Czy warto kupić piekarnik parowy? Czy rzeczywiście gwarantuje potrawom soczystość w środku i chrupkość zewnątrz? Sprawdź plusy i minusy piekarników parowych, aby ustalić, czy to sprzęt dla Ciebie!

Czy warto kupić piekarnik parowy? Czy rzeczywiście gwarantuje potrawom soczystość w środku i chrupkość zewnątrz? Sprawdź plusy i minusy piekarników parowych, aby ustalić, czy to sprzęt dla Ciebie!
Spis treści:
Piekarnik parowy to jedno z najnowocześniejszych rozwiązań, które coraz bardziej zyskuje na popularności.
Sprzęty te zazwyczaj przeznaczone są do zabudowy. Modele wolnostojące to raczej rzadkość na naszym rynku.
Urządzenia swoją budową i zastosowaniem przypominają tradycyjne sprzęty, ale są wyposażone w funkcję przyrządzania potraw na parze.
W takim razie skąd pomysł na nową nazwę piekarnika? Wszystko przez nakłanianie do zdrowego trybu życia. Lekarze oraz inni specjaliści zalecają, aby radykalnie zmodyfikować sposób odżywiania i smażone oraz tłuste potrawy zamienić na te lekkostrawne.
A skąd w tym wszystkim para? Otóż od dawna jest uznawana za jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej żywności. Z tego względu producenci wymyślili kolejną nowinkę technologiczną, jaką jest właśnie piekarnik parowy. Ułatwili tym samym życie użytkownikom i połączyli dwa sprzęty w jeden.
Zobacz zestawienia sprzętów do pieczenia:
Pamiętaj, że w trakcie przygotowania potrawy urządzenie nadal wykorzystuje przede wszystkim wysoką temperaturę. Para jest dodatkiem, który sprawia, że mięso, warzywa czy też ryby po upieczeniu są soczyste i pełnowartościowe.
W przypadku piekarników parowych istnieje możliwość wyłączenia tej dodatkowej funkcji i korzystania z nich jak z tradycyjnych urządzeń. Wiedz o tym, że standardowe grzanie mimo wszystko jest potrzebne do wytworzenia się pary. Brak wysokiej temperatury uniemożliwiłby jej produkcję.
Jak widzisz, obie opcje ściśle ze sobą współgrają. Oczywiście masz możliwość wyregulowania grzania według własnych preferencji.
Na rynku znajdziesz dwa rodzaje piekarników działających na zasadzie pary. Przedstawię Ci pokrótce każdy z dostępnych modeli.
Modele z funkcją pary charakteryzują się specjalnym wgłębieniem na dnie komory, gdzie wlewa się wodę. Po uruchomieniu specjalnego programu we wnętrzu urządzenia wzrasta temperatura, powodując powstanie pary.
W sprzedaży dostępne są również piekarniki z wbudowanym już pojemnikiem na wodę. Zazwyczaj jest on umieszczony pod pokrętłem. Aby uzupełnić zbiornik, konieczne jest naciśnięcie pokrętła oraz jego późniejsze wysunięcie.
Znajdująca się w komorze ciecz przedostaje się za sprawą specjalnej rurki na samo dno. Dopiero wtedy woda zmienia się w parę, po czym następuje proces przygotowania potrawy.
W sklepach znajdziesz także piekarniki z generatorem pary, dodatkowym zbiornikiem na wodę oraz specjalną dyszą. Jej zadaniem jest wprowadzenie pary do komory, gdzie następuje proces pieczenia.
W zależności od funkcjonalności część sprzętów pozwala jedynie na przyrządzanie potrawy na parze, z kolei pozostałe zapewniają też pieczenie bez wykorzystywania grzałek. Wiele piekarników wyposażonych jest w kilka dyszy wytrysku pary wodnej, co zwiększa efektywność całego procesu.
Piekarniki z generatorem pary oferują różne opcje pieczenia – standardowe, wykorzystujące parę oraz mieszane. Poszczególne parametry wybiera użytkownik za pomocą panelu sterowania. To bardziej zaawansowane rozwiązanie niż sama funkcja pary.
Piekarnik parowy – czy warto w niego zainwestować? Z pewnością ZA przemawiają atuty urządzenia.
Poznaj wszystkie z nich:
W przypadku piekarnika parowego bez wątpienia przeważa ilość jego pozytywnych stron, jednak jak każde rozwiązanie ma on również swoje minusy.
Za jedną z największych wad piekarników uważa się przede wszystkim wysoki pobór energii elektrycznej. To przekłada się na nieco większe rachunki za prąd.
Pozostałe słabsze strony to:
Jeśli zdecydujesz się na zakup piekarnika parowego, w doborze odpowiedniego modelu pomocne okażą się dodatkowe funkcje. Zwróć na nie uwagę, jeśli zależy Ci na urządzeniu, które zapewni Ci większe udogodnienia.
Piekarnik parowy czy zwykły? Wybór urządzenia zależy przede wszystkim od Twoich oczekiwań i preferencji. Wszystko wiąże się z tym, co i w jaki sposób będziesz przyrządzać.
Kiedy zależy Ci na zdrowym odżywianiu i chcesz zmienić styl swojego życia, piekarnik parowy będzie dla Ciebie korzystnym rozwiązaniem. Oczywiście pod warunkiem, że regularnie zaczniesz go używać.
W innym przypadku nie ma sensu inwestować w droższy sprzęt, skoro i tak skupisz się głównie na tradycyjnym pieczeniu potraw.
Piekarnik parowy wymaga raczej regularnego używania, dlatego nie sprawdzi się, kiedy będziesz z niego korzystać wyłącznie od święta.
Jednocześnie pamiętaj, że zwykły sprzęt może nie zaoferować Ci tyle nowoczesnych funkcji co ten parowy. Jeśli nie masz w kuchni mikrofali i parowaru, tradycyjny piekarnik na pewno Ci ich nie zastąpi (a już na pewno nie w takim zakresie, jakiego oczekujesz). Model parowy oferuje Ci bardzo dużo możliwości. Być może zachęci Cię nawet do eksperymentowania w kuchni.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.