W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Pakowanie próżniowe – Wszystko, co musisz wiedzieć!

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Pakowanie próżniowe – głównie żywności, lecz nie tylko – daje wiele korzyści, ale rodzi też kilka ważnych pytań. Czy jest to na pewno zdrowe? Jakim urządzeniem najlepiej się posłużyć i w jaki sposób? To tylko niektóre zagadki, a wszystkie z nich rozwiąże najdokładniejszy poradnik o pakowaniu próżniowym, który masz przed sobą!

Pakowanie próżniowe – Wszystko, co musisz wiedzieć!

Spis treści:

    Co to jest pakowanie próżniowe?

    Pakowanie próżniowe to doskonały sposób na dłuższe przechowywanie żywności. Dzięki niemu do produktów nie przedostają się czynniki zewnętrzne mogące przyczynić się do zepsucia lub powstania pleśni.

    Musisz wiedzieć, że oprócz jedzenia tym specjalnym sposobem da się też zabezpieczyć ubrania lub pościel. Ochronisz więc ulubiony sweter lub kurtkę zimową przed wilgocią, kurzem i brzydkim zapachem.

    Pakowanie próżniowe swoją popularność zyskało właśnie ze względu na produkty spożywcze. W ich przypadku głównym czynnikiem decydującym o zepsuciu jest powietrze. To ono sprawia, że mięso, wędliny, a także sery i warzywa po pewnym czasie nie nadają się do spożycia.

    Umieszczenie jedzenia w specjalnych woreczkach zdecydowanie temu zapobiega. Aby było to możliwe, z opakowań musisz najpierw odessać nadmiar powietrza za pomocą urządzenia, które pokazuje mój ranking zgrzewarek próżniowych.

    Dzięki niej dostęp do szkodliwych i niepotrzebnych związków automatycznie się blokuje, a Ty zyskujesz świeżość swoich produktów na dłużej. Oprócz wydłużonego czasu do spożycia masz zapewnioną również wysoką jakość i dobry smak żywności (nie wspominając o ich konsystencji).

    Ranking zgrzewarek próżniowych – zwycięzca

    FoodSaver FFS006X

    Na czym polega pakowanie próżniowe?

    Do pakowania próżniowego wykorzystuje się specjalne pojemniki lub opakowania. Z ich wnętrza odsysasz powietrze, po czym szczelnie zamykasz, zapewniając prawidłowe warunki dla żywności.

    Ten coraz bardziej popularny sposób ochrony produktów spożywczych zapobiega ich wysychaniu. Mechanizm działa także w drugą stronę, ponieważ gwarantuje korzystne warunki dla produktów mniej wilgotnych.

    Nieważne, jakiego rodzaju składniki umieścisz w foliowym opakowaniu. Zawsze możesz liczyć na przedłużenie ich trwałości i to nawet o kilka czy kilkanaście miesięcy. I nie mam tu na myśli wyłącznie jakości składników, ale również ich kształt, kolor, wygląd, smak oraz zapach.

    Zwróć uwagę na to, że pomimo ogromnych zalet pakowania hermetycznego nic nie zwalnia Cię z obowiązku przechowywania produktów w lodówce.

    Wyjątkiem są np. suszone warzywa umieszczone w folii. W tym przypadku najwłaściwsze będzie umieszczenie ich w zamkniętej szafce. Ochroni to je przed światłem słonecznym i innymi czynnikami, jakie mogłyby niekorzystnie wpłynąć na opakowanie i doprowadzić do zepsucia jego zawartości.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Co daje pakowanie próżniowe?

    Czy wiesz, że hermetyczne pakowanie wiąże się z oszczędnością? Decydując się na taki sposób przechowywania żywności, bez wątpienia nie ucierpi na tym Twój domowy budżet. Wręcz przeciwnie!

    Dłuższy okres przydatności produktów do ich zjedzenia powstrzyma Cię przed marnowaniem żywności i wyrzucaniem jej do śmieci. Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że to istotny powód, dla którego warto zdecydować się na taką metodę?

    Nie obawiaj się przy tym częstych wycieczek do sklepu. Próżniowe pakowanie żywności możliwe jest do wykonania w warunkach domowych. Wystarczy tylko, że zaopatrzysz się w zgrzewarkę, a ulubione smakołyki przechowasz w lodówce zdecydowanie dłużej.

    Odpakowane warzywa, owoce, mięso czy sery nadają się do bezpośredniego spożycia, pieczenia, gotowania lub innej obróbki termicznej. Wiedz, że takich możliwości nie gwarantują pozostałe sposoby przechowywania.

    Dodatkowo pakowanie próżniowe oprócz idealnej ochrony przed zepsuciem stanowi także świetną alternatywę dla tradycyjnego marynowania mięs i warzyw. Opcja ta szczególnie sprawdza się latem, kiedy większość dań przygotowujesz i tak na grillu.

    Pomysł z marynatą mięs warto także wykorzystać do dużych porcji, które następnie zapieczesz w piekarniku. Zyskasz w ten sposób odpowiednio doprawiony posiłek i to z zachowaniem wszystkich cennych wartości odżywczych.

    Opakowania hermetyczne sprawdzą się również, kiedy z pewnych względów przygotujesz za dużą porcję szarlotki lub innego ciasta – i zwyczajnie nie zdążysz go zjeść. Musisz przy tym pamiętać, że pomysł ten nie sprawdzi się we wszystkich przypadkach. Należy tu przede wszystkim wymienić desery na bazie kremów z surowych jajek.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Co nadaje się do pakowania próżniowego?

    Wiesz już, co daje pakowanie próżniowe, dlatego teraz przejdę do konkretów i wymienię najpopularniejsze produkty, jakie nadadzą się do przechowywania w specjalnych opakowaniach.

    Oczywiście do najpopularniejszej grupy należy żywność. Lista produktów wcale nie jest krótka. Coraz częściej znajdują się na niej rzeczy, o których nawet nikt by nie pomyślał, żeby przechować je w taki sposób.

    Sprawdź, która żywność może być pakowana hermetycznie:

    • Warzywa – zarówno surowe, jak i gotowane.
    • Pieczywo – wszelkiego rodzaju chleby, bułki śniadaniowe, ciabatty, wypieki pełnoziarniste.
    • Owoce – głównie produkty nieprzetworzone.
    • Mięso – surowe, gotowane oraz pieczone. Wyróżnia się tu drób, wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, indyka oraz inne.
    • Wędliny – kiełbasy, szynki, produkty domowe, jak i kupione w sklepie.
    • Ciasta i desery – najbezpieczniej jest przechowywać produkty suche, bez mas i kremów.
    • Produkty o płynnej konsystencji – wiele osób decyduje się na hermetyczne pakowanie gotowych sosów, a nawet niedopitych napojów alkoholowych, np. wina.

    Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oprócz jedzenia próżniowo zapakować różnego rodzaju tkaniny i użytkowane codziennie przedmioty.

    Należą do nich:

    • Ręczniki.
    • Pościel.
    • Koce.
    • Firany i zasłony.
    • Ubrania.
    • Akcesoria zimowe (czapki, szaliki, rękawiczki).

    Być może zapytasz, dlaczego, skoro przecież powyższe rzeczy nie psują się i nadają do długiego użytkowania? Tak, to prawda, ale miej na uwadze, że większość ubrań przez kilka miesięcy i tak leży bezczynnie w szafie lub kartonach.

    Da się to zauważyć szczególnie latem, kiedy grube koce i odzież odchodzą w niepamięć. Wiedz, że próżniowe pakowanie zapewnia im bardzo dobre warunki gwarantujące higienę i ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych.

    Do tkanin nie przedostaną się roztocza, mole, wilgoć i kurz, które mogłyby spowodować uszkodzenia oraz brzydki, charakterystyczny zapach. Zyskujesz również większą przestrzeń do przechowywania obecnie noszonych rzeczy. Pakowanie próżniowe odzieży to idealne rozwiązanie dla alergików.

    Jak prawidłowo pakować próżniowo?

    Zanim umieścisz żywność w specjalnych pojemnikach lub foliach, musisz mieć pewność, że wszystkie produkty są świeże, schłodzone i bardzo dobrze osuszone.

    Zasada ta ma szczególne znaczenie, jeśli chodzi o surowe ryby, mięso, warzywa oraz owoce. W przypadku sosów i zup musisz pamiętać, aby produkty wcześniej całkowicie zamrozić, a dopiero później poddać pakowaniu hermetycznemu.

    Do najpopularniejszej metody należy pakowanie poszczególnych produktów w folię lub plastikowe woreczki (przy okazji trzeba wiedzieć, jaka folia pasuje do zgrzewarki). Kiedy korzystasz z pierwszej opcji, odmierz dokładnie kawałek folii, po czym za pomocą zgrzewarki zgrzej jeden brzeg.

    Do wnętrza włóż składniki i drugą część folii umieść w urządzeniu. Pakowarka odetnie wówczas dostęp tlenu i zgrzeje całe opakowanie.

    Jeśli wolisz, wykorzystaj gotowe woreczki próżniowe. Bez problemu znajdziesz je w kilku rozmiarach. Wiele z nich umożliwia również podgrzewanie potrawy w mikrofalówce lub przygotowanie metodą sous-vide.

    Pamiętaj, że choć pakowanie hermetyczne niesie za sobą szereg zalet, to należy pamiętać o kilku zasadach. Jedną z nich i w dodatku najważniejszą jest fakt, że nawet szczelnie zamknięte opakowania nie zastąpią chłodziarki.

    Szczególnie dotyczy to ryb, mięsa i wędlin. Produkty te pomimo wszystko składają się m.in. z wody, dlatego też potrzebują optymalnych warunków do przechowywania. Kluczowa jest niska temperatura chroniąca przed zepsuciem.

    Żywność, jaką umieszczasz w folii, nie może być także wystawiona na działanie promieni słonecznych oraz wszelkiego rodzaju światło. Z tego względu niezastąpione będą ciemne i chłodne miejsca, jak np. zamykane szafki lub szuflady.

    Jeszcze więcej porad na temat korzystania z pakowania próżniowego przekazałem w artykule o tym, jak używać zgrzewarki próżniowej.

    Jak długo przechowywać żywność zapakowaną próżniowo?

    Wiesz już, co można pakować próżniowo, dlatego teraz wspomnę nieco o przydatności do spożycia przechowywanej żywności.

    Oczywiście metoda hermetyczna jest bardzo korzystna i przedłuża termin ważności produktów, ale nie oznacza to, że zapewni im świeżość w nieskończoność. I nie ma tu znaczenia, czy zadbasz o odpowiednią temperaturę i miejsce trzymania żywności.

    Najdłużej przechowasz produkty suche, jak np. ryż, makaron czy kasze. Podobny okres przydatności mają wędliny, mięso lub ryby, jeśli od razu po zapakowaniu umieścisz je w zamrażarce.

    Aby wszystko dokładnie Ci zobrazować, sporządziłem niewielkie tabelki. Dowiesz się z nich, co i jak długo da się magazynować po wcześniejszym zapakowaniu hermetycznym.

    Trwałość produktów spożywczych po zapakowaniu próżniowym

    Sprawdź, jak sytuacja wygląda w przypadku próżniowego przechowywania mrożonej żywności. 

    Trwałość mrożonych produktów spożywczych po zapakowaniu próżniowym

    Urządzenie do pakowania próżniowego

    Podczas zakupów spożywczych nie musisz stać w długich kolejkach i prosić o hermetyczne zapakowanie wędlin oraz mięsa. Wszystko łatwo i sprawnie zrobisz w domu za pomocą mechanizmu działania zgrzewarki próżniowej.

    Najpopularniejszymi na rynku są urządzenia listwowe oraz komorowe.

    Sprawdź, czym charakteryzuje się każde z nich.

    • Zgrzewarki listwowe – niewielkie sprzęty wyposażone w odsysanie zewnętrzne. Specjalny worek znajduje się na zewnątrz zgrzewarki. Urządzenia te wymagają stosowania specjalnej folii, ale w odróżnieniu od innych modeli na rynku są zdecydowanie tańsze. Pakowanie próżniowe nie trwa długo. Musisz jedynie dobrać kawałek folii tak, aby był on idealnie dopasowany do danego produktu, i zgrzać jeden bok. Później woreczek wypełniasz zawartością, po czym drugi koniec umieszczasz w urządzeniu. W końcowym etapie zgrzewarka odsysa powietrze z wnętrza opakowania i zgrzewa jego końce.
    • Zgrzewarki komorowe – składają się ze specjalnej komory, w której umieszczasz wybrany produkt. Ten typ zgrzewarki wystarczy uruchomić jednym przyciskiem, aby ze środka worka odessać całe powietrze. Nie trwa to długo i nie wymaga od Ciebie specjalistycznej wiedzy czy umiejętności. Zgrzewarki komorowe oprócz pakowania żywności nadają się również do zabezpieczania ubrań i tekstyliów.

    To, czy warto kupić zgrzewarkę próżniową, determinuje głównie Twoja chęć użycia próżni do przechowywania jedzenia. W moim subiektywnym odczuciu to jak najbardziej sprytny, użyteczny sposób.

    Dobrze zabezpieczysz jedzenie przed zepsuciem, oszczędzając przy tym miejsce w lodówce oraz zamrażarce.

    Oceń publikację
    [Głosy: 2 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments