Jaka kawa do kawiarki?

Wybór odpowiedniej kawy do kawiarki to jedna z najważniejszych kwestii. Obstawiam, że pragniesz uradować swoje podniebienie głębokim smakiem i aromatem naparu, a nie zniechęcić się do niego. Dowiedz się zatem, jaka kawa do kawiarki najlepiej się sprawdzi!

Jaka kawa najlepiej nadaje się do kawiarki?

Spis treści:

    Jaka kawa do kawiarki będzie dobra?

    Do kawiarki wykorzystasz zarówno kawę mieloną, jak i w ziarnach. Tę drugą mielisz bezpośrednio przed zaparzeniem. Sporo osób twierdzi, że taka opcja jest lepsza, bo napój wychodzi bardziej aromatyczny. Oczywiście dużo zależy od Twoich upodobań i preferencji.

    Jeżeli chcesz osiągnąć perfekcję, przetestuj różne kawy. Na rynku znajdziesz ich mnóstwo, co jeszcze bardziej zachęca do eksperymentów.

    Zakup najlepszej kawiarki to dopiero początek. Dzięki temu urządzeniu odkryjesz wiele tajemnic kawy i przekonasz się, dlaczego tak dużo osób się nią fascynuje.

    To od Ciebie zależy, po jaką odmianę sięgniesz.

    Najbardziej popularne możliwości to:

    • Arabica – z uwagi na małą zawartość kofeiny zapewnia subtelniejszy smak, miewa czekoladowy, delikatny odcień.
    • Robusta – mniej szlachetna, za to bogatsza w kofeinę, dlatego daje więcej energii.
    • Liberica – najmniej znana z tej trójki, ma ziemisty i ciężki smak oraz orzechowe zabarwienie.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Kawa do kawiarki – najważniejsze kwestie

    O tym, jaka kawa do kawiarki będzie dla Ciebie właściwa, decyduje nie tylko jej odmiana. Inne ważne kwestie to intensywność oraz stopień palenia. Musisz zdecydować, czy chcesz pić napój łagodny, czy też bardzo mocny.

    Co do stopnia palenia, masz tu do wyboru trzy opcje.

    Poznaj je:

    1. Kawa jasno palona – zapewnia więcej kofeiny i nut cytrusowych. Rozpoznasz ją po kwaskowatym posmaku. Ziarna wypala się w temperaturze 180 – 205 st. C.
    2. Kawa średnio palona – cechują ją zrównoważone nuty smakowe, nie jest kwaskowata, za to bardziej aromatyczna. Jednocześnie dostajesz mniejszą porcję kofeiny. Temperatura wypalania ziaren to ok. 210 st. C.
    3. Kawa ciemno palona – poznasz ją po bardzo intensywnym aromacie i posmaku gorzkiej czekolady oraz dymu. Ziarna praży się w temperaturze nawet 225 – 250 st. C, co w dużym stopniu pozbawia ją kofeiny.

    Zastanów się, jaką kawę lubisz pić najbardziej. To sporo ułatwi, bo będziesz wiedzieć, wśród jakich produktów szukać tego właściwego. Oczywiście nic też nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i wypróbować różne palenia kawy. Pomoże Ci w tym mój subiektywny ranking kaw ziarnistych.

    Profesjonalni bariści często radzą, aby w kawiarce parzyć średnio wypalone ziarna. W ten sposób otrzymujesz dużą dawkę kofeiny, a jednocześnie unikasz nadmiernej goryczy i kwasowości. Zwłaszcza gdy już dojdziesz do wprawy, jak używać kawiarki i kiedy przerywać proces parzenia napoju.

    Kawa do kawiarki – ziarnista czy mielona?

    Jeśli nie masz i nie chcesz inwestować w młynek, wypróbuj zmieloną już kawę. Niemniej uważaj, bo napar zwykle okazuje się bardzo mocny (z uwagi na bardzo drobne zmielenie). Dlatego prawdziwi kawosze częściej sięgają po kawę ziarnistą, którą mielą bezpośrednio przed zaparzeniem. Wystarczy wtedy wiedzieć, jak zmielić kawę do kawiarki.

    Dominacja produktów w ziarnach wynika też z faktu, że wśród takich kaw wybór zwykle jest większy. Na rynku znajdziesz mnóstwo kaw o różnym stopniu palenia. Są też mieszanki smakowe, a więc coś dla miłośników nietypowych smaków.

    Pamiętaj, że kawa mielona sprawdza się głównie w przypadku ekspresów, choć powoli się już to zmienia i producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom użytkowników kawiarek. Do swojej oferty wprowadzają specjalne, mielone kawy przystosowane do tego typu sprzętów. Cechuje je właściwy sposób zmielenia oraz ciekawy smak.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Idealna kawa do kawiarki – od czego zacząć?

    Większość zaczyna od mieszanek ziaren przeznaczonych do przygotowywania espresso. Połączenie kilku gatunków kawy daje ciekawe doznania smakowe. Ponadto gotowy napój smakuje podobnie jak ten z ekspresu.

    Jeżeli klasyka to dla Ciebie za mało, sięgnij po coś bardziej wyszukanego. Na pewno przypadną Ci do gustu kawy jednorodne, czyli tzw. single origin. Uprawiane są w małym obszarze geograficznym.

    Pijąc taką kawę, poznajesz, co dany region ma Ci do zaoferowania. Każda zapewnia inny, niepowtarzalny smak, więc swobodnie szukasz tego, który najbardziej Ci odpowiada. W ten sposób zmienisz picie kawy w rytuał.

    Lubisz eksperymentować? Poza produktami jednorodnymi wypróbuj też te przeznaczone do alternatywnych metod palenia. To starannie wyselekcjonowane kawy, zwykle jasno lub średnio palone. Są przeważnie droższe niż standardowe propozycje dostępne w supermarketach, ale docenisz je za jakość.

    Takie kawy pochodzą z różnych zakątków świata. Możesz więc podróżować po najlepszych kawiarniach bez potrzeby wychodzenia z domu. Przy okazji pamiętaj o tym, ile gramów kawy wsypywać do kawiarki. Nieodpowiednia ilość zepsuje smak nawet topowej mieszanki.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments