W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jaką płytę gazową wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Wybór odpowiedniej płyty gazowej nie będzie dużym problemem, jeśli zwrócisz uwagę na kilka podstawowych parametrów. To od nich zależy między innymi okres użytkowania sprzętu oraz związane z tym bezpieczeństwo.

Jaką płytę gazową wybrać? Na co zwrócić uwagę? Poradnik zakupowy

Spis treści:

    Poniższy poradnik zawiera kluczowe kwestie dotyczące zakupu płyty gazowej, dlatego warto się z nim zapoznać, aby dokonać trafnego wyboru.

    Następnie nie zapomnij sprawdzić moich zestawień tego sprzętu:

    Rozmiar

    Najpopularniejsze są płyty gazowe w standardowych rozmiarach, jednak znajdziesz również bardziej nowoczesne modele. Sprawdzają się głównie w domkach letniskowych lub nawet na jachtach, gdzie kuchenna przestrzeń jest znacznie ograniczona.

    Do najchętniej wybieranych modeli cały czas należą te o szerokości 60 cm, głębokości 51 – 52 cm i ok. 6 cm wysokości. Z kolei ich wymiary wewnętrzne to 49 cm x 56 cm.

    Dla lepszej wygody i większego komfortu użytkowania zdecyduj się na płytę o szerokości 70 cm. Inwestując w większe urządzenie, zyskujesz dodatkowy palnik. Oczywiście płyta o większej szerokości zazwyczaj wybierana jest do dużych pomieszczeń.

    W przypadku małych rodzin lub domków letniskowych, czy też osób, które nie lubią gotować, dobrym rozwiązaniem będą modele dwupalnikowe. Ich szerokość wynosi zazwyczaj ok. 30 cm.

    Ranking płyt gazowych do zabudowy – zwycięzca

    Electrolux EGS6436WW

    Kształt

    W tym przypadku do najpopularniejszych należą płyty prostokątne.

    Chociaż w polskich sklepach są one rzadkością, to jednak możesz spotkać modele w kształcie półksiężyca. Są to tzw. kuchenki francuskie składające się z 3 lub 4 palników.

    Jeszcze rzadziej spotykane są płyty narożne o szerokości 120 cm i z polami grzewczymi w jednym rzędzie. Bez wątpienia modele te są nietypowe i bardzo oryginalne na polskim rynku.

    Kształt płyty gazowej dobierz przede wszystkim do rozmiaru swojej kuchni oraz miejsca na blacie, które możesz pod nią przeznaczyć. Klasyczne prostokątne modele sprawdzają się w zasadzie wszędzie.

    Materiał wykonania

    To, z czego wykonano płytę, ma spore znaczenie w przypadku jej długości użytkowania, czyszczenia oraz ceny.

    Wyróżnia się następujące rodzaje płyt gazowych:

    • Ze stali szlachetnej — to bez wątpienia najchętniej wybierany typ. Odporność na wszelkie uszkodzenia zapewnia długotrwałe użytkowanie, a uniwersalny wygląd odpowiednio komponuje się z każdym wystrojem wnętrza. Płyta wykonana ze stali szlachetnej wymaga jednak częstego mycia i dokładnego wycierania do sucha. Nie wolno jej myć szorstkimi gąbkami oraz tzw. druciakami, ponieważ powodują liczne zarysowania, których w żaden sposób nie da się zlikwidować.
    • Ceramiczne – modele ceramiczne są wybierane głównie ze względu na niskie koszty użytkowania oraz wygląd przypominający indukcje. Płyty ceramiczne nie nagrzewają się za długo i jednocześnie nie są skomplikowane do utrzymania w czystości. Wymagają jedynie stosowania specjalnych środków czyszczących. Podczas zakupu płynów i akcesoriów do mycia wybieraj takie, które w żaden sposób nie zarysują powierzchni płyty. Szczególnie polecane są preparaty zawierające w swoim składzie olej silikonowy.
    • Szklanegustowne i świetnie pasujące do nowoczesnych aranżacji. Nieco droższe od innych modeli. Palniki mogą być umieszczone w szkle lub bezpośrednio nad nim. Szklane płyty gazowe, pomimo że są droższe, nie są aż tak bardzo odporne na urazy mechaniczne jak modele np. ze stali szlachetnej. Do umycia używaj miękkiej ściereczki z mikrofibry oraz ręcznika papierowego, którym na końcu dokładnie wytrzesz do sucha szklaną powierzchnię.
    • Emaliowanenajtańsze i jednocześnie najmniej odporne na zarysowania. Choć ich cena nie jest wygórowana, a mycie kłopotliwe, to jednak pasują bardziej do tradycyjnego niż nowoczesnego stylu kuchni. Ten rodzaj płyty wymaga od użytkownika sporej ostrożności zarówno podczas użytkowania, jak i czyszczenia. Przede wszystkim nie wolno jej myć szorstkimi lub drucianymi gąbkami, ponieważ na warstwie zewnętrznej pojawią się zarysowania.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Palniki

    Najczęściej spotykana ilość palników na płytach gazowych to 4. W przypadku standardowych modeli każdy z nich znajduje się w równej odległości od siebie. Największy i jednocześnie najmocniejszy palnik ma ok. 2,5 – 3 kW, średni 2 kW, a najmniejszy 0,9 -1,5 kW.

    W przypadku większych kuchenek mających niestandardową liczbę palników największy z nich znajduje się na środku.

    • Jeśli lubisz gotować, ale nie robisz tego w za dużych naczyniach, wybierz modele z 4 palnikami. Ilość ta jest wystarczająca nawet w przypadku kilkuosobowej rodziny.
    • Z kolei kiedy cenisz sobie przestrzeń i często przygotowujesz posiłki dla sporej liczby gości, dobrym rozwiązaniem będzie kuchenka z większą ilością palników, gdzie jeden z nich znajduje się na środku płyty.

    Przeczytaj też: Indukcja czy gaz? Co lepsze i tańsze?

    Instalacja

    Podłączenie płyty gazowej może wykonać wyłącznie uprawniona do tego osoba. W celu uznania gwarancji konieczne jest przybicie pieczątki na konkretnej stronie karty. Instalacja płyty wymaga dodatkowo podłączenia do prądu, co umożliwi Ci zapalanie jej bez użycia zapałek.

    Nie podejmuj się nigdy samodzielnego montażu, jeśli nie masz do tego uprawnień. W ten sposób nie tylko stracisz gwarancję na swoją płytę, ale możesz również sprawić sobie sporo kłopotów. Pamiętaj, że nieumiejętna instalacja gazu grozi nawet wybuchem.

    W zależności od miejsca zamieszkania wyróżnia się dwa rodzaje gazu:

    • Ziemny G20 – kuchenki wyposażone są w dysze specjalnie przystosowane pod określony rodzaj gazu. Montaż każdej płyty wymaga zakupu nowego węża nakręcanego lub z tzw. szybkozłączem. 
    • Propan-butan – gaz ten wymaga użycia węża z reduktorem oraz dodatkowej końcówki.

    Przed zakupem konkretnego modelu upewnij się, z jakiego gazu będziesz korzystał. Pozwoli Ci to na zakup odpowiednich części i akcesoriów do płyty gazowej.

    Ruszt

    W zależności od modelu płyta może mieć jeden duży ruszt lub kilka, przynależących do każdego palnika osobno. Jeszcze inną wersją są dwie osobne części rusztu.

    Komfortowe jest mycie osobnych części w zmywarce, dlatego warto wcześniej zapytać o to w sklepie lub sprawdzić na stronie producenta.

    Problematyczny w czyszczeniu jest ruszt jednoczęściowy, a wszystko to za sprawą jego dużych rozmiarów.

    Wymienione elementy wyprodukowane są najczęściej z żeliwa lub emalii. Drugi materiał jest znacznie tańszy, jednak mniej odporny na uszkodzenia i bardziej podatny na zabrudzenia.

    Dodatkowe funkcje

    Podczas eksploatacji płyty gazowej szczególnie ważne jest bezpieczeństwo oraz komfort użytkownika, dlatego też przed zakupem konkretnego modelu, warto zwrócić uwagę, w jakie funkcje wyposażył go producent.

    Poznaj najważniejsze udogodnienia:

    • Zapalnik elektryczny – płyta uruchamia się automatycznie po przekręceniu konkretnego pokrętła. Jest to bardzo komfortowe rozwiązanie, ponieważ nie wymaga użycia zapałek lub zapalniczki.
    • Awaryjne wyłączenie się gazu – opcja ta jest dobrym rozwiązaniem i uruchamia się podczas zgaśnięcia płomienia. Można to zaobserwować podczas gotowania wody lub zupy. Kiedy ciecz wykipi na płytę, wówczas płomień znika, a gaz się wyłącza.
    • Dobór temperatury – niektóre modele wyposażono w czujnik pozwalający na automatyczne dostosowanie temperatury do zawartości naczynia. Kiedy potrawa osiągnie ustawioną wartość, czujnik automatycznie zmniejsza moc danego palnika.
    • Palnik WOK – w poszczególnych płytach znajduje się specjalny palnik wyposażony w podwójny lub nawet potrójny ruszt. Opcja ta bardzo dobrze sprawdza się w przypadku wielbicieli kuchni azjatyckiej lub szybkiego przygotowania posiłku w wysokiej temperaturze.
    • Wskaźnik ciepła – przypomina funkcję kuchenki indukcyjnej, gdzie po zakończeniu gotowania na płycie pojawia się charakterystyczny znaczek informujący, że na danym polu grzewczym nadal panuje wysoka temperatura.
    • Blokada – niektóre płyty wyposażono w specjalne zabezpieczenia uniemożliwiające dzieciom przekręcenie kurka.
    • Timer – płyty gazowe z wyższej półki cenowej automatyczne wyłączają się po upływie ustawionego czasu.

    Podsumowanie

    Wybierając płytę gazową, w pierwszej kolejności dobierz jej kształt, rozmiar, liczbę palników i jakość wykonania do własnych potrzeb. Przyda się przy tym żeliwny ruszt podzielony na kilka części oraz dodatkowe funkcje, które wymieniłem w poradniku.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments