Jakie owoce i warzywa można wyciskać w wyciskarce?

Jakie owoce i warzywa można wyciskać w wyciskarce?

Spis treści:

    Co można zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej? Które owoce i warzywa bez problemu da się wycisnąć, a które się do tego już nie nadają? Na te pytania odpowiem Ci w poniższym poradniku. Szybko sprawdzisz, co wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej.

    Wyciskanie soku z owoców i warzyw za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej jest bardzo korzystne. Sok ma naturalną barwę, jest w nim pełno witamin, minerałów i innych wartości odżywczych.

    Sęk w tym, aby wiedzieć, jakie owoce i warzywa można wyciskać. Są bowiem produkty spożywcze, które mogą łatwo zablokować, a nawet uszkodzić sprzęt.

    Sprawdźmy więc wspólne, z czego bez obaw przygotujesz naturalny, świeży i odżywczy sok!

    Owoce i warzywa - które z nich nadają się do wyciskania w wyciskarce?

    Jakie owoce można wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej?

    Jest ich całe multum, choć – jak zawsze – dużo zależy od konkretnego modelu wyciskarki.

    • Na pierwszy plan wychodzą: duże cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, pomelo), małe cytrusy (mandarynki, cytryny, limonki), jabłko, gruszka, kiwi, owoce aronii, morele, ananas, granat, winogrona, truskawki, brzoskwinie, nektaryny, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, pigwa czy wiśnie.

    obrane i pokrojone owoce przygotowane do wyciskania w wyciskarce

    Wyciśniesz zatem i bardzo popularne owoce, które rosną w Polsce, i te egzotyczne, sprowadzane z dalekich krajów. Oczywiście wydajność wyciskania zależy ściśle od danego urządzenia. Ranking wyciskarek wolnoobrotowych pokaże Ci modele, które nie wybrzydzają co do rodzaju owoców, wydobywając sporo soku z każdego produktu.

    Ogólnie biorąc, większość gatunków owoców to prawdziwy żywioł dla wyciskarek ślimakowych.

    Różni się z kolei konsystencja soku (i oczywiście smak). Zależnie od składników oraz sitka wyciskarki, może być aksamitny i gładki lub z większą zawartością miąższu i grudek. Najlepiej trochę poeksperymentować z wieloma składnikami. Wtedy najszybciej się dowiesz, które soki są zawiesiste, przecierowe, a które rzadkie. No i jakie z nich najbardziej Ci smakują!

    A warto sprawdzać różne owoce. Owoce z podanej listy zapewniają wiele korzyści. Witaminy (szczególnie C i A), składniki mineralne (potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, jod, sód itd.), błonnik, ochrona przed wolnymi rodnikami (czyli opóźnianie procesu starzenia), oczyszczanie organizmu z toksyn, polepszenie samopoczucia oraz odporności, poprawa trawienia, przemiany materii i krążenia, dodanie energii – to tylko niektóre korzyści z picia naturalnych soków owocowych. Idealnie zgrywają się ze zdrową dietą.

    Jakie warzywa można wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej?

    Lista warzyw możliwych do wyciskania również jest całkiem długa.

    • Są to: marchew, burak, ogórek, melon (tak, melon to formalnie warzywo, a konkretniej rodzaj… ogórka!) pomidor, papryka (również papryczki chilli), szpinak, jarmuż, seler naciowy, pietruszka, szparagi, rzodkiewka, kapusta, sałata, brokuł, czosnek, cebula.

    wiele różnych warzyw nadających się do wyciskania w wyciskarce wolnoobrotowej

    Wyciskarki wolnoobrotowe radzą sobie z warzywami bulwiastymi, liściastymi czy włóknistymi. Najlepiej sprawdzają się produkty z ogródka oraz upraw ekologicznych (bio). To samo dotyczy zresztą owoców.

    Niektóre z wymienionych warzyw, te liściaste bądź bardziej włókniste i miękkie, mogą być wyzwaniem dla niektórych wyciskarek. Potrzeba klasowego sprzętu, aby dobrze sobie poradził z liśćmi czy warzywami, z których wychodzi musowaty sok.

    Warto o to zadbać. Warzywa liściaste (jak również zioła, trawy czy chwasty) nadają się do sokoterapii. Zresztą każde warzywo niesie za sobą wiele korzyści. Bogactwo witamin i minerałów, kwas foliowy, błonnik, przeciwutleniacze, zapobieganie chorobom serca, nowotworom czy anemii, odtruwanie organizmu, przyspieszanie gojenia ran, poprawa układu odpornościowego, trawienia, metabolizmu (i redukcja tłuszczu) oraz samopoczucia – znów jest masa korzyści zdrowotnych.

    Osobiście uwielbiam mieszać owoce i warzywa. Dosyć, że wydobywam unikalne smaki, to przyswajam wiele wartości odżywczych. Naturalne soki owocowo-warzywne stanowią znakomity pomysł. Mogą iść w parze z różnymi dietami i zdrowym stylem życia.

    A jeżeli niektóre składniki są dla Ciebie problematyczne w kwestii przygotowania do wyciskania, to dowiedz się, czy do wyciskarki trzeba obierać owoce i warzywa. W podrzuconym poradniku przekazałem też wiedzę odnośnie usuwania pestek.

    Co się nie nadaje do wyciskania w wyciskarce?

    A czego nie wyciskać? To zależy od konkretnej wyciskarki. Najrzetelniejsze informacje na ten temat znajdziesz więc w dołączonej instrukcji obsługi.

    Analizując ten rynek i sprawdzając wiele modeli, zauważyłem jednak produkty, które wyjątkowo często się przewijają. Chodzi głównie o bardzo miękkie bądź włókniste składniki.

    Trzcina cukrowa, mango, papaje, awokado, figi, banany – właśnie one nie zgrywają się z wieloma wyciskarkami. W najlepszym przypadku soku będzie z nich bardzo mało. W najgorszym zablokują wałek ślimakowy lub przyczynią się do poważniejszej usterki.

    Banany zazwyczaj nie nadają się do wyciskania w wyciskarce wolnoobrotowej

    Znajdą się jednak modele, które ogarną awokado, mango czy banany. Jak już wspominałem przy liście owoców, sporo zależy od danego modelu. W tym przypadku chodzi jednak o urządzenia z bardzo wysokiej półki.

    Zagadkowy bywa także imbir. W wielu instrukcjach wyczytałem, że nie można go wyciskać. Co ciekawe… często po fakcie. I mojemu urządzeniu nic się nie stało. Ale żeby nie było: nigdy nie wyciskaj czegoś, co jest zabronione według instrukcji obsługi Twojej wyciskarki. Uniwersalna rada, której warto się trzymać.

    A jeżeli chcesz zagwarantować sobie szybkie, wydajne i bezpieczne wyciskanie owoców i warzyw, to przeczytaj poradnik o tym, jak używać wyciskarki wolnoobrotowej. Prawdziwa baza wiedzy na temat robienia soków za pomocą tego sprzętu.

    Co jeszcze można zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej?

    Wyciskarki wolnoobrotowe to już bardzo uniwersalne urządzenia. Dzięki wymiennym sitkom i funkcji homogenizacji (mielenie bez oddzielania soku) zapewniają często wysoką wielozadaniowość.

    • Lista dodatkowych zadań? Proszę bardzo: mielenie mięsa, kawy, ziemniaków na placki ziemniaczane, przygotowywanie lodów, musów, sorbetów, smoothie, koktajli, shake’ów, kremów, tofu, przecierów, papek dla dzieci, makaronu, domowego ketchupu, masła orzechowego, mleka roślinnego, przypraw, paluszków chlebowych.

    Sporo tego, prawda? Oczywiście nie każdy sprzęt poradzi sobie z tym wszystkim, ale są urządzenia, dzięki którym przygotujesz masę dodatków do dań lub pysznych przekąsek.

    Niektóre modele nadają się nawet do tłoczenia oleju czy kruszenia lodu. Nic dziwnego, że wyciskarki wolnoobrotowe są używane i w domach, i w lokalach gastronomicznych.

    A wracając do konkretnych składników, w grę wchodzą przeróżne zioła, przyprawy, pokrzywa, mięta, chwasty czy trawy (choć z nimi bywa różnie; zależnie od rodzaju wyciskarki nie każda sobie poradzi). Bardzo dobre dodatki do soków owocowo-warzywnych.

    Podsumowanie

    Przedstawiłem Ci długą listę owoców, warzyw, jak i innych zadań, z którymi świetnie sobie poradzą markowe wyciskarki wolnoobrotowe.

    Jak widzisz, taki sprzęt nie stawia przed Tobą większych ograniczeń. To, jak działa wyciskarka wolnoobrotowa, ułatwia miażdżenie zróżnicowanych składników. A to wszystko przy zachowaniu ich naturalnej barwy, unikalnego smaku i dostarczeniu Ci masy witamin oraz cennych wartości odżywczych.

    W komentarzu podziel się swoim ulubionym przepisem na naturalny i świeży sok. Ja uwielbiam mieszać ze sobą różne owoce i warzywa, czasem wzbogacając je jeszcze miętą czy ziołami.

    Przeczytaj też: Jak przechowywać sok z wyciskarki wolnoobrotowej? Czy można go pasteryzować?

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments