W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Piekarnik nie dopieka – Przyczyny i rozwiązania

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Twój piekarnik nie dopieka ciasta w środku? A może nie obrabia dobrze żywności od spodu? W każdym z tych przypadków sprawdź mój poradnik. Wymieniłem w nim wszystkie przyczyny tego problemu. Nie zabrakło oczywiście rozwiązań.

Piekarnik nie dopieka - Przyczyny i rozwiązania

Spis treści:

    Uszkodzony czujnik temperatury

    Za każdym razem piekarnik Electrolux, Siemens lub innej popularnej marki nie dopieka potraw? Jeśli korzystasz z niego od dłuższego czasu, niewykluczone, że doszło do awarii czujnika temperatury.

    Wiedz, że ten element wyłącza grzanie i odcina obwód, gdy komora nagrzeje się do ustawionej temperatury. Kiedy się zepsuje, grzałka zwykle przestaje pracować za wcześnie. Tym samym wewnątrz piekarnika nie jest dostatecznie ciepło, aby ciasto się dopiekło.

    • Rozwiązanie: Wymień czujnik, zakładając nowy na jego miejsce. Odłącz urządzenie od prądu i zdemontuj blachę znajdującą się w jego tylnej części. Czujnik ma postać kolorowego kabla z wtyczką. Odłącz go i zamontuj nowy element. Zamontuj blachę.

    Ranking piekarników do zabudowy – zwycięzca

    Electrolux EOE7P31Z

    Uszkodzony termostat

    Gdy czujnik temperatury działa prawidłowo, za niedopiekanie prawdopodobnie odpowiada termostat. Ta część także często ulega awariom. Łatwo sprawdzisz, czy wina leży po jej stronie.

    Przekręć pokrętło piekarnika z pozycji 0 i sprawdź, czy słyszysz charakterystyczne kliknięcie. Jeśli nie, a dodatkowo grzałka się nie uruchamia, masz przyczynę problemu. W razie potrzeby sprawdź termostat za pomocą multimetru.

    • Rozwiązanie: Wymianę uszkodzonego elementu najlepiej powierz specjaliście. Samodzielne usunięcie usterki bez niezbędnej wiedzy często okazuje się bardzo trudne. Fachowiec zrobi to szybko i przede wszystkim bezpiecznie.

    Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:


    Zepsuty wentylator termoobiegu

    Kiedy piekarnik nie dopieka potraw i ciast z jednej strony, winowajcą zwykle okazuje się wentylator termoobiegu. Aby go sprawdzić, otwórz drzwiczki i zajrzyj do komory.

    Jeżeli cokolwiek wzbudza Twoje podejrzenia, najlepiej zamontować nową część.

    • Rozwiązanie: Otwórz piekarnik i dla ułatwienia zdemontuj drzwi. Zlokalizuj wentylator, zwykle jest na tylnej ścianie komory. Wykręć śrubki i zdejmij osłonę chroniącą ten element. Odkręć śmigło i w jego miejsce umieść nowe. Zamontuj osłonę z powrotem, to samo dotyczy drzwi.
    • Rozwiązanie 2: Jeżeli sama wymiana śmigła nie pomogła, prawdopodobnie chodzi o silnik wentylatora termoobiegu. Najlepiej będzie, jeśli o usunięcie tej usterki poprosisz specjalistę.

    Przepalona grzałka górna lub dolna

    Za niedopiekanie piekarnika Amica, Beko, Bosch bądź innego niekiedy odpowiedzialna jest grzałka. Bardzo często problem dotyczy tej znajdującej się w górnej części komory. Przyjrzyj się jej dobrze i sprawdź, czy jej wygląd sugeruje usterkę.

    Jednocześnie pamiętaj, że w dolnej części znajduje się podobny element. To on uległ awarii, gdy piekarnik nie dopieka ciasta od spodu.

    • Rozwiązanie: Widzisz na górnej grzałce pęcherzyki lub czarny nalot? Przejdź do jej wymiany. Zdemontuj tylną blachę piekarnika, zlokalizuj grzałkę i wymontuj ją, odłączając przy tym konektory. Podłącz tak samo nowy element i zamontuj z powrotem blachę.
    • Rozwiązanie 2: Wymień zepsutą dolną grzałkę, jeśli ta na górze wygląda i działa w porządku. Do niej również dostaniesz się poprzez demontaż tylnej blachy. Odłącz konektory, wyjmij uszkodzony element i załóż nowy. Podłącz z powrotem konektory i załóż blachę.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Źle dobrana blacha do pieczenia

    Nowy piekarnik nie dopieka? Mało prawdopodobne, że jego poszczególne elementy zdążyły już ulec awarii. Zastanów się więc, czy używasz prawidłowej blachy do pieczenia.

    Pamiętaj, że nie może być za gruba ani zbyt cienka, bo to prowadzi do złego rozkładu temperatury.

    • Rozwiązanie: Do kolejnego pieczenia użyj innej blachy, cieńszej lub grubszej (zależnie od tego, jaka była używana dotychczas). Sprawdź, czy problem z niedopieczeniem ciast i potraw zniknął.

    Częste otwieranie drzwi piekarnika podczas pieczenia

    To problem dotyczący szczególnie osób niecierpliwych. Każdorazowe otworzenie drzwiczek powoduje, że temperatura w komorze spada. Jeśli robisz to często, nic dziwnego, że piekarnik Whirlpool, Gorenje czy innego znanego producenta nie dopieka.

    • Rozwiązanie: Podczas pieczenia staraj się w ogóle nie otwierać drzwiczek, zwłaszcza na początku. Jeśli już musisz, zrób to pod koniec nastawionego czasu. Wcześniej kontroluj wypiek przez szybkę, zazwyczaj to wystarczy.

    Ograniczony przepływ powietrza w komorze

    Do tego dochodzi w różnych sytuacjach. Często powodem jest użycie folii aluminiowej. Nie zabezpieczaj nią np. dna komory, żeby się nie zabrudziło. To nie tylko ograniczy przepływ powietrza, ale też zakłóci prawidłową pracę termostatu. Będzie wtedy błędnie odczytywał temperaturę, bo folia odbija ciepło.

    Przepływ powietrza wewnątrz piekarnika ogranicza też za duża liczba potraw w piekarniku.

    • Rozwiązanie: Używaj folii aluminiowej z rozwagą. Nie wykładaj nią rusztu czy dna urządzenia. Staraj się też nie piec jednocześnie 2 czy 3 dań, bo wzrasta prawdopodobieństwo, że nie będą idealnie dopieczone ze wszystkich stron.

    Złe położenie blachy

    Zawsze stosuj się do zaleceń w przepisie. Dotyczy to nie tylko proporcji składników, ale i temperatury oraz poziomu, na jakim trzeba upiec ciasto czy potrawę.

    Jeśli umieścisz blachę za nisko, góra się nie dopiecze. Odwrotnie będzie, gdy wstawisz ją zbyt wysoko.

    • Rozwiązanie: Zawsze upewniaj się, że umieszczasz swoje danie na odpowiedniej wysokości. Jeżeli nie widzisz informacji na ten temat w przepisie, wsuń blachę na środkowy poziom.

    Podsumowanie

    Dlaczego piekarnik nie dopieka? Najczęściej przez awarię czujnika temperatury, termostatu, wentylatora termoobiegu lub grzałki. Powód może tez stanowić folia aluminiowa, źle dobrana lub nieprawidłowo umieszczona blacha bądź częste otwieranie drzwiczek piekarnika.

    Jak widzisz, piekarnik nie dopieka z wielu różnych przyczyn. Jedne wymagają naprawy bądź wymiany części, a inne zmiany sposobu użytkowania sprzętu.

    Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments