Twój piekarnik nie dopieka ciasta w środku? A może nie obrabia dobrze żywności od spodu? W każdym z tych przypadków sprawdź mój poradnik. Wymieniłem w nim wszystkie przyczyny tego problemu. Nie zabrakło oczywiście rozwiązań.

Twój piekarnik nie dopieka ciasta w środku? A może nie obrabia dobrze żywności od spodu? W każdym z tych przypadków sprawdź mój poradnik. Wymieniłem w nim wszystkie przyczyny tego problemu. Nie zabrakło oczywiście rozwiązań.
Spis treści:
Za każdym razem piekarnik Electrolux, Siemens lub innej popularnej marki nie dopieka potraw? Jeśli korzystasz z niego od dłuższego czasu, niewykluczone, że doszło do awarii czujnika temperatury.
Wiedz, że ten element wyłącza grzanie i odcina obwód, gdy komora nagrzeje się do ustawionej temperatury. Kiedy się zepsuje, grzałka zwykle przestaje pracować za wcześnie. Tym samym wewnątrz piekarnika nie jest dostatecznie ciepło, aby ciasto się dopiekło.
Gdy czujnik temperatury działa prawidłowo, za niedopiekanie prawdopodobnie odpowiada termostat. Ta część także często ulega awariom. Łatwo sprawdzisz, czy wina leży po jej stronie.
Przekręć pokrętło piekarnika z pozycji 0 i sprawdź, czy słyszysz charakterystyczne kliknięcie. Jeśli nie, a dodatkowo grzałka się nie uruchamia, masz przyczynę problemu. W razie potrzeby sprawdź termostat za pomocą multimetru.
Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:
Kiedy piekarnik nie dopieka potraw i ciast z jednej strony, winowajcą zwykle okazuje się wentylator termoobiegu. Aby go sprawdzić, otwórz drzwiczki i zajrzyj do komory.
Jeżeli cokolwiek wzbudza Twoje podejrzenia, najlepiej zamontować nową część.
Za niedopiekanie piekarnika Amica, Beko, Bosch bądź innego niekiedy odpowiedzialna jest grzałka. Bardzo często problem dotyczy tej znajdującej się w górnej części komory. Przyjrzyj się jej dobrze i sprawdź, czy jej wygląd sugeruje usterkę.
Jednocześnie pamiętaj, że w dolnej części znajduje się podobny element. To on uległ awarii, gdy piekarnik nie dopieka ciasta od spodu.
Nowy piekarnik nie dopieka? Mało prawdopodobne, że jego poszczególne elementy zdążyły już ulec awarii. Zastanów się więc, czy używasz prawidłowej blachy do pieczenia.
Pamiętaj, że nie może być za gruba ani zbyt cienka, bo to prowadzi do złego rozkładu temperatury.
To problem dotyczący szczególnie osób niecierpliwych. Każdorazowe otworzenie drzwiczek powoduje, że temperatura w komorze spada. Jeśli robisz to często, nic dziwnego, że piekarnik Whirlpool, Gorenje czy innego znanego producenta nie dopieka.
Do tego dochodzi w różnych sytuacjach. Często powodem jest użycie folii aluminiowej. Nie zabezpieczaj nią np. dna komory, żeby się nie zabrudziło. To nie tylko ograniczy przepływ powietrza, ale też zakłóci prawidłową pracę termostatu. Będzie wtedy błędnie odczytywał temperaturę, bo folia odbija ciepło.
Przepływ powietrza wewnątrz piekarnika ogranicza też za duża liczba potraw w piekarniku.
Zawsze stosuj się do zaleceń w przepisie. Dotyczy to nie tylko proporcji składników, ale i temperatury oraz poziomu, na jakim trzeba upiec ciasto czy potrawę.
Jeśli umieścisz blachę za nisko, góra się nie dopiecze. Odwrotnie będzie, gdy wstawisz ją zbyt wysoko.
Dlaczego piekarnik nie dopieka? Najczęściej przez awarię czujnika temperatury, termostatu, wentylatora termoobiegu lub grzałki. Powód może tez stanowić folia aluminiowa, źle dobrana lub nieprawidłowo umieszczona blacha bądź częste otwieranie drzwiczek piekarnika.
Jak widzisz, piekarnik nie dopieka z wielu różnych przyczyn. Jedne wymagają naprawy bądź wymiany części, a inne zmiany sposobu użytkowania sprzętu.
Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.