Jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną?

poradnik zakupowy jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną?

Spis treści:

    Zastanawiasz się, jak wybrać elektroniczną wagę do ważenia żywności? Nie wiesz jeszcze, na co zwrócić uwagę? To jesteś w najlepszym z możliwych miejsc! Przygotowałem na ten temat dokładny poradnik zakupowy. Wszystkiego się dowiesz.

    Przewodnik zakupowy – jak wybrać elektroniczną wagę kuchenna – pokaże Ci wszystkie najważniejsze parametry z dokładnym omówieniem. Dzięki takiej wiedzy dokonasz rozsądnego zakupu, który Cię nie zawiedzie. Nie zwlekajmy i przejdźmy do konkretów.

    Jak dokładna powinna być elektroniczna waga kuchenna?

    1 g i ani grama więcej! Tak chciałoby się rzec, ponieważ wagi tego typu są bardzo precyzyjne i na ogół nie powinny pokazywać pomiarów z granicą błędu przekraczającą właśnie 1 g.

    Wartość tego parametru jest przez producentów podawana zawsze przy braniu pod uwagę optymalnych warunków pracy dla swojej wagi kuchennej, czyli w przypadku produktów nie za ciężkich. Rolę odgrywa też zapewne podłoże. Powinno być płaskie, równe i twarde.

    Niektóre elektroniczne wagi wykazują niestety zależność ciężaru składników naszej potrawy do dokładności pomiaru. Trzeba liczyć się z faktem, że precyzja ważenia może nieco spaść w przypadku cięższych owoców, warzyw lub innych artykułów spożywczych.

    Im więcej waży rzecz umieszczana na powierzchni urządzenia, tym precyzja pomiaru będzie gorsza, choć nie we wszystkim modelach jest to regułą. Ryzyko pojawia się głównie w przypadku tanich wag cyfrowych do kuchni.

    Nie ma jednak co panikować. Prawda jest taka, że elektroniczne wagi miażdżą pod tym względem wersje mechaniczne. Mój ranking elektronicznych wag kuchennych to potwierdza.

    mały deser ważony na kuchennej wadze

    Jaki rodzaj elektronicznej wagi kuchennej wybrać? Z czego powinna być wykonana?

    No, dobra. Skoro ceny są stosunkowo niskie, główne parametry podobne, to czym tak właściwie najczęściej kierujmy się przy wyborze elektronicznej wagi kuchennej?

    Ważnym czynnikiem zakupowym jest rodzaj konstrukcji. Prześledźmy wspólnie wszelkie typy elektronicznych wag kuchennych. Zawarłem też kilka niszowych grup w tej kategorii drobnego AGD do kuchni, które Was zaskoczą:

    • Bardzo popularne i świetnie wyglądające są płaskie wagi ze szkła hartowanego. Dzięki funkcji doważania nie będzie problemu z odjęciem wagi miski czy pojemnika, który położymy na powierzchni z czujnikami ważącymi poszczególne składniki. Najczęściej tego typu modele należą do wag analitycznych czy tych z dość wysokiej półki. Są jednak pewne minusy. Przypadkowy upadek zapewne zakończy żywot tego urządzenia. Łatwo też czasem o zarysowania czy mało estetycznie wyglądające odciski palców. Wymiary nie należą do najmniejszych. Mimo tego bardzo lubię ten rodzaj elektronicznych wag do kuchni.
    • Płaskie wagi nie muszą być wykonane wyłącznie ze szkła. W grę wchodzą tworzywa sztuczne, ale przede wszystkim stal nierdzewna, która również wielu osobom się spodoba. Stal jest do tego trwała, odporna na korozję i nie zbiera naszych odcisków.
    • Często interesują nas wagi kuchenne z dołączoną misą, którą swobodnie zdejmujemy. Zwykle spoczywa ona na szali z hartowanego szkła lub bezpośrednio na powierzchni z czujnikami do ważenia. Spore zróżnicowanie dotyczy tu materiału wykonania. Podstawa może być zarówno stalowa, jak i z tworzywa sztucznego. Sama misa potrafi być dodatkowo szklana. Unikałbym tandetnych zestawów wykonanych wyłącznie z tworzywa sztucznego niskiej jakości. Warto zauważyć, że również w przypadku tej konstrukcji są modele z szeroką funkcjonalnością do obliczania wartości odżywczych, choć nie ma ich wiele.
    • Nie zawsze wagi powyższego typu mają dołączoną misę. Często zastępuje ją sama szala, która odznacza się nieco większą średnicą. Przypomina wtedy już właściwie talerz.
    • Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dwustronna pokrywka. Ułożona w domyślnej pozycji stanowi płaską powierzchnię do ważenia. Jeżeli ją odwrócimy, to uzyskamy coś na wzór miski na produkty sypkie. Sprytne, ale rzadko spotykane.
    • Elektroniczna waga spożywcza może też swoją budową przypominać stalowy garnek. Takie konstrukcje bardzo dobrze sprawdzają się przy ważeniu produktów płynnych. Wyświetlacz i elementy do sterowania znajdują się zwykle na niewielkiej rączce/uchwycie. Zwykle przeliczają bez problemu mililitry na gramy. Przy okazji dowiedz się, ile waży woda, mleko, miód i olej, bo taka sama objętość nie oznacza wcale tej samej wagi.
    • Jakieś innowacje? Chociażby składana waga elektroniczna z trzema nóżkami. Dzięki temu mieści się ona w każdej szufladzie.
    • Składane konstrukcje opierają się też na wbudowanej silikonowej misce, którą po prostu wysuwamy w górę. Nie jest to jednak zbyt komfortowe. Sam silikon nie jest optymalnym materiałem wykonania, a czyszczenie struktury zintegrowanego naczynia nie jest tak proste jak przy jednolitych powierzchniach.
    • Połączenie dzbanka z wagą kuchenną? To również jest możliwe. Cała konstrukcja bardziej przypomina np. dzbanek filtrujący wodę, ale oferuje możliwość ważenia produktów spożywczych. Sprawdza się najlepiej w przypadku cieczy, gdyż zastosowany dzióbek pozwala na łatwiejsze wlanie jej gdzie indziej. Urządzenia tego typu często określa się po prostu elektronicznymi miarkami kuchennymi.
    • Są też dość specyficzne konstrukcje, które służą do ważenia bardzo małych ilości produktów spożywczych, czyli np. szczypty przypraw czy proszku do pieczenia. Często przybierają formę miniaturowych wag płaskich. Oprócz nich ciekawie prezentują się malutkie wagi kuchenne na baterie, które mogą przypominać łyżkę. W produktach tego typu mamy zwykle do czynienia z jeszcze większą precyzją pomiarów. Całkiem niedoceniany i rzadko kupowany rodzaj elektronicznej wagi kuchennej, który często się przydaje – szczególnie przy realizowaniu wymagających przepisów kulinarnych.
    • Wśród bardzo tanich produktów odnajdziemy też wymyślne konstrukcje. Spotkałem się z wagą o okrągłym kształcie, która miała na środku zegar ze wskazówkami. Raczej mało praktyczne. Dziwnie prezentowało się też urządzenia z dwoma uchwytami, dzięki któremu mogliśmy je gdzieś zawiesić. Średni pomysł na kuchenną ozdobę.
    • Istnieją oczywiście profesjonalne wagi kuchenne, których ceny przekraczają nawet kilka tysięcy złotych. Wpływ na to ma Certyfikat Bezpieczeństwa Żywności czy wzmocniona i wodoodporna konstrukcja, która umożliwia pracę w trudnych warunkach. Takie urządzenia zapewniają też wręcz aptekarską precyzję. Zastosowanie znajdują w lokalach i punktach gastronomicznych lub handlowych.
    • Nic Was do tej pory nie zaskoczyło, jeżeli chodzi o rodzaje tego sprzętu? Co powiecie na elektroniczną wagę do zabudowy? Również taki typ można wyszczególnić, choć jest on bardzo niszowy. Wagę zabudowuje się wtedy w… szufladzie kuchennej. Określenie „do zabudowy” jest jednak trochę umowne, gdyż cała instalacja polega na nałożeniu urządzenia na boki szuflady (dostosowuje się do różnych szerokości). W każdej chwili przeniesiemy wagę gdziekolwiek zechcemy, np. na kuchenny blat.
    • Patrząc na bardzo wysoką półkę cenową, wspomnieć muszę o wagach kuchennych dla niewidomych, które po wszelkich pomiarach oznajmiają ich wynik powiadomieniami głosowymi.

    Jak z tej grupy dopasować wagę pod swoje wymagania?

    Trochę tego jest do wyboru. Warto więc przemyśleć pewne rzeczy i odpowiedź na kilka pytań:

    • Co zwykle ważymy? Czy są to drobniutkie składniki, czy większe produkty spożywcze?
    • Czy mamy w domu odpowiednie naczynia, które pomogą przy ważeniu, czy jesteśmy zmuszeni zakupić wagę z miską?
    • Ile miejsca mamy na blacie kuchennym czy w szafce na nową wagę?
    • Jaki materiał wykonania najbardziej nam odpowiada?
    • Jak często będziemy ważyć także płyny?

    Różne są preferencje. Niektórym podobają się płaskie konstrukcje, a innym wyłącznie te z miską. Płaska vs z miską w zestawie, stalowa vs szklana – wydaje mi się, że to są dwa główne dylematy zakupowe w tej kwestii.

    Amatorzy i profesjonaliści w gotowaniu, osoby dbające o linie, sportowcy/kulturyści, diabetycy, ludzie zmuszeni do szczegółowego doboru wartości odżywczych – każdy bez problemu znajdzie rodzaj wagi kuchennej dostosowany do swoich potrzeb.

    czarna elektroniczna waga kuchenna

    Czy design wagi kuchennej powinien mieć większe znaczenie?

    Na koniec tego akapitu jeszcze kilka słów o stylistyce i designie. Elektroniczna waga do kuchni powinna być przede wszystkim praktyczna, trwała, łatwa w obsłudze i ewentualnie bardziej funkcjonalna, jeżeli nam na tym zależy.

    Wszelkie motywy graficzne umieszczane na płaskich modelach nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Przeważają wśród nich motywy, rysunki czy nadruki apetycznych potraw, naczyń kuchennych lub kolorowych kwiatów. Czasem pojawia się też w tej kategorii styl retro.

    Jest to jednak częściej obecne w przypadku najtańszych wag, które kurzą się na marketowych półkach i za wszelką cenę chcą zwrócić naszą uwagę.

    Maksymalne obciążenie elektronicznych wag kuchennych

    Pewnym standardem wydaje się być maksymalne obciążenie na poziomie 5 kg. Budżetowe wagi elektroniczne do kuchni potrafią nieco zejść z tej wartości, np. do 3 kg.

    Przytrafiają się też skrajne przypadki:

    • Jednym z nich są miniaturowe produkty do ważenia skromnych ilości przypraw czy podobnych dodatków. Mogą zwykle udźwignąć do 2 kg obciążenia.
    • Na przeciwległym biegunie znajdują się dość „przypakowane” modele, które radzą sobie nawet z 20 kg ładunkiem na powierzchni ważącej. Zważymy dzięki temu inne rzeczy, jak np. paczki do wysłania. Ciekawe zastosowanie.

    W każdym przypadku przyda się wskaźnik przekroczenia obciążenia. Czasem może się zdarzyć, że nieco przesadzimy z całkowitym ciężarem produktów spożywczych umieszczonych na powierzchni wagi. Skutkuje to przede wszystkim błędnym pomiarem lub uszkodzeniem sprzętu.

    Najważniejsze funkcje elektronicznych wag do kuchni

    Przechodzimy do kolejnej istotnej kwestii, czyli funkcjonalności. Jeżeli zależy Wam na skrupulatnym realizowaniu przepisów kulinarnych, to powinniście przeczytać ten akapit. To kolejny istotny punkt w szukaniu odpowiedzi na pytanie, jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną. Prześledźmy wspólnie najważniejsze funkcje:

    • Funkcja tarowania (doważania)absolutnie obowiązkowa funkcja w nowoczesnych wagach do kuchni. Najprościej to ujmując, tara potrafi oddzielić wagowo naczynie kuchenne czy pojemnik od konkretnego produktu spożywczego. Produkty sypkie wsypiemy więc do miski czy głębokiego talerza, nie bojąc się przy tym, że nasza waga zwariuje przy ważeniu całości. Nic z tych rzeczy. Na wyświetlaczu zawsze ukaże się wartość netto, uwzględniająca jedynie dany artykuł spożywczy czy składnik potrawy, którą chcemy przygotować. Niektórzy nazywają ją funkcją zerowania, gdyż niejako zeruje masę po umieszczeniu na niej miski bądź naczynia.
    • Pomiar objętości płynów – dobry sprzęt z segmentu drobnego AGD do kuchni powinien dać nam możliwość precyzyjnego pomiaru objętości płynów. Najczęściej będzie to zapewne woda lub mleko. Ta funkcja musi iść oczywiście w parze z odpowiednią jednostką, czyli zazwyczaj mililitrami.
    • Automatyczne włączenie/wyłączenie – jedno z podstawowych udogodnień. Jeżeli położymy coś na powierzchni z czujnikami do ważenia, to waga powinna z automatu się uruchomić. Jeżeli przez określony czas urządzenie nic nie waży, to samo powinno się wyłączyć. Dzieje się tak zwykle po 30-120 sekundach bezczynności. Można więc powiedzieć, że w jakimś stopniu ta funkcja wpływa na energooszczędność elektronicznej wagi kuchennej, choć zużycie energii jest w przypadku tej kategorii drobnego AGD malutkie.
    • Różne jednostki wagowe z przelicznikiem – czasem się zdarza, że w pogoni za idealnym daniem lub dietetycznym koktajlem korzystamy z zagranicznych przepisów kulinarnych. Trzeba się wtedy liczyć z innymi jednostkami masy. Zawsze warto więc wybrać wagę na tyle funkcjonalną, aby oferowała ich przelicznik na „nasze” jednostki. W krajach anglosaskich najczęściej stosuje się uncje (oz) czy funty (lb). Czasem możemy też chcieć przeliczyć gramy na mililitry. Zaoszczędzimy więc trochę czasu w porównaniu do samodzielnego przeliczania ich wartości.
    • Pomiar wartości odżywczych – zdecydowanie jedna z najciekawszych funkcjonalności, która wyróżnia przede wszystkim modele dedykowane sportowcom czy diabetykom. Pomiary wyliczą nam z konkretnych produktów np. kalorie, tłuszcz, cholesterol, białka, węglowodany, proteiny, błonnik czy sód. Niektóre z tych składników będą niezbędne w naszej diecie czy zdrowym odżywaniu się, a inne wręcz przeciwnie – zaszkodzą nam w nadmiernych ilościach. Choroby czy schorzenia wymagające w leczeniu przestrzegania diety to nie żarty. Warto dokładnie wtedy wiedzieć, co i w jakiej ilości spożywamy. Osoby z cukrzycą powinny natomiast wybrać wagę kuchenną z jednostkami chlebowymi. Dostarczy to wiedzy o wzroście poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego dania.
    • Add & weight – czyli “dodaj i waż”. Ciekawa opcja, która bywa nieoceniona, np. podczas odmierzania produktów sypkich. Pomiar nie kończy się bowiem na jednym składniku. Do miski po kolei powrzucamy kolejne produkty, a pomiar będzie dokonywany na bieżąco.
    • Pamięć – dzięki pamięci zapiszemy swoje produkty z odpowiednimi wartościami, skorzystamy z gotowych list, a także przypomnimy sobie wynik ostatnich pomiarów.
    • Wskaźnik zużycia baterii – wyobraźcie to sobie sami: skrupulatnie przygotowujecie porcję składników na danie, które chodziło za Wami od dawna. Robicie to już dłuższy czas, wszystko idzie dobrze, aż tu nagle… elektroniczna waga kuchenna odmawia posłuszeństwa, gdyż jej baterie się zużyły. Toż to nawet najkulturalniejsze osoby mogłyby powiedzieć kilka razy słowo na „k”. Często baterie są tym magicznym przedmiotem, którego zawsze brakuje w domostwie. I jak tu wybrać się po nie do sklepu, jak coś się nam gotuje lub jesteśmy cali w mące? Wskaźnik zużycia baterii daje podgląd na ich aktualny stan i takie sytuacje nikogo wtedy nie zaskoczą.
    • Mierzenie temperatury – raczej mało znaczący dodatek, choć kto wie, jak będzie akurat w Waszym przypadku. Niektóre wagi mierzą bowiem temperaturę otoczenia. Działają po prostu jak domowy termometr.
    • Timer z alarmem – jeżeli piekarnik czy inny sprzęt do gotowania lub pieczenia jest dość przestarzały i brakuje w nim timera, to wyręczy go właśnie waga z tą funkcją. Warto jednak dowiedzieć się, jaki jest maksymalny czas możliwy do ustawienia. Często jest to bowiem np. 90 minut. W parze z timerem musi iść alarm dźwiękowy, który powiadomi nas, że ustawiony wcześniej czas dobiegł końca.

    Jeżeli chodzi o moje zdanie na temat funkcjonalności, to obowiązkowo tarowanie, przelicznik jednostek, pomiar płynów, a także analiza wartości odżywczych. Mając taką paletę nowoczesnych funkcji, reszta tych mniej istotnych również zwykle jest dostępna i mamy do czynienia z produktem wysokiej klasy, który warto wybrać.

    Pokrojone warzywa na dietetyczny posiłek

    Wyświetlacz ciekłokrystaliczny w elektronicznej wadze kuchennej

    Wagi cyfrowe, przy swojej często rozbudowanej funkcjonalności, powinny pozostawać sprzętem łatwym w obsłudze. W odczytywaniu wszelkich informacji pomoże wyświetlacz, najczęściej ciekłokrystaliczny, czyli po prostu LCD. Musi być odpowiednio czytelny.

    Analityczne wagi cyfrowe mają często widoczny podział na wyświetlaczu, gdzie każda komórka odpowiada za inną sekcję dotyczącą konkretnych pomiarów jedzenia.

    Przy słabszym oświetleniu nieoceniony stanie się wyświetlacz z podświetleniem. Producenci czasem stosują np. niebieskie podświetlenie.

    Obok tego elementu często znajdują się też przyciski do sterowania elektronicznego – fizyczne lub czujnikowe.

    Upewnij się w sensie zakupu takiej wagi: Czy warto kupić elektroniczną wagę kuchenną?

    Co z wodoodpornością elektronicznych wag?

    Zapewne zdarza Wam się ważyć dość wilgotne składniki – chociażby pokrojone owoce czy warzywa. Przykładów takich sytuacji znajdzie się sporo. Jak więc wygląda sprawa z wodoodpornością?

    Powiedziałbym, że słabo. Bardzo ciężko znaleźć taką wagę, a jak już, to jej cena mocno wzrasta.

    Odporność na wilgoć jest świetną cechą. Niektóre urządzenia nie tylko wytrzymają zachlapania, ale także przetrwają mycie pod bieżącą wodą, pełne zanurzenie, a nawet przygodę w zmywarce.

    Ile wydać na elektroniczną wagę do kuchni?

    Jak wybrać wagę kuchenną, żeby nie przepłacić? Do 200 zł mamy ogromny wybór świetnych produktów z wieloma funkcjami.

    Nawet za ok. 60-80 zł zakupimy precyzyjną wagę z obliczaniem wartości odżywczych. Jeżeli zależy nam przy tym na jeszcze bardziej estetycznym wyglądzie, wyższej niezawodności i jak najlepszym wyświetlaczu, to musimy odłożyć na ten zakup ok. 150-170 zł.

    Podsumowanie

    Teraz już doskonale wiecie, jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną. Informacji trochę było, więc warto jeszcze je przejrzeć i utrwalić te najistotniejsze. Nagrodą za to będzie udany zakup na długie lata.

    A po zakupie, lub nawet już teraz, zachęcam do przeczytania kolejnego poradnika: Jak prawidłowo korzystać z elektronicznej wagi kuchennej? Na dokładność pomiarów i niezawodność sprzętu wpływ masz bowiem również Ty.

    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o