Jak rozmrozić zamrażarkę? Szybkie rozmrażanie!

Odpowiednie dbanie o sprzęt to gwarancja długiego użytkowania. Dowiedz się, dlaczego i jak często należy rozmrozić zamrażarkę, aby cieszyć się jej bezproblemowym działaniem oraz komfortowym przechowywaniem żywności.

Jak rozmrozić zamrażarkę? Szybkie rozmrażanie

Spis treści:

    Co daje rozmrażanie zamrażarki?

    Rozmrażanie zamrażarki niesie za sobą kilka korzyści. Przede wszystkim to najbardziej popularny sposób na przygotowanie sprzętu do dokładnego umycia, pozbycia się wszelkiego brudu z wewnątrz.

    Regularne rozmrażanie daje Ci też większą szansę na długoletnie użytkowanie sprzętu. Nie zastanawiasz się później, dlaczego zamrażarka nie mrozi.

    Ponadto rozmrażanie sprzętu pozwala zachować odpowiedni poziomu energii elektrycznej. Bardzo oszroniony sprzęt zużywa jej znacznie więcej, więc dbałość o tę kwestię jest niezwykle ważna.

    Chyba nie zdziwi nikogo również to, że prawidłowe dbanie o zamrażarkę, w tym jej regularne rozmrażanie, wiąże się z utrzymaniem odpowiednich, higienicznych warunków przy przechowywaniu produktów spożywczych.

    Wiele najlepszych zamrażarek oferuje No Frost, ale te bez wspomnianego systemu należy rozmrażać.

    Jak rozmrozić zamrażarkę szufladową?

    Po kilkumiesięcznym użytkowaniu sprzętu przychodzi pora na jego czyszczenie. Jak rozmrozić zamrażarkę Whirlpool, Electrolux lub inne marki? Czy zasady postępowania różnią się w zależności od producenta i modelu sprzętu?

    Co do zasady nie ma to dużego znaczenia. Proces odmrażania przebiega podobnie.

    Początkowo podam Ci prostą instrukcję, jak szybko odmrozić zamrażarkę szufladową, a w kolejnym kroku przejdę do omówienia tego procesu w przypadku zamrażarek skrzyniowych.

    Oto poradnik rozmrażania zamrażarki szufladowej:

    1. Odłącz zamrażarkę od prądu oraz zabezpiecz podłogę. W tym celu na posadzce rozłóż duży ręcznik lub stare prześcieradło. Wyjmij wszystkie znajdujące się w wewnątrz produkty i odpowiednio zabezpiecz je przed odmrożeniem. Możesz wykorzystać do tego duży pojemnik termiczny.
    2. Po opróżnieniu całej żywności przystąp do wyjęcia szuflad i półek. Delikatnie je wysuń i usuń z nich nagromadzony lód, a następnie umyj ciepłą wodą z płynem. Szron ze ścianek komory łatwo usuniesz plastikową skrobaczką. Pamiętaj jednak, aby dużego lodu nie pozbywać się na siłę, ponieważ możesz uszkodzić zamrażarkę. Lepiej, jeśli odczekasz kilka minut i dopiero później przystąpisz do działania. Nie używaj również ostrych lub metalowych akcesoriów mogących zarysować ścianki urządzenia.
    3. Pora na umycie wnętrza komory. Użyj do tego miękkiej i wilgotnej ściereczki. Staraj się co jakiś czas moczyć ją w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Na koniec całość przetrzyj do sucha ręcznikiem papierowym.
    4. Kiedy masz do czynienia z zamrażarką przeznaczoną do zabudowy, zwróć również uwagę na pewien element o nazwie maskownica wentylacyjna. Dolną część zabudowy umyj miękką ściereczką zamoczoną w wodzie z płynem. Z kolei do wyczyszczenia wszelkich zakamarków użyj tradycyjnych wykałaczek lub po prostu patyczków higienicznych. Maskownicę umyj ciepłą wodą z płynem, a trudno dostępne miejsca wyszoruj miękką szczoteczką do zębów. Następnie całość dokładnie osusz i zamontuj na swoje miejsce.
    5. Przystąp do umycia drzwi. Użyj do tego zwilżonej ściereczki, a na końcu całość wytrzyj dokładnie do sucha. Nie zapomnij o uszczelce, która również wymaga dokładnego wyczyszczenia. Po jej umyciu zabezpiecz drzwi. Być może Cię zaskoczę, ale bardzo dobrze sprawdzi się do tego wazelina kosmetyczna.
    6. Włóż do środka wszystkie półki i szuflady. Poukładaj w nich swoją żywność i przy okazji sprawdź, czy żaden produkt nie stracił ważności.
    7. Podłącz zamrażarkę do zasilania.

    Wskazówka: Jeśli dysponujesz sprzętem z funkcją Super Frost, włącz ją około 24 godziny przed przystąpieniem do rozmrażania. Dzięki niej temperatura ze standardowych -18 stopni Celsjusza obniży się do ok. -32 i schłodzi żywność oraz uchroni ją przed szybkim rozmrażaniem. Ty jednocześnie zyskasz więcej czasu na odmrożenie urządzenia.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Jak rozmrozić zamrażarkę skrzyniową?

    Podobnie jak w przypadku zamrażarki z szufladami, tak i w przypadku sprzętu skrzyniowego kluczowe jest jego odłączenie od zasilania. Temperatura zamrażarki musi wynosić 0 stopni Celsjusza.

    Jak rozmrozić zamrażarkę Electrolux lub np. Beko czy też inną otwieraną do góry? Poza wspomnianym wyżej korkiem pamiętaj, aby wyjąć ze środka wszystkie zamrożone produkty. Odłóż je w bezpieczne miejsce, czyli takie, gdzie nie ulegną rozmrożeniu.

    Jeśli po raz pierwszy przechodzisz przez proces odmrażania zamrażarki skrzyniowej, warto wówczas wspomóc się instrukcją obsługi. Dlaczego? Wszystko za sprawą korka spustowego odpowiadającego za zamknięcie kanału odpływu wody.

    Element ten musisz odpowiednio przekręcić, ale nie zakręcać całkowicie. I w tym momencie warto zajrzeć do instrukcji, ponieważ w każdym modelu może to wyglądać trochę inaczej.

    Upewnij się, czy kanał odpływu wody jest drożny i podstaw miskę na cieknącą wodę, aby uniknąć zalania posadzki.

    W kolejnym kroku wymyj wewnętrzną, jak i zewnętrzną część komory. Użyj do tego ciepłej wody, płynu np. do mycia naczyń oraz miękkiej ściereczki z mikrofibry.

    Całość dokładnie osusz, po czym ułóż wszystkie wyjęte wcześniej produkty i podłącz sprzęt do zasilania.

    Czy rozmrażanie zawsze musi być czasochłonne?

    Zapewne odmrażanie urządzenia nie kojarzy Ci się z niczym przyjemnym, wręcz przeciwnie. Godziny pracy i czekania, aby wreszcie móc umyć wnętrze zamrażarki, potrafią dać się we znaki.

    W takim razie, jak szybko rozmrozić zamrażarkę i zmienić swoje nastawienie do tego zadania? Okazuje się, że istnieją pewne triki, które znacznie przyspieszą nudną jak dotąd czynność.

    Najprostszym sposobem będzie ustawienie we wnętrzu zamrażarki miski z wrzątkiem. Możesz również pozostawić włączony wiatrak lub użyć specjalnego przepychacza. Gorąca woda sprawi, że pod wpływem pary lód znacznie szybciej się rozpuści. Z kolei stosując ostatni podpowiedziany przeze mnie element, w krótkim czasie usprawnisz przepływ wody.

    Kiedy należy rozmrozić zamrażarkę?

    Bez względu na to, czy masz zamrażarkę skrzyniową, czy też szufladową, odmrażanie musisz przeprowadzać regularnie. Ustaw sobie przypomnienie lub napisz karteczkę i przyklej ją w widocznym miejscu. Tym sposobem na pewno nie zapomnisz o regularnej pielęgnacji swojego urządzenia.

    Wysokiej jakości modele nie wymagają częstego mycia, dlatego wystarczy, że proces czyszczenia przeprowadzisz raz na rok, ewentualnie raz na pół roku. Oczywiście o tak rzadkim rozmrażaniu możemy mówić, kiedy faktycznie dbasz o swój sprzęt i utrzymujesz go w porządku.

    Sytuacja wygląda już zupełnie inaczej w momencie wyczuwania brzydkiego zapachu z komory lub zauważalnego gołym okiem brudu. Takie sygnały są ewidentnym powodem do jak najszybszego odmrożenia sprzętu.

    Rozmrażanie jest konieczne, kiedy w komorze pojawi się lód i szron. Jeśli zauważysz, że taki problem pojawia się często, skonsultuj się z fachowcem. Na pewno wskaże on, co jest przyczyną nieprawidłowego działania zamrażarki i podsunie skuteczne rozwiązania.

    Sprawdź też instrukcję obsługi, ponieważ zdarza się, że producent podaje przybliżoną grubość lodu, jaka może osiadać wewnątrz komory. To dobra wskazówka, kiedy należy rozmrozić zamrażarkę.

    Zamrażarkę najlepiej odmrażać w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wtedy nie masz problemu z odpowiednim przechowaniem zamrożonej żywności.

    Jak postępować z zamrożoną żywnością?

    W celu rozmrożenia sprzętu niezbędne jest jego dokładne opróżnienie. Pamiętaj o dobrym zabezpieczeniu żywności, aby móc bezpiecznie ponownie ułożyć ją w zamrażarce.

    Jak już wspomniałem, najwłaściwszym momentem na przeprowadzenie całego procesu czyszczenia sprzętu jest okres jesienno-zimowy. Niskie temperatury nie spowodują szybkiego rozmrożenia poszczególnych produktów, a Ty zyskasz więcej czasu na dokładne wyszorowanie swojego urządzenia.

    Jeśli jednak daną czynność wykonujesz latem, zaopatrz się w pojemniki lub torby termoizolacyjne bądź do miski z zamrożoną żywnością dodaj sporą ilość lodu. Możesz także poszczególne produkty spożywcze owinąć gazetą i umieścić je w chłodnym pomieszczeniu.

    Przeczytaj też: Czy zamrażarka może stać na mrozie?

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments