Pasteryzacja słoików w piekarniku, również tym z termoobiegiem, ciekawi wiele osób. Dlatego też postanowiłem omówić cały proces krok po kroku. Dzięki temu prędko dowiesz się, jak pasteryzować różne rodzaje żywności w urządzeniu do pieczenia!

Pasteryzacja słoików w piekarniku, również tym z termoobiegiem, ciekawi wiele osób. Dlatego też postanowiłem omówić cały proces krok po kroku. Dzięki temu prędko dowiesz się, jak pasteryzować różne rodzaje żywności w urządzeniu do pieczenia!
Spis treści:
Pasteryzacja w piekarniku jest prostym i szybkim sposobem na przygotowanie domowych przetworów. Metoda na sucho, w porównaniu do pasteryzacji na mokro, pozwala na szybsze zachowanie smaków produktów spożywczych, zachowując przy tym większy porządek w kuchni.
To sposób, którym konserwuje się żywność za pomocą odpowiedniej temperatury i hermetyzacji, co usuwa lub hamuje rozwój bakterii i przedłuża trwałość jedzenia.
W ten sposób zapasteryzujesz przeróżne przetwory, warzywa oraz owoce (np. ogórki, truskawki, maliny) mięso, sałatki czy kompoty.
Pasteryzacja słoików w piekarniku jest łatwa. Musisz jedynie pamiętać o pewnych ogólnych zasadach prawidłowej pasteryzacji, dzięki którym ten proces stanie się skuteczniejszy, a przetwory zostaną odpowiednio zawekowane.
Poznaj je:
Przy pasteryzacji w piekarniku z termoobiegiem wstaw ostygnięte słoiki do zimnej komory, nie za blisko siebie, ustaw temperaturę 120 stopni Celsjusza i zostaw je na 20 minut. Po tym procesie uchyl drzwiczki i poczekaj, aż całkowicie ostygną.
Pasteryzacja w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu (lub w trybie nagrzewu góra-dół) przebiega podobnie. Zmienia się jedynie temperatura na 130 stopni Celsjusza, a czas wydłuża się do 30 minut.
Oczywiście nie są to twarde zasady bez wyjątków. Wszystko zależy od konkretnego rodzaju jedzenia oraz wielkości słoików. Dlatego też poznaj poniższe porady dotyczące konkretnych przetworów.
Zobacz zestawienia sprzętów do pieczenia:
W piekarniku z powodzeniem zapasteryzujesz wiele różnych produktów spożywczych. Poniżej znajdziesz cenne wskazówki na ten temat.
Ogórki staną się miękkie i stracą wartości odżywcze, jeżeli czas pasteryzacji będzie zbyt długi. Małe słoiki z ogórkami pasteryzuj w temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 15 minut, a większe przez 20 minut. Po tym czasie zostaw uchylone drzwiczki, aby uzyskać pyszne i chrupiące ogórki.
W taki sposób zapasteryzujesz również śliwki lub gruszki.
Ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji (bo konserwuje je sól), ale możesz je poddać temu procesowi po 2 – 3 dniach kiszenia. Ustaw temperaturę na 130 stopni Celsjusza, pasteryzuj 30 minut, a następnie ostudź przetwory, uchylając drzwiczki.
Jak zapasteryzować mięso w piekarniku?
Przed pasteryzacją upiecz, ugotuj lub usmaż mięso. Proces powinien trwać 3 dni. Pierwszego dnia 60 minut, drugiego 40 minut, a trzeciego 30 minut. Włóż słoiki do chłodnego piekarnika, ustawiając temperaturę 130 stopni Celsjusza.
Mięso w słoikach pasteryzowane w piekarniku zachowa świeżość do 6 miesięcy, bez konieczności chłodzenia.
Pasteryzacja bigosu może się różnić w zależności od sposobu przechowywania słoików po procesie. Jeżeli po pasteryzacji będziesz je przechowywać w lodówce, pasteryzuj danie w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 20 – 30 minut.
W przypadku trzymania słoików w piwnicy lub innym miejscu poza lodówką, warto wydłużyć czas pasteryzacji (np. do 40 minut), żeby bigos się nie zepsuł.
Pasteryzacja dżemu w piekarniku różni się w zależności od wielkości słoika. Małe słoiczki pasteryzuj przez 15 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza, a większe przez 20 minut. Nie zapomnij wtedy o zwiększeniu temperatury do 130 stopni Celsjusza.
Wstaw do zimnego piekarnika słoiki z papryką i nastaw temperaturę na 130 stopni Celsjusza. Małe słoiczki trzymaj tam przez 15 minut, a większe 20 minut. Pozostaw je później w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do ostygnięcia.
Dzięki pasteryzacji papryka będzie dłużej świeża, zachowując wartości odżywcze, a przy okazji chrupiąca i pyszna.
Zapasteryzowaną paprykę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przed pasteryzacją buraczków dokładnie je umyj i ugotuj do miękkości. Odczekaj, aby się nie oparzyć, zdejmij skórkę i zetrzyj na tarce.
Przygnieć starte buraczki w słoiku, aby nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Proces pasteryzacji zajmuje jedynie 20 minut, zalecana temperatura to 110 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu ustaw słoiki do góry dnem w ciemnym miejscu.
Zupy pasteryzowane w piekarniku wymagają około 15 minut i temperatury 180 stopni Celsjusza. Powinny być świeżo przygotowane, najlepiej prosto z garnka i jeszcze bulgoczące. W tym przypadku włóż słoiki do nagrzanego już piekarnika.
Musisz pamiętać, aby nie pasteryzować zup z dodatkiem śmietany, jogurtu ani mleka. Makaron lub ryż w zapasteryzowanej zupie napęcznieje, dlatego dodaj go w mniejszej ilości.
Do wekowania w piekarniku nadają się zarówno duszone grzyby, jak i te w sosie własnym. Kluczowa zasada to częstotliwość pasteryzacji. Grzyby zapasteryzuj 3 razy w piekarniku (w dobowych odstępach). Za każdym razem ustaw 130 stopni Celsjusza, czekając ok. 40 minut.
Po upływie tego czasu nie zapomnij ostudzić słoiczków z grzybami, uchylając drzwi piekarnika.
Odpowiedź wydaje się prosta: w słoiczkach. Wiedz jednak, że są różne typy. Osobiście preferuję te z metalowym wieczkiem. Nazywa się je słoikami twist-off. Trwałe, a przede wszystkim szczelne. Stanowią dużo lepszą opcję niż słoiki z gumkami typu weck, które w zasadzie nie nadają się do pasteryzacji.
Unikaj raczej plastikowych zakrętek, gdyż mogą się odkształcić lub po prostu zniszczyć pod wpływem wysokiej temperatury.
Pojemność i kształt naczyń zależy rzecz jasna od Ciebie i tego, jak porcjujesz pasteryzowaną żywność. W grę wchodzą również szklane butelki. Wygodne do wekowania w piekarniku soków czy kompotów.
Pamiętaj, że zarówno naczynia, jak i ich wieczka powinny być czyste i suche, a najlepiej wcześniej wyparzone. Zagwarantuje im to sterylność, czyli brak szkodliwych drobnoustrojów w pasteryzowanych przetworach.
Zobacz też:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.
Dziękuję bardzo! Bardzo pomocny wpis, uczę się dopiero poprawnej pasteryzacji mięs w gulaszach czy bigosach, pomógł mi bardzo 🙂
Cześć, dzięki za miłe słowa, cieszę się, że pomogłem 🙂
A jeśli chodzi o pasteryzowanie w piekarniku kiełbasy w słoikach , to jak to robić?
Dzieki, za praktyczne , wyczerpujace informacje .
Dzięki za wpis o pasteryzacji, wszystko mi wyjaśnił 😃
Dzięki za miłe słowa, do usług : )
Świetny blog– gratuluję.
Cześć, dzięki za miłe słowa, dużo dla mnie znaczą : )