Przewodnik zakupowy – jak wybrać elektroniczną wagę kuchenna – pokaże Ci wszystkie najważniejsze parametry z dokładnym omówieniem. Dzięki takiej wiedzy dokonasz rozsądnego zakupu, który Cię nie zawiedzie. Nie zwlekajmy i przejdźmy do konkretów.
Jak dokładna powinna być elektroniczna waga kuchenna?
1 g i ani grama więcej! Tak chciałoby się rzec, ponieważ wagi tego typu są bardzo precyzyjne i na ogół nie powinny pokazywać pomiarów z granicą błędu przekraczającą właśnie 1 g.
Wartość tego parametru jest przez producentów podawana zawsze przy braniu pod uwagę optymalnych warunków pracy dla swojej wagi kuchennej, czyli w przypadku produktów nie za ciężkich. Rolę odgrywa też podłoże. Powinno być płaskie, równe i twarde.
Niektóre elektroniczne wagi wykazują niestety zależność ciężaru składników naszej potrawy do dokładności pomiaru. Trzeba liczyć się z faktem, że precyzja ważenia może nieco spaść w przypadku cięższych owoców, warzyw lub innych artykułów spożywczych.
Im więcej waży rzecz umieszczana na powierzchni urządzenia, tym precyzja pomiaru będzie gorsza, choć nie we wszystkim modelach jest to regułą. Ryzyko pojawia się głównie w przypadku tanich wag cyfrowych do kuchni.
Nie ma jednak co panikować. Prawda jest taka, że elektroniczne wagi miażdżą pod tym względem wersje mechaniczne. Mój ranking elektronicznych wag kuchennych to potwierdza.

Jaki rodzaj elektronicznej wagi kuchennej wybrać? Z czego powinna być wykonana?
No, dobra. Skoro ceny są stosunkowo niskie, główne parametry podobne, to czym tak właściwie najczęściej kierujemy się przy wyborze elektronicznej wagi kuchennej?
Ważnym czynnikiem zakupowym jest rodzaj konstrukcji. Prześledźmy wspólnie wszelkie typy elektronicznych wag kuchennych. Zawarłem też kilka niszowych grup w tej kategorii drobnego AGD do kuchni, które Cię zaskoczą:
- Bardzo popularne i świetnie wyglądające są płaskie wagi ze szkła hartowanego. Dzięki funkcji doważania nie będzie problemu z odjęciem wagi miski czy pojemnika, który położysz na powierzchni z czujnikami ważącymi poszczególne składniki. Najczęściej tego typu modele należą do wag analitycznych czy tych z dość wysokiej półki. Są jednak pewne minusy. Przypadkowy upadek zapewne zakończy żywot tego urządzenia. Łatwo też czasem o zarysowania czy mało estetycznie wyglądające odciski palców. Wymiary nie należą do najmniejszych. Mimo tego bardzo lubię ten rodzaj elektronicznych wag do kuchni.
- Płaskie wagi nie muszą być wykonane wyłącznie ze szkła. W grę wchodzą tworzywa sztuczne, ale przede wszystkim stal nierdzewna, która również wielu osobom się spodoba. Stal jest do tego trwała, odporna na korozję i nie zbiera odcisków.
- Kolejna grupa to wagi kuchenne z dołączoną misą, którą swobodnie zdejmiesz. Zwykle spoczywa ona na szali z hartowanego szkła lub bezpośrednio na powierzchni z czujnikami do ważenia. Spore zróżnicowanie dotyczy tu materiału wykonania. Podstawa może być stalowa, jak i z tworzywa sztucznego. Sama misa potrafi być dodatkowo szklana. Unikałbym tandetnych zestawów wykonanych wyłącznie z tworzywa sztucznego niskiej jakości. Warto zauważyć, że również w przypadku tej konstrukcji są modele z szeroką funkcjonalnością do obliczania wartości odżywczych, choć nie ma ich wiele. Oba popularne typu wag porównałem w pojedynku waga kuchenna z misą czy bez.
- Nie zawsze wagi powyższego typu mają dołączoną misę. Często zastępuje ją sama szala, która odznacza się nieco większą średnicą. Przypomina wtedy już właściwie talerz.
- Elektroniczna waga spożywcza może też swoją budową przypominać stalowy garnek. Takie konstrukcje bardzo dobrze sprawdzają się przy ważeniu produktów płynnych. Wyświetlacz i elementy do sterowania znajdują się zwykle na niewielkiej rączce/uchwycie. Zwykle przeliczają bez problemu mililitry na gramy. Przy okazji dowiedz się, ile waży woda, mleko, miód i olej, bo taka sama objętość nie oznacza wcale tej samej wagi.
- Jakieś innowacje? Chociażby składana waga elektroniczna z trzema nóżkami. Dzięki temu mieści się ona w każdej szufladzie.
- Składane konstrukcje opierają się też na wbudowanej silikonowej misce, którą wysuwa się w górę. Nie jest to jednak zbyt komfortowe. Sam silikon nie jest optymalnym materiałem wykonania, a czyszczenie struktury zintegrowanego naczynia nie jest tak proste jak przy jednolitych powierzchniach.
- Połączenie dzbanka z wagą kuchenną? To również możliwe. Cała konstrukcja bardziej przypomina np. dzbanek filtrujący wodę, ale oferuje możliwość ważenia produktów spożywczych. Sprawdza się najlepiej w przypadku cieczy, gdyż zastosowany dzióbek pozwala na łatwiejsze wlanie jej gdzie indziej. Urządzenia tego typu często określa się elektronicznymi miarkami kuchennymi.
- Są też dość specyficzne konstrukcje, które służą do ważenia bardzo małych ilości produktów spożywczych, czyli np. szczypty przypraw czy proszku do pieczenia. Często przybierają formę miniaturowych wag płaskich. Oprócz nich ciekawie prezentują się malutkie wagi kuchenne na baterie, które mogą przypominać łyżkę. W produktach tego typu masz zwykle do czynienia z jeszcze większą precyzją pomiarów. Całkiem niedoceniany i rzadko kupowany rodzaj elektronicznej wagi kuchennej, który często się przydaje – szczególnie przy realizowaniu wymagających przepisów kulinarnych.
- Wśród bardzo tanich produktów odnajdziesz też wymyślne konstrukcje. Spotkałem się z wagą o okrągłym kształcie, która miała na środku zegar ze wskazówkami. Raczej mało praktyczne. Dziwnie prezentowało się też urządzenia z dwoma uchwytami, dzięki któremu można je gdzieś zawiesić. Średni pomysł na kuchenną ozdobę.
- Istnieją oczywiście profesjonalne wagi kuchenne, których ceny przekraczają nawet kilka tysięcy złotych. Wpływ na to ma Certyfikat Bezpieczeństwa Żywności czy wzmocniona i wodoodporna konstrukcja, która umożliwia pracę w trudnych warunkach. Takie urządzenia zapewniają też wręcz aptekarską precyzję. Zastosowanie znajdują w lokalach i punktach gastronomicznych lub handlowych.
- Nic Cię do tej pory nie zaskoczyło, jeżeli chodzi o rodzaje tego sprzętu? Co powiesz na elektroniczną wagę do zabudowy? Również taki typ można wyszczególnić, choć jest on bardzo niszowy. Wagę zabudowuje się wtedy w… szufladzie kuchennej. Określenie „do zabudowy” jest jednak trochę umowne, gdyż cała instalacja polega na nałożeniu urządzenia na boki szuflady (dostosowuje się do różnych szerokości). W każdej chwili przeniesiesz wagę gdziekolwiek indziej, np. na kuchenny blat..
Jak z tej grupy dopasować wagę pod swoje wymagania?
Trochę tego jest do wyboru. Warto więc przemyśleć pewne rzeczy i odpowiedzieć na kilka pytań:
- Co zwykle ważysz? Czy są to drobniutkie składniki, czy większe produkty spożywcze?
- Czy masz w domu odpowiednie naczynia, które pomogą przy ważeniu, czy jesteś zmuszony zakupić wagę z miską?
- Ile miejsca masz na blacie kuchennym czy w szafce na nową wagę?
- Jaki materiał wykonania najbardziej Ci odpowiada?
- Jak często będziesz ważyć także płyny?
Różne są preferencje. Niektórym podobają się płaskie konstrukcje, a innym wyłącznie te z miską.
Płaska vs z miską w zestawie, stalowa vs szklana – wydaje mi się, że to są dwa główne dylematy zakupowe w tej kwestii. Ja osobiście najczęściej kupowałem płaskie i szklane wagi, bo ważę różne produkty umieszczone w różnych naczyniach.

Czy design wagi kuchennej powinien mieć większe znaczenie?
Na koniec tego akapitu jeszcze kilka słów o stylistyce i designie. Elektroniczna waga do kuchni powinna być przede wszystkim praktyczna, trwała, łatwa w obsłudze i ewentualnie bardziej funkcjonalna.
Wszelkie motywy graficzne umieszczane na płaskich modelach nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Przeważają wśród nich motywy, rysunki czy nadruki apetycznych potraw, naczyń kuchennych lub kolorowych kwiatów. Czasem pojawia się też w tej kategorii styl retro.
Jest to jednak częściej obecne w przypadku najtańszych wag, które kurzą się na marketowych półkach i za wszelką cenę chcą zwrócić naszą uwagę.
Maksymalne obciążenie elektronicznych wag kuchennych
Pewnym standardem wydaje się być maksymalne obciążenie na poziomie 5 kg. Budżetowe wagi elektroniczne do kuchni potrafią nieco zejść z tej wartości, np. do 3 kg.
Przytrafiają się też skrajne przypadki:
- Jednym z nich są miniaturowe produkty do ważenia skromnych ilości przypraw czy podobnych dodatków. Mogą zwykle udźwignąć do 2 kg obciążenia.
- Na przeciwległym biegunie znajdują się dość „przypakowane” modele, które radzą sobie nawet z 20 kg ładunkiem na powierzchni ważącej. Zważymy dzięki temu inne rzeczy, jak np. paczki do wysłania. Ciekawe zastosowanie.
W każdym przypadku przyda się wskaźnik przekroczenia obciążenia. Czasem może się zdarzyć, że nieco przesadzisz z całkowitym ciężarem produktów spożywczych umieszczonych na powierzchni wagi. Skutkuje to przede wszystkim błędnym pomiarem lub uszkodzeniem sprzętu.
Najważniejsze funkcje elektronicznych wag do kuchni
To kolejny istotny punkt w szukaniu odpowiedzi na pytanie, jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną. Prześledźmy wspólnie najważniejsze funkcje:
- Funkcja tarowania (doważania) – absolutnie obowiązkowa funkcja w wagach do kuchni. Niektórzy nazywają ją funkcją zerowania, gdyż po naciśnięciu odpowiedniego przycisku zeruje masę naczynia położonego na powierzchni. Później waży sam produkt. Proste i skuteczne.
- Pomiar objętości płynów – najczęściej będzie to zapewne woda lub mleko. Ta funkcja musi iść oczywiście w parze z odpowiednią jednostką, czyli zazwyczaj mililitrami.
- Automatyczne włączenie/wyłączenie – jeżeli położysz coś na powierzchni z czujnikami do ważenia, to waga powinna z automatu się uruchomić. Jeżeli przez określony czas urządzenie nic nie waży, to samo powinno się wyłączyć.
- Różne jednostki wagowe z przelicznikiem – czasem się zdarza, że w pogoni za idealnym daniem lub dietetycznym koktajlem korzystamy z zagranicznych przepisów kulinarnych. Trzeba się wtedy liczyć z innymi jednostkami masy. Zawsze warto więc wybrać wagę na tyle funkcjonalną, aby oferowała ich przelicznik na „nasze” jednostki. W krajach anglosaskich najczęściej stosuje się uncje (oz) czy funty (lb).
- Pomiar wartości odżywczych – zdecydowanie jedna z najciekawszych funkcjonalności. Wyróżnia przede wszystkim modele dedykowane sportowcom czy diabetykom. Pomiary wyliczą z konkretnych produktów np. kalorie, tłuszcz, cholesterol, białka, węglowodany, proteiny, błonnik czy sód.
- Pamięć – dzięki pamięci zapiszesz swoje produkty z odpowiednimi wartościami, skorzystasz z gotowych list, a także przywołasz wynik ostatnich pomiarów.
- Wskaźnik zużycia baterii – wyobraź sobie: skrupulatnie przygotowujesz porcję składników na danie, które chodziło za Tobą od dawna. Robisz to już dłuższy czas, wszystko idzie dobrze, aż tu nagle… elektroniczna waga kuchenna odmawia posłuszeństwa, gdyż jej baterie się zużyły. Toż to nawet najkulturalniejsze osoby mogłyby powiedzieć kilka razy słowo na „k”. Często baterie są tym magicznym przedmiotem, którego zawsze brakuje w domostwie. I jak tu wybrać się po nie do sklepu, jak coś się gotuje? Wskaźnik zużycia baterii daje podgląd na ich aktualny stan i takie sytuacje nikogo wtedy nie zaskoczą.
- Mierzenie temperatury – raczej mało znaczący dodatek, choć kto wie, jak będzie akurat w Twoim przypadku. Niektóre wagi mierzą bowiem temperaturę otoczenia. Działają jak domowy termometr.
Jeżeli chodzi o moje zdanie na temat funkcjonalności, to obowiązkowo tarowanie, do tego przelicznik jednostek, pomiar płynów, a najlepiej także analiza wartości odżywczych.

Wyświetlacz ciekłokrystaliczny w elektronicznej wadze kuchennej
Wagi cyfrowe, przy swojej często rozbudowanej funkcjonalności, powinny pozostawać sprzętem łatwym w obsłudze. W odczytywaniu wszelkich informacji pomoże wyświetlacz, najczęściej ciekłokrystaliczny, czyli po prostu LCD. Musi być odpowiednio czytelny.
Analityczne wagi cyfrowe mają często widoczny podział na wyświetlaczu, gdzie każda komórka odpowiada za inną sekcję dotyczącą konkretnych pomiarów jedzenia.
Przy słabszym oświetleniu nieoceniony stanie się wyświetlacz z podświetleniem. Producenci czasem stosują np. niebieskie podświetlenie.
Obok tego elementu często znajdują się też przyciski do sterowania elektronicznego – fizyczne lub czujnikowe.
Upewnij się w sensie zakupu takiej wagi: Czy warto kupić elektroniczną wagę kuchenną?
Co z wodoodpornością elektronicznych wag?
Zapewne zdarza Cię się ważyć dość wilgotne składniki – chociażby pokrojone owoce czy warzywa. Przykładów takich sytuacji znajdzie się sporo. Jak więc wygląda sprawa z wodoodpornością?
Powiedziałbym, że słabo. Bardzo ciężko znaleźć taką wagę, a jak już, to jej cena mocno wzrasta.
Odporność na wilgoć jest świetną cechą. Niektóre urządzenia nie tylko wytrzymają zachlapania, ale także przetrwają mycie pod bieżącą wodą, pełne zanurzenie, a nawet przygodę w zmywarce.
Ile wydać na elektroniczną wagę do kuchni?
Jak wybrać wagę kuchenną, żeby nie przepłacić? Do 200 zł masz ogromny wybór świetnych produktów z wieloma funkcjami.
Nawet za ok. 60 – 80 zł zakupisz precyzyjną wagę z obliczaniem wartości odżywczych. Jeżeli zależy Ci przy tym na jeszcze bardziej estetycznym wyglądzie, wyższej niezawodności i jak najlepszym wyświetlaczu, to musisz odłożyć na ten zakup ok. 150 – 170 zł.
Podsumowanie
Teraz już doskonale wiesz, jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną. Informacji trochę było, więc warto jeszcze je przejrzeć i utrwalić te najistotniejsze. Nagrodą za to będzie udany zakup na długie lata.
A po zakupie, lub nawet już teraz, zachęcam do przeczytania kolejnego poradnika: Jak prawidłowo korzystać z elektronicznej wagi kuchennej? Na dokładność pomiarów i niezawodność sprzętu wpływ masz bowiem również Ty.