Jak wybrać mikrofalówkę? Na co zwrócić uwagę?

Wybór mikrofalówki nie jest w mojej ocenie trudniejszym zadaniem. Mimo wszystko czasem łatwo się na coś nabrać lub nieco przepłacić. Na co zwrócić uwagę, wybierając kuchenkę mikrofalową? Mój poradnik dokładnie odpowie Ci na to pytanie! Kupisz raz, a dobrze.

poradnik zakupowy jak wybrać mikrofalówkę

Spis treści:

    Wybór mikrofalówki – Szybkie porady

    Rozumiem, że są osoby mniej cierpliwe, które chcę jak najszybciej uzyskać najważniejsze wskazówki zakupowe. Dlatego też przygotowałem skróconą wersję poradnika, choć wciąż zachęcam do przeczytania całości, bo przekazuje szczegółowe informacje, jaką mikrofalówkę wybrać.

    1. Wybierz rodzaj mikrofalówki – albo wolnostojąca, albo do zabudowy. Wybór dla większości prosty, ale dodatkowo warto dopasować wymiary sprzętu do dostępnej przestrzeni i kuchennej aranżacji.
    2. Dobierz moc i pojemność – jeżeli budżet da radę, to wybierz mocną mikrofalówkę, czyli 800 lub 900 W. Co do pojemności, polecam zacząć od 23 l, bo zapewnia już sporo miejsca na podgrzewaną żywność.
    3. Zdecyduj, jakie ma być sterowanie – dotykowe, przyciski, pokrętła, a może połączenie kilku rozwiązań? Przemyśl to, aby później nie użerać się z mechanizmem, który nie do końca Ci pasuje. To wbrew pozorom bardzo istotny krok przy wyborze mikrofalówki.
    4. Z grillem czy bez – jeżeli nie chcesz grilla, to właściwie nie zwracaj uwagi na jego obecność. Jeżeli jednak wydaje Ci się, że ta funkcja Ci się przyda, to sprawdź rodzaj grilla (polecam kwarcowe), jego moc (jak największa) i opcjonalne dodatki (np. ruszt/drabinka do grillowania czy specjalny talerz przyrumieniający).
    5. Skorzystaj z zestawień – na końcu zobacz ranking mikrofalówek, aby jeszcze szybciej podjąć decyzję zakupową. Punkt pierwszy skłonił Cię do wyboru innego rodzaju niż wolnostojący? Wtedy poznaj najlepsze mikrofalówki do zabudowy.

    I to właściwie tyle, aby rozsądnie wybrać mikrofalówkę. Oczywiście mógłbym tu wymieniać jakieś funkcje dodatkowe, ale po pierwsze spora część osób nie potrzebuje ich wiele, a po drugie, decydując się na nowoczesną, mocną i pojemną mikrofalę, większość z przydatniejszych dodatków i tak będzie.

    Pozostaje też kwestia designu, bo nie wiem, jak do niego podchodzisz. Jeżeli przypisujesz mu wysoki priorytet, to kup sprzęt, który Ci się podoba wizualnie i pasuje do wystroju kuchni.

    Istnieje też pewna grupa osób, które mogą się zastanawiać nad tym, czy mikrofala w ogóle im się przyda. Jeżeli należysz do tego grona, to przeczytaj przy okazji zwięzły i konkretny artykuł o tym, czy warto kupić mikrofalówkę. Rozwiąże dylemat zakupowy.

    A teraz zapraszam do nieco bardziej rozwiniętej wersji poradnika zakupowego. W dalszej części materiału dokładnie omówię każdy aspekt, aby nie było już żadnych wątpliwości, jak wybrać kuchenkę mikrofalową.


    Zobacz mikrofalówki w:


    Jaki rodzaj mikrofalówki?

    • Najpopularniejsze są mikrofalówki wolnostojące. Mobilne, gdyż ustawisz je gdziekolwiek w kuchni – byleby dosięgały przewodem do gniazdka elektrycznego. Nie widzę większych mankamentów takiego rozwiązania. Jeżeli dysponujesz małą przestrzenią na kuchennym blacie, a musimy rozłożysz np. mikser, blender, opiekacz czy robota kuchennego, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przenieść gdzieś na ten czas mikrofalę lub schować ją do pudełka bądź kuchennej szafki.
    • Drugą znaną grupą są mikrofale do zabudowy. Sprawdzą się u osób wyczulonych na estetykę panującą w kuchni. Sprzyjają aranżacji minimalistycznej czy nowoczesnej przestrzeni kuchennej. Popularnym sposobem jej zabudowy jest słupek, czyli miejsce nad piekarnikiem, ale możliwości jest wiele. Blat nie będzie więc obciążony kolejnym elektronicznym sprzętem drobnego AGD, ale sam montaż i rozplanowanie aranżacji jest bardziej skomplikowane niż samo podłączenie urządzenia do prądu i postawienie w dowolnym miejscu. Trudno w większości przypadków zabudować mikrofalę w gotowej już kuchni. Zwykle planuje się to we wczesnym etapie urządzania jej. Efekt wizualny może być jednak znakomity.

    Mikrofalówka zabudowana wśród drewnianych mebli

    Mikrofale wolnostojące to pełna swoboda, jak i niższe ceny w stosunku do głównych parametrów. Te do zabudowy to estetyczne rozwiązanie do nowej kuchni. Wybierz rodzaj, który bardziej pasuje Ci pod względem umiejscowienia w kuchni.

    Oprócz sposobu montażu nie ma wcale zbyt wielu różnic między nimi. Pozostała część poradnika dotyczy więc obu typów.

    Jaka powinna być pojemność mikrofali?

    Nie bez powodu najpierw wspominam o pojemności, a nie o mocy. To zdecydowanie jeden z najważniejszych parametrów. Sprawa wydaje się być indywidualna, ale mam swoje spostrzeżenia.

    Osobiście polecam zakup modelu minimum 23-litrowego. 20 litrów może czasem okazać się za małe. Moja obecna mikrofala ma właśnie 23 litry i spokojnie mieści większe talerze, miski czy kawałki pizzy.

    23 litry pojemności mikrofalówki

    Jednocześnie odradzam sprzęt 17-litrowy, chyba że podgrzewasz posiłki dość rzadko – i stosunkowo niewielkie.

    Co do najpojemniejszych mikrofalówek, np. na 25, 28, a nawet 30 l, warto przemyśleć opłacalność zakupu. Każdy kupujący powinien zadać sobie kilka pytań. Czy rzeczywiście często podgrzewam spore kawałki jedzenia? Czy na co dzień wykorzystam taką pojemność? Jeżeli pojawi się więcej wątpliwości niż pewności, to 23 l znów stanowi bezpieczne wyjście.

    Pamiętaj, że wzrost pojemności oznacza wzrost całkowitych wymiarów urządzenia. Miej to na uwadze, żeby potem nie było niemiłego zaskoczenia, że mikrofala nie mieści się na kuchennym blacie albo o coś zawadza.

    Jaka powinna być moc mikrofali?

    Kolejna ważna sprawa przy rozwiązywaniu dylematu, jak wybrać mikrofalówkę. Koniecznie sprawdź jej moc.

    Teoretycznie im większa moc, tym lepiej, gdyż potrawa zostanie szybciej podgrzana. Mnie osobiście w zupełności wystarcza 800 W. Minimalnym poziomem mocy w przypadku tych urządzeń jest właściwie 700 W.

    Kwestia doboru mocy nie jest więc kłopotliwa, gdyż nawet ten początkowy zakres jest satysfakcjonujący. Uwzględniając fakt, że nawet tańsze kuchenki mikrofalowe mają szerokie zakresy regulowania mocy, nie ma w zasadzie problemu z tym parametrem.

    Na 800 W wielki kawałek pizzy podgrzewam przez maksymalnie minutę, choć zwykle dużo krócej. Mięso w pojemniku, które zostawia mi często żona, ustawiam zazwyczaj na 2 minuty. Jeżeli jest go więcej, a kawałki też są całkiem spore, to czasem dodaję jeszcze pół minuty. Bardzo rzadko mi się zdarza, żeby podgrzewać coś dłużej niż 3 minuty. Szybko, ekonomicznie, skutecznie, i to mi wystarcza.

    Jaki rodzaj grilla w mikrofalówce?

    Tak, funkcja grilla może opierać się na jego kilku typach. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest grill kwarcowy, który działa w oparciu na lampach. Nie wpływa więc na wnętrze urządzenia i jest bezpieczny w użytkowaniu.

    Grill spiralny, zwany także tradycyjnym, znajduje się już na górze komory i pozostaje dość długo nagrzany. Zużywa też więcej energii.

    Czy grill w mikrofalówce jest w ogóle potrzebny?

    Powstaje też pytanie, czy ta funkcja jest Ci niezbędna? Osobiście rzadko z niej korzystam. Producenci zapewniają, że posiłki wychodzą chrupiące, ale nie zawsze tak jest.

    Sytuację ratują jakieś autorskie rozwiązania i technologie (np. crisp) czy dodatkowe talerze z głębszym dnem (np. Crusty Plate). Podchodź więc z dystansem do tej funkcjonalności, szczególnie w przypadku tańszych modeli.

    Dodam, że Amica oferuje często w swoim sprzęcie funkcję typu combi, która pozwala jednocześnie używać mikrofali jako podgrzewacza posiłków i elektronicznego grilla. Nazywa się to po prostu Combigrill.

    Równomierne rozprowadzanie ciepła

    To prawdziwa zmora budżetowych mikrofalówek z supermarketów, ale często także i droższych urządzeń.

    Co nas bowiem najbardziej irytuje w korzystaniu z mikrofalówki?

    Nagrzany wręcz do czerwoności talerz i zimne jedzenie. To zbrodnia tych urządzeń! Wszystko przez punktowe rozchodzenie się fal. Punktowo ogrzana zostanie też sama potrawa.

    Ważną cechą jest więc system rozprowadza mikrofal w komorze, który odpowiada za równomierne podgrzewanie dań i przekąsek.

    Większość producentów ma tutaj swoje rozwiązania, jak np. system TDS od Samsunga z trzema punktami rozprowadzania fal czy bardzo podobny MultiWaves System od firmy Amica. Warto na nie zwrócić uwagę przed zakupem.

    Energooszczędność mikrofalówek

    W przypadku sprzętu elektronicznego do kuchni zawsze pojawiają się pytania co do energooszczędności. Nie ma w tym przypadku klas energetycznych, ale zasada jest prosta. Im krócej mikrofala pracuje, tym jest mniej prądożerna. W specyfikacjach można wyczytać pobór mocy, ale lepiej zwrócić uwagę na samą jej wartość (moc mikrofal).

    Nie ma jednak co panikować, nawet w przypadku produktów z 700 W mocy. Nie pracują one przecież przez długie godziny, a raczej przez kilka minut. Zawsze można zrezygnować z trybu czuwania. Wystarczy po prostu wypiąć kabel z gniazdka i po problemie, choć podczas bezczynności mikrofale zużywają bardzo mało energii, a zawsze mogą np. wyświetlać aktualną godzinę.

    W mojej mikrofali nie zwracam uwagi na wyświetlanie godziny. Gdy wypinam kabel, a często jestem do tego zmuszony, bo mam dwa gniazdka w kuchni, godzina się resetuje. Nie opłaca mi się ciągle ustawiać jej na nowo.

    Jakie sterowanie kuchenki mikrofalowej?

    Wszystko sprowadza się tutaj do tego, żeby mieć zagwarantowaną prostą i szybką obsługę urządzenia.

    Wyszczególnia się sterowanie mechaniczne i elektroniczne (które może być też dotykowe).

    Pierwsze z nich opiera się na dwóch pokrętłach. Coś takiego użytkuję w swojej obecnej mikrofali. Jednym z nich ustawiam poziom mocy lub przełączam na funkcję grilla, a drugim reguluję czas lub wagę produktów, żeby dostosować je do danego programu gotowania. Często widuje się też urządzenia z jednym pokrętłem i kilkoma fizycznymi przyciskami.

    Sterowanie mikrofalówką za pomocą pokręteł

    Nowoczesne sterowanie elektroniczne opiera się na panelu bez pokręteł. Często działa nawet dotykowo, a producenci określają je mianem sterowania inteligentnego lub sensorowego.

    Jak dobrać rodzaj sterowania do swoich potrzeb?

    Jeżeli kręcą Cię te wszystkie bajery i zaawansowane technologicznie funkcje, to zapewne pójdzie z tym w parze sterowanie elektroniczne z czujnikami dotykowymi.

    Jeżeli jesteś raczej tradycjonalistą, a mikrofalówkę traktujesz jako prosty sprzęt z drobnego AGD, który ma jak najszybciej odgrzać obiad czy przekąskę, to postaw na duże i wygodne pokrętła. Przyciski powinny być przy tym dość duże i oddzielone rozsądnymi odstępami. Najlepiej, żeby były także czytelnie opisane.

    Na ten element warto zwrócić uwagę, jeśli kuchenkę mikrofalową kupujesz komuś na prezent. Osoby starsze, a także jeszcze niewtajemniczone w nowsze technologie drobnego AGD, będą miały trudności w opanowaniu skomplikowanego sterowania dotykowego.

    Uwierz mi, producenci czasem tak z tym świrują, że nie jest wcale łatwo przedrzeć się przez rozbudowane ustawienia do tych najprostszych, które po prostu rozpoczynają proces obróbki cieplnej.

    Dodatkowe funkcje i udogodnienia w mikrofalówkach

    Nie chcę się z niektórymi rzeczami powtarzać. Wspominałem już o grillu, funkcji crisp, combigrill, różnych systemach podgrzewania, głębokim talerzu w zestawie.

    Przypomnę jednak funkcje, o których mało do tej pory napisałem lub w ogóle jeszcze nie wspominałem. Listę podzieliłem na dwie części, bo cholernie tego dużo.

    Tryby pracy i funkcje, które wpływają na sprawność pracy

    • Do dyspozycji dostajesz często gotowe programy gotowania – dedykowane do konkretnych rodzajów produktów spożywczych. Wystarczy ustawić ich wagę, a urządzenie samo dobierze resztę parametrów potrzebnych do optymalnej obróbki cieplnej. Zahacza to o automatykę wagową, która opiera się na zaawansowanych czujnikach i sensorach. Są na rynku jeszcze nowocześniejsze mikrofale, które ważą produkt, a następnie dostosowują moc i czas podgrzewania. Ja tam ustawiam wszystko intuicyjnie i jeszcze niczego nie spaliłem ani nie wysuszyłem, choć wspomniane udogodnienie jest atrakcyjne, ale i wpływa znacznie na cenę. Czasem nazywa się też podgrzewaniem wg masy/wielkości.
    • Nie zawsze trzeba ustawiać wagę za pomocą mikrofalówki. Inne wersje trybu automatycznego gotowania z góry narzucają wsadzenie do wnętrza potrawy o konkretnych proporcjach. Lista przepisów i dokładnych zaleceń znajduje się wtedy zazwyczaj w instrukcji lub z poziomu menu. Podgrzewanie trwa określony czas, choć może być kontrolowane czujnikami. Czasem wymaga również odwrócenia lub zamieszania potrawy w trakcie obróbki cieplnej, o czym poinformują powiadomienia na wyświetlaczu.
    • O grillu było już sporo, ale fajnie wspomaga go talerz przyrumieniający, który zadba o chrupkość przekąski także od spodu.
    • Tryb kombinowany też pozytywnie wpływa na przyrumienianie potraw. Przydaje się do wszelkich mocno kalorycznych przekąsek – udka z kurczaka, zapiekanka, pizza itp.
    • Kilka ciekawych rozwiązań krąży wokół chleba. Nowoczesna mikrofala potrafi go rozmrozić, a czasem nawet upiec! Samo rozmrażanie jest jedną z ciekawszych funkcjonalności, która rzeczywiście się przydaje, choć wymaga dłuższej pracy urządzenia. Elektrownia będzie zadowolona, Ty mniej.
    • Rozmrażanie nie dotyczy wyłącznie mięsa czy mrożonek. Jeżeli funkcja działa sprawnie i równomiernie, to nada się także do nieco delikatniejszych produktów, aby zmienić ich konsystencję. Chodzi o masło, czekoladę, a nawet… lody, które zostały dopiero co wyjęte z zamrażalnika. Tradycyjne podgrzewanie też da na upartego radę, ale nie rozmrozi tych produktów w tak bezpieczny i komfortowy sposób.
    • Będąc jeszcze na chwilę przy rozmrażaniu, istnieje kilka opcji. To wagowe dobiera moc i czas do ustawionej wagi produktu. Czasowe opiera się wyłącznie na ustawionym czasie. Istnieją też różne tryby, a każdy odpowiada konkretnemu rodzajowi żywności.
    • Bardziej hybrydowe mikrofale wysokiej jakości, które coraz bardziej upodobniają się do pełnoprawnego piekarnika, potrafią nawet smażyć, a przy tym redukować tłuszcz w potrawie. Wymagają do tego zazwyczaj tacki do przypiekania. Czy ufać takim bajerom? Ja podchodzę do nich z dystansem. Trzymam się zresztą prostej zasady. Jeżeli proces obróbki cieplnej wygląda na dłuższy i bardziej złożony, to używam do tego kuchenki bądź piekarnika.
    • mikrofale, które potrafią gotować na parze, co sprzyja zdrowemu odżywianiu się. Czy jest to jednak potrzebne? Chyba lepiej już kupić osobny parowar. Efekt będzie o niebo lepszy, a parowary nie są przecież drogimi urządzeniami. Przepisy kulinarne uwzględniające niskokaloryczne potrawy zostaną polubione przez nasz organizm.
    • Czasem natkniesz się na sprzęt, który oferuje nawet funkcję fermentacji, która to z kolei jest dedykowana do ciast drożdżowych i jogurtów – oczywiście, domowej roboty. Ciekawa opcja, choć rzadko stosowana przez producentów, podobnie jak ta z gotowaniem na parze.
    • Szybki start lub szybkie podgrzewanie to swego rodzaju nitro dla mikrofalówki, które jak najszybciej ma przygotować potrawę.
    • Jest też opóźniony start, choć szczerze mówiąc, rzadko raczej używa się tej funkcji. Pozwala ona zaprogramować mikrofalówkę na daną godzinę. Gorzej, jeżeli zapomnisz wcześniej włożyć do niej żywności do podgrzania lub zmienią Ci się plany.
    • Niektóre mikrofale potrafią utrzymywać ciepło dania i czynią to nawet przez kilka godzin.

    Udogodnienia wpływające na komfort użytkowania

    • Działanie mikrofalówek kojarzy się głównie ze szklanym i obrotowym talerzem, prawda? W niektórych modelach zablokujesz obracanie się talerza. Przydaje się w sytuacjach, w których wkładane naczynie czy potrawa jest dość duże i długie, przez co obracanie go nie będzie możliwe.
    • Ciekawostkę stanowi ceramiczna wkładka zamiast standardowego talerza. W droższych mikrofalówkach wspomaga równomierne rozprowadzanie fal. Lepiej współpracuje też z prostokątnymi naczyniami, które przez swoje gabaryty nie dadzą rady obracać się na talerzu wewnątrz urządzenia.
    • Para przyda się natomiast w funkcjach samoczyszczenia/automatycznego czyszczenia, które powinny rozpuścić zaschnięte resztki żywności z wnętrza kuchenki. Tam, gdzie wsadzasz żywność do skonsumowania, musi być czysto i sterylnie, prawda?
    • Nie można zapomnieć o pochłaniaczu zapachów. Działa w ten sposób, że nieprzyjemne lub specyficzne dla danej potrawy zapachy zostają wyeliminowane.
    • Antybakteryjna powłoka wzmacnia dodatkowo wnętrze urządzenia, żeby do jego ścianek nie przywierały bakterie. Ułatwia również ręczne czyszczenie sprzętu.
    • Bezpieczna w użytkowaniu kuchenka mikrofalowa powinna mieć blokadę przed dziećmi. Można ją na przykład zablokować, wprowadzając kombinację przycisków ustaloną przez producenta. O automatycznym wyłączeniu podgrzewania przy otwarciu drzwiczek chyba nie muszę wspominać? Zasilanie elementów grzejnych zostaje wtedy odcięte, co jest normą w porządnych mikrofalówkach.
    • Zastanawiasz się czasem, dlaczego jedna mikrofala tak mocno świeci wewnątrz, a u innej nic nie widać? Duże znaczenie ma okienko, jak i kolor lakieru, ale widoczność zawsze poprawi solidne oświetlenie LED.

    Podsumowanie

    Jaką mikrofalówkę wybrać? Przede wszystkim zwróć uwagę na odpowiednią pojemność, najlepiej 23 l lub więcej. Wybierz wystarczająco mocny sprzęt, czyli np. o mocy mikrofal osiągającej 800 lub 900 W. Spójrz na sposób sterowania i dobierz funkcje dodatkowe, które rzeczywiście Ci się przydadzą.

    Dzięki temu kupisz sprzęt na długie lata, uzyskując satysfakcję z jego osiągów i możliwości.

    Oceń publikację
    [Głosy: 3 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments