Jak wybrać parowar? Na co zwrócić uwagę?

Jak wybrać parowar? Na co zwrócić uwagę? Elektryczne urządzenia do gotowania na parze mają wiele ważnych parametrów oraz cech. Wszystkie z nich poznasz, bo przygotowałem dla Ciebie obszerny i rzetelny poradnik zakupowy.

poradnik zakupowy jak wybrać parowar

Spis treści:

    Pytanie o to, jak wybrać parowar, wcale nie jest takie łatwe, choć mowa o sprzęcie stosunkowo tanim i na pierwszy rzut oka mało skomplikowanym.

    To tylko pozory. Warto dowiedzieć się na ten temat więcej, aby dobrze wybrać taki sprzęt. Krok po kroku przeprowadzę Cię przez ten proces. Zaczynajmy!


    Jeżeli pragniesz od razu poznać najciekawsze urządzenia z tej kategorii, to zobacz także mój ranking parowarów. Tworzę go w oparciu na wszystkich poradach, które wymieniłem w tym poradniku zakupowym.


    Jaką moc powinien mieć parowar?

    W niższej cenie większego wyboru w zasadzie nie ma, gdyż większość urządzeń dysponuje mocą w przedziale 600 – 900 W. Modele z wyższej półki potrafią już osiągać nawet 1800 – 2000 W. To znakomita wartość, choć i rezultat wokół 1500 W jest bardzo dobry, aby szybko gotować na parze.

    Moc wpływa na to, jak szybko woda zostanie zagotowana. W efekcie wyższa moc daje Ci szybsze gotowanie. Jest to dość istotny parametr, ale nie warto skupiać się wyłącznie na nim. 900 W jest bowiem wciąż przyzwoitą wartością, która do domowego użytku większości osób wystarcza.

    Moc zmienia się w trakcie gotowania

    Pamiętaj też, że z mocą nie zawsze jest tak, jak myślimy. Ta wartość określa najczęściej moc skokową. W wielu kategoriach, nie tylko małego AGD, widzę takie zagrywki. Znaczy to tyle, że urządzenie jest w stanie dobić do takiego poziomu mocy, ale nie utrzyma go przez cały czas.

    Skąd przecież biorą się odmienne opinie o parowarach z tą samą mocą? Jedni twierdzą, że sprzęt działa sprawnie, a inni, że strasznie wolno gotuje, a mowa o tych samych/podobnych produktach spożywczych.

    Na szczęście w parowarach zróżnicowanie pod względem mocy nie jest olbrzymie. Te urządzenia nie muszą – a nawet nie powinny – pracować ciągle na maksymalnych obrotach, gdyż niepotrzebnie zużyją wtedy więcej energii. Problem sam się rozwiązuje 😉

    W akapicie o energooszczędności, na który za kilka chwil natrafisz, wyjaśniam zresztą kwestię tego, dlaczego parowar nie działa cały czas na najwyższej mocy.

    Przeczytaj też: Czy warto kupić parowar?

    Jaka pojemność parowaru?

    8,5 – 11 l to zakres pojemności całkowitej, która jest najkorzystniejsza.

    Im więcej domowników, tym pojemniejszy powinien być parowar, aby przygotować hurtowo za jednym razem jak najwięcej porcji zdrowego jedzenia.

    Konstrukcja parowarów – budowa, liczba pojemników

    Obserwując ułożenie pojemników, wyróżnimy swego rodzaju wieże, które składają się z kilku pięter, a także konstrukcje bardziej poziome.

    Przy poziomej konstrukcji, w której pojemniki są koło siebie, a nie jeden na drugim, nie ma raczej szans, aby zapach jednej potrawy przeszedł na drugą.

    Dużo częściej spotykane są trzy przeźroczyste pojemniki ułożone pionowo (czyli warstwowo). Ich kształt jest zazwyczaj owalny, aby bez problemu ugotować rybę.

    Jeżeli często gotujesz za jednym razem zupełnie inne produkty, to poziomy i niższy parowar może być lepszy. Większe kawałki żywności, np. wspomnianą już rybę, wygodniej zmieścisz jednak w pionowym parowarze.

    Do tego producenci dołączają zazwyczaj w zestawie specjalne pojemniki na produkty sypkie, rybę, zupę czy sosy. Swobodnie umieścisz je w parowarze. Zdarzają się także kubki na desery czy musy, a także podkładki do jajek.

    Przydatne będą zapewne specjalne tacki, które pozwalają na bezproblemowe przyrządzanie potraw w marynacie czy sosie, jak i tacki ociekowe, gdyż dzięki nim skraplana para nie trafia piętro niżej. Są o ważne elementy szczególnie piętrowych modeli.

    Wiele osób uważa także, że wszelkie tacki czy miski parowe powinny być w ciemnym kolorze, najlepiej w czerni. Dlaczego? Chodzi o barwiące składniki, chociażby marchewkę. Ale i tak zawsze wypada wiedzieć, jak wyczyścić i odkamienić parowar. Raz na jakiś czas trzeba to ogarnąć.

    Odnosząc się jeszcze do samej budowy, istotna jest szczelność. Dzięki odpowiedniej szczelności nic nie będzie wyciekać z urządzenia, a generowana podczas pracy para nie stanie się zbyt uciążliwa.

    zdrowe danie ugotowane na parze

    Trwałość parowarów i mycie w zmywarce ich pojemników

    W niektórych przypadkach, dotyczących nawet bardzo kosztownych urządzeń, jakość wykonania pojemników pozostawia wiele do życzenia. Dość szybko pękają, przede wszystkim przy częstym myciu w zmywarce.

    Skoro już o tym wspomniałem – możliwość mycia w zmywarce jest z pozoru dużą korzyścią, gdyż nie męczysz się z myciem ręcznym. Producenci zwykle dają taką możliwość, ale osobiście nie przesadzałbym z jej nadużywaniem.

    Pojemniki parowarów wykonuje się zazwyczaj z tworzyw sztucznych, czasem aluminiowych. Im częściej umieszczasz je w zmywarce, tym bardziej narażasz na późniejsze pęknięcia. W miarę możliwości doradzam częstsze mycie ręczne. Kształty pojemników nie są wymyślne, więc ich czyszczenie nie należy raczej do trudniejszych zadań.

    Co ze zbiornikiem na wodę? To również ważny element. Wykonany z dużo lepszego materiału – zazwyczaj ze stali szlachetnej, choć budżetowe produkty mogą mieć plastikowy zbiornik na ciecz. Nie jest on zatem przeźroczysty jak reszta konstrukcji.

    Dobrze, gdy oferuje wskaźnik poziomu wody i możliwość jej dolania w trakcie gotowania za pomocą specjalnego lejka. W dużym stopniu ułatwia komfortową obsługę.

    Energooszczędność parowarów

    Jeżeli coś działa na prąd, to rodzą się pytania o energooszczędność. Nie ma tu klas, które jasno mówiłyby nam, jaki jest poziom energooszczędności.

    Ale spokojnie – parowary nie należą do prądożernego sprzętu kuchennego. Nie wpłyną więc znacząco na wysokość rachunków za prąd.

    Jeżeli chcesz jednak jak najbardziej zaoszczędzić energię, to nie nadużywaj funkcji podtrzymywania ciepła. Najlepszą opcją jest ugotowanie potrawy i zjedzenie jej w całości, bez konieczności odkładania na potem.

    Co z parowarami o najwyższej mocy? Oszczędzają czy marnują energię? Zwykle jest tak, że po zagotowaniu wody parowar optymalizuje moc pracy. Nie musisz się więc bać o drastyczny wzrost kosztów energii przy użytkowaniu wysokowatowego modelu do gotowania na parze.

    zaparowane kosza parowaru w trakcie pracy

    Programy gotowania na parze

    Niektóre nowoczesne parowary mają przygotowane programy do różnego rodzaju dań.

    Wystarczy zatem nacisnąć jeden przycisk, aby parametry pracy urządzenia dostosowały się do typu potrawy, jak i konkretnego pojemnika z nią. Ale i oprócz tak łatwych kombinacji lepiej wiedzieć, jak gotować w elektrycznym parowarze.

    Częstym zagraniem producentów jest umieszczanie programów pod różnokolorowymi przyciskami. W innych modelach przypomina to z kolei bardziej szachownicę. Każdy powinien jednak dość szybko nauczyć się tych mechanizmów i perfekcyjnie przygotować sobie jedzenie.

    A czego takie programy właściwie dotyczą?

    Przede wszystkim warzyw (także z opcją warzyw, które wymagają dłuższego gotowania), mięsa, ryżu, makaronu, zup, jaj, babeczek, mrożonek, deserów. Delikatne programy (np. 80°C) służą najczęściej do gotowania ryb. Najniższe ustawienie temperatury obsługuje chociażby jogurty. Bez problemu znajdziesz programy, które na zoptymalizowanych parametrach przygotują Ci ulubione pyszności.

    W nowoczesnych parowarach nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby swobodnie ustawić wszelkie parametry obróbki produktów spożywczych. Bardziej doświadczeni użytkownicy zapewne właśnie z takiej opcji skorzystają, żeby przyrządzić jedzenie pod swoje preferencje.

    Warto wiedzieć: Zalety gotowania na parze

    Sposób sterowania parowarem

    Jak to zwykle bywa, możliwości są dwie – elektroniczne i manualne.

    Pierwsze opiera się głównie na wyświetlaczu LCD i panelu z przyciskami. Drugie na pokrętle. Funkcjonalniejsze i droższe urządzenia są zwykle wyposażone w elektroniczne sterowanie.

    Przydatne funkcje i cechy parowarów

    O dedykowanych programach już wspominałem – ich zastosowanie zwiększa też timer. Co oprócz tego można wyszczególnić w tym akapicie? Całkiem sporo.

    Zobacz:

    • Podtrzymywanie ciepła zapewni odpowiednią temperaturę i jakość Twoim potrawom. Niektóre parowary potrafią nawet przez 12 godzin utrzymywać temperaturę, ale potrzebują do tego energii. Nie zawsze jednak tak jest, bo nawet wyłączony sprzęt przez określony czas trzyma ciepło posiłku wewnątrz pojemnika.
    • Uwielbiasz rybki na parze? Pewnie wiesz, że czasem można łatwo je rozgotować, nawet korzystając z parowaru. Cały proces ułatwi zastosowanie delikatnej pary o temperaturze wynoszącej 80 st.C. Zależnie od producenta funkcja może nosić nazwę Gentle Steam (Philips) lub program BIO (Zelmer). Wspominałem o niej przy okazji programów, ale czasem kryje się również pod dedykowaną funkcją.
    • Tryby typu Turbo potrafią już przy starcie pracy urządzenia zapewnić najwyższą wydajność. W teorii skutkuje to jeszcze lepszym zatrzymywaniem witamin i najcenniejszych składników odżywczych w potrawach. Parowary wysokiej klasy, bez tych pięknych nazw technologii, spokojnie potrafią zoptymalizować początkowy etap gotowania.
    • Jeżeli irytują Cię plączące się kable sprzętu elektronicznego, to schowek na przewód powinien rozwiązać problem.
    • Przydatnym elementem będzie też niewielki pojemnik na zioła. Coś dla miłośników aromatycznych potraw.
    • Nie bez znaczenia są wszelkie zabezpieczenia. Parowar nie może się przegrzewać. Pomocne jest także odcinanie zasilania w przypadku chęci uruchomienia urządzenia z pustym zbiornikiem na wodę. Nóżki czy spód powinny zawierać antypoślizgowe elementy. Uchwyty pojemników nie powinny się natomiast nadmiernie nagrzewać.
    • Co z samą parą? Niektóre urządzenia całkiem zacnie „dymią”. Szczelność to jedno, ale są modele, które po prostu tak mają. Przyda się zatem możliwość ustawienia otworu/kierunku, z którego ma wydobywać się para. Lepiej, gdy leci gdzieś w bok niż wprost na naszą twarz, prawda?
    • Brak pomysłu na smacznie i niskokaloryczne danie? Producenci na tyle o nas dbają, że często wraz z urządzeniem i jego akcesoriami dołączają książeczkę z przepisami kulinarnymi. Czasem może nas natchnąć i pomóc lepiej wykorzystać składniki spoczywające w lodówce.

    ryba ugotowana w parowarze

    Podsumowanie

    Teraz już wiesz, jak wybrać parowar, aby sprostał oczekiwaniom, a także na co zwrócić największą uwagę. W razie dodatkowych pytań zapraszam do sekcji komentarzy. Warto skupić się na rozsądny wyborze tego urządzenia, bo może całkowicie odmienić dietę, oczywiście na lepsze!

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments