W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jak zrobić tosty w opiekaczu? Jak go używać?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Zrobienie tradycyjnych tostów bądź kanapek za pomocą opiekacza nie jest trudne. Mimo to musisz poznać kilka istotnych porad. Dzięki nim zagwarantujesz sobie bezpieczeństwo i przygotujesz chrupiące tosty. Wszystkie wskazówki na ten temat zawarłem w poniższym artykule.

Jak zrobić tosty w opiekaczu? Jak go używać?

Spis treści:

    Jak używać opiekacza do kanapek?

    1. Zanim skosztujesz smakowitych tostów, na samym początku zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi używania opiekacza. Dotyczą one głównie Twojego bezpieczeństwa, dlatego nie bagatelizuj ich.
    2. Opiekacz to urządzenie elektryczne, więc wymaga podłączenia do zasilania. W innym przypadku zamiast ciepłych grzanek ze środka wyjmiesz zwykłe kanapki. Zadbaj, aby przewód nie był nigdzie zbyt zagięty czy skręcony. Nie powinien także stykać się z rozgrzanym urządzeniem.
    3. Sprzęt musisz ustawić w odpowiednim miejscu. Nie zagracaj sobie pobliskiej przestrzeni zbędnymi rzeczami. Produkty użyte do tostów schowaj do lodówki, dzięki czemu stworzysz lepsze warunki do pracy.
    4. Jeśli o bezpieczeństwie mowa, to obok opiekacza nie pozostawiaj kuchennej ściereczki. Nie stawiaj także urządzenia bezpośrednio przy firance. Co prawda ryzyko pożaru jest niewielkie, ale lepiej nie ryzykować.
    5. Tego rodzaju sprzęt wymaga przede wszystkim właściwego podłoża. Miejsce powinno być stabilne, równe, suche i twarde. Bardzo dobrze sprawdzi się blat kuchenny albo kamienna deska.
    6. Używasz opiekacza po raz pierwszy? Nie zapomnij przetrzeć jego wnętrza mokrą ściereczką. Producenci zalecają także tzw. przepalenie. To nic innego jak podłączenie pustego urządzenia do prądu. W ten sposób pozbędziesz się specyficznego zapachu wynikającego z nowości opiekacza. Wszystko dokładnie opisałem w artykule o pierwszym użyciu opiekacza do kanapek.
    7. Na szczęście opiekacze wykonuje się ze specjalnych powłok, dzięki czemu nie musisz stosować oleju. Twoje kanapki i tak nie przywrą w trakcie pieczenia.
    8. Teraz pozostaje już tylko przygotować przekąskę i podłączyć opiekacz do prądu. Zamknij górną część obudowy. W ten sposób urządzenie osiągnie wymaganą temperaturę w krótszym czasie.

    Ranking opiekaczy do kanapek – zwycięzca

    Breville DuraCeramic VST071X

    Jak zrobić tosty w opiekaczu?

    1. Zacznij od przygotowania składników na kanapki. Tutaj masz dużą dowolność, wybierz to, co najbardziej lubisz. Ser, szynka, ale też dodatki warzywne. Genialnym pomysłem są również jajka, kurczak i ryby. Na szczęście w opiekaczu nie ma konieczności używania jedynie pieczywa tostowego. Nie przepadasz za nim? Nic straconego, bo równie dobrze sprawdzi się np. chleb wieloziarnisty. Warunkiem jest jedynie rozmiar kromek. Muszą się zmieścić na płytkach urządzenia.
    2. Dolną kromkę kanapki posmaruj masłem, serkiem śmietankowym albo humusem. Jeśli wolisz całkowitą wersję light, dobrym pomysłem będzie pieczywo bez tłuszczu.
    3. Teraz pora na dodatki. Wybierz szynkę, ser, drobno posiekaną cebulę, pomidora, a nawet awokado lub upieczoną rybę. Nie ograniczaj się pod tym względem, ale też nie przesadzaj. Jeśli dodasz za dużo składników, kanapka nie będzie smaczna. Weź pod uwagę także to, że nie wszystkie produkty nadają się do zapiekania.
    4. Jak zrobić kanapki w opiekaczu? Przede wszystkim podłącz urządzenie do prądu i poczekaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Poinformuje Cię o tym lampka, która zaświeci się na zielono. To znak, żeby do środka włożyć przygotowane jedzenie. Jak już wspomniałem, większość modeli nie wymaga stosowania tłuszczu, dlatego użycie oleju jest niepotrzebne.
    5. Po włożeniu do środka kanapek nie zapomnij zamknąć opiekacza. Często zdarza się, że zbyt obficie przygotowane tosty nie pozwalają na całkowite przyciśnięcie klapy urządzenia. W takim przypadku najlepiej wyjąć niektóre składniki ze środka. Pamiętaj, że zamknięcie sprzętu na siłę niekiedy powoduje jego uszkodzenie.
    6. Zabezpiecz swoje kanapki za pomocą specjalnej blokady, w jaką wyposażony jest każdy tego rodzaju sprzęt.
    7. Po kilku minutach, najczęściej ok. 3, sprawdź stopień wypieczenia swojej przekąski. Wystarczy, że podniesiesz górną pokrywę, a szybko przekonasz się, czy tosty nadają się do zjedzenia. Jednocześnie pamiętaj, że czas wypiekania wiąże się nie tylko z mocą urządzenia, ale też z rodzajem włożonego do środka pieczywa i pozostałych dodatków.
    8. Kiedy uznasz, że grzanki są gotowe, wyjmij je ze środka. Do tego celu najlepiej użyj drewnianej albo silikonowej łopatki. W ten sposób nie zarysujesz delikatnej powłoki opiekacza. Niektóre z najlepszych opiekaczy do kanapek automatycznie kończą wypiekanie.
    9. Nie zapomnij odłączyć sprzętu od zasilania. Pozostaw go do całkowitego wystudzenia i dokładnie oczyść z wszystkich resztek jedzenia. Nie wiesz, jak wykonać taką konserwację? Sprawdź porady odnośnie czyszczenia opiekacza do kanapek.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Z czym podać tosty z opiekacza?

    Wiesz już, jak zrobić dobre tosty w opiekaczu, ale żeby jeszcze bardziej urozmaicić ich smak, warto wiedzieć, z czym je podać.

    Najprostszym i jednocześnie najpopularniejszym pomysłem będzie zaserwowanie grzanek z ketchupem. Takie połączenie jest nie tylko proste, ale też smaczne.

    Osobiście znam również kilku miłośników tego rodzaju przekąski z majonezem. Być może trochę to mało popularne, ale jak wiadomo, każdy je to, co lubi najbardziej.

    Jeśli już mowa o sosach w białym kolorze, to równie dobrze sprawdzi się jogurt naturalny, z którego przygotujesz czosnkowy dodatek do kanapek.

    Dla zwolenników samodzielnego przyrządzania posiłków od początku do końca polecam podanie tostów z domowym sosem pomidorowo-paprykowym. Oprócz tego, że to doskonała alternatywa do tradycyjnego ketchupu, to też o wiele zdrowsza.

    Moja kolejna propozycja to grzanki w najprostszej wersji, czyli jedynie z dodatkiem sera żółtego albo mozzarelli i zaserwowanie ich do zupy typu krem. To rewelacyjny pomysł na przygotowanie smacznego i w miarę lekkiego obiadu.

    Sprawdź także wielofunkcyjne opiekacze 3w1. Mają wymienne płytki, dzięki czemu przygotujesz o wiele więcej różnych przekąsek.

    Oceń publikację
    [Głosy: 4 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments