W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – Co lepsze?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Zarówno kombiwar halogenowy, jak i spora część frytkownic beztłuszczowych to wielofunkcyjne urządzenia. Warto jednak wiedzieć, co je różni, aby dostrzec unikalne zalety obu sprzętów. Prędko się tego dowiesz, czytając poniższy poradnik.

Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – Co lepsze?

Spis treści:

    Właściwości kombiwaru

    Jeśli szukasz urządzenia, dzięki któremu przygotujesz smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie: dobry kombiwar halogenowy.

    Wiele modeli z powodzeniem zastąpi piekarnik lub nawet kuchenkę mikrofalową. Niektóre urządzenia oferują również wbudowaną funkcję grillowania. Daje to bardzo duże możliwości, jeśli chodzi o rodzaj przyrządzanego posiłku.

    Wszystko odbywa się w żaroodpornej misie albo naczyniu. Twoim zadaniem jest jedynie włożenie do środka odpowiednich składników, a reszta zrobi się sama. Naczynie ułatwia codzienne gotowanie. Do tego zachowuje wszystkie właściwości odżywcze każdego składnika.

    Kombiwar bez wątpienia sprawdzi się, jeśli jesteś zwolennikiem domowego przyrządzania potraw. Danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe, bo zawiera jedynie zioła i przyprawy, które samodzielnie dodasz do gotowania.

    Nie wspomniałem chyba o najważniejszym. Wiedz, że robiąc obiad albo kolację w tego rodzaju naczyniu, oszczędzasz czas. Obróbka termiczna jest zdecydowanie krótsza niż w przypadku gotowania w tradycyjnym garnku.

    Mało tego! Kombiwar praktycznie nie potrzebuje dodatku tłuszczu. Jest zatem idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy styl życia.

    Zalety kombiwaru

    1. Do dyspozycji masz kilka technik kulinarnych. To od Ciebie zależy, jaką z nich zastosujesz. Urządzenie gotuje na parze, grilluje, podgrzewa, a nawet rozmraża. To bardzo uniwersalny sprzęt i szybko docenisz jego zastosowanie podczas przyrządzania codziennych posiłków.
    2. Z powodzeniem zastępuje kilka urządzeń jednocześnie. Na myśli mam głównie piekarnik, ale też kuchenkę mikrofalową. Podczas pieczenia mięsa lub warzyw zawsze otrzymasz idealne efekty, którymi będą delikatny środek i chrupiąca skórka.
    3. Rewelacyjny pomysł dla osób dbających o zdrowy sposób odżywiania. Do obróbki żywności nie potrzebujesz praktycznie żadnego tłuszczu. Mimo to i tak otrzymasz soczysty oraz smaczny posiłek. A co najważniejsze, o wiele mniej kaloryczny.
    4. Kombiwar oferuje bardzo trwałe naczynie. Wykonuje się je ze szkła hartowanego, dlatego nie ma przeszkód, żeby myć je w zmywarce. To bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie, oszczędzające Twój czas. Zamiast stać przy zlewie i uporczywie szorować misę, lepiej poczytaj książkę lub zrelaksuj się tak, jak lubisz najbardziej.
    5. Zakup tego rodzaju urządzenia nie nadwyręży za bardzo domowego budżetu. To niedroga przyjemność, dlatego bez problemu możesz sobie na nią pozwolić.
    6. Naczynie wyróżnia się dużą pojemnością. Łatwo przygotujesz posiłek dla całej rodziny. Bez większego wysiłku upieczesz duży kawałek mięsa albo kilka porcji warzyw.
    7. Kombiwar oferuje automatyczne programy gotowania i łatwą obsługę. Twoje zadanie ogranicza się jedynie do włożenia preferowanych składników i wybrania odpowiedniego programu. Reszta wykona się bez Twojej pomocy. Również obsługa urządzenia nie sprawia trudności. Do dyspozycji masz czytelny panel sterowania, co jest zdecydowanie na plus.

    Wady kombiwaru

    1. Brak możliwości gotowania kilku potraw jednocześnie. Sprawia to duży problem, kiedy masz np. ochotę na wołowinę i warzywa. Mięso wymaga dłuższego przyrządzania. Z kolei np. marchewka albo brokuły nie potrzebują dłuższej obróbki. Dlatego niekiedy zamiast pokaźnych kawałków na talerzu wyląduje jarzynowe purée.
    2. Musisz samodzielnie szukać pomysłów na danie z tego rodzaju naczynia. Rzadko kiedy spotkasz gotowe przepisy, które od razu da się wykorzystać w kuchni.
    3. Pilnuj się z ilością umieszczanego wewnątrz misy jedzenia. Jeśli przesadzisz, utrudnisz tym samym swobodny przepływ powietrza. W efekcie nie uzyskasz zamierzonego efektu.

    Ranking kombiwarów – zwycięzca

    Lund GRH 67641

    Właściwości frytkownicy beztłuszczowej

    Frytkownica beztłuszczowa to alternatywa dla dań i przekąsek smażonych na głębokim tłuszczu. Nie wymaga stosowania dużych ilości oleju, a oprócz tego wyróżnia się szerokim zastosowaniem.

    Oprócz ziemniaków bez trudu nada się do upieczenia pizzy, kurczaka lub warzyw (o ile jest wielofunkcyjna, a takie modele znajdziesz w: ranking frytkownic beztłuszczowych).

    To praktyczny sprzęt, który wykorzystasz także do obróbki owoców morza i ryb. Frytkownica beztłuszczowa poradzi sobie z usmażeniem pączków lub faworków. To rewelacyjny pomysł dla miłośników tego rodzaju wypieków, dla których liczba kalorii ma spore znaczenie.

    Podczas przygotowania potrawy sprzęt wytwarza gorące powietrze, dzięki któremu osiągniesz idealną konsystencję każdego produktu spożywczego. Bez względu na jego rodzaj masz pewność, że wyjmiesz na talerz aromatyczny i smaczny obiad, który dodatkowo zachwyci Cię swoim wyglądem.

    Zalety frytkownicy beztłuszczowej

    1. Nie wymaga użycia nadmiernej ilości tłuszczu. Wystarczy, że do środka wlejesz dwie łyżki oleju, a danie wyjdzie przepyszne. Będzie miało idealną konsystencję i delikatnie zarumieniony wierzch.
    2. W trakcie gotowania nie powstaje brzydki zapach, który, jak pewnie wiesz, lubi roznosić się po całym domu. Cieszysz się wyjątkowym aromatem naturalnych ziół i przypraw. To skusi do jedzenia każdego gościa czy domownika.
    3. Frytkownica beztłuszczowa to doskonałe rozwiązanie dla osób ceniących zdrowy tryb życia. Sprawdzi się także w przypadku dzieci będących miłośnikami tradycyjnych frytek.
    4. Skoro to urządzenie beztłuszczowe, a w zasadzie prawie, to zapominasz o częstej wymianie oleju. Wszyscy wiemy, że wiązało się to nie tylko ze stratą czasu, ale też pieniędzy. Na szczęście w przypadku tego rodzaju frytkownicy problem masz z głowy.
    5. Dużym plusem jest uniwersalność. Oprócz frytek sprzęt wykorzystasz do innych posiłków. Łatwo przygotujesz w nim mięso, warzywa, a nawet owoce morza. Wiele modeli pozwala na upieczenie pizzy i specjałów drożdżowych.
    6. Zwróć uwagę także na bezpieczeństwo użytkowania. Sprzęt nie powoduje oparzeń, ponieważ zawiera specjalne powłoki, które nie nagrzewają się podczas smażenia.
    7. Wspomnę także o czyszczeniu. Ono również nie sprawia problemów. W niektórych urządzeniach masz opcję mycia w zmywarce. Oczywiście jedynie elementów wyjmowanych, ale zawsze to coś. Z kolei obudowę wystarczy, jeśli przetrzesz wilgotną ściereczką.

    Wady frytkownic beztłuszczowych

    1. Największą wadą tego rodzaju urządzeń jest duże zużycie energii elektrycznej. Jak wiesz, przekłada się to na wyższe rachunki za prąd. W przypadku częstego korzystania z frytkownicy szybko odczuje to domowy budżet.
    2. Podobna sytuacja dotyczy zakupu. Nie oszukujmy się, ale nie jest to tania przyjemność, zwłaszcza jeśli zależy Ci na modelu pochodzącym z najwyższej półki i od znanego producenta.
    3. Częste korzystanie z frytkownicy wymaga ustawienia jej w widocznym miejscu np. na blacie. Nie dość, że to duży sprzęt, który zajmuje trochę miejsca, to jeszcze będzie rzucał się w oczy każdemu, kto wejdzie do kuchni.
    4. Na posiłek musisz trochę poczekać. Wysmażenie frytek trwa średnio kilkanaście minut. Niekiedy musisz też pamiętać o potrząśnięciu kosza, aby wszystko równomiernie się przypiekło. Bywa to trochę uciążliwe.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa? Ostateczny werdykt

    Jak dla mnie zwycięzcą pojedynku jest kombiwar. Nie tylko ze względu na niższą cenę, ale też z uwagi na zastosowanie i użyteczność. Taki sprzęt daje większą dowolność, jeśli chodzi o techniki kulinarne. Z powodzeniem zastąpi piekarnik albo nawet mikrofalówkę.

    Nie wymaga praktycznie stosowania tłuszczu ani ciągłego doglądania potrawy. Moją uwagę zwróciła także jakość wykonania. Kombiwar wyróżnia naczynie ze szkła hartowanego. Oznacza to, że nie tylko nadaje się do umieszczenia w zmywarce, ale daje też gwarancję większej trwałości i wytrzymałości.

    Nie skreślam ostatecznie frytkownicy beztłuszczowej. To także dobry sprzęt, który szczególnie ostatnio cieszy się sporą popularnością. Będzie świetnym pomysłem dla miłośników frytek, którzy przywiązują dużą uwagę do ilości pochłanianych kalorii.

    Wybór należy do Ciebie! Zanim dokonasz zakupu, przekonaj się, jakie potrzeby mają Twoi domownicy, ale przede wszystkim Ty. Nie podejmuj decyzji pochopnie albo pod wpływem reklamy. Jeśli wszystko dobrze przemyślisz, to tylko wtedy nie pożałujesz swojej decyzji, a zakup uznasz za udany.

    Zobacz też inne pojedynki:

    Oceń publikację
    [Głosy: 16 Średnia: 4.1]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments