Jak zrobić mleko roślinne w wyciskarce wolnoobrotowej?

Mleko kokosowe, migdałowe czy sojowe to wyjątkowo zdrowe produkty… zwłaszcza gdy zrobisz je samodzielnie, we własnym domu. To możliwe za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Jak jednak wytworzyć w wyciskarce mleko roślinne? Szczegółowo omówiłem to w poniższym artykule!

Jak zrobić mleko roślinne w wyciskarce wolnoobrotowej?

Spis treści:

    Mleko roślinne z wyciskarki wolnoobrotowej – ogólna instrukcja

    Przygotowanie domowego mleka roślinnego przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej zacznij od wyboru odpowiednich składników. Na pewno potrzebujesz do tego wody. Najlepiej sprawdzi się mineralna, przegotowana lub przefiltrowana.

    Wybór drugiego produktu zależy od tego, jaki smak napoju chcesz uzyskać. Mleka roślinne, jakie znajdziesz na półkach sklepowych, produkuje się z migdałów, ryżu, owsa, kokosa, a nawet gryki. Jak widzisz, wybór jest całkiem spory.

    Kolejny etap przygotowania napoju wiąże się ze sparzeniem preferowanego składnika. Jeśli planujesz zrobić napój z dodatkiem świeżego miąższu z kokosa, pomiń ten krok.

    Po kilku godzinach odcedź ryż lub migdały i całość dobrze przepłucz pod bieżącą wodą. Teraz umieść składnik w wyciskarce wolnoobrotowej, by już po chwili cieszyć się zdrowym i smacznym napojem. Pamiętaj, aby do urządzenia dodać również wodę mineralną.

    Do domowej produkcji mleka roślinnego polecam używać sita o drobnych oczkach, czyli do soków. W ten sposób do napoju nie przedostaną się resztki niezmielonych nasion lub orzechów.

    Pomysł na mleko roślinne z wyciskarki wolnoobrotowej to nie tylko opcja dla alergików i osób, które nie tolerują laktozy. Własnoręcznie zrobiony napój jest o wiele zdrowszy od tego ze sklepu. Nie zawiera cukru czy substancji chemicznych mających zły wpływ na organizm.

    Domowe mleko roślinne to sposób na smaczne i pożywne śniadanie. Wyśmienicie smakuje z płatkami, owsianką lub owocami. Taki produkt wykorzystasz również do ryżu, deseru, smażenia naleśników lub gofrów.

    Mleko ryżowe z wyciskarki wolnoobrotowej

    Z podanych przeze mnie proporcji otrzymasz mniej więcej 1,5 litra napoju ryżowego. Jeśli uznasz, że jego smak jest za bardzo wyrazisty, dodaj trochę więcej wody.

    Domowe mleko ryżowe zrobione w wyciskarce wolnoobrotowej to znakomity dodatek do dziecięcych kleików, kasz lub deserów owocowych. Napój bardzo dobrze smakuje także w postaci koktajlu.

    Jak zrobić mleko roślinne w wyciskarce wolnoobrotowej z dodatkiem ryżu? Spójrz poniżej!

    Składniki:

    • 400 g białego sypkiego ryżu.
    • 200 g orzechów (najbardziej polecam nerkowce).
    • Ok. 1 l wody mineralnej.

    Wykonanie:

    1. Ryż oraz orzechy umieść w dużym naczyniu i zalej gorącą wodą. Całość namaczaj przez ok. 6 godzin lub najlepiej przez całą noc.
    2. Odlej wodę, składniki dokładnie przepłucz i przełóż na sito.
    3. Po chwili ryż oraz orzechy umieść w wyciskarce wolnoobrotowej.
    4. W trakcie mielenia do napoju dolewaj wodę. Jej ilość zależy od Ciebie i od tego, jaką gęstość mleka bardziej preferujesz.
    5. Jeśli uznasz, że otrzymany płyn jest za mało klarowny i pływają w nim resztki niezmielonych orzechów lub ryżu, całość przecedź przez sito. Dobrze sprawdzi się także zwykła gaza.

    Przepis na mleko migdałowe z wyciskarki wolnoobrotowej

    Mleko migdałowe to chyba najczęściej wybierany napój do domowej produkcji. Wyróżnia się kremową konsystencją oraz wspaniałym aromatem.

    Wyśmienicie smakuje z kawą, owsianką, ciasteczkami lub jako dodatek do smoothie. Mleko migdałowe to także świetny wybór do warzywnego gulaszu, curry albo zupy.

    Do zrobienia napoju użyj obranych i zblanszowanych migdałów bądź w skorupkach. Zdecydowanie polecam Ci tę drugą wersję. Ma ciekawszy smak i doskonałą konsystencję.

    Składniki:

    • 250 g całych migdałów.
    • 250 ml wody.
    • Szczypta soli lub syrop z agawy (w zależności, jaki smak chcesz uzyskać).

    Przygotowanie:

    1. Migdały przełóż do większej miski i zalej wodą. Całość odstaw na kilka, a najlepiej na 12 godzin.
    2. Odlej wodę, a orzechy przepłucz i przełóż na sito.
    3. Zamontuj w wyciskarce sito do homogenizacji i rozdrobnij migdały.
    4. Dolej wodę i wszystko wymieszaj.
    5. Wymień sito na takie o drobnych oczkach.
    6. Małymi porcjami przekładaj masę migdałową do wlotu wyciskarki wolnoobrotowej i rozpocznij produkcję mleka.
    7. Przelej napój migdałowy do naczynia i dodaj sól lub syrop z agawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!

    Jak zrobić mleko sojowe w wyciskarce wolnoobrotowej?

    Najlepiej postępuj zgodnie z moimi wskazówkami. Nie pomijaj żadnego kroku, bo napój zwyczajnie Ci nie wyjdzie.

    Pamiętaj, że mleko po przygotowaniu trzeba jak najszybciej przelać do szklanego naczynia i włożyć do lodówki. Do spożycia nadaje się nie dłużej niż przez 3 dni.

    Zobacz, czego potrzebujesz do produkcji sojowego napoju!

    Składniki:

    • 400 g suchych ziaren soi.
    • 3 l zimnej wody.

    Sposób przygotowania:

    1. Przełóż soję do wysokiego naczynia, dolej 1 l wody i odstaw na całą noc.
    2. Ziarna odcedź na sitku i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
    3. W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj soję i całość doprowadź do wrzenia. Pamiętaj, żeby co jakiś czas przemieszać ziarna za pomocą łyżki.
    4. Garnek zdejmij z ognia i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie soję ponownie zagotuj.
    5. W ostatnim etapie masę przełóż do wyciskarki wolnoobrotowej, by po chwili móc napić się domowego mleka sojowego.

    Przepis na domowe mleko owsiane

    Przygotowanie napoju nie zajmie Ci za wiele czasu, ponieważ płatki owsiane nie wymagają aż tak długiego namaczania jak inne produkty.

    Domowe mleko z dodatkiem owsa to idealna baza do płatków i granoli. Za jego pomocą przygotujesz zdrowe, smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Wyśmienicie smakuje w koktajlach, deserach lub samo. Z powodzeniem zastąpi klasyczne mleko krowie.

    Poznaj moją recepturę na domowy napój owsiany.

    Składniki: 

    • 3/4 l zimnej wody.
    • 125 g płatków owsianych błyskawicznych.

    Wykonanie:

    1. Płatki przesyp do miski. Dodaj połowę wody i mocz przez ok. 3 godziny.
    2. Z naczynia odlej nadmiar płynu, a papkę przełóż do wyciskarki. Dolej pozostałą część wody i uruchom urządzenie.
    3. Mleko owsiane przelej do szklanego dzbanka i przechowuj w lodówce.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Mleko kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej

    Napój na bazie kokosa nieziemsko pachnie. Nie musisz sięgać po świeży owoc, by zasmakować tego specjału. Do produkcji mleka użyj wiórków kokosowych. To zdecydowanie najszybsza i jednocześnie najtańsza opcja.

    Składniki:

    • 1 większe opakowanie wiórków kokosowych (200 g).
    • 1 l zimnej wody.

    Wykonanie:

    1. Wiórki umieść w dużej misce i zalej je wodą. Namaczaj najlepiej przez całą noc.
    2. Masę przełóż do garnka i podgrzewaj do ok. 60 stopni Celsjusza.
    3. W ostatnim etapie przygotowania wiórki przeciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej.
    4. Mleko przelej do dzbanka i podawaj tak, jak lubisz.

    Pomysł na mleko jaglane z wyciskarki wolnoobrotowej

    Kasza jaglana to kolejny pomysł na domowe mleko roślinne. Pamiętaj, aby przestrzegać moich wskazówek i przepis wykonywać krok po kroku. To bardzo ważne, szczególnie w przypadku tego rodzaju składnika.

    Kasza słynie z lekko gorzkiego smaku. Dowiedz się, w jaki sposób się go pozbyć i zrobić smaczne mleko jaglane!

    Składniki: 

    • 1 szklanka kaszy jaglanej.
    • 2 szklanki przegotowanej wody plus zimna woda do gotowania.

    Przygotowanie:

    1. Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Przelej ją wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczy.
    2. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    3. Przegotowaną wodę oraz bazowy składnik umieść w wyciskarce wolnoobrotowej.
    4. Uruchom urządzenie, a powstałe mleko przelej do większego naczynia.
    5. W przypadku za małej klarowności mleko przecedź przez sitko lub przeciśnij przez gazę jałową.

    Czy każda wyciskarka nadaje się do robienia mleka roslinnego?

    Ogólnie biorąc, większość wyciskarek spokojnie się nadaje do domowej produkcji mleka roślinnego. Te tańsze, a więc siłą rzeczy niższej jakości, mogą mieć jednak problem z twardszymi składnikami, np. orzechami.

    Dlatego też jeżeli zamierzasz często robić mleko roślinne w takim sprzęcie, zobacz ranking wyciskarek wolnoobrotowych. Zwróć uwagę zwłaszcza na modele z najwyższych lokat. Często są to wyciskarki Kuvings.

    Przemawia za nimi coś jeszcze, przynajmniej jeśli mówimy o modelach EVO820 Plus oraz REVO830. Oferują one sitka o odmiennych oczkach (pod względem ich średnicy). Dzięki temu poeksperymentujesz z konsystencją mleka. Nic w końcu nie stoi na przeszkodzie, aby było bardziej koktajlowe.

    Co zrobić z pulpą po produkcji mleka roślinnego?

    Na pewno jej nie wyrzucaj. Pulpa to świetna baza do przeróżnych słodkości, deserów, ale nie tylko. Wykorzystaj ją do zrobienia mąki! W tym przypadku najlepiej sprawdzą się resztki po mleku migdałowym lub np. orzechowym.

    Pulpę osusz w suszarce do żywności, zblenduj w malakserze i gotowe! Domowa mąka migdałowa poleca się do wypieków!

    Kolejny pomysł na pulpę z roślinnego mleka to granola. Do papki dodaj płatki owsiane błyskawiczne, ulubione orzechy, nasiona i suszone owoce lub kawałki gorzkiej czekolady. Całość posłódź delikatnie miodem lub syropem z agawy. Granolę włóż do piekarnika i zapiekaj przez ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, żeby co jakiś czas ją przemieszać.

    Jest też coś dla małych łasuchów. Pulpę z mleka roślinnego wykorzystaj do zrobienia kremu czekoladowego z dodatkiem awokado. Zblenduj go z 2 bananami, 3 łyżkami kakao, pulpą i odrobiną miodu. Domową nutellę wykorzystaj do smarowania pieczywa, naleśników lub gofrów.

    Warto przy okazji wiedzieć, co zrobić z pulpą z wyciskarki, jeżeli chodzi o produkcję soku. Tego typu miąższ także wykorzystasz na wiele sposobów.

    Przeczytaj też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 2 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments