Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej?

Smażenie we frytkownicy beztłuszczowej jest mocno zautomatyzowane, ale musisz poznać kilka zasad oraz porad, aby dobrze przygotować frytki. Wszystkie wskazówki zawarłem w poniższym poradniku. Przeczytaj go, a prędko się dowiesz, jak używać frytkownicy!

Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej?

Spis treści:

    Jak zrobić frytki we frytkownicy beztłuszczowej?

    Wydajna i mocna frytkownica beztłuszczowa rozgrzewa się bardzo szybko, najczęściej od 3 do 5 minut, dlatego nie musisz martwić się długim czasem przygotowania.

    Ziemniaki wystarczy umieścić w specjalny koszu, uruchomić urządzenie jednym przyciskiem i poczekać do momentu całkowitego wypieczenia. Ustawienie temperatury oraz mocy zależy nie tylko od Twoich preferencji, ale i od rodzaju frytek. Warto wówczas sugerować się wskazówkami producenta zawartymi w instrukcji obsługi.

    Pieczenie frytek we frytkownicy beztłuszczowej prawie wcale nie różni się od sposobu przygotowania ich w piekarniku. Skoro napisałem prawie, to mimo wszystko musi to być trochę inna metoda.

    Główna różnica dotyczy przede wszystkim czasu całego procesu smażenia. W tradycyjnym piekarniku ziemniaki przebywają znacznie dłużej. Mogą być przez to miękkie, co niekiedy nie wyglądają zachęcająco.

    Chcesz spróbować ulubionej przekąski w nieco innym wydaniu, ale nie wiesz, jak używać frytkownicy beztłuszczowej?

    Obsługa tego urządzenia nie jest w ogóle skomplikowana. Oczywiście w poszczególnych modelach występują różne kombinacje przycisków czy też specjalne programy, jednak sposób smażenia jest podobny.

    Wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je w cienkie paski i spryskać delikatnie olejem. Tłuszcz sprawi, że frytki będą przypominały te tradycyjne, a ich smak okaże się zdecydowanie pyszniejszy.

    Bardzo ważną zasadą jest przemieszanie frytek w trakcie smażenia. Pozwoli Ci to uzyskać równomierny kolor i lekko zarumienioną skórkę.

    Nie masz czasu na szukanie instrukcji lub zwyczajnie tego nie lubisz? Nic straconego! Podpowiem Ci, jak długo smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej w dalszej części artykułu.

    Jak prawidłowo korzystać z frytkownicy beztłuszczowej?

    Obsługa urządzenia dzieli się na dwa etapy. Pierwszy z nich dotyczy przygotowania frytkownicy do działania, z kolei drugi odnosi się już bezpośrednio do smażenia frytek.

    Wszystko dokładnie rozpisałem krok po kroku tak, aby umożliwić Ci bezproblemowe korzystanie ze sprzętu.

    Wstępne rozgrzewanie

    Odpowiednie nagrzanie frytkownicy nie tylko przyspieszy proces smażenia, ale przede wszystkim wpłynie na jakość i smak przyrządzanej potrawy. Dlatego jeśli nawet się spieszysz, nie pomijaj tego kroku.

    1. Ustaw frytkownicę na płaskiej powierzchni i podłącz ją do zasilania.
    2. Na obudowie powinien uaktywnić się panel sterowania. Najczęściej jest podświetlony, co znacznie ułatwia dalszą obsługę urządzenia.
    3. Zanim w specjalnym koszu umieścisz ziemniaki, producenci zalecają, aby rozgrzewać urządzenie od 3 do 5 minut. W poszczególnych modelach wybór odpowiednich ustawień może nieco się różnić, dlatego przedstawię Ci te najpopularniejsze.
    4. Jeśli panel sterowania nagle zniknął, nie przejmuj się. Dzieje się tak podczas przerw w użytkowaniu. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz (niedokończone kółko z pionową kreską), a panel sterowania ponownie się uruchomi.
    5. Zdarza się, że niektóre frytkownice po naciśnięciu przycisku wyłączają się automatycznie. Ty wówczas zyskujesz czas na dostosowanie wszystkich opcji do swojego wypieku. Możesz zmienić temperaturę, moc grzania oraz wybrać dodatkowe funkcje.
    6. W celu doboru ustawień ponownie naciśnij symbol włącz/wyłącz, a wszystkie przyciski się podświetlą same. 
    7. Wybierz preferowane opcje i uruchom frytkownicę do działania.
    8. Po wybranym przez Ciebie czasie urządzenie samo się wyłączy, co będzie oznaką gotowości do pieczenia i optymalnego nagrzania. Wiele modeli wyposażono w specjalne sygnały dźwiękowe sygnalizujące gotowość do smażenia.

    Smażenie

    Po wstępnym nagrzewaniu pora przejść do konkretów, czyli jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej.

    Pamiętaj, że podczas użytkowania sprzętu wskaźnik ciepła nie zawsze będzie włączony. To normalne działanie termostatu, dlatego nie musisz się tym przejmować.

    1. Wyjmij misę z frytkownicy. Umieść w niej pokrojone i spryskane niewielką ilością oleju ziemniaki, po czym ponownie włóż na swoje miejsce.
    2. Wciśnij przycisk włącz/wyłącz.
    3. Wybierz preferowany program i dostosuj w nim temperaturę, czas oraz moc pieczenia. W każdym urządzeniu modyfikację mogą się różnić, jednak potrzebne opcje zazwyczaj ustawia się za pomocą „+” lub „-”.
    4. Ponownie naciśnij symbol uruchomienia urządzenia, dzięki czemu rozpocznie się smażenie. Wtedy też zapalą się poszczególne wskaźniki informujące o trybie pracy.
    5. Zaleca się, aby w czasie pieczenia wyjąć misę i poruszać nią, aby przemieszać frytki. Warto to zrobić w połowie procesu. Oczywiście ostrożnie, aby się nie poparzyć.
    6. Po zakończeniu wybranego przez Ciebie czasu frytkownica wyłączy się automatycznie. Poinformuje Cię o tym sygnał dźwiękowy lub migająca lampka.
    7. Wyjmij z komory misę wraz z koszem, po czym zawartość przełóż na talerz. Twoje frytki są gotowe!

    Pamiętaj także o czyszczeniu frytkownicy. Im dłużej z tym zwlekasz po smażeniu, tym zabrudzenia stają się trudniejsze do usunięcia.

    Rodzaje frytek a czas smażenia we frytkownicy beztłuszczowej

    Wiesz już, jak zrobić frytki we frytkownicy beztłuszczowej. Aby cieszyć się w pełni smakowitą przekąską, potrzeba Ci jeszcze pewnych dodatkowych informacji, jak np. temperatura czy ilość głównego składnika.

    Wspomniałem już wyżej, że określenie czasu smażenia frytek nie jest uniwersalne. Zazwyczaj potrzeba od 12 do 25 minut, aby osiągnąć równomierne wypieczenie.

    Wszystko zależy od rodzaju przekąski, w tym jej grubości oraz Twoich preferencji (jak i wydajności frytkownicy). Kiedy wolisz mocno przyrumieniony wierzch, to wiadome, że czas pieczenia nieco się wydłuży.

    Przygotowałem dla Ciebie specjalną listę, coś na zasadzie ściągawki. Warto się z nią zapoznać, bo wtedy już nigdy nie będziesz się zastanawiać, jakie ustawienia są odpowiednie dla Twojej przekąski.

    • Frytki mrożone – gotowy produkt w swoim składzie ma już pewną zawartość oleju, dlatego dodatkowy tłuszcz jest zbędny.

    Zalecenia dotyczące smażenia frytek mrożonych we frytkownicy beztłuszczowej

    • Frytki domowe – w przypadku domowych frytek czas smażenia ulega wydłużeniu. Pamiętaj, aby ziemniaki skropić niewielką ilością oleju. Optymalne będą 2 lub 3 łyżki stołowe. Jak widzisz, sporo zależy od tego, jakie frytki do frytkownicy beztłuszczowej dodasz i jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

    Zalecenia dotyczące smażenia frytek domowych we frytkownicy beztłuszczowej

    • Frytki karbowane – z racji swojego kształtu ten rodzaj frytek najczęściej kupuje się gotowy. W domu ciężko jest uzyskać idealnie karbowane frytki, ale nie oznacza to, że nie nadają się do smażenia we frytkownicy beztłuszczowej.

    Zalecenia dotyczące smażenia frytek karbowanych we frytkownicy beztłuszczowej

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments