Rozsądny wybór piekarnika to przede wszystkim analiza wielu parametrów i cech tego sprzętu. Dzięki mojemu poradnikowi szybko się dowiesz, jaki piekarnik do zabudowy kupić. Przygotowałem najdokładniejszy poradnik zakupowy!

Rozsądny wybór piekarnika to przede wszystkim analiza wielu parametrów i cech tego sprzętu. Dzięki mojemu poradnikowi szybko się dowiesz, jaki piekarnik do zabudowy kupić. Przygotowałem najdokładniejszy poradnik zakupowy!
Spis treści:
Po przeczytaniu poniższych porad, jaki piekarnik do zabudowy kupić, zobacz od razu moje klasyfikacje tego sprzętu:
Najważniejsza kwestia. Chodzi o to, aby piekarnik do zabudowy jak najszybciej i jak najdokładniej piekł, opiekał lub zapiekał przeróżne dania i przekąski. Nieważne, czy jest to drób, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, czy ciasto, ziemniaczki bądź warzywa – surowe lub źle wypieczone danie nikogo nie ucieszy.
Jak poznać, że piekarnik skutecznie piecze?
Spójrz na podstawy, które musi mieć Twój nowy piekarnik, aby jedzenie było równomiernie wypieczone, jak najlepiej smakowało i było jak najszybciej gotowe do spożycia:
Ważna sprawa przy zastanawianiu się, jaki piekarnik do zabudowy kupić.
Co Ci się przyda w piekarniku, pomagając w efektywnym pieczeniu?
Oto moja lista:
Uważam, że powyższe aspekty są praktyczne, ale wiadomo – nie wszystko z nich musi Ci się przydać. Sporo osób nie korzysta z programów automatycznych lub dodatkowych nastawów grzania czy nie czuje potrzeby używania termosondy.
Złota rada? Spisz z mojej listy te rzeczy, które przydadzą Ci się w nowym piekarniku. Przeglądając oferty zakupowe, zwróć na nie uwagę. W ten sposób nie przepłacisz, a uzyskasz to, co rzeczywiście wspomoże Cię w kuchni.
Jakoś tymi wszystkimi funkcjami trzeba sterować, prawda? Gdy w grę wchodzi kilkanaście trybów grzania i masa programów automatycznych, może to nie być takie łatwe.
Dlatego też bardzo ważną cechą nowoczesnych piekarników jest programator elektroniczny, panel sterowania i wszelkie elementy sterujące. Musisz na niego zwrócić uwagę.
Producenci coraz bardziej odchodzą od klasycznych pokręteł. Stosują wyświetlacze LCD/LED, ewentualnie TFT, sensory dotykowe, piktogramy, ikony itp. Sterowanie dotykowe już na dobre zagościło w sprzętach AGD.
Ocena tej cechy jest bardzo subiektywna, nie ukrywam. Osoby nie lubiące nowinek technologicznych nie od razu przekonają się do dotykowego sterowania czy graficznych wyświetlaczy.
Prześledźmy kilka opcji.
Ciekawe połączenia pierścienia sterującego z sensorami wprowadził Bosch. Większość osób, w tym także ja, pozytywnie ocenia ten sposób sterowania. Nie trzeba się przebijać przez masę menu, aby szybko coś ustawić bądź wybrać.
fot. Bosch
Niemiecki producent sprzętu AGD ma także inne rozwiązania, np. połączenie chowanych pokręteł z wyraźnym wyświetlaczem TFT i symbolami. Ciekawe i praktyczne rozwiązanie, które trafia w gusta szerokiej grupy osób.
fot. Bosch
Programatory, szczególnie gdy obsługują asystenta pieczenia w formie wielu programów, potrafią wyglądać na skomplikowane. A jeżeli jeszcze mowa o piekarniku dwustrefowym z separatorem, to jak to wszystko zmieścić na panelu? Zobacz, co wymyślił na to Samsung. Nauka takiego programatora trochę potrwa, choć nie jest to w tym przypadku złe rozwiązanie.
fot. Samsung
Ciekawą drogę obrał Electrolux. Stosuje proste wyświetlacze LCD z kilkoma piktogramami/sensorami funkcyjnymi. Żeby skorzystać z bardziej skomplikowanych opcji pieczenia, czasem trzeba się przebić przez kilka menu (taka cena za mniej ikon).
fot. Electrolux
Co jeszcze jest tu ważne? Wyraźne podświetlenie, również pokręteł. Radzę za to unikać funkcji nadrukowanych na pokrętła lub panel sterowania. Dlaczego? Ponieważ prędzej czy później zaczną się ścierać, co nie będzie estetyczne. Lepszym rozwiązaniem jest tłoczenie lub laserowe wypalanie. Siłą rzeczy dotykowe ikony omijają ten problem.
Taka rada na koniec tej części. Jeżeli przed zakupem chcesz dokładniej poznać sposób sterowania, to znajdź w Internecie instrukcję obsługi danego piekarnika. To podręcznik użytkowania wyjawia na ten temat najwięcej.
Usuwanie z komory zaschniętego tłuszczu, resztek jedzenia, plam i innych zabrudzeń powinno być łatwe i szybkie. Któż z nas ma czas i ochotę na szorowanie lub skrobanie swojego piekarnika?
Dlatego myśląc, jaki piekarnik do zabudowy kupić, wybierz preferowany system czyszczenia.
Poznaj wszystkie opcje:
Ja preferuję pyrolizę, ale wybór samoczyszczenia piekarnika czasem jest nieco indywidualny. Ten temat jeszcze szerzej omówiłem w osobnym poradniku: Pyroliza, kataliza czy para? Jakie samoczyszczenie piekarnika? Zajrzyj również do niego.
Przy okazji zwróć uwagę na budowę komory. Zawsze lepiej, gdy w parze z pyrolizą lub katalizą/powłoką katalityczną idzie łatwa w czyszczeniu emalia. Wnętrze komory powinno być śliskie i gładkie, a więc bez zbędnych wytłoczeń, zagłębień, rowków i innych zakamarków w narożnikach czy na krawędziach.
Dodając do tego porządną izolację oraz trwałe uszczelki żaroodporne, czołowe technologie czyszczenia bazujące na wysokich temperaturach są bardzo skuteczne.
I jest jeszcze coś…
Pamiętaj też, że niektórzy producenci oferują w swoich urządzeniach kilka sposobów zautomatyzowanego czyszczenia, np. parę i katalizę, co jak najbardziej ma sens, dając Ci wybór.
Wsuwanie i wysuwanie potraw, szczególnie w większym i cięższym naczyniu kuchennym (brytfanna, gęsiarka, wok, coś szklanego itp.), powinno być płynne oraz bezpieczne.
Zapewniają to prowadnice teleskopowe. Ważne, aby były na wyposażeniu, chociażby na jednym poziomie (i najlepiej z możliwości przełożenia w inne miejsce, np. poziom wyżej).
Trzymają pion nawet pod znacznym obciążeniem i przy maksymalnym wysuwie. Nic nie spadnie ani nie kapnie. Dostęp do pichconej potrawy w naczyniu żarowym jest dzięki nim łatwy oraz komfortowy. Trudno też przypadkowo poparzyć się gorącym naczyniem, w końcu daleko wysuwasz tego typu prowadnice.
A jakie są inne rozwiązania?
Klasyczne drabinki metalowe. Łatwo je zdemontujesz, aby przełożyć na inny poziom. Najmniej korzystnie wypadają rowki/wytłoczenia. Ten typ może rysować boczne ścianki czy zgrzytać. Nie zapewnia też takiego bezpieczeństwa oraz stabilności jak poprzednie rodzaje prowadnic. Na szczęście wytłoczenia na blachy są już rzadko spotykane w piekarnikach.
Energia elektryczna, wysokie temperatury – takie połączenie zawsze rodzi ryzyko przypadkowego oparzenia czy innego kataklizmu kuchennego. Już poprzedni punkt poradnika, czyli solidne prowadnice, ma tu znaczenie, ale to nie wszystko.
Istotny jest front piekarnika, w końcu to źródło ciepła. Producenci często stosują chłodny front, nazywany też zimnymi drzwiami. Liczy się to, jaką osiąga temperaturę. Zazwyczaj jest to 30 – 50°C, choć wpływa na to sama temperatura pieczenia.
Pojawiają się modele, które nawet podczas czyszczenia pyrolitycznego trzymają niską temperaturę frontu swojej obudowy.
A w jaki sposób producenci osiągają taki efekt? Przede wszystkim izolacją oraz szybami. Są piekarniki mające w drzwiach nawet 4 szyby. Ta wewnętrzna jest refleksyjna, a więc odbija ciepło. Dzięki temu zewnętrza część nie nagrzewa się nadmiernie.
To szczególnie korzystne, gdy po Twoim domostwie beztrosko biegają dzieciaki. A skoro o dzieciach mowa – dobrze mieć w piekarniku blokadę rodzicielską/przed dziećmi. Dziecko naciskające przyciski bądź bawiące się pokrętłami nie uruchomi sprzętu i nic nie przestawi.
A co z wnętrzem piekarnika? Wypada przecież wiedzieć, kiedy przestaje być bardzo nagrzane po pieczeniu. Monitoruje to kolejna przydatna funkcja – wskaźnik ciepła resztkowego. Informuje Cię, kiedy bez obaw można dotknąć blach, drabinek czy dna bądź ścian komory. Wskazuje po prostu moment ostygnięcia.
Pod ten punkt podczepię też lekkie i najlepiej bezgłośne domykanie drzwi dzięki specjalnym zawiasom (delikatny domyk). Drzwiczki wyhamowują przy zamykaniu, ale też opadaniu, co zwiększa bezpieczeństwo. No i domowników nie irytuje trzaskanie drzwiami piekarnika.
Całość dopełniają zabezpieczenia związane z elektroniką, które chronią Cię przed skokami napięć, zwarciami, wywalaniem bezpieczników itp.
Piekarnik to wyposażenie kuchni, a tym samym element, który z pewnością rzuca się w oczy. W mojej ocenie od stylistyki ważniejsza jest wysoka jakość wykonania, wytrzymałość, użyte materiały (np. stal szlachetna/nierdzewna, hartowane szkło), ale oczywiście rozumiem, że pragniesz, aby sprzęt efektownie się prezentował.
Musi pasować do linii meblowej, otaczających go szafek i reszty sprzętu kuchennego AGD. Zależnie od aranżacji, zabudowa może być w słupku (kolumnie/pionie, czyli zabudowa wertykalna), ale też pod blatem i płytą grzewczą.
To już jednak sprawa indywidualna. Pamiętaj jedynie, że wybierając piekarnik z czarnym szkłem, powinien on oferować specjalną powłokę. Wtedy front nie zbiera odcisków palców i jest odporny na zarysowania oraz inne uszkodzenia. W każdym razie matowe wykończenie też robi wrażenie, więc zastanów się nad tym wyborem.
Co do koloru, jest tego pełno. Oprócz czerni i srebra również biel, antracyt, grafit, beż, krem czy stylistyka retro. Niektóre niestandardowe rozwiązania mocno wpływają jednak na cenę, więc zwróć na to uwagę.
Wcześniej omówione aspekty są bardzo ważne, ale są też inne cechy. Mają mniejsze znaczenie, choć nie zapomniałem o nich.
Oto one:
Omawiając to, jak wybrać piekarnik do zabudowy, nie wspomniałem jeszcze o niezawodności. Sęk w tym, że bezawaryjna praca sprzętu AGD to czasem loteria. Trudno to ocenić przed zakupem. Nawet z pozoru żywotnemu modelowi mogą się przytrafić większe lub mniejsze awarie. Takie są teraz urządzenia AGD (zresztą nie tylko one), nie wszystkie dobrze znoszą wieloletnią eksploatację.
Mimo to kierując się moimi poradami zakupowymi, siłą rzeczy kupisz porządny piekarnik do zabudowy.
Jak widzisz po moim poradniku jak kupić piekarnik, jest pełno ważnych cech. Trudno mi je nawet streścić w podsumowaniu.
Wybierając piekarnik do zabudowy, z pewnością musi mieć termoobieg, szybki nagrzew i równomiernie piec żywność. Przydadzą się podstawowe funkcje i tryby grzania. Warto postawić na skuteczny system samoczyszczenia, prowadnice teleskopowe, intuicyjne sterowanie czy chłodny front.
To wszystko sprawia, że zakupiony piekarnik Cię nie zawiedzie. Dzięki mojemu poradnikowi już doskonale wiesz, na co zwrócić uwagę.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.