Piekarnik przypala (od dołu lub góry) – Przyczyny i rozwiązania

Korzystając z piekarnika, zapewne nie chcesz ujrzeć przypalonej potrawy. Czasem jednak tak jest, że piekarnik przypala od spodu lub góry. Dlaczego i co z tym zrobić? Dowiedz się, czytając poniższy poradnik.

Piekarnika przypala - Przyczyny i rozwiązania

Spis treści:

    Awaria termostatu

    Zdarza się, że pomimo prawidłowo ustawionej temperatury piekarnik Electrolux, Amica, Bosch lub innego producenta przypala żywność. Przyczyną często jest uszkodzony termostat. Urządzenie podczas pieczenia nie pracuje prawidłowo, dlatego ma problem z doborem temperatury.

    • Rozwiązanie: W zdiagnozowaniu awarii pomoże Ci termometr piekarniczy. Użyj go, by sprawdzić, czy temperatura pieczenia jest taka sama jak przy początkowych ustawieniach. Jeśli zauważysz sporą różnicę, poproś fachowca o wymianę termostatu.

    Uszkodzony czujnik temperatury

    Twój piekarnik przypala, a Ty nie masz pomysłu, co mogło wywołać awarię? Koniecznie sprawdź czujnik temperatury, który często zaburza prawidłową pracę sprzętu.

    Niestety, ale tego elementu nie da się naprawić. Trzeba go wymienić na nowy.

    • Rozwiązanie: Zabierając się za wykonanie zadania, zachowaj szczególną ostrożność. Pierwsze, co musisz zrobić, to odłączyć urządzenie od zasilania. Zdemontuj tylną blachę i zlokalizuj czujnik temperatury. Jego znalezienie nie powinno sprawić Ci problemu. Element rozpoznasz po charakterystycznym kolorze i wtyczce. Wypnij go z piekarnika i podłącz nowy kabel. Ponownie załóż tylną klapę i podłącz piekarnik do prądu.

    Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:


    Złe ustawienie temperatury

    Zastanawiasz się, dlaczego piekarnik Samsung, Siemens czy innej marki przypala potrawy? Wina nierzadko leży po stronie źle dobranej temperatury. Dlatego stosowanie tzw. metody na oko nie będzie w tym przypadku dobrym wyborem.

    Pamiętaj, że czasami żywność wymaga dłuższego pieczenia, ale w niskiej temperaturze.

    • Rozwiązanie: Jeśli przygotowujesz ciasto lub danie obiadowe z przepisu, zawsze czytaj dokładnie wszystkie wskazówki. Dowiedz się, jak prawidłowo wypiekać żywność, by po wyjęciu z pieca nie nadawała się wyłącznie do wyrzucenia. Ustaw taką temperaturę, jaką masz w zaleceniach. Nie zapominaj, że w przypadku piekarników ważną rolę odgrywa także czas pieczenia.

    Źle dobrana blacha do pieczenia

    Od jakiegoś czasu masz problem, bo nie wiesz, dlaczego piekarnik przypala od spodu? Nierzadko winowajcą nie jest usterka urządzenia lub awaria podzespołów, a jedynie foremka, w której pieczesz żywność.

    Problem wydaje się błahy, ale kiedy się dobrze zastanowić, blacha ma spore znaczenie. W trakcie pieczenia każdy materiał inaczej reaguje na wysoką temperaturę.

    Przykładowo forma emaliowana potrzebuje więcej czasu, żeby się nagrzać. Z kolei aluminium wymaga sporej uwagi. Dość szybko się nagrzewa, więc ryzyko przypalenia w takim przypadku zdecydowanie wzrasta.

    • Rozwiązanie: Zanim przełożysz żywność do formy, sprawdź jej rodzaj oraz stan. Nie powinna mieć zabrudzeń ani zarysowań. Pamiętaj również, że nie wszystkie produkty spożywcze mogą być poddawane obróbce termicznej np. w naczyniu aluminiowym. Dotyczy to głównie sosów pomidorowych oraz cytrusów.
    • Dodatkowa porada: Dowiedz się także, jak wyczyścić piekarnik. W podlinkowanym materiale zawarłem część o myciu blach. Mało tego, nawet czyszczenie piekarnika tabletką do zmywarki może się tu przydać.

    Niewłaściwie ułożona blacha

    Wybór złego poziomu pieczenia to kolejna przyczyna, kiedy piekarnik Bosch, Siemens lub inny przypala od dołu. Taki problem często spotyka się zwłaszcza w urządzeniach gazowych.

    Kiedy blachę ułożysz za blisko płomienia, to spód ciasta mocno się przypiecze, a góra pozostanie surowa. Niestety, ale to często spotykany kłopot, nawet jeśli prawidłowo ustawisz temperaturę pieczenia.

    • Rozwiązanie: W starszych modelach na gaz, które mają komorę spalania, najlepiej przed pieczeniem wyreguluj przesłonę. Nie wstawiaj potrawy lub ciasta, dopóki urządzenie nie osiągnie prawidłowej temperatury. To, ile nagrzewa się piekarnik, nie trwa zazwyczaj długo (zwłaszcza w modelach elektrycznych). Dla większego bezpieczeństwa pamiętaj, by formę ustawiać zawsze na środkowym poziomie.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Przepalona grzałka

    Martwi Cię, dlaczego piekarnik przypala z jednej strony? Najczęstsza przyczyna to uszkodzona grzałka. Element ten poddawany jest dużemu obciążeniu, dlatego czasami ulega awariom.

    Jeśli nie widzisz innych usterek, to najprawdopodobniej masz do czynienia z przepaloną grzałką, którą musisz wymienić.

    • Rozwiązanie: Zdemontuj tylną pokrywę urządzenia. Odczep wszystkie przewody i usuń uszkodzony element. Zwróć uwagę na wełnę izolacyjną, nie możesz jej pod żadnym pozorem przesunąć ani uszkodzić. Zamontuj nową grzałkę i podłącz do niej wszystkie przewody. Przykręć blachę i wsuń wtyczkę do prądu.

    Niewłaściwy program pieczenia

    Nowoczesne piekarniki oferują wiele funkcji i programów dodatkowych. Ciężko stwierdzić, do czego służą, zwłaszcza jeśli nie czytało się instrukcji obsługi. Wybieranie pierwszego lepszego programu do pieczenia nie będzie więc dobrym wyborem, szczególnie dla wymagających potraw.

    Co zrobić, gdy piekarnik przypala od góry?

    • Rozwiązanie: Przed pierwszym użyciem sprzętu dokładnie zapoznaj się z instrukcją obsługi i listą dostępnych programów. Przeanalizuj, które z nich sprawdzą się do pieczenia ciast i deserów, a jakie lepiej wybierać w przypadku mięs, warzyw bądź ryb.

    Awaria silnika wentylatora

    Sprawny wentylator zapewnia równomierne rozłożenie powietrza wewnątrz komory pieczenia. Kiedy element ulegnie awarii, pojawia się problem z przypalanie potraw. Termoobieg w piekarniku przestanie prawidłowo pracować.

    Uchyl piekarnik i zaobserwuj, jak zachowuje się wentylator.

    • Rozwiązanie: Jeśli nie masz doświadczenia w tego rodzaju usterkach, lepiej poproś o pomoc kogoś doświadczonego. Fachowiec szybko upora się z problemem i bezpiecznie wymieni uszkodzony silnik wentylatora.

    Podsumowanie

    Dlaczego piekarnik przypala od dołu lub góry? Najczęściej przez awarię termostatu, czujnika temperatury, grzałki czy silnika wentylatora. Czasem przyczynę stanowi blacha (nieodpowiedni poziom lub materiał), źle dobrany program czy temperatura pieczenia.

    Jak to często bywa, potencjalne przyczyny obejmują zarówno techniczne usterki, jak i błędy użytkowania. Na szczęście już doskonale wiesz, co zrobić, gdy Twój piekarnik przypala żywność z jednej strony.

    Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments