Spienianie mleka spieniaczem ręcznym bądź elektrycznym to dość prosta sprawa. Mimo to trzeba poznać kilka kluczowych zasad. Najszybciej to zrobisz, czytając poniższy poradnik. Prędko się dowiesz, jak najlepiej korzystać ze spieniacza.
Jak spienić mleko spieniaczem ręcznym?
Najpierw musisz przygotować mleko. Niezależnie od tego, czy wybierzesz takie od krowy, czy napój roślinny, pamiętaj o podgrzaniu. Optymalna temperatura to ok. 60 – 65 stopni Celsjusza. Do tego warto wiedzieć, jakie mleko najlepiej spieniać w spieniaczu.
Jeżeli nie masz pewności, że mleko jest dostatecznie ciepłe, wykorzystaj termometr. To przydatne akcesorium, z którego chętnie korzystają też bariści. Po podgrzaniu mleka zastosuj się do poniższych wskazówek.
- Przelej mleko do naczynia, w którym wygodnie je spienisz. Staraj się wypełnić je do połowy pojemności (po spienieniu zwiększy objętość).
- Zanurz końcówkę ręcznego spieniacza w naczyniu.
- Wciśnij przycisk uruchamiający sprzęt.
- Spieniaj mleko do momentu uzyskania pianki o pożądanej konsystencji i przelej ją do kubka z kawą.
Jak widzisz, sposób na to, jak spienić mleko spieniaczem na baterie, nie wygląda na skomplikowany. Po przygotowaniu pianki nie zapomnij o przepłukaniu końcówki sprzętu wodą.
Jak spienić mleko spieniaczem elektrycznym?
To nieco mniej kłopotliwe w porównaniu do używania spieniacza ręcznego. Wynika to z faktu, że nie musisz samodzielnie podgrzewać mleka w osobnym naczyniu. Oznacza to, że masz też mniej rzeczy do zmywania.
- Wlej mleko do spieniacza. Nie przesadź z jego ilością, wystarczy nawet 1/3 jego objętości.
- Zamknij pokrywkę.
- Naciśnij przycisk uruchamiający sprzęt.
- Poczekaj, aż spieniacz przygotuje dla Ciebie piankę i się wyłączy.
- Jeśli chcesz, możesz wyłączyć go samodzielnie w dowolnym momencie. W tym celu wciśnij przycisk On/Off.
- Przelej gotową piankę do kawy.
Chcesz spienić mleko bez podgrzewania? Większość polecanych elektrycznych spieniaczy z rankingu oferuje taką funkcję.
- Wlej mleko do urządzenia, pamiętając o jego właściwej ilości.
- Wciśnij przycisk uruchamiający samo spienianie, bez opcji podgrzewania (w razie potrzeby zajrzyj do instrukcji).
- Poczekaj, aż sprzęt sam się wyłączy.
- Przelej pianę do kawy. Nie zapomnij o umyciu spieniacza.
Pamiętaj, aby podczas pracy urządzenia nie podnosić pokrywki. Zakłóci to jego działanie. W dodatku ryzykujesz zachlapaniem blatu i swoich ubrań.
Musisz przygotować kilka filiżanek kawy z pianką (np. dla gości)? Staraj się robić krótkie przerwy między kolejnymi cyklami spieniania. Dzięki temu unikniesz przegrzania spieniacza i niespodziewanej awarii.
Jak używać spieniacza do mleka – czyszczenie
Każdorazowo po spienieniu mleka pamiętaj o wyczyszczeniu swojego sprzętu. Nie ma tu znaczenia, czy masz spieniacz ręczny, czy też elektryczny. Jego mycie to czynność, której nie należy pomijać.
Urządzenie ręczne wyczyścisz w kilkanaście sekund. Przepłucz jego końcówkę pod bieżącą wodą. Dla pewności przetrzyj je gąbką, spłucz resztki płynu i wytrzyj. Sprawdzonym sposobem jest też uruchomienie na chwilę spieniacza. Uważaj przy tym, aby nie pochlapać się wodą.
Mycie spieniacza elektrycznego wygląda nieco inaczej. Niemniej to także nie sprawi Ci większych problemów.
- Odłącz spieniacz od prądu.
- Upewnij się, że urządzenie ostygło po pracy.
- Przetrzyj środek ściereczką lub gąbką. Namocz ją w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń.
- Przepłucz spieniacz czystą wodą i wytrzyj do sucha.
- Pamiętaj, aby mieszadło i nasadkę spieniającą myć każdorazowo po zrobieniu pianki.
Spieniacz elektryczny to sprzęt, którego nie należy zanurzać całkowicie w wodzie. Do jego czyszczenia nie używaj mocnych detergentów.
Jak spienić mleko do kawy bez spieniacza?
Tak, to jak najbardziej możliwe. Co ciekawe, zrobisz to na kilka różnych sposobów. Wszystko zależy od tego, co znajdziesz w swojej kuchni. Aby uzyskać oczekiwane efekty, nie zapomnij o wcześniejszym podgrzaniu mleka do 60 – 65 stopni Celsjusza.
Słoik
To najprostszy sposób, choć wymaga od Ciebie nieco energii.
- Przelej mleko do słoika. Nie musi być bardzo duży.
- Zakręć go szczelnie.
- Zacznij energicznie potrząsać słoikiem. Rób to do momentu uzyskania odpowiednio puszystej pianki.
- Przelej spienione mleko do kawy.
Trzepaczka
Metoda równie prosta, ale bywa męcząca.
- Podgrzej mleko i przelej je do naczynia, np. miseczki.
- Zacznij ubijanie. Staraj się naśladować ruchy końcówki spieniacza ręcznego.
- Ubijaj mleko do momentu powstania piany. Ruchy wykonuj szybko i energicznie.
Blender
Jeśli masz w domu jakikolwiek blender (prezentuje takowe ranking blenderów ręcznych), to już połowa sukcesu. W przypadku sprzętu ręcznego przelej podgrzane mleko do wysokiego naczynia. Następnie zacznij je ubijać. Po kilku minutach powstanie puszysta pianka.
Zastosowanie blendera kielichowego jest równie proste. Wlej podgrzane mleko do dzbanka. Zamknij pokrywę i włącz sprzęt. Poczekaj kilka minut i przelej gotową piankę do filiżanki.
French press
Co prawda to przyrząd stworzony do zaparzania kawy i herbaty, niemniej równie dobrze nadaje się do spieniania mleka.
- Podgrzej mleko.
- W międzyczasie ogrzej wnętrze french pressu, płucząc je gorącą wodą.
- Wlej mleko do środka.
- Włóż tłoczek i umieść go na dnie.
- Zacznij przesuwać tłoczek z dołu do góry. Rób to coraz bardziej energicznie.
- Gotową piankę przelej do swojej kawy.
Mikser ręczny
Nietypowy, ale skuteczny sposób. Po prostu wlewasz ciepłe mleko do miski i miksujesz je mikserem (top modele pokazuje ranking mikserów ręcznych). Jeśli nie chce Ci się podłączać sprzętu do prądu, wykorzystaj jedno z mieszadeł. Chwyć je pewnie w dłoń i energicznie kręć. To nieco męczące, ale uda Ci się uzyskać piankę.
Mimo tych sposobów to, czy warto kupić spieniacz do mleka, wydaje się jak najbardziej sensowne. To najprostszy i wcale nie taki kosztowny sposób na dobrą piankę do kawy.
Szukasz dobrej kawy? Sprawdź moje zestawienia: