Pasteryzacja w piekarniku krok po kroku

Pasteryzacja słoików w piekarniku, również tym z termoobiegiem, ciekawi wiele osób. Dlatego też postanowiłem omówić cały proces krok po kroku. Dzięki temu prędko dowiesz się, jak pasteryzować różne rodzaje żywności w urządzeniu do pieczenia!

Pasteryzacja w piekarniku krok po kroku

Spis treści:

    Dlaczego warto pasteryzować słoiki w piekarniku?

    Pasteryzacja w piekarniku jest prostym i szybkim sposobem na przygotowanie domowych przetworów. Metoda na sucho, w porównaniu do pasteryzacji na mokro, pozwala na szybsze zachowanie smaków produktów spożywczych, zachowując przy tym większy porządek w kuchni.

    To sposób, którym konserwuje się żywność za pomocą odpowiedniej temperatury i hermetyzacji, co usuwa lub hamuje rozwój bakterii i przedłuża trwałość jedzenia.

    Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

    Pasteryzacja słoików w piekarniku jest łatwa. Musisz pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym ten proces stanie się skuteczniejszy, a przetwory zostaną odpowiednio zawekowane.

    Poznaj je:

    • Używaj słoików typu twist-off, gdzie słoiki i nakrętki są gładkie oraz bez uszkodzeń.
    • Pamiętaj, że weki, w których potrzebna jest guma lub uszczelki, mogą się zniszczyć pod wpływem temperatury.
    • Układaj słoiki nakrętką do góry.
    • Wyparz wrzątkiem słoiki przed pasteryzacją, a następnie wytrzyj je do sucha.
    • Zostaw około 2 cm wolnego miejsca w słoikach.
    • Zimne słoiki wstaw do chłodnego piekarnika, a lekko ciepłe do uprzednio nagrzanego.

    W jakiej temperaturze pasteryzować słoiki w piekarniku?

    Przy pasteryzacji w piekarniku z termoobiegiem wstaw ostygnięte słoiki do zimnej komory, nie za blisko siebie, ustaw temperaturę 120 stopni Celsjusza i zostaw je na 20 minut. Po tym procesie uchyl drzwiczki i poczekaj, aż całkowicie ostygną.

    Pasteryzacja w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu przebiega podobnie. Zmienia się jedynie temperatura (na 130 stopni Celsjusza), a czas wydłuża do 30 minut.

    Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku?

    W piekarniku z powodzeniem zapasteryzujesz wiele różnych produktów spożywczych. Poniżej znajdziesz cenne wskazówki na ten temat.

    Pasteryzacja ogórków w piekarniku

    Ogórki staną się miękkie i stracą wartości odżywcze, jeżeli czas pasteryzacji będzie zbyt długi. Małe słoiki pasteryzuj w temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 15 minut, a większe przez 20 minut. Po tym czasie zostaw uchylone drzwiczki, aby uzyskać pyszne i chrupiące ogórki.

    W taki sposób zapasteryzujesz również śliwki lub gruszki.

    Ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji, ale możesz je poddać temu procesowi po 2 – 3 dniach kiszenia. Ustaw temperaturę na 130 stopni Celsjusza, pasteryzuj 30 minut, a następnie ostudź przetwory, uchylając drzwiczki.

    Pasteryzacja mięsa w piekarniku

    Przed pasteryzacją upiecz, ugotuj lub usmaż mięso. Proces powinien trwać 3 dni. Pierwszego dnia 60 minut, drugiego 40 minut, a trzeciego 30 minut. Włóż słoiki do chłodnego piekarnika, ustawiając temperaturę 130 stopni Celsjusza.

    Mięso w słoikach pasteryzowane w piekarniku zachowa świeżość do 6 miesięcy, bez konieczności chłodzenia.

    Pasteryzacja bigosu w piekarniku

    Pasteryzacja bigosu może się różnić, w zależności od sposobu przechowywania słoików po procesie. Jeżeli po pasteryzacji będziesz je przechowywać w lodówce, pasteryzuj danie w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 20 – 30 minut.

    W przypadku trzymania słoików w piwnicy lub innym miejscu poza lodówką, warto wydłużyć czas pasteryzacji, żeby bigos się nie zepsuł.

    Pasteryzacja dżemu w piekarniku

    Pasteryzacja dżemu w piekarniku różni się w zależności od wielkości słoika. Małe słoiczki pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza,  a większe przez 20 minut. Nie zapomnij wtedy o zwiększeniu temperatury do 130 stopni Celsjusza.

    Pasteryzacja papryki w piekarniku

    Wstaw do zimnego piekarnika słoiki z papryką i nastaw temperaturę na 130 stopni Celsjusza. Małe słoiczki trzymaj tam przez 15 minut, a większe 20 minut. Pozostaw je później w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do ostygnięcia.

    Dzięki pasteryzacji papryka będzie dłużej świeża, zachowując wartości odżywcze, a przy okazji chrupiąca i pyszna.

    Zapasteryzowaną paprykę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Pasteryzacja buraczków w piekarniku

    Przed pasteryzacją buraczków dokładnie je umyj i ugotuj do miękkości. Odczekaj, aby się nie oparzyć, zdejmij skórkę i zetrzyj na tarce.

    Przygnieć starte buraczki w słoiku, aby nie utworzyły się pęcherzyki powietrza.  Proces pasteryzacji zajmuje jedynie 20 minut, zalecana temperatura to 110 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu ustaw słoiki do góry dnem w ciemnym miejscu.

    Pasteryzacja zupy w piekarniku

    Zupy pasteryzowane w piekarniku wymagają około 15 minut i temperatury 180 stopni Celsjusza. Powinny być świeżo przygotowane, najlepiej prosto z garnka i jeszcze bulgoczące. W tym przypadku włóż słoiki do nagrzanego już piekarnika.

    Musisz pamiętać, aby nie pasteryzować zup z dodatkiem śmietany, jogurtu ani mleka. Makaron lub ryż w zapasteryzowanej zupie napęcznieje, dlatego dodaj go w mniejszej ilości.

    Zobacz też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments