Używanie zgrzewarki próżniowej nie należy do trudniejszych zadań. Mimo to musisz poznać kilka prostych wskazówek. Dzięki nim prawidłowo zapakujesz próżniowo żywność, mogąc przechowywać ją dużo dłużej niż bez tego urządzenia.

Używanie zgrzewarki próżniowej nie należy do trudniejszych zadań. Mimo to musisz poznać kilka prostych wskazówek. Dzięki nim prawidłowo zapakujesz próżniowo żywność, mogąc przechowywać ją dużo dłużej niż bez tego urządzenia.
Spis treści:
Włóż jedzenie do worka, a później jego otwarty koniec umieść w listwie urządzenia. Zamknij pokrywę, naciśnij przycisk odpowiadający za odsysanie powietrza. Poczekaj, aż zgrzewarka zapakuje żywność i zgrzeje opakowanie.
Tak w skrócie wygląda używanie tego typu sprzętu.
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, poznaj też bardziej szczegółową instrukcję krok po kroku:
Proces pakowania próżniowego całkiem precyzyjnie pokazuje filmik od jednego z producentów tego typu sprzętu, a mianowicie FoodSaver (swoją drogą ranking zgrzewarek próżniowych obfituje w urządzenia tej marki).
Rzuć okiem:
Zwykle za pomocą zgrzewarki próżniowej możesz też zapakować coś bez odsysania powietrza. Aby to zrobić, włóż produkty spożywcze do worka, umieść jego otwarty koniec wewnątrz obudowy i opuść pokrywę. Wciśnij przycisk zgrzewania i poczekaj, aż zgaśnie dioda na obudowie.
Mam też cenną wskazówkę dla pakowania delikatnych produktów, jak np. ciastka.
Jeśli nie chcesz, żeby w trakcie usuwania powietrza się pokruszyły:
Ranking zgrzewarek próżniowych – zwycięzca
Lista jest naprawdę długa. Przy użyciu zgrzewarki próżniowej bez problemu spakujesz produkty wędzone, marynowane, gotowane i pieczone. Mogą to być także świeże składniki, w tym różne mięsa, wędliny, sery czy ryby. Nic nie stoi Ci na przeszkodzie, aby zapakować próżniowo suche przekąski czy żywność już przetworzoną.
To, czy warto kupić zgrzewarkę próżniową, w dużej mierze opiera się na jej szerokim zastosowaniu.
Oto szczegółowa lista produktów spożywczych, które z powodzeniem zapakujesz za pomocą zgrzewarki próżniowej:
Wiedz, że zgrzewarkę próżniową wykorzystasz nie tylko do zabezpieczania jedzenia przed szybkim zepsuciem.
Mając w domu takie urządzenie, bez przeszkód spakujesz też np. waciki i inne środki higieny. Będą zajmować mniej miejsca, co na pewno docenisz w podróży. W podobny sposób skutecznie zabezpieczysz np. ważne dokumenty i biżuterię.
Jak widzisz, zgrzewarka próżniowa okazuje się przydatna nie tylko w kuchni. Pakowanie próżniowe to większa wszechstronność.
Głównie miękkich serów, świeżo ugotowanych i gorących warzyw bądź innych dań, a także bananów. Nie nadają się do zgrzewarki. Unikaj również pakowania jabłek w całości, świeżych grzybów, surowego czosnku i cebuli.
Zwracaj szczególną uwagę na to, czy produkty można zapakować próżniowo i zamrozić. Nie wszystkie po rozmrożeniu zachowują swoją strukturę, więc istnieje ryzyko, że nie zjesz ich z apetytem. Przykłady to ziemniaki i ogórki.
Gotowe, przyrządzone dopiero co dania staraj się pakować po ostygnięciu.
Prawidłowe używanie zgrzewarki próżniowej to też pamiętanie o jej czyszczeniu. Każdorazowo po zapakowaniu żywności przetrzyj sprzęt suchą, miękką szmatką. Nie zanurzaj go w wodzie.
Gdy w czasie pakowania wnętrze urządzenia się zabrudzi, od razu je umyj. Zrób to przy użyciu papierowego ręcznika lub ściereczki. Nie wykorzystuj ostrych narzędzi ani szorstkich gąbek. Staraj się też nie naciskać za mocno na obudowę.
Suchą i czystą zgrzewarkę próżniową schowaj w bezpieczne miejsce. Najlepiej poszukaj schowka, do którego nie będą miały dostępu dzieci.
Przeczytaj też:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .
Bardzo przydatny i niedoceniany sprzęt. Od kiedy kupiłem jest non stop w użyciu.