Korzystając z piekarnika, zapewne nie chcesz ujrzeć przypalonej potrawy. Czasem jednak tak jest, że piekarnik przypala od spodu lub góry. Dlaczego i co z tym zrobić? Dowiedz się, czytając poniższy poradnik.

Korzystając z piekarnika, zapewne nie chcesz ujrzeć przypalonej potrawy. Czasem jednak tak jest, że piekarnik przypala od spodu lub góry. Dlaczego i co z tym zrobić? Dowiedz się, czytając poniższy poradnik.
Spis treści:
Zdarza się, że pomimo prawidłowo ustawionej temperatury piekarnik Electrolux, Amica, Bosch lub innego producenta przypala żywność. Przyczyną często jest uszkodzony termostat. Urządzenie podczas pieczenia nie pracuje prawidłowo, dlatego ma problem z doborem temperatury.
Twój piekarnik przypala, a Ty nie masz pomysłu, co mogło wywołać awarię? Koniecznie sprawdź czujnik temperatury, który często zaburza prawidłową pracę sprzętu.
Niestety, ale tego elementu nie da się naprawić. Trzeba go wymienić na nowy.
Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:
Zastanawiasz się, dlaczego piekarnik Samsung, Siemens czy innej marki przypala potrawy? Wina nierzadko leży po stronie źle dobranej temperatury. Dlatego stosowanie tzw. metody na oko nie będzie w tym przypadku dobrym wyborem.
Pamiętaj, że czasami żywność wymaga dłuższego pieczenia, ale w niskiej temperaturze.
Od jakiegoś czasu masz problem, bo nie wiesz, dlaczego piekarnik przypala od spodu? Nierzadko winowajcą nie jest usterka urządzenia lub awaria podzespołów, a jedynie foremka, w której pieczesz żywność.
Problem wydaje się błahy, ale kiedy się dobrze zastanowić, blacha ma spore znaczenie. W trakcie pieczenia każdy materiał inaczej reaguje na wysoką temperaturę.
Przykładowo forma emaliowana potrzebuje więcej czasu, żeby się nagrzać. Z kolei aluminium wymaga sporej uwagi. Dość szybko się nagrzewa, więc ryzyko przypalenia w takim przypadku zdecydowanie wzrasta.
Wybór złego poziomu pieczenia to kolejna przyczyna, kiedy piekarnik Bosch, Siemens lub inny przypala od dołu. Taki problem często spotyka się zwłaszcza w urządzeniach gazowych.
Kiedy blachę ułożysz za blisko płomienia, to spód ciasta mocno się przypiecze, a góra pozostanie surowa. Niestety, ale to często spotykany kłopot, nawet jeśli prawidłowo ustawisz temperaturę pieczenia.
Martwi Cię, dlaczego piekarnik przypala z jednej strony? Najczęstsza przyczyna to uszkodzona grzałka. Element ten poddawany jest dużemu obciążeniu, dlatego czasami ulega awariom.
Jeśli nie widzisz innych usterek, to najprawdopodobniej masz do czynienia z przepaloną grzałką, którą musisz wymienić.
Nowoczesne piekarniki oferują wiele funkcji i programów dodatkowych. Ciężko stwierdzić, do czego służą, zwłaszcza jeśli nie czytało się instrukcji obsługi. Wybieranie pierwszego lepszego programu do pieczenia nie będzie więc dobrym wyborem, szczególnie dla wymagających potraw.
Co zrobić, gdy piekarnik przypala od góry?
Sprawny wentylator zapewnia równomierne rozłożenie powietrza wewnątrz komory pieczenia. Kiedy element ulegnie awarii, pojawia się problem z przypalanie potraw. Termoobieg w piekarniku przestanie prawidłowo pracować.
Uchyl piekarnik i zaobserwuj, jak zachowuje się wentylator.
Dlaczego piekarnik przypala od dołu lub góry? Najczęściej przez awarię termostatu, czujnika temperatury, grzałki czy silnika wentylatora. Czasem przyczynę stanowi blacha (nieodpowiedni poziom lub materiał), źle dobrany program czy temperatura pieczenia.
Jak to często bywa, potencjalne przyczyny obejmują zarówno techniczne usterki, jak i błędy użytkowania. Na szczęście już doskonale wiesz, co zrobić, gdy Twój piekarnik przypala żywność z jednej strony.
Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.