W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Piekarnik parowy – Czy warto? Plusy i minusy!

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Czy warto kupić piekarnik parowy? Czy rzeczywiście gwarantuje potrawom soczystość w środku i chrupkość zewnątrz? Sprawdź plusy i minusy piekarników parowych, aby ustalić, czy to sprzęt dla Ciebie!

Czy warto kupić piekarnik parowy? Plusy i minusy

Spis treści:

    Co to jest piekarnik parowy?

    Piekarnik parowy to jedno z najnowocześniejszych rozwiązań, które coraz bardziej zyskuje na popularności.

    Sprzęty te zazwyczaj przeznaczone są do zabudowy. Modele wolnostojące to raczej rzadkość na naszym rynku.

    Urządzenia swoją budową i zastosowaniem przypominają tradycyjne sprzęty, ale są wyposażone w funkcję przyrządzania potraw na parze.

    W takim razie skąd pomysł na nową nazwę piekarnika? Wszystko przez nakłanianie do zdrowego trybu życia. Lekarze oraz inni specjaliści zalecają, aby radykalnie zmodyfikować sposób odżywiania i smażone oraz tłuste potrawy zamienić na te lekkostrawne.

    A skąd w tym wszystkim para? Otóż od dawna jest uznawana za jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej żywności. Z tego względu producenci wymyślili kolejną nowinkę technologiczną, jaką jest właśnie piekarnik parowy. Ułatwili tym samym życie użytkownikom i połączyli dwa sprzęty w jeden.


    Zobacz zestawienia sprzętów do pieczenia:


    Ranking piekarników parowych – zwycięzca

    Electrolux EOA9S31WZ

    Jak działa piekarnik parowy?

    Pamiętaj, że w trakcie przygotowania potrawy urządzenie nadal wykorzystuje przede wszystkim wysoką temperaturę. Para jest dodatkiem, który sprawia, że mięso, warzywa czy też ryby po upieczeniu są soczyste i pełnowartościowe.

    W przypadku piekarników parowych istnieje możliwość wyłączenia tej dodatkowej funkcji i korzystania z nich jak z tradycyjnych urządzeń. Wiedz o tym, że standardowe grzanie mimo wszystko jest potrzebne do wytworzenia się pary. Brak wysokiej temperatury uniemożliwiłby jej produkcję.

    Jak widzisz, obie opcje ściśle ze sobą współgrają. Oczywiście masz możliwość wyregulowania grzania według własnych preferencji.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Rodzaje piekarników parowych

    Na rynku znajdziesz dwa rodzaje piekarników działających na zasadzie pary. Przedstawię Ci pokrótce każdy z dostępnych modeli.

    Piekarniki z funkcją pary

    Modele z funkcją pary charakteryzują się specjalnym wgłębieniem na dnie komory, gdzie wlewa się wodę. Po uruchomieniu specjalnego programu we wnętrzu urządzenia wzrasta temperatura, powodując powstanie pary.

    W sprzedaży dostępne są również piekarniki z wbudowanym już pojemnikiem na wodę. Zazwyczaj jest on umieszczony pod pokrętłem. Aby uzupełnić zbiornik, konieczne jest naciśnięcie pokrętła oraz jego późniejsze wysunięcie.

    Znajdująca się w komorze ciecz przedostaje się za sprawą specjalnej rurki na samo dno. Dopiero wtedy woda zmienia się w parę, po czym następuje proces przygotowania potrawy.

    Piekarniki z generatorem pary

    W sklepach znajdziesz także piekarniki z generatorem pary, dodatkowym zbiornikiem na wodę oraz specjalną dyszą. Jej zadaniem jest wprowadzenie pary do komory, gdzie następuje proces pieczenia.

    W zależności od funkcjonalności część sprzętów pozwala jedynie na przyrządzanie potrawy na parze, z kolei pozostałe zapewniają też pieczenie bez wykorzystywania grzałek. Wiele piekarników wyposażonych jest w kilka dyszy wytrysku pary wodnej, co zwiększa efektywność całego procesu.

    Piekarniki z generatorem pary oferują różne opcje pieczenia – standardowe, wykorzystujące parę oraz mieszane. Poszczególne parametry wybiera użytkownik za pomocą panelu sterowania. To bardziej zaawansowane rozwiązanie niż sama funkcja pary.

    Zalety piekarnika parowego

    Piekarnik parowy – czy warto w niego zainwestować? Z pewnością ZA przemawiają atuty urządzenia.

    Poznaj wszystkie z nich:

    1. Przygotowywanie dań na parze pozwala Ci na zachowanie cennych wartości odżywczych oraz witamin. To jedna z głównych zalet gotowania na parze.
    2. Piekarniki parowe nie wymagają użycia tłuszczu – w przeciwieństwie do tradycyjnych modeli nie ma konieczności nacierania nim mięsa lub warzyw. Danie pod wpływem pary i tak zachowuje swoją miękkość oraz soczystość, a co najważniejsze, nie wysusza się w trakcie pieczenia.
    3. Pieczywo zyskuje chrupiącą skórkę, niczym z prawdziwej piekarni.
    4. Równe i niepopękane wypieki – staje się to szczególnie zauważalne podczas pieczenia sernika, który rządzi się swoimi prawami i rzadko przypomina gładką taflę.
    5. Para wodna sprawia, że smaki nie mieszają się ze sobą. Nie ma więc przeciwwskazań do przyrządzania w jednym czasie obiadu i deseru.
    6. Piekarniki parowe w pewnym stopniu zastępują kuchenki mikrofalowe. Umożliwiają podgrzewanie dania bez utraty cennych minerałów oraz pozostałych wartości odżywczych.
    7. Urządzenia te w przeciwieństwie do tradycyjnych modeli skracają czas przyrządzania posiłku nawet o 20 procent.

    Wady piekarnika parowego

    W przypadku piekarnika parowego bez wątpienia przeważa ilość jego pozytywnych stron, jednak jak każde rozwiązanie ma on również swoje minusy.

    Za jedną z największych wad piekarników uważa się przede wszystkim wysoki pobór energii elektrycznej. To przekłada się na nieco większe rachunki za prąd.

    Pozostałe słabsze strony to:

    • W przypadku częstego używania piekarnika prawdopodobnie szybko zacznie Ci przeszkadzać brak pyrolizy. To nowoczesna technologia, która gwarantuje dokładne czyszczenie komory. Nie musisz męczyć się z uporczywymi zabrudzeniami, bo sprzęt zmienia je w popiół.
    • Pamiętaj, że parowy piekarnik zwykle oferuje nieco niższą temperaturę maksymalną niż tradycyjne urządzenie. Czy to ma znaczenie? Czasami tak, np. gdy zechcesz zrobić pizzę. Nie każdy sprzęt parowy zapewni Ci sukces, chociaż czasami producenci dodają specjalne opcje umożliwiające odpowiednie wypieczenie ciasta.
    • Jeżeli masz niewielką kuchnię, koniecznie zwróć uwagę na rozmiar sprzętu. Piekarnik parowy jest nieco większy od tradycyjnego. Dla wielu osób to zaleta, ale w przypadku niewielkiego pomieszczenia każdy centymetr wolnej przestrzeni jest bardzo cenny.
    • Kolejną i chyba ostatnią wadą sprzętu jest konieczność czyszczenia specjalnego zbiornika. To do niego trafia woda podczas przyrządzania potraw na parze. Pojemnik musisz opróżniać po każdym użyciu, co może być uciążliwe, jeśli często pieczesz.

    Dodatkowe funkcje piekarnika parowego

    Jeśli zdecydujesz się na zakup piekarnika parowego, w doborze odpowiedniego modelu pomocne okażą się dodatkowe funkcje. Zwróć na nie uwagę, jeśli zależy Ci na urządzeniu, które zapewni Ci większe udogodnienia.

    1. Możliwość opóźnionego startu – wiele modeli pozwala na ustawienie czasu, w jakim ma zacząć się proces pieczenia. To bardzo komfortowa opcja, pozwalająca na zaprogramowanie piekarnika i jego uruchomienie np. zanim wrócisz z pracy.
    2. Sygnał dźwiękowy – poinformuje Cię o zakończeniu pieczenia oraz konieczności dolania lub opróżnienia zbiornika na wodę.
    3. Wskaźnik ciepła resztkowego – jego działanie podobne jest do charakterystycznego H na kuchenkach indukcyjnych. Wskaźnik informuje Cię, czy w piekarniku nadal panuje wysoka temperatura.
    4. Automatyczne czyszczenie – co prawda w tę opcję są już wyposażone chyba wszystkie nowoczesne modele, niemniej warto wiedzieć, że urządzenie zapewnia dzięki niej czyszczenie parowe. Pozwala to usunąć resztki jedzenia oraz inne pozostałości po pieczeniu. W piekarnikach parowych czasem pojawia się też kataliza.
    5. Termosonda – z jej pomocą sprawdzisz temperaturę wewnątrz potrawy. Ta dodatkowa funkcja bardzo dobrze sprawdza się zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięs. Termosonda automatycznie kończy pracę piekarnika po zakończeniu pieczenia.
    6. Zabezpieczenie przed dziećmi – dzięki tej opcji masz pewność, że w trakcie przyrządzania potrawy drzwi pozostają szczelnie zamknięte. Nie ma jednocześnie ryzyka oparzeń.
    7. Funkcja grilla – piekarnik nawet zimą zapewni Ci smak i zapach grillowanych kiełbasek. Oczywiście musisz przy tym wiedzieć, jak grillować w piekarniku. Nie jest to jednak trudne.

    Piekarnik parowy czy tradycyjny – Ostateczny werdykt

    Piekarnik parowy czy zwykły? Wybór urządzenia zależy przede wszystkim od Twoich oczekiwań i preferencji. Wszystko wiąże się z tym, co i w jaki sposób będziesz przyrządzać.

    Kiedy zależy Ci na zdrowym odżywianiu i chcesz zmienić styl swojego życia, piekarnik parowy będzie dla Ciebie korzystnym rozwiązaniem. Oczywiście pod warunkiem, że regularnie zaczniesz go używać.

    W innym przypadku nie ma sensu inwestować w droższy sprzęt, skoro i tak skupisz się głównie na tradycyjnym pieczeniu potraw.

    Piekarnik parowy wymaga raczej regularnego używania, dlatego nie sprawdzi się, kiedy będziesz z niego korzystać wyłącznie od święta.

    Jednocześnie pamiętaj, że zwykły sprzęt może nie zaoferować Ci tyle nowoczesnych funkcji co ten parowy. Jeśli nie masz w kuchni mikrofali i parowaru, tradycyjny piekarnik na pewno Ci ich nie zastąpi (a już na pewno nie w takim zakresie, jakiego oczekujesz). Model parowy oferuje Ci bardzo dużo możliwości. Być może zachęci Cię nawet do eksperymentowania w kuchni.

    Oceń publikację
    [Głosy: 10 Średnia: 4.6]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments