywcze pokrywa cienki lód, to także znak, że warto rozmrozić lodówkę. Obserwuj regularnie tył i ścianki komory oraz te artykuły, które układasz głęboko we wnętrzu chłodziarki.
Zwiększony pobór energii przez lodówkę, bez zmian ustawień, również może być sygnałem do odmrożenia lodówki. Zalegający na ściankach szron zmusza sprzęt do intensywniejszej pracy.
Przeczytaj też:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.