W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jaka patelnia jest najzdrowsza? Porównanie i porady

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Zdrowa patelnia to głównie taka, która pozostaje neutralna dla żywności, nie wytwarzając podczas smażenia toksycznych substancji. Niestety, ale nie wszystkie typy patelni spełniają te warunki. Przeczytaj poniższy poradnik, aby postawić na zdrową patelnię i ochronić siebie oraz swoją rodzinę.

Jaka patelnia najzdrowsza, a jaka nie? Porównanie rodzajów

Spis treści:

    Jakie patelnie są najzdrowsze?

    Zastanawiając się, jaka patelnia jest najlepsza, głównie opiera się to na jej właściwościach. Kluczowe, aby obróbka termiczna żywności na takim naczyniu nie była szkodliwa dla użytkownika.

    Poznaj zatem najzdrowsze rodzaje patelni!

    Patelnie żeliwne

    To właśnie na patelnie żeliwne wskazuje większość, gdy pada pytanie o najzdrowsze patelnie kuchenne. Ciekawi Cię, dlaczego? Wpływa na to fakt, że są produkowane z żeliwa, a więc naturalnego materiału.

    Takie patelnie nie wchodzą w reakcję z żywnością. Nie musisz się też obawiać o zmianę smaku gotowanej potrawy. Nie zawierają szkodliwych substancji, które uwalniałyby się pod wpływem ciepła.

    Mięso smażone na zdrowej patelni żeliwnej

    Zauważ, że przyrządzanie posiłków na żeliwnej patelni zwiększa zawartość znajdującego się w nich żelaza. Nie martw się, to nic groźnego, wręcz przeciwnie! Ten pierwiastek jest niezbędny organizmowi, aby prawidłowo funkcjonował.

    Tym samym za sprawą patelni zapobiegasz niedoborom żelaza. To istotna zaleta, zwłaszcza z perspektywy kobiet w ciąży, małych dzieci, seniorów. Powinny wziąć to pod uwagę także osoby borykające się z anemią.

    Żeliwo gwarantuje ponadto solidność i trwałość. Nie ma znaczenia, jakich akcesoriów używasz do mieszania czy przewracania jedzenia, bo i tak go nie zniszczysz. Dlatego nie narażasz się na uwalnianie szkodliwych związków, jak zdarza się przy zdartym teflonie.

    Prawdziwi smakosze przekonują też, że niektóre dania wręcz powinny być przygotowane na patelni żeliwnej. Przykładem są potrawy mięsne. Ich zdaniem żeliwo wydobywa ze składników to, co najlepsze. W dodatku długo utrzymuje ciepło.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Patelnie kamienne granitowe

    Pewnie się domyślasz, że te patelnie także są wykonane z naturalnego materiału. Masz rację. Daje Ci to pewność, że to bezpieczny wybór dla całej rodziny.

    Patelnie kamienne granitowe wyróżniają się solidnością, szybkim nagrzewaniem, ale też estetycznym designem. Pamiętaj tylko, że ich nazwa to pewne uproszczenie. W rzeczywistości ich korpus jest ze stali nierdzewnej bądź aluminium. Później pokrywa się go warstwą granitu.

    Niemniej nie oznacza to, że patelnie są mniej bezpieczne. To bardzo dobry wybór dla każdego, kto troszczy się o swoje zdrowie.

    Zdrowa patelnia kamienna granitowa

    Granitowa powłoka jest odporna na działanie wysokiej temperatury oraz zarysowania. Nie zniszczy się na skutek częstej eksploatacji i nie będzie uwalniać niebezpiecznych substancji.

    W porównaniu do patelni żeliwnej do smażenia nie musisz używać dużo oleju lub innego tłuszczu. Zmniejszasz więc kaloryczność potraw (choć używany rozsądnie i dobrze dobrany olej wcale nie jest szkodliwy).

    Weź pod uwagę, że patelnia kamienna granitowa nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Nie zmienia jego smaku, więc nie obawiaj się przykrych niespodzianek.

    Patelnie kamienne marmurowe

    Równie zdrowe jak modele granitowe. Tak jak w ich przypadku korpus jest wykonany z aluminium lub stali. Wierzch stanowi marmurowa powłoka. Docenisz ją za trwałość oraz ciekawy wygląd.

    Patelnie z tej grupy nie zawierają niklu, PFOA ani metali ciężkich. To istotna zaleta, która utwierdza w przekonaniu, że stanowią bezpieczny wybór. Szybko zwrócisz również uwagę na odporność na uszkodzenia mechaniczne.

    Marmurowa powłoka zapobiega przywieraniu potraw, więc nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu. Dodatkowy plus i potwierdzenie, że są to zdrowe patelnie.

    Patelnie tytanowe

    Tytan zapewne kojarzy Ci się z czymś twardym i bardzo wytrzymałym. Masz rację. Wykonane z niego patelnie cechuje solidność, ich zniszczenie to wyjątkowo trudne zadanie. Dodatkowo zapewniają bezpieczeństwo użytkowania.

    Wiedz, że najlepsze patelnie tytanowe nie zmieniają smaku dań i nie wchodzą z nimi w reakcje. Nie uwalniają szkodliwych związków na skutek działania wysokiej temperatury. Jeśli nie chcesz, nie musisz używać dużej ilości tłuszczu do smażenia, bo jedzenie nie będzie przywierać do powierzchni.

    Patelnia tytanowa, która jest jedną z najzdrowszych

    Tytanowe patelnie pozytywnie zaskakują tym, jak mocno są odporne na uszkodzenia mechaniczne i ścieranie. To wybór na lata, zwłaszcza jeśli będziesz o nie dbać. Nie wybrzydzają przy tym co do rodzaju płyty. Często stanowią najlepsze patelnie na indukcję.

    Dobrze więc rozważyć, co jest lepsze: patelnia tytanowa czy granitowa? Obie stanowią świetny zakup, choć mają swoje unikalne zalety.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Patelnie ceramiczne

    W zestawieniu zdrowych patelni dobrze wypadają modele ceramiczne. Pokrywa się je powłoką łączącą glinę i minerały, jest wypalana w wysokiej temperaturze. To gwarantuje solidność.

    Podobnie jak wyżej wymienione patelnie, te ceramiczne nie wydzielają niebezpiecznych substancji w czasie smażenia. Co warto podkreślić, to dobry wybór zarówno dla zdrowia, jak i środowiska naturalnego.

    Kilka zdrowych patelni ceramicznych z żywnością

    Z uwagi na powłokę o właściwościach non-stick przyrządzasz potrawy z minimalną ilością tłuszczu. Nie martwisz się o niespodziewaną zmianę smaku potraw. W dodatku nie przejmujesz się kaloriami.

    Wiedz, że patelnia ceramiczna to polecane rozwiązanie dla alergików. Warto dowiedzieć się, jak wypada w pojedynku patelnia ceramiczna czy granitowa.

    Patelnie szklane

    To prawdziwa innowacja. Co prawda patelnie wykonane ze szkła nie cieszą się jeszcze dużą popularnością, ale warto zwrócić na nie uwagę. Uznaje się je za zdrowe, gdyż nie zawierają toksycznych substancji. Podobnie jak ceramiczne, są dobrym wyborem dla alergików i osób wrażliwych.

    Szklane patelnie nie wpływają na smak jedzenia. Nie wchodzą w żadne reakcje z produktami spożywczymi. Nie ma tu znaczenia, co dokładnie przyrządzasz.

    Przyznasz, że patelnia ze szkła wygląda oryginalnie, a jednocześnie bardzo efektownie. Spodoba Ci się także ze względu na komfort użytkowania. Swobodnie podglądasz, czy potrawa jest gotowa. Nie musisz w tym celu nawet podnosić pokrywki.

    Jakie patelnie nie zawsze są zdrowe?

    Jak się okazało, wybór zdrowych patelni jest szeroki. Niestety, ale w sklepach możesz się również natknąć na mniej bezpieczne naczynia. Zobacz, które się do nich zaliczają.

    Patelnie aluminiowe bez żadnej powłoki

    Tu już na początku trzeba zaznaczyć, że nic nie jest czarne lub białe. Nie musisz się od razu zrażać do aluminiowych patelni, myśląc, że jest w 100 procentach niebezpieczna. Wszystko zależy od tego, jak są wykonane.

    Jeśli masz patelnię wykonaną w całości z aluminium, faktycznie nie do końca jest zdrowa. Zmienia smak potraw na wyraźnie metaliczny, co skutecznie odbiera apetyt. Ponadto uwalnia do żywności różne szkodliwe substancje.

    Jeżeli Twoje aluminiowe patelnie są dodatkowo pokryte powłokami, nie masz powodów do obaw. Te nie są groźne dla zdrowia, dlatego nie musisz ich wyrzucać.

    Uważaj tylko, aby nie uszkodzić wierzchniej warstwy. Najczęściej dochodzi do tego poprzez używanie niewłaściwych akcesoriów do przewracania i mieszania jedzenia. Jeśli zniszczysz powłokę, najlepiej wymień patelnię na nową. To zapewni Ci maksymalny poziom bezpieczeństwa.

    Patelnie stalowe z uszkodzoną powłoką

    Co do zasady są bezpieczne, korzysta się z nich chętnie w gastronomii. Niemniej dotyczy to modeli wyprodukowanych w całości ze stali. Jeśli nie mają żadnych powłok, zapewniają wręcz imponującą solidność.

    Wiele osób przekonuje, że tego typu patelnie są wręcz niezniszczalne. Ich uszkodzenie jest bardzo trudne. Nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie uwalniają groźnych związków.

    Co innego, jeśli jest to patelnia stalowa z dodatkową powłoką nieprzywierającą. Gdy ją zarysujesz lub zniszczysz, pojawia się problem. Istnieje wówczas ryzyko, że podczas smażenia zaczną uwalniać się niebezpieczne substancje.

    Tu nie można już mówić o bezpieczeństwie przyrządzania posiłków. Jak widzisz, sporo zależy od tego, jaką dokładnie masz patelnię i jak się z nią obchodzisz.

    Patelnie teflonowe

    Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjne ze wszystkich patelni. Jednocześnie są to najbardziej popularne modele, m.in. ze względu na niską cenę i łatwą dostępność. Największy problem tkwi w tym, że teflonowa powłoka nie jest odporna na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne.

    Gdy ją zniszczysz, istnieje ryzyko, że podczas przyrządzania posiłku zacznie uwalniać niebezpieczne związki. Dlatego staraj się ostrożnie obchodzić z patelnią. Używaj silikonowych akcesoriów i delikatnie ją myj, bez druciaków czy ostrych gąbek.

    Specjalne patelnie – czy są zdrowe?

    Specjalne, czyli takie jak patelnie grillowe, woki, do ryb, naleśników itp. Jeśli są wykonane z solidnego, sprawdzonego materiału, nie masz powodów do obaw. Oczywiście znaczenie ma też powłoka. O nic nie musisz się martwić, jeżeli wygląda jak nowa i nie jest zniszczona.

    Patelnie grillowe są na ogół bardzo zdrowe

    Samo przeznaczenie patelni nie wpływa na to, czy jest zdrowa, czy nie. Główną rolę odgrywają materiały wykorzystane do jej produkcji.

    Wynika to z tego, że w jej przypadku obowiązują te same zasady co dla zwykłych patelni. Wybrane modele, zwłaszcza teflonowe czy aluminiowe, są bezpieczne dla zdrowia, ale pod pewnymi warunkami.

    Jaka powinna być zdrowa patelnia?

    Aby patelnia była zdrowa, nie może wchodzić w jakiekolwiek reakcje z żywnością. Nie powinno mieć znaczenia to, co dokładnie smażysz bądź dusisz. Materiał wykonania, który reaguje z poszczególnymi składnikami czy potrawami, nie jest w pełni bezpieczny.

    Pamiętaj, że zdrowe patelnie nie zmieniają też smaku i aromatu dań. Nie pozostawiają charakterystycznego, metalicznego posmaku.

    Ponadto powinny gwarantować solidność. Delikatna patelnia, mocno podatna na uszkodzenia, nie do końca zasługuje na miano zdrowej. Wystarczy jej niewielkie zadrapanie, aby stworzyć ryzyko wydzielania się toksycznych substancji.

    Oczywiście nie jest powiedziane, że muszą się uwalniać w czasie smażenia. Niemniej nie masz pewności, że tak nie jest. Staraj się więc zwracać uwagę na kwestię trwałości i wytrzymałości.

    Zauważ, że zdrowie można rozpatrywać na różne sposoby. Co prawda w przypadku patelni pierwsze skojarzenie to brak toksycznych substancji, ale jest coś jeszcze. Chodzi o ilość używanego do smażenia tłuszczu.

    Jeśli zależy Ci na zdrowiu, pewnie starasz się go ograniczać. Na szczęście nie musisz całkowicie rezygnować np. z oleju. Zresztą to byłoby niemożliwe, jeżeli masz chociażby patelnię żeliwną, uznawaną przecież za bardzo zdrową.

    Aby cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną, sięgaj po dobrze dobrane tłuszcze do smażenia. Mowa tu o takich z wysoką temperaturą dymienia i niewielką ilością tłuszczów wielonienasyconych. Dobrze sprawdza się więc m.in. olej rzepakowy i oliwa extra virgin.

    Jaka patelnia jest najzdrowsza do smażenia?

    Dla wielu najzdrowsza będzie taka wykonana z naturalnego materiału. Będzie to więc głównie patelnia żeliwna, kamienna (granitowa bądź marmurowa) lub tytanowa. Niemniej równie dobrze sprawdzi się ta ceramiczna czy aluminiowa z odpowiednimi powłokami.

    Najważniejsze jest to, aby była w nienaruszonym stanie, dotyczy to zwłaszcza jej wierzchniej warstwy.

    Kucharze często przekonują, że określenie niezdrowa średnio sprawdza się w przypadku patelni. Ich zdaniem taki może być przede wszystkim sposób przyrządzania posiłku. Jest w tym dużo prawdy. Wrzucanie jedzenia na zimny olej to duży błąd, przez który danie nie jest tak zdrowe i smaczne, jak oczekujesz.

    Niemniej sam rodzaj i stan patelni też mają znaczenie. Jeśli planujesz zakup nowej, koniecznie sprawdź, z czego ją wykonano. Zwracaj uwagę również na trwałość. Gdy w trakcie jej użytkowania nabierzesz podejrzeń co do kwestii bezpieczeństwa, rozważ zakup nowej. Przyznasz chyba, że zdrowie Twoje i Twoich bliskich jest najważniejsze, prawda?

    Podsumowanie

    Jaka patelnia jest najzdrowsza? Przede wszystkim patelnie: żeliwne, kamienne granitowe i marmurowe, tytanowe, ceramiczne oraz szklane. Nie zawierają toksycznych substancji, nie wchodzą w reakcje z żywnością, a w dodatku są trwałe.

    Do zdrowych patelni można też zaliczyć te aluminiowe oraz stalowe, ale… po pewnymi warunkami. Pierwsze muszą mieć jakąś powłokę, a drugie przeciwnie: powinny być w całości stalowe (ewentualnie z nienaruszoną powłoką).

    Kontrowersje wzbudzają z kolei popularne patelnie teflonowe. Jeżeli uszkodzisz ich powłokę, takie naczynie nie będzie już zdrowe.

    Oceń publikację
    [Głosy: 11 Średnia: 4]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments