Spienianie mleka spieniaczem ręcznym bądź elektrycznym to dość prosta sprawa. Mimo to trzeba poznać kilka kluczowych zasad. Najszybciej to zrobisz, czytając poniższy poradnik. Prędko się dowiesz, jak najlepiej korzystać ze spieniacza.

Spienianie mleka spieniaczem ręcznym bądź elektrycznym to dość prosta sprawa. Mimo to trzeba poznać kilka kluczowych zasad. Najszybciej to zrobisz, czytając poniższy poradnik. Prędko się dowiesz, jak najlepiej korzystać ze spieniacza.
Spis treści:
Najpierw musisz przygotować mleko. Niezależnie od tego, czy wybierzesz takie od krowy, czy napój roślinny, pamiętaj o podgrzaniu. Optymalna temperatura to ok. 60 – 65 stopni Celsjusza. Do tego warto wiedzieć, jakie mleko najlepiej spieniać w spieniaczu.
Jeżeli nie masz pewności, że mleko jest dostatecznie ciepłe, wykorzystaj termometr. To przydatne akcesorium, z którego chętnie korzystają też bariści. Po podgrzaniu mleka zastosuj się do poniższych wskazówek.
Jak widzisz, sposób na to, jak spienić mleko spieniaczem na baterie, nie wygląda na skomplikowany. Po przygotowaniu pianki nie zapomnij o przepłukaniu końcówki sprzętu wodą.
To nieco mniej kłopotliwe w porównaniu do używania spieniacza ręcznego. Wynika to z faktu, że nie musisz samodzielnie podgrzewać mleka w osobnym naczyniu. Oznacza to, że masz też mniej rzeczy do zmywania.
Chcesz spienić mleko bez podgrzewania? Większość polecanych elektrycznych spieniaczy z rankingu oferuje taką funkcję.
Pamiętaj, aby podczas pracy urządzenia nie podnosić pokrywki. Zakłóci to jego działanie. W dodatku ryzykujesz zachlapaniem blatu i swoich ubrań.
Musisz przygotować kilka filiżanek kawy z pianką (np. dla gości)? Staraj się robić krótkie przerwy między kolejnymi cyklami spieniania. Dzięki temu unikniesz przegrzania spieniacza i niespodziewanej awarii.
Każdorazowo po spienieniu mleka pamiętaj o wyczyszczeniu swojego sprzętu. Nie ma tu znaczenia, czy masz spieniacz ręczny, czy też elektryczny. Jego mycie to czynność, której nie należy pomijać.
Urządzenie ręczne wyczyścisz w kilkanaście sekund. Przepłucz jego końcówkę pod bieżącą wodą. Dla pewności przetrzyj je gąbką, spłucz resztki płynu i wytrzyj. Sprawdzonym sposobem jest też uruchomienie na chwilę spieniacza. Uważaj przy tym, aby nie pochlapać się wodą.
Mycie spieniacza elektrycznego wygląda nieco inaczej. Niemniej to także nie sprawi Ci większych problemów.
Spieniacz elektryczny to sprzęt, którego nie należy zanurzać całkowicie w wodzie. Do jego czyszczenia nie używaj mocnych detergentów.
Tak, to jak najbardziej możliwe. Co ciekawe, zrobisz to na kilka różnych sposobów. Wszystko zależy od tego, co znajdziesz w swojej kuchni. Aby uzyskać oczekiwane efekty, nie zapomnij o wcześniejszym podgrzaniu mleka do 60 – 65 stopni Celsjusza.
To najprostszy sposób, choć wymaga od Ciebie nieco energii.
Metoda równie prosta, ale bywa męcząca.
Jeśli masz w domu jakikolwiek blender (prezentuje takowe ranking blenderów ręcznych), to już połowa sukcesu. W przypadku sprzętu ręcznego przelej podgrzane mleko do wysokiego naczynia. Następnie zacznij je ubijać. Po kilku minutach powstanie puszysta pianka.
Zastosowanie blendera kielichowego jest równie proste. Wlej podgrzane mleko do dzbanka. Zamknij pokrywę i włącz sprzęt. Poczekaj kilka minut i przelej gotową piankę do filiżanki.
Co prawda to przyrząd stworzony do zaparzania kawy i herbaty, niemniej równie dobrze nadaje się do spieniania mleka.
Nietypowy, ale skuteczny sposób. Po prostu wlewasz ciepłe mleko do miski i miksujesz je mikserem (top modele pokazuje ranking mikserów ręcznych). Jeśli nie chce Ci się podłączać sprzętu do prądu, wykorzystaj jedno z mieszadeł. Chwyć je pewnie w dłoń i energicznie kręć. To nieco męczące, ale uda Ci się uzyskać piankę.
Mimo tych sposobów to, czy warto kupić spieniacz do mleka, wydaje się jak najbardziej sensowne. To najprostszy i wcale nie taki kosztowny sposób na dobrą piankę do kawy.
Szukasz dobrej kawy? Sprawdź moje zestawienia:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.