W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jaka folia do zgrzewarki próżniowej?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Folia do zgrzewarki próżniowej czasem ma takie samo znaczenie jak sam sprzęt. Tylko dobrze dobrana para da Ci najlepszy efekt, czyli szczelnie zamkniętą żywność zdatną do dłuższego przechowywania. Dowiedz się zatem, jaka folia do zgrzewarki jest najlepsza.

Jaka folia do zgrzewarki próżniowej?

Spis treści:

    Jakie parametry mają folie do zgrzewarki?

    Chcąc wybrać najlepszą folię do zgrzewarki próżniowej, musisz zwrócić uwagę na kilka parametrów. Należą do nich grubość, rozmiar, wytrzymałość (względem temperatur) i jakość. Sprawdzenie tych kwestii da Ci wiele informacji na temat produktu.

    1. Grubośćnajpopularniejsze są folie o grubości 70 µm, czyli inaczej mikrometrów. Z powodzeniem zapakujesz w nie większość produktów spożywczych. Na rynku znajdziesz też inne propozycje, o grubości od 90 do nawet 120 µm. Grubsza folia dobrze zabezpiecza żywność, która szybko się psuje.
    2. Rozmiar – liczy się zarówno szerokość, jak i długość. Rozmiar zależy od indywidualnych potrzeb i samej zgrzewarki próżniowej. Szerokość folii zwykle obejmuje przedział od 12 cm do ok. 30 cm. Standardowa długość to 600 cm, choć na rynku znajdziesz też mniejsze rolki, np. 300 cm.
    3. Wytrzymałość – niektórzy producenci zaznaczają, że folia wyróżnia się podwyższoną wytrzymałością i odpornością na rozdarcie. Zwracaj też uwagę na to, czy może być używana w niskich oraz bardzo wysokich temperaturach. Jeśli tak, zapakowaną próżniowo żywność bez obaw zamrozisz, a także ugotujesz coś metodą sous vide. Da Ci to szersze zastosowanie.
    4. Jakość – o tym świadczą m.in. przyznane produktowi certyfikaty. Dobra folia do zgrzewarki próżniowej spełnia normy Państwowego Zakładu Higieny i może mieć kontakt z żywnością. Ważny jest też certyfikat CE.

    Musisz również pamiętać, że wyróżnia się kilka rodzajów folii. Każdy ma trochę inne cechy, nieco różnicując to, jak używać zgrzewarki próżniowej. Warto je znać, aby dokonać właściwego wyboru, więc przejdźmy do dalszej części artykułu.

    Ranking zgrzewarek próżniowych – zwycięzca

    FoodSaver FFS006X

    Folia typu PA/PE

    Folię do zgrzewarki próżniowej typu PA/PE rozpoznasz po tym, że jest gładka, a do tego jednolita. Zagwarantuje Ci mocny zgrzew. Dodatkowo nie musisz się obawiać, że do zapakowanej do środka żywności będzie dostawać się powietrze, to folia barierowa.

    Tego typu produkty wykazują odporność na uszkodzenia mechaniczne. Charakteryzują się ponadto wytrzymałością termiczną i dużą barierowością względem promieni UV, a nawet pary wodnej.

    Folia barierowa PA/PE współpracuje ze zgrzewarką próżniową komorową. Ma więc zastosowanie bardziej komercyjne niż domowe. Wiedz, że nie jest to najlepszy wybór do małego sprzętu listwowego, który posłuży Ci do pakowania mięs, wędlin, serów czy warzyw.

    Przeczytaj też: Jak działa i do czego służy zgrzewarka próżniowa?

    Folia moletowana

    Folia moletowana, czyli strukturalna, cieszy się bardzo dużą popularnością wśród właścicieli niewielkich, listwowych zgrzewarek próżniowych. Rozpoznasz ją po tłoczeniu w postaci kropek, kratki lub linii. Zależnie od produktu znajdziesz je po jednej lub obu stronach.

    Idealnie współgra z najczęściej wybieranymi urządzeniami. Na przykłady tymi, które przedstawia ranking zgrzewarek próżniowych do domu.

    Specjalna struktura na powierzchni ułatwia odprowadzanie nadmiaru powietrza na zewnątrz. W efekcie pakowanie próżniowe żywności przebiegnie perfekcyjnie! Zabezpieczanie produktów spożywczych nie sprawi Ci więc żadnego problemu.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Folia termokurczliwa

    Folia termokurczliwa błyszczy się, a po zapakowaniu próżniowym bardzo dobrze przylega do produktów spożywczych. Sprawdza się szczególnie w przypadku wędlin i mięs.

    Żywność zabezpieczona za pomocą folii termokurczliwej jest skutecznie chroniona przed szybkim zepsuciem. Prezentuje się estetycznie, dlatego to rozwiązanie często wykorzystuje się w sklepach.

    Wysoka transparentność i barierowość względem gazów, pary wodnej oraz promieni UV to charakterystyczne cechy tego rodzaju folii. Wykazuje też odporność na uszkodzenia. Dodatkowy atut stanowi hermetyczne zamknięcie, nawet gdy zgrzewy są przybrudzone.

    To dobry wybór, jeśli pakujesz próżniowo żywność przeznaczoną do sprzedaży.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Podsumowanie

    Jaka folia do zgrzewarki próżniowej? Moletowana, jeżeli mówimy o zastosowaniu domowym i zgrzewarkach listwowych. Folia typu PA/PE nada się z kolei do profesjonalnych i gastronomicznych zgrzewarek komorowych. Podobne zastosowanie niesie folia termokurczliwa.

    Oprócz samego rodzaju spójrz także na główne parametry folii, czyli grubość, rozmiar, cechy związane z wytrzymałością oraz ogólną jakością (w tym na przyznane certyfikaty).

    Wtedy odpowiedź na to, czy warto kupić zgrzewarkę próżniową, stanie się pozytywna. Urządzenie doskonale spełni swoje zadanie, korzystając z optymalnej folii.

    Oceń publikację
    [Głosy: 3 Średnia: 4.7]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments