Jeżeli ciekawi Cię prawidłowa konserwacja parowaru, gdyż chcesz o niego jak najlepiej zadbać, to jesteś w dobrym miejscu. Przygotowałem poradnik na temat czyszczenia i odkamieniania elektrycznego parowaru. Jest też sporo innych informacji, które Ci się przydadzą.
O każde urządzenie małego AGD trzeba odpowiednio dbać. Jeżeli to urządzenie styka się z żywnością, to tym bardziej. Chyba nie chcesz zaserwować sobie potrawy z masą mikroorganizmów w postaci bakterii, prawda?
Sęk w tym, aby wiedzieć, jak czyścić i konserwować swój sprzęt. Z odpowiednią wiedzą zaoszczędzisz sporo czasu, sił, no i zapewnisz parowarowi sterylność.
Z poniższym poradnikiem dowiesz się na ten temat wszystkiego. A warto, bo nawet najlepsze parowary nie wyczyszczą i nie odkamienią się przecież same (a szkoda).
Prawidłowe czyszczenie parowaru
Prześledźmy cały proces krok po kroku:
- Odłącz urządzenie od prądu, jeżeli dopiero co było używane.
- Poczekaj aż parowar całkowicie się schłodzi. Nie ma sensu demontować koszy na żywność, gdy są jeszcze pokryte gorącą wodą powstałą z pary.
- Co można umyć? Zazwyczaj wszystko oprócz podstawy zasilającej, gdyż naszpikowana jest wewnątrz elektroniką. Kontakt korpusu z wodą byłby dla niego zabójczy, więc lepiej subtelnie przecierać go na sucho lub lekko zwilżoną szmatką.
- Pozostałe części wystarczy dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Możesz użyć płynu do naczyń lub innego lekkiego detergentu.
- Starannie wypłucz pojemniki, a następnie osusz.
- Wnętrze zbiornika na wodę przetrzyj wilgotną szmatką. Możesz ją dodatkowo nasączyć niewielką ilością płynu do naczyń. Następnie użyj drugiej wilgotnej szmatki, ale już bez detergentu, żeby usunąć jego pozostałości.
- Obudowę podstawy też warto czasem przetrzeć, o czym już wspominałem. Zrób to za pomocą suchej lub lekko zwilżonej ściereczki, najlepiej z mikrofibry.
Jak często myć parowar? Po każdym użyciu. Inaczej dojdzie do namnożenia się bakterii. Będzie się też utrzymywał zapach gotowanych potraw.
Pamiętaj jeszcze o umyciu tego urządzenia przed pierwszym użyciem, a także po dłuższym okresie nieużywania. W drugim przypadku sprzęt może być nieco zakurzony, więc lepiej go odświeżyć.
Czy można myć parowar w zmywarce?
I tak, i nie.
Zacznijmy od tego, że informacja o tym, czy można myć poszczególne części w zmywarce, powinna znajdować się w instrukcji obsługi.
No i tam zwykle czeka na Ciebie dobra wiadomość.
Większość producentów nie widzi przeciwwskazań. Najczęściej wszystko (oczywiście oprócz podstawy zasilającej) możesz włożyć do zmywającego automatu. Jedynym warunkiem jest krótki cykl zmywania i stosunkowo niska temperatura.
W czym więc problem? No cóż, będę szczery, bo znam ten rynek. Nawet drogie i markowe parowary mają czasem liche pojemniki, które mogą szybko popękać. A wtedy nadają się tylko do kosza. Jednym z głównych powodów takiego nieszczęścia jest częste mycie w zmywarce. Powoduje ono także odbarwienia czy utratę połysku koszy.
Nie bądź więc już takim leniuchem. Mycie parowaru nie jest aż tak kłopotliwe, żeby co chwilę wyręczać się zmywarką, prawda? Czy zawsze korzystasz z dwóch lub trzech pięter? Jeżeli nie, to odłącz te niepotrzebne na czas gotowania, żeby mycia było jeszcze mniej.
Podsumowując ten punkt poradnika, jeżeli chcesz zwiększyć żywotność pojemników na żywność, to staraj się częściej myć je ręcznie.
Szybkie odkamienienie parowaru
Również bardzo proste i nie wymagające zbyt dużo czasu czy sił – jeżeli wiesz, jak to zrobić, a za chwilę wszystko stanie się jasne. Potrzebny będzie biały ocet, który dostaniesz w każdym Lidlu czy innym sklepie w pobliżu.
Dokładny proces odkamieniania powinien być opisany w podręczniku użytkowania, ale przedstawię Ci dość uniwersalny i bezpieczny sposób, jak i ten przy włączonym urządzeniu.
Metoda odkamieniania bez włączania urządzenia
- Wlej zimną wodę do zbiornika. Jaką ilość? Około 2/3 maksymalnej pojemności.
- Wlej biały ocet. Zazwyczaj wystarczy 100 – 200 ml tego specyfiku.
- Zostaw urządzenie w tym stanie na noc.
- Nazajutrz przepłucz wnętrze zbiornika czystą i ciepłą wodą. Najlepiej 2 – 4 razy.
Jeżeli po wszystkim zauważysz, że trochę osadu dalej spoczywa na grzałce, to powtórz cały proces. A następnym razem zwiększ ilość octu, gdyż nie wiem, jaką dokładnie pojemność zbiornika na wodę ma Twój parowar. Możesz więc eksperymentować z proporcjami wody i białego octu.
Metoda odkamieniania z włączonym urządzeniem
Zaleca go głównie firma Philips przy swoich parowarach. Jest szybszy od poprzedniego, ale troszkę mniej bezpieczny.
Radzę z niego korzystać tylko w przypadku, gdy producent jasno zawiera taką informację w podręczniku użytkowania.
Ilość wlewanego octu czy czas jego gotowania może się różnić w zależności od modelu.
- Wlej do zbiornika tylko biały ocet – aż do poziomu uznawanego za maksymalny na wskaźniku.
- Na podstawie umieść tackę i mały kosz do gotowania, a następnie przykryj go pokrywką. Inni producenci niż Philips często zalecają umieszczenie wszystkich koszy i elementów.
- Podłącz parowar do sieci elektrycznej i włącz gotowanie.
- Ustaw sprzęt na 20 minut, ale lepiej nie odchodź od niego. Ocet może się bowiem zagotować i przelewać poza podstawę. Musisz wtedy szybko wyjąć wtyczkę z gniazdka i odlać trochę octu (najlepiej, gdy ostygnie). Oczywiście nie musi się tak stać, ale ryzyko istnieje.
- Po 20 minutach wyjmij wtyczkę z gniazdka i poczekaj, aż ocet ostygnie.
- Wylej ocet i kilka razy przepłucz zbiornik zimną wodą.
Wzmianka o ryzyku wylania się gorącego octu z podstawy budzi pewne obawy, prawda? Ale jeżeli zależy Ci na jak najszybszym odkamienianiu parowaru, to raczej nie ominiesz opcji z zagotowaniem tego specyfiku. Oby Ci nie wykipiał.
Dodam również, żeby przy obu metodach nie używać innych odkamieniaczy niż biały ocet. 8-procentowy roztwór kwasu octowego jest tutaj najlepszym preparatem, właściwie jedynym.
Przed zakupem parowaru? Przeczytaj koniecznie:
Jak często usuwać kamień i osad z parowaru?
Przynajmniej po każdych 7 – 9 użyciach. Niektóre modele mają określony czas gotowania, na przykład 15 godzin, po którym sygnalizują konieczność usunięcia kamienia.
Jeszcze inni producenci podają ramy czasowe konserwacji i radzą, żeby odkamieniać parowar co 2 – 3 miesiące. Nie jest to, moim zdaniem, dość dobra rada, bo przecież częstotliwość użytkowania sprzętu jest różna, podobnie jak twardość wody w różnych lokacjach.
Trzymałbym się więc liczby cyklów pracy czy łącznego czasu gotowania na parze.
Regularne odkamienianie jest ważne, bo wpływa na ogólną sprawność i wydajność pracy urządzenia. Osad na grzałce w zbiorniku z pewnością nie wpłynie pozytywnie na proces gotowania na parze. Czasem urządzenie może się wręcz zbuntować i nie wykrywać wody – mimo że będzie wlana. Przypadek ten opiszę zresztą w punkcie z potencjalnymi awariami.
Odpowiednie przechowywanie parowaru
Wielopiętrowe konstrukcje nie oznaczają wcale, że zajmą dużo miejsca w kuchennej szafce.
Budowa misek, tacek i kubeczków daje zwykle możliwość dość sprytnego schowania mniejszych elementów w te większe. Zazwyczaj trzeba coś postawić do góry nogami, obrócić, umieścić na podstawie czy nałożyć na inny element. Nic trudniejszego.
Dokładne informacje, co zrobić, aby zaoszczędzić miejsce, znajdują się zwykle w instrukcji obsługi.
Warto też spojrzeć na sprzęt przy wyjmowaniu go pierwszy raz z pudełka. Szybko odkryjesz patent na sprawne zdemontowanie i ulokowanie wszelkich komponentów parowaru.
A potem to już tylko rozsądek. Jeżeli zamierzasz wepchnąć pudełko z parowarem do jakiejś szafki, to nie przytłaczaj go niczym. Najlepiej, aby spoczywał na równej i stabilnej powierzchni. Nie możesz dopuścić do przypadkowego upadku i uszkodzeń mechanicznych, bo gwarancja ich nie uwzględni.
Wszystkie pojemniki, tacki i kubeczki powinny być suche i czyste przed ulokowaniem w schowku. Kabel trzeba zazwyczaj nawinąć na specjalny uchwyt, który znajduje się w podstawie.
Przeczytaj też później: Zalety gotowania na parze
Potencjalne problemy z parowarem
Masz do czynienia z urządzeniem elektrycznym, a one lubią czasem… świrować. Parowar nie sprawia na ogół większych problemów i nie psuje się zbyt często, ale i tak może dojść do dziwnych sytuacji.
Musisz wtedy wiedzieć, co robić – co spowodowało problem i jak go szybko zażegnać. Poniżej kilka rad na ten temat.
Poznasz potencjalne awarie i usterki, a także ich skuteczne rozwiązanie:
- Para wydobywa się z miejsc, z których nie powinna – czyli głównie z boku, szczelin między pojemnikami. Wskazuje to jednoznacznie, że kosze na żywność zostały źle złączone przy montażu. Być może ich kolejność jest nieprawidłowa. Sprawdź i skoryguj ich położenie.
- Parowar momentalnie kończy gotowanie po włączeniu – w takiej sytuacji nic nie rób, bo (zależnie od modelu) parowar może robić sobie test na obecność wody w zbiorniku. Po maksymalnie kilku minutach gotowanie powinno zostać wznowione. Jeżeli tak się nie stanie lub usłyszysz sygnał dźwiękowy, to znak, że po prostu nie ma wody.
- Parowar nie wykrywa wody – a jeżeli woda jest w zbiorniku, a parowar dalej świruje, bo nie chce gotować, lub słyszysz podejrzane sygnały dźwiękowe? To znak, że grzałka w zbiornika jest mocno zabrudzona. Chodzi o osad i kamień. Wróć się do punktu z odkamienianiem, żeby zażegnać problem. A w przyszłości zadbaj o regularną konserwację sprzętu do gotowania na parze. Utrzymywanie czystości jest istotne, o czym już wspominałem w tym poradniku. Innym powodem może być też zanieczyszczony czujnik pływakowy. Znajduje się zwykle obok dyfuzora w zbiorniku na wodę.
- Z podstawy cieknie woda – to już grubsza sprawa. Nie podłączaj parowaru do prądu, a jeżeli jest podłączony, to ostrożnie go wyłącz. Skontaktuj się z serwisem, żeby naprawił Twój sprzęt. Innym powodem może być przekroczenie maksymalnego poziomu wody. Jeżeli wlejesz jej za dużo, to ciecz może nawet pryskać z podstawy.
- W zbiorniku tworzy się piana na wodzie – to z kolei znak, że do wody dostało się coś, co nie powinno. Czasem powodują to nawet białka. Jeżeli piany jest niepokojąco dużo, to odłącz parowar i wyczyść jego zbiornik. Jeżeli podejrzewasz, że za powstaniem piany stoi jakiś środek czyszczący (lub inna chemia), który nie został dokładnie usunięty podczas czyszczenia, to przerwij gotowanie, nie jedz danej potrawy i dokładnie wyczyść zbiornik.
Oprócz powyższych zagwozdek czasem mogą wystąpić problemy z pewnymi funkcjami dodatkowymi. Jakaś lampka czy sygnalizacja nie chce się wyłączyć lub zapalić, opóźniony start nie działa jak należy itp. Wtedy trzeba spojrzeć do instrukcji obsługi lub skontaktować się z producentem. Zazwyczaj wystarczy wyłączyć i włączyć parowar lub nacisnąć jakąś kombinację przycisków.
Podsumowanie
Niektórzy narzekają, że o parowar trzeba dużo bardziej dbać w porównaniu do prostszych naczyń gotujących na parze.
Z jednej strony to prawda, bo takie urządzenie wymaga częstszej konserwacji, ale czy jest to tak wiele? Przeleć wzrokiem po moich poradach. Czy są to Twoim zdaniem skomplikowane czynności trwające pół dnia? Raczej nie.
A w zamian dostajesz pojemne i funkcjonalne urządzenie, z którym gotowanie na parze stanie się szybkie i wygodne.
Znam urządzenia małego AGD do kuchni, które w aspekcie utrzymywania czystości przysparzają dużo więcej problemów. Tutaj nie jest tak źle, a ze wskazówkami, które Ci właśnie przekazałem, wszystko wykonasz prawidłowo i sprawnie.
Kolejny krok stanowi wiedza o tym, jak gotować w parowarze. W podlinkowanym materiale znajdziesz wiele cennych informacji o procesie gotowania za pomocą tego sprzętu.
Zobacz alternatywy dla parowarów:
Dzięki!
Nie ma sprawy : )