Czyszczenie gofrownicy to podstawa prawidłowego działania sprzętu. Bez tego cały proces nie będzie higieniczny, a jakość gofrów znacząco spadnie. Zapewne tego nie chcesz, więc poznaj wszystkie sposoby na to, jak szybko i skutecznie wyczyścić gofrownicę!
Jak umyć gofrownicę?
Aby wyczyścić gofrownicę, najpierw odłącz ją od prądu i poczekaj, aż ostygnie. Jeżeli nie widzisz na niej przypaleń ani innych trudnych do usunięcia zabrudzeń, mycie nie zajmie dużo czasu. Zwilż ściereczkę lub gąbkę w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i delikatnie przetrzyj płyty grzewcze. Następnie wytrzyj sprzęt i schowaj.
Oczywiście taki scenariusz czasami nie jest możliwy. Jak wyczyścić gofrownicę, która jest mocno zabrudzona? Spokojnie, na wszystko znajdzie się skuteczny sposób!
Nie zapominaj, że takich sprzętów jak gofrownice nie czyści się pod bieżącą wodą i nie moczy w całości. Nie używaj też mocnych środków chemicznych, ponieważ zniszczysz powłokę płyt (nawet top modelu, który pokazuje ranking gofrownic).
Staraj się nie skupiać wyłącznie na wnętrzu urządzenia. Po wyczyszczeniu środka przetrzyj obudowę, aby usunąć z niej kurz i ewentualne pozostałości po cieście.
Ręcznik papierowy i czyszczenie na mokro
Wyraźnie zabrudzone po użyciu urządzenie najpierw przetrzyj ręcznikiem papierowym. Pozbędziesz się resztek zaschniętego ciasta i tłuszczu wykorzystanego do posmarowania płyt. Następnie umyj gofrownicę na mokro, za pomocą gąbki namoczonej w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Na koniec jeszcze raz przetrzyj płyty, tym razem ściereczką zwilżoną tylko wodą.
Masz problem z usunięciem resztek ciasta za pomocą ręcznika? W takim razie przyłóż go do płyt i spryskaj wodą, a następnie zamknij pokrywę. Po kilku minutach łatwo zetrzesz zanieczyszczenia, bo zmiękną pod wpływem wilgoci.
Soda oczyszczona
W wielu artykułach o czyszczeniu sprzętów znajdziesz wzmiankę o sodzie oczyszczonej. Sporo osób poleca ją też do usuwania mocnych przypaleń z gofrownicy.
Jak ją wykorzystać? Bardzo prosto:
- Zwilż lekko powierzchnię płyt grzewczych.
- Posyp je sodą i odczekaj kilka bądź kilkanaście minut.
- Za pomocą gąbki pozbądź się resztek zabrudzeń i wytrzyj urządzenie do sucha. Twoja gofrownica staie się czyściutka!
Stosując tę metodę, zachowaj ostrożność, aby przypadkowo nie zniszczyć płyt lub pokrywającej je powłoki.
Olej
To nie żart! Olej przyda Ci się nie tylko podczas robienia ciasta na gofry i wypiekania, ale też po zjedzeniu posiłku.
Polej płyty grzewcze w miejscach, gdzie widzisz przypalone resztki. Poczekaj chwilę i spróbuj je usunąć. Nie powinno Ci to sprawić problemu, ponieważ pod wpływem oleju zanieczyszczenia miękną i łatwo odchodzą od powierzchni. Szybko i sprawnie je zetrzesz.
Szczoteczka z miękkim włosiem
Na pewno Ci się przyda, jeśli przyrządzasz gofry belgijskie. To przekąski, do których wykorzystujesz cukier perlisty, czyli w sporych grudkach.
Składnik ten pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się w karmel, co zwiększa ryzyko przypaleń. Dlatego od razu po wyjęciu ostatnich gofrów ostrożnie przetrzyj płyty. Uważaj, aby się przy tym nie poparzyć.
Kiedy urządzenie ostygnie, zalej delikatnie płyty wodą i poczekaj chwilę. Następnie przy użyciu szczoteczki z miękkim włosiem starannie usuń zmiękczone resztki cukru.
To dobra metoda czyszczenia, gdy często eksperymentujesz z różnymi rodzajami gofrów. I nie tylko. W końcu lista tego, co można zrobić w gofrownicy, jest bardzo długa.
Jak wyczyścić żeliwną gofrownicę?
Tak samo, jak każdą inną, a więc najpierw wypróbuj sposób z wilgotną gąbką. Chyba, że na płytach są przypalone resztki, wtedy zastosuj metodę z olejem lub zwilżonym ręcznikiem papierowym.
Za sprawą powyższych metod skuteczne okaże się też czyszczenie gofrownicy teflonowej i każdej innej. Pamiętaj, aby nie używać ostrych akcesoriów, bo w ten sposób łatwo o uszkodzenie sprzętu.
Nie zapominaj również, że umyte urządzenie żeliwne trzeba delikatnie natłuszczać. Zapobiegniesz pojawieniu się korozji na płytach.
Jak wygląda czyszczenie gofrownicy gastronomicznej?
Zapewne domyślasz się, że to intensywnie użytkowany sprzęt. Jego czyszczenie zwykle także odbywa się przy użyciu ręcznika papierowego i miękkiej ściereczki lub gąbeczki.
Wiedz, że gofrownice gastronomiczne często oferują wymienne wkłady. To oznacza, że płyty w takim urządzeniu bez trudu wymontujesz. Wówczas umyjesz je swobodnie pod bieżącą wodą w zlewie, co znacząco ułatwia sprawę.
Jak często czyścić gofrownicę?
Najlepiej każdorazowo po użyciu. Wtedy masz pewność, że przechowujesz czyste i higieniczne urządzenie. Poza tym nie spotka Cię niemiła niespodzianka w postaci starych przypaleń, gdy niespodziewanie poczujesz ochotę na gofry.
Regularne czyszczenie sprzętu nie powinno sprawić Ci problemu. W końcu nie jesz tej przekąski codziennie, prawda? A nawet jeśli, przetarcie płyt ściereczką czy ręcznikiem i tak nie zajmie Ci więcej niż kilka, maksymalnie kilkanaście minut.
Systematyczność ma kluczowe znaczenie nie tylko dla czystości gofrownicy, ale i jej sposobu działania. Czyszcząc ją po użyciu, przedłużasz jej trwałość.
Czym grozi brak czyszczenia gofrownicy?
Przede wszystkim to mało higieniczne. Zostawiając resztki ciasta na płytach, ryzykujesz namnażaniem się bakterii i innych drobnoustrojów. Pomyśl sobie, że później znowu wylewasz na nie ciasto i jesz gofry. Mało przyjemne, prawda?
Zabrudzenia zakłócają prawidłową pracę urządzenia. Tym samym nie uda Ci się np. rozgrzać gofrownicy do dostatecznie wysokiej temperatury. Efekt? Problem z przyklejonymi goframi do gofrownicy.
Jeśli czyścisz ją każdorazowo po użyciu, zmniejszasz ryzyko wystąpienia awarii i konieczności naprawy bądź zakupu nowego sprzętu. Znacząco zwiększasz także szanse na zrobienie dobrych, chrupiących gofrów.