Jak używać blendera kielichowego? Jak robić w nim koktajle?

Jak używać blendera kielichowego? Jak robić w nim koktajle?

Spis treści:

    Używanie blendera kielichowego i robienie w nim koktajli nie jest skomplikowaną czynnością. Nie wymaga zaawansowanej wiedzy kulinarnej. Mimo tego dobrze poznać kilka wartościowych porad. Dzięki nim Twoje koktajle będą jeszcze zdrowsze i smaczniejsze, a miksowanie pójdzie sprawniej. W poniższym poradniku szybko przekażę Ci wiedzę na ten temat.

    Robienie koktajli oraz smoothie w blenderze kielichowym to znakomita okazja, aby zapewnić sobie zdrowy i smakowity przysmak. Takie koktajle możesz pić między posiłkami, jak również np. do obiadu.

    A jak używać blendera, aby wyciągnąć z owoców i warzyw maksimum wartości odżywczych? O co zadbać, żeby blenderowi ani Tobie nie stało się nic złego? Prześledź poniższe porady, a wszystkiego się dowiesz! Przygotowałem je w oparciu o zalecenia producentów blenderów i własne doświadczenia.

    Jak przygotować blender kielichowy do pracy?

    Pierwszą podstawą jest przygotowanie sobie miejsca roboczego i samego sprzętu:

    1. Jeżeli masz pod ręką nowiutki blender lub dłużej i luźno leżał on w jakiejś szafce, to umyj wszystkie części, które można myć (czyli te, które stykają się z żywnością). Chodzi głównie o kielich, jego pokrywkę, ostrze i kołnierz, w którym ma być zamontowane. Po tej czynności miksowanie będzie higieniczne.
    2. Zgodnie z instrukcją obsługi zamontuj wszystkie części. Konstrukcja blenderów z kielichem jest łatwa, więc to żadne wyzwanie. Wsadzasz ostrze do kołnierza (o ile jest wyjmowane), kołnierz montujesz w dzbanku i całość osadzasz na korpusie, a dokładniej części, która zwie się wielowypust (kręci ostrzem podczas pracy).
    3. Rozsądnie dobierz miejsce na urządzenie. To, jak działa blender kielichowy i czym jest, skutkuje wysokimi obrotami (kilkadziesiąt tysięcy każdej minuty). Efekt? Nawet przy antypoślizgowych elementach, jakiś przyssawkach pod korpusem, sprzęt mocno wibruje. Nie stawiaj więc blendera na skraju blatu lub stołu kuchennego. Nie chcesz, aby przypadkowo upadł z zawartością kielicha. Weź też pod uwagę łatwy dostęp do gniazdka elektrycznego. Przewód blendera nie powinien być nadmiernie naciągnięty czy poskręcany. Powierzchnia pod blenderem musi być przy tym równa, twarda i nienagrzana.
    4. Po poprzednich punktach masz już dobrze przygotowany sprzęt. Czego jeszcze brakuje do miksowania? Oczywiście samych składników koktajlu! A to, do czego służy blender kielichowy, obfituje w długa listę produktów. Zależnie od rodzaju musisz je obrać oraz wypestkować (a przed tym umyć). Polecam także pokrojenie większych owoców bądź warzyw na mniejsze kawałki. Poprawisz w ten sposób kremową konsystencję koktajlu.

    przygotowane wcześniej owoce i warzywa w kielichu blendera

    Robienie koktajlu w blenderze kielichowym – Jak robić to poprawnie?

    Przechodzimy do miksowania. Czy ułożenie produktów w kielichu ma jakieś znaczenie? Teoretycznie raczej nie, ale… mam pewne wskazówki, jak i porady odnośnie reszty czynności:

    • Najpierw umieść w kielichu owoce i warzywa, a później je czymś zalej (np. wodą, mlekiem, jogurtem, kefirem czy czymkolwiek, co pasuje do Twojego przepisu). Nie możesz przekroczyć maksymalnej pojemności (na kielichu zawsze jest wskaźnik). Dzięki takiej kolejności składniki koktajlu będą równomiernie namoczone. Szybciej wpadną w wir wciągający je w kierunku ostrza. Finalnie uzyskasz koktajl bez większych grudek czy resztek, a o gładkiej masie. Jego konsystencja będzie bardziej jednolita, wręcz aksamitna (zależnie od użytych produktów spożywczych).
    • A co z tym ułożeniem produktów w kielichu? Kluczowa rada: nie dawaj na wierzch czegoś bardzo lekkiego, np. mięty czy liści warzyw. Dlaczego? Ponieważ wiele blenderów na początku uruchamia intensywne pulsacje. W efekcie składniki są podrzucane. Jeżeli na wierzchu spoczywają lekkie liście, to mogą się przylepić do kielicha i nie opaść w trakcie miksowania. Sam to przerabiałem. Złota rada? Rotuj składnikami. Na dnie ułóż te cięższe, w środku lżejsze, a na wierzchu znów nieco cięższe. Taki miszmasz daje dobre efekty.
    • 2 powyższe punkty komplikuje jedna sprawa – miarka na kielichu (zazwyczaj do 0,75 lub 1 l), która określa maksymalny poziom dla płynów, które łatwo się pienią. Chodzi np. o mleko krowie lub sojowe. Jeżeli wlewasz je na oko, a w kielichu są już inne produkty, to nie masz takiej kontroli nad dopuszczalną pojemnością dla mleka. Rozwiązanie? Albo najpierw wlewasz płynny produkt, a potem dorzucasz owoce i warzywa, albo wcześniej odmierzasz płyn (np. jakimś dzbankiem z miarką) i dopiero go wlewasz, nie przekraczając ustalonej pojemności. Sugeruję to drugie rozwiązanie.
    • A czy można miksować składniki w ogóle bez żadnego płynu? Tak, o ile nie są suche/stałe (jak np. ziarna, fasola, kukurydza), a bardzo soczyste, więc z wysoką zawartością wody. Wtedy rozdrabnianie pójdzie jak należy. Zresztą sensem używania blendera jest zamienianie produktów w płynną konsystencję… no i skądś ten płyn musi się wziąć, prawda? Im go więcej, tym blendowanie staje się łatwiejsze dla ostrzy blendera. Nie stępią się, a sprzęt się nie przegrzeje.

    Mleko i soczyste owoce w kielichu blendera

    • Załóżmy jednak, że płynu lub soczystych składników jest stosunkowo mało. Co wtedy? Użyj trybu pulsacyjnego. Nie jest to ciągłe miksowanie, a stopniowe rozdrabnianie składników na mniejsze kawałki. Gdy zostaną już dobrze rozdrobnione, możesz przejść na normalne miksowanie.
    • Ustal obroty i czas pracy, czyli dokładny sposób miksowania. Najlepsze blendery kielichowe dają tu kilka możliwości. Zrobisz to np. ręcznie: samodzielnie regulując obroty i kończąc miksowanie w dowolnym momencie (pamiętaj wtedy, aby zacząć od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększać; nie ustawiaj od razu maksymalnych). Możesz także uruchomić tryb automatyczny, czyli zwykłe miksowanie na najwyższych obrotach przez kilka minut (najczęściej z wstępną pulsacją). W grę wchodzą nawet dedykowane programy, np. do zup/kremów, kruszenia lodu, siekania orzechów czy nasion. Masz tu swobodę, a nowoczesny blender kielichowy na każdym kroku ułatwi Ci obsługę i realizowanie różnych przepisów.
    • Jeżeli posiadasz blender próżniowy (np. Philipsa HR3756/00, którego testowałem), to koniecznie skorzystaj z tej technologii. Sprzęt odsysa powietrze z kielicha, odcinając dopływ tlenu. Wszystko po to, aby koktajl miał więcej witamin oraz wartości odżywczych, mniej piany na wierzchu, a także był jednolity i dłużej utrzymywał świeżość. Tu również masz zwykle wybór – albo próżnia i miksowanie ręczne (tzn. regulujesz sobie obroty i kończysz miksowanie kiedy chcesz), albo próżnia i natychmiastowe miksowane przez kilka minut (zazwyczaj przez 2 minuty).
    • Pragniesz zrobić jeszcze więcej koktajlu? Przed ponownym uruchomieniem sprzętu zaczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej. Inaczej może się przegrzać. A gdy kiedykolwiek poczujesz zapach spalenizny, przerwij miksowanie.
    • A co z mieszaniem zupy lub wlaniem czegoś gorącego? Musisz wyczytać z instrukcji zalecenia odnośnie maksymalnej temperatury płynów możliwych do mieszania. W moim blenderze jest to 40°C, choć znajdą się modele, do których bez obaw wlejesz coś jeszcze cieplejszego (np. o temperaturze wynoszącej 60-70°C).
    • Po użyciu blendera koniecznie usuń z niego resztki żywności. Wbrew pozorom to całkiem szeroki temat. Dlatego omówiłem go w osobnym poradniku o tym, jak wyczyścić blender kielichowy.

    I to tyle, co musisz wiedzieć o robieniu koktajlu w blenderze kielichowym. Oczywiście zalecam też przeczytanie instrukcji obsługi dołączonej do Twojego urządzenia. Jest w niej wiele banałów i oczywistych rzeczy, ale też zasady bezpieczeństwa i wskazówki odnośnie miksowania konkretnych produktów. A one mogą się już różnić w zależności od modelu.

    Po wszystkim pozostaje Ci cieszenie się pysznym koktajlem lub smoothie!

    wielosmakowe smoothies z blendera kielichowego

    Jeżeli wyszło go dużo, to przelej pozostałą część do szczelnego dzbanka i przechowaj na potem w lodówce. Nie ma co pić koktajlu na siłę, ponieważ ta przekąska szybko zapycha przez większą zawartość błonnika (ale dzięki temu lepiej niweluje głód niż np. naturalne soki).

    Używanie blendera kielichowego – Podsumowanie

    • Podstawy robienia koktajli w blenderze to: przygotowanie sprzętu (umycie niektórych części, postawienie w bezpiecznym miejscu), obrobienie składników (umycie, obranie, wypestkowanie, pokrojenie), rozsądne umieszczenie produktów w kielichu (najpierw owoce i warzywa, a potem płyn; lżejsze składniki pod cięższymi) oraz wybranie trybu pracy (ręczna regulacja obrotów i kontrola nad czasem miksowania lub pozostawienie tego trybowi automatycznemu).

    Jak widzisz, nie są to skomplikowane czynności i zasady. Pamiętając o nich, Twój koktajl będzie miał gładką konsystencję, świetny smak i więcej witamin oraz minerałów, które wspomogą dietę oraz zdrowy styl życia.

    A o to przecież chodzi w korzystaniu z blendera kielichowego, prawda?

    W razie dodatkowych pytań lub sugestii zapraszam do sekcji komentarzy.

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments