Jakie owoce do sokowirówki? Które trzeba obierać?

Używanie sokowirówki musi iść w parze z odpowiednimi owocami do niej. Jedna sprawa to produkty, z których wydobędziesz sok, a druga to przygotowanie ich. Z tego artykułu najszybciej dowiesz się, jakie owoce nadają się do sokowirówki i które z nich trzeba obierać!

Jakie owoce nadają się do sokowirówki?

Spis treści:

    Jakie owoce do sokowirówki?

    Chciałoby się powiedzieć, że wszystkie, bo przecież każdy owoc zawiera w sobie dużą ilość witamin i minerałów. Niestety, ale nie wszystkie składniki przystosowane są do wyciskania w sokowirówce.

    Dlaczego? Otóż wiele produktów składa się z dużych ilości miąższu, a to on najczęściej powoduje zatkanie sitka w urządzeniu.

    Zatem z czego można zrobić sok w sokowirówce?

    Wybieraj wyłącznie twarde, ale jednocześnie dojrzałe owoce. Najlepsze będą te pochodzące z ekologicznego i sprawdzonego źródła. Sięgaj również po sezonowe produkty, których zazwyczaj nie magazynuje się za długo. Dodatkowo składają się z dużej ilości wody, a wiedz, że to ona stanowi główny składnik płynnych przekąsek.

    Wiem też, że nasz rynek obfituje w produkty pochodzące z innych krajów. Jeśli z nich również chcesz wycisnąć sok, to wybieraj wyłącznie te rosnące w naszej strefie klimatycznej. Dzięki temu owoce unikną długiej podróży i to nie zawsze w najlepszych warunkach.

    Przygotowałem dla Ciebie również kilka pomysłów. Spójrz na poniższe wskazówki dotyczące wyboru składników, a uzyskasz pyszny i domowy sok obfity w cenne wartości odżywcze.

    Owoce cytrusowe

    Choć pewnie kojarzysz je głównie z wyciskarkami, to bardzo dobrze sprawdzą się również i w tym przypadku. Nie musisz więc już się zastanawiać, czy w sokowirówce można wyciskać pomarańcze, bo odpowiedź brzmi: TAK!

    Wykorzystaj również grejpfruty, pomelo, cytryny, mandarynki czy limonki, a wyczarujesz pełen witamin napój. Pamiętaj, że cytrusy wymagają wcześniejszego dokładnego wyszorowania skórki.

    Owoce pokonują długą drogę, zanim znajdą się w naszym kraju. Oprócz tego często przebywają w zakurzonych miejscach, gdzie dodatkowo pryska się je specjalnymi środkami zabezpieczającymi. Te z kolei nierzadko zawierają duże ilości chemii, która, jak wiesz, nierzadko nie jest niczym bezpiecznym dla zdrowia.

    Dlatego zanim wyciśniesz z takich owoców sok, przygotuj je do tego i bardzo dobrze umyj. Zapewnisz sobie dzięki temu zdrowy i smaczny napój z sokowirówki.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Owoce sezonowe

    Tu wszystko zależy od pory roku, w jakiej chcesz przygotować sok. Pamiętaj, żeby najlepiej sięgać po świeże produkty pochodzące od lokalnych dostawców. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że powstały z nich napój w 100 procentach jest organiczny i nie zawiera szkodliwej chemii.

    Dlatego też wiosną wybieraj:

    • Truskawki.
    • Wiśnie.
    • Jabłka (wczesne gatunki).
    • Czereśnie.
    • Agrest.

    Latem sięgaj po:

    • Truskawki.
    • Arbuz.
    • Jeżyny.
    • Rabarbar (dodawaj jedynie niewielkie ilości, żeby nie uszkodzić sokowirówki).

    Z kolei jesień to pora na:

    • Jabłka.
    • Gruszki.
    • Śliwki.
    • Winogrono.

    Zima nie jest już tak łaskawą porą dla owoców, dlatego w tym czasie wybieraj przede wszystkim jabłka i gruszki. W sklepach często też znajdziesz produkty od lokalnych dostawców.

    Pamiętaj, że swoje soki możesz wzbogacić również warzywami. Dodaj marchewkę czy pokrojonego na mniejsze cząstki buraka, a stworzysz prawdziwą bombę witaminową.

    A z czego nie robić soku w sokowirówce? Ten rodzaj urządzeń słabo radzi sobie z warzywami liściastymi, np. szpinakiem. Podobnie z drobniejszymi owocami, chociażby malinami. To, jak działa sokowirówka, ma sporo korzyści, ale i kilka ograniczeń.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Czy obierać owoce do sokowirówki?

    Wszystko zależy od poszczególnych produktów, a dokładniej rodzaju ich skórki. Jak wiesz, nie każda z nich jest jadalna i nie każda nadaje się też do umieszczenia w sokowirówce.

    Wiele skórek w ogóle nie zawiera soku. Pewna część jest także niebezpieczna dla samego urządzenia. Kolejna rzecz dotyczy pochodzenia owoców.

    Nie wszystkie produkty rosną wyłącznie w Polsce. Duża część przypływa z innych kontynentów, gdzie na czas podróży psika się je chemicznymi substancjami.

    Dlatego najlepiej wybieraj składniki od regionalnych dostawców. Owoce pochodzące ze sprawdzonych źródeł nie zawierają szkodliwych związków mogących mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie.

    Wracając do tematu, czy do sokowirówki trzeba obierać owoce, odpowiedź jest prosta. Tak, jeśli mają twardą i niejadalną skórkę. Tutaj przede wszystkim należy wymienić wszelkiego rodzaju cytrusy, czyli pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, pomelo, cytryny i limonki. Podobna sytuacja dotyczy arbuza, melona oraz ananasa.

    Nie obieraj z kolei owoców zawierających jadalną skórkę. Należą do nich: jabłka, gruszki, śliwki, morele i nektarynki. W przypadku tych ostatnich pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością. Takie produkty zawierają dużo miąższu, który mógłby zatkać sitko sokowirówki.

    Pewien spór dotyczy kiwi i niewielkich cytrusów. Choć najczęściej obiera się je przed wyciśnięciem soku, to wiele osób tego w ogóle nie zaleca.

    W przypadku kiwi skórka jest oczywiście niejadalna, ale ułatwia zdecydowanie wyciśnięcie napoju. Dzięki niej nie dojdzie również do zapchania ważnych części urządzenia. Oprócz tego wbrew pozorom nie jest szkodliwa dla organizmu i zawiera duże porcje witamin.

    Z kolei skórki cytryny, mandarynki i limonki w składzie mają przeciwutleniacze idealnie nadające się do walki z cholesterolem. Jeśli zdecydujesz się na umieszczenie całych owoców w sokowirówce, to mimo wszystko nie zapomnij o ich przekrojeniu na kilka części. Zdecydowanie ułatwi to oraz przyspieszy pracę urządzenia.

    Czy obierać warzywa do sokowirówki?

    Wiele składników tego w ogóle nie wymaga. Przykładem jest chociażby ogórek zawierający jadalną skórkę. W jej składzie znajdziesz cenne składniki mineralne, jak np. potas. Dodatkowo sok wyciśnięty z całego ogórka ma cenne właściwości poprawiające wygląd cery.

    Pamiętaj jedynie, żeby warzywo dokładnie wyszorować, zwłaszcza kiedy kupujesz je z niesprawdzonego źródła.

    A co w przypadku innych warzyw? Czy obierać buraki do sokowirówki? Tutaj również masz ułatwione zadanie i nie musisz tego robić. Odetnij tylko wszystkie końcówki oraz wystające elementy i oczywiście opłucz warzywo pod bieżącą wodą.

    Nie obieraj również łodygi selera naciowego. Zresztą najczęściej ma idealnie gładką powierzchnię, dlatego łatwo zauważysz, że nie wymaga specjalnego traktowania.

    Pozostaje jeszcze jedno warzywo do omówienia, które idealnie komponuje się z jabłkami, ale nie tylko. Czy obierać marchew do sokowirówki? Nie, jeśli pochodzi od sprawdzonego sprzedawcy. Wystarczy, że odetniesz jej końcówki i cały korzeń umyjesz pod bieżącą wodą.

    Skórka marchwi ma dużo cennych właściwości zdrowotnych, wiele z nich wpływa również korzystnie na koloryt skóry.

    Dotyczy to szczególnie młodego warzywa. W przypadku zeszłorocznej marchewki lub tej, która leżała dłuższy czas w sklepie czy też piwnicy, lepiej będzie, kiedy pozbędziesz się z niej skórki. Jeśli tego nie zrobisz, to otrzymasz sok o lekko gorzkawym i mało przyjemnym posmaku.

    Co zrobić z pulpą z sokowirówki?

    Dobrym pomysłem będzie mus albo koktajl. Wiedz, że powstała pulpa z warzyw albo owoców nie zawiera już co prawda wartości odżywczych, ale za to bogata jest w błonnik.

    Smoothie, które z niej przygotujesz, nie tylko nasyci Twój organizm, ale dodatkowo go nawodni. Do resztek znajdujących się w sokowirówce dodaj ulubiony sok, jogurt, kefir, a nawet nasiona chia, dzięki którym stworzysz smaczną przekąskę idealną na drugie śniadanie, lunch lub podwieczorek.

    W przypadku pulpy warzywnej przygotuj z niej aromatyczną zupę krem. Dodaj ulubione zioła i przyprawy, całość dodatkowo udekoruj chrupiącymi grzankami lub kleksem śmietany, a Twój obiad będzie gotowy w parę minut.

    Kolejna propozycja to tzw. kulki mocy. Bez problemu zabierzesz je do pracy, a co najważniejsze, ochronią Cię przed niepotrzebnym podjadaniem słodyczy. Pozostałości z warzyw równie dobrze wykorzystasz do wegetariańskich kotletów. Ich smak oraz konsystencję wzbogacisz, dodając do całości jajka lub soję. Takie rozwiązanie to szybki sposób na lekki, a jednocześnie zdrowy posiłek.

    Pulpą z sokowirówki zachwycą się także domowe zwierzaki. Wiele z nich, jak np. króliki, mysz czy nawet szynszyle, całą papkę zjedzą ze smakiem. Alternatywą dla nich będą też rośliny. Wykorzystując pulpę, przygotuj ekologiczny nawóz i rozłóż go w doniczkach, a już po kilku dniach Twoje kwiaty nabiorą żywego koloru i ładniejszego wyglądu.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments