Jak wybrać parowar?

poradnik zakupowy jak wybrać parowar

Spis treści:

    Jak wybrać parowar? Na co zwrócić uwagę? Trochę ważnych parametrów jest, ale wszystkie z nich poznasz, bo przygotowałem dla Ciebie obszerny i rzetelny poradnik zakupowy.

    Pytanie o to, jak wybrać parowar, wcale nie jest takie łatwe, choć mowa o sprzęcie stosunkowo tanim i na pierwszy rzut oka mało skomplikowanym. To tylko pozory. Warto dowiedzieć się na ten temat więcej, aby dobrze wybrać taki sprzęt. Krok po kroku przeprowadzę Cię przez ten proces. Zaczynajmy!

    Jaką moc powinien mieć parowar?

    Do 300 zł większego wyboru w zasadzie nie ma, gdyż większość urządzeń dysponuje mocą w przedziale 600-900 W. Modele z wyższej półki potrafią już osiągać nawet 1800-2000 W. Taką teorię potwierdza zresztą ranking parowarów, który uwzględnia modele z kilku segmentów cenowych.

    Moc wpływa oczywiście na to, jak szybko woda zostanie zagotowana. W efekcie wyższa moc daje nam szybsze gotowanie. Jest to dość istotny parametr, ale nie warto skupiać się wyłącznie na nim. 900 W jest bowiem wciąż przyzwoitą wartością, która do domowego użytku wystarczy.

    Moc zmienia się w trakcie gotowania

    Pamiętajcie też, że z tą mocą w drobnym AGD to nie jest zawsze tak, jak myślimy. Czytamy np. 1000 W i wierzymy ślepo, że urządzenie będzie cały czas pracować na tym pułapie, a tymczasem ta wartość określa najczęściej moc skokową. W wielu kategoriach, nie tylko małego AGD, widzę takie zagrywki. Znaczy to tyle, że urządzenie jest w stanie dobić do takiego poziomu mocy, ale nie utrzyma go przez cały czas.

    Skąd przecież biorą się odmienne opinie o parowarach z tą samą mocą? Jedni twierdzą, że sprzęt działa sprawnie, a inni, że strasznie wolno gotuje, a mowa o tych samych/podobnych produktach spożywczych.

    Nie załamujcie się jednak, bo w parowarach zróżnicowanie pod względem mocy nie jest olbrzymie, o czym już wspominałem. Nie muszą – a nawet nie powinny – pracować ciągle na maksymalnych obrotach, gdyż niepotrzebnie zużyją wtedy więcej energii. Problem sam się rozwiązuje 😉

    W akapicie o energooszczędności, na który za kilka chwil natraficie, wyjaśniam zresztą kwestię tego, czemu parowar nie działa cały czas na najwyższej mocy.

    Przeczytaj też: Czy warto kupić parowar?

    Pojemność parowarów

    W opisach produktów często znajdziemy pojemność całkowitą, która rozkłada się na poszczególne pojemniki czy komory. Moim zdaniem, 8,5-10 l to zakres, w który powinniśmy celować. Znajdą się oczywiście pojemniejsze parowary, w których zmieścimy masę składników.

    Ten parametr warto dobrać pod liczbę domowników, którzy zamierzają korzystać z dobrodziejstw tego sprzętu kuchennego. Im ich więcej, tym pojemniejszy powinien być dany model, aby przygotować hurtowo za jednym razem jak najwięcej porcji zdrowego jedzenia.

    Kluczową kwestią jest też to, jakie produkty zamierzamy w nim umieszczać. Polecam Wam do sprawy podejść praktycznie. Weźcie sobie kartkę i spiszcie wszystkie możliwe dania, składniki i przekąski, które zamierzacie gotować na parze. Uwzględnijcie także jakieś nowe przepisy czy kulinarne eksperymenty. Pomoże to nie tylko w dobraniu pojemności, ale także kształtu i budowy urządzenia.

    Konstrukcja parowarów – budowa, liczba pojemników

    Obserwując ułożenie pojemników, wyróżnimy swego rodzaju wieże, które składają się z kilku pięter, a także konstrukcje bardziej poziome.

    Co będzie lepszym wyborem? Sprawa dość indywidualna, ale przy poziomej konstrukcji, w której pojemniki są koło siebie, a nie jeden na drugim, nie ma raczej szans, aby zapach jednej potrawy przeszedł na drugą. Ciężko jednak o tego typu parowary w niższych segmentach cenowych. Standardem w nich są trzy przeźroczyste pojemniki ułożone pionowo. Ich kształt jest zazwyczaj owalny, aby bez problemu ugotować rybę.

    Pojemniejsze obszary na naszą żywność mogą być także podzielone na mniejsze komory. Producenci dołączają zazwyczaj w zestawie specjalne pojemniki na produkty sypkie, rybę, zupę czy sosy, które swobodnie umieścimy w parowarze. Zdarzają się także kubki na desery czy musy, a także podkładki do jajek.

    Przydatne będą zapewne specjalne tacki, które pozwalają na bezproblemowe przyrządzanie potraw w marynacie czy sosie, jak i tacki ociekowe, gdyż dzięki nim skraplana para nie trafia piętro niżej.

    Wiele osób uważa także, że wszelkie tacki czy miski parowe powinny być w ciemnym kolorze, najlepiej w czerni. Dlaczego? Chodzi o barwiące składniki, chociażby marchewkę. Ale i tak zawsze wypada wiedzieć, jak wyczyścić i odkamienić parowar. Raz na jakiś czas trzeba to ogarnąć.

    Odnosząc się jeszcze do samej budowy, istotna jest szczelność. Dzięki odpowiedniej szczelności nic nie będzie z niego wyciekać, a generowana podczas pracy urządzenia para nie stanie się zbyt uciążliwa.

    zdrowe danie ugotowane na parze

    Trwałość parowarów i mycie w zmywarce ich pojemników

    Ciężko z góry określić wytrzymałość danego modelu. W niektórych przypadkach, dotyczących nawet bardzo kosztownych urządzeń, jakość wykonania pojemników pozostawia wiele do życzenia. Dość szybko pękają, przede wszystkim przy częstym myciu w zmywarce.

    Skoro już o tym wspomniałem – możliwość mycia w zmywarce jest z pozoru dużą korzyścią, gdyż nie męczymy się z myciem ręcznym. Producenci zwykle dają taką możliwość, ale osobiście nie przesadzałbym z jej nadużywaniem.

    Pojemniki parowarów wykonuje się zazwyczaj z tworzyw sztucznych, czasem aluminiowych. Im częściej umieszczamy je w zmywarce, tym bardziej narażamy je na późniejsze pęknięcia. W miarę możliwości doradzam częstsze mycie ręczne. Kształty pojemników nie są wymyślne, więc ich czyszczenie nie należy raczej do trudniejszych zadań.

    Co ze zbiornikiem na wodę? To również ważny element. Wykonany z dużo lepszego materiału – zazwyczaj ze stali szlachetnej, choć budżetowe produkty mogą mieć plastikowy zbiornik na ciecz. Nie jest on zatem przeźroczysty jak reszta konstrukcji. Dobrze, gdy oferuje wskaźnik poziomu wody i możliwość jej dolania w trakcie gotowania za pomocą specjalnego lejka. W dużym stopniu ułatwia komfortową obsługę.

    Energooszczędność parowarów

    Jeżeli coś działa na prąd, to rodzą się pytania o energooszczędność. Nie ma tu klas, które jasno mówiłyby nam, jaki jest poziom energooszczędności.

    Ale spokojnie – parowary nie należą do prądożernego sprzętu kuchennego. Nie wpłyną więc znacząco na wysokość rachunków za prąd. Jeżeli chcecie jednak jak najbardziej zaoszczędzić energię, to nie nadużywajcie funkcji podtrzymywania ciepła. Najlepszą opcją jest ugotowanie potrawy i zjedzenie jej w całości, bez konieczności odkładania na potem.

    Co z parowarami o najwyższej mocy? Oszczędzają czy marnują energię? Zwykle jest tak, że po zagotowaniu wody, parowar optymalizuje moc pracy. Po cóż bowiem cały czas ma wykorzystywać np. 2000 W? To byłoby bez sensu, a producenci o tym wiedzą. Nie musimy się więc bać o drastyczny wzrost kosztów energii przy użytkowaniu wysokowatowego modelu do gotowania na parze.

    zaparowane kosza parowaru w trakcie pracy

    Programy gotowania na parze

    Tu mocno zahaczamy o funkcjonalność, ale to kolejny krok w ustaleniu tego, jak wybrać parowar. Niektóre nowoczesne parowary mają przygotowane programy do różnego rodzaju dań. Wystarczy zatem nacisnąć jeden przycisk, aby parametry pracy urządzenia dostosowały się do typu potrawy, jak i konkretnego pojemnika z nią. Ale i oprócz tak łatwych kombinacji lepiej wiedzieć, jak gotować w elektrycznym parowarze.

    Częstym zagraniem producentów jest umieszczanie programów pod różnokolorowymi przyciskami. W innych modelach przypomina to z kolei bardziej szachownicę. Każdy powinien jednak dość szybko nauczyć się tych mechanizmów i perfekcyjnie przygotować sobie jedzenie.

    A czego takie programy właściwie dotyczą? Przede wszystkim warzyw (także z opcją warzyw, które wymagają dłuższego gotowania), mięsa, ryżu, makaronu, zup, jaj, babeczek, mrożonek, deserów. Delikatne programy (np. 80°C) służą najczęściej do gotowania ryb. Najniższe ustawienie temperatury obsługuje chociażby jogurty. Bez problemu znajdziecie programy, które na zoptymalizowanych parametrach przygotują Wam ulubione pyszności.

    W nowoczesnych parowarach nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby swobodnie ustawić wszelkie parametry obróbki produktów spożywczych. Bardziej doświadczeni użytkownicy zapewne właśnie z takiej opcji skorzystają, żeby przyrządzić jedzenie pod swoje preferencje.

    Warto wiedzieć: Zalety gotowania na parze

    Sposób sterowania parowarem

    Jak to zwykle bywa, możliwości są dwie – elektroniczne i manualne. Pierwsze opiera się głównie na wyświetlaczu LCD i panelu z przyciskami. Drugie na pokrętle. Funkcjonalniejsze i droższe urządzenia są zwykle wyposażone w elektroniczne sterowanie.

    Wspominałem już, że bardziej złożone konstrukcje z wieloma komorami mogą być regulowane z osobna. Parowar zyskuje dzięki temu na wielofunkcyjności. Hurtowo ugotujemy całkiem odmienne składniki.

    Przydatne funkcje i cechy parowarów

    O dedykowanych programach już wspominałem – ich zastosowanie zwiększa też timer. Co oprócz tego można wyszczególnić w tym akapicie? Całkiem sporo. Zobaczcie:

    • Podtrzymywanie ciepła zapewni odpowiednią temperaturę i jakość naszym potrawom. Niektóre parowary potrafią nawet przez 12 godzin utrzymywać temperaturę, ale potrzebują do tego energii. Nie zawsze jednak tak jest, bo nawet wyłączony sprzęt przez określony czas trzyma ciepło posiłku wewnątrz jego pojemnika.
    • Uwielbiacie rybki na parze? Pewnie wiecie, że czasem można łatwo je rozgotować, nawet korzystając z parowaru. Cały proces ułatwi zastosowanie delikatnej pary o temperaturze wynoszącej 80 st.C. Zależnie od producenta funkcja może nosić nazwę Gentle Steam (Philips) lub program BIO (Zelmer). Wspominałem o niej przy okazji programów, ale czasem kryje się również pod dedykowaną funkcją.
    • Tryby typu Turbo potrafią już przy starcie pracy urządzenia zapewnić najwyższą wydajność. W teorii skutkuje to jeszcze lepszym zatrzymywaniem witamin i najcenniejszych składników odżywczych w potrawach. Parowary wysokiej klasy, bez tych pięknych nazw technologii, spokojnie potrafią zoptymalizować początkowy etap gotowania.
    • Jeżeli irytują Was plączące się kable sprzętu elektronicznego, to schowek na przewód powinien rozwiązać problem.
    • Przydatnym elementem będzie też niewielki pojemnik na zioła. Coś dla miłośników aromatycznych potraw.
    • Nie bez znaczenia są wszelkie zabezpieczenia. Parowar nie może się przegrzewać. Pomocne jest także odcinanie zasilania w przypadku chęci uruchomienia urządzenia z pustym zbiornikiem na wodę. Nóżki czy spód powinny zawierać antypoślizgowe elementy. Uchwyty pojemników nie powinny się natomiast nadmiernie nagrzewać.
    • Co z samą parą? Niektóre urządzenia całkiem zacnie „dymią”. Szczelność to jedno, ale są modele, które po prostu tak mają. Przyda się zatem możliwość ustawienia otworu/kierunku, z którego ma wydobywać się para. Lepiej, gdy leci gdzieś w bok niż wprost na naszą twarz, prawda?
    • Brak pomysłu na smacznie i niskokaloryczne danie? Producenci na tyle o nas dbają, że często wraz z urządzeniem i jego akcesoriami dołączają książeczkę z przepisami kulinarnymi. Czasem może nas natchnąć i pomóc lepiej wykorzystać składniki spoczywające w lodówce.

    ryba ugotowana w parowarze

    Podsumowanie

    Teraz już wiecie, jak wybrać parowar, aby sprostał oczekiwaniom, a także na co zwrócić największą uwagę. W razie dodatkowych pytań zapraszam do sekcji komentarzy. Warto skupić się na rozsądny wyborze tego urządzenia, bo może całkowicie odmienić dietę, oczywiście na lepsze!

    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o