Pierwsze użycie nowego piekarnika – Jak go przepalić?

Być może obiło Ci się już o uszy, że pierwsze użycie piekarnika wiąże się z jakimiś czynnościami, np. przepaleniem sprzętu. Co i jak należy więc zrobić? Szybko dowiedz się tego, czytając mój poradnik!

Pierwsze użycie nowego piekarnika – Jak wykonać?

Spis treści:

    Zanim włączysz piekarnik, czyli o czym trzeba pamiętać?

    Masz już swój sprzęt, być może z mojego rankingu piekarników do zabudowy, dlatego teraz nadszedł czas na jego uruchomienie. Zanim to zrobisz, musisz pamiętać o kilku rzeczach.

    Upewnij się, że wewnątrz komory nie znajdują się żadne zabezpieczenia, które producent mógł tam umieścić. Zwróć uwagę również na przewód urządzenia. Nie może stykać się ze ścianą, ponieważ w trakcie pieczenia będzie się nagrzewał, co może przyczynić się do awarii.

    Na końcu sprawdź, czy otwory wentylacyjne nie są niczym zasłonięte, a zawiasy niezaklejone folią. Teraz możesz już przystąpić do kolejnego kroku, jakim jest pierwsze użycie piekarnika.

    Jak pierwszy raz przepalić piekarnik?

    Przepalenie nowego piekarnika nie jest skomplikowaną czynnością. Niemniej zalecam zapoznanie się z instrukcją obsługi, ponieważ proces może się nieznacznie różnić w zależności od sprzętu.

    Oto uniwersalna instrukcja przepalenia piekarnika:

    1. Upewnij się, że z wnętrza komory zostały wyjęte wszystkie blachy oraz ruszt.
    2. Wybierz największą możliwą temperaturę oraz włącz grzanie górnej i dolnej grzałki, czyli tzw. góra – dół.
    3. Piekarnik powinien pracować przez ok. 1 godzinę. Podczas przepalania nie otwieraj ani nawet nie uchylaj jego drzwiczek.
    4. Po zaleconym czasie zmień opcję na funkcję grilla i pozostaw piekarnik na ok. 10 minut.
    5. Przełącz urządzenie na termoobieg i ponownie poczekaj kilka minut.
    6. W przypadku piekarników z czyszczeniem parowym konieczne będzie uruchomienie również tego krótkiego procesu. Pojawia się to zarówno w zwykłych modelach, jak i piekarnikach parowych.
    7. Po zakończeniu wszystkich czynności otwórz drzwi piekarnika i go przewietrz.

    Dlaczego z piekarnika wydobywa się dziwny zapach?

    Z nowych piekarników zawsze wydobywa się charakterystyczny zapach, który może utrzymać się nawet do kilku dni. Podczas przepalania urządzenia pamiętaj, aby otworzyć okno w pomieszczeniu.

    Mało przyjemna woń to pozostałości po produkcji urządzenia. Liczne smary, jakich używano do montażu, mogą pojawić się nawet na niektórych częściach, jak np. zawiasy.

    Co prawda nie jest to toksyczny zapach i w żaden sposób nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu, ale jest nieprzyjemny. Dlatego tak ważne jest dokładne przewietrzeniu całego domu lub mieszkania. Dodatkowo możesz uruchomić okap.

    Dobrą opcją jest również wymycie wnętrza piekarnika za pomocą ciepłej wody, płynu do mycia naczyń i soku z cytryny lub soli kuchennej.

    Czy przepalenie piekarnika jest konieczne?

    Po zakupie nowego sprzętu konieczne jest jego przepalenie. Czynność należy wykonać, zanim włożysz do piekarnika żywność.

    Możesz zapytać, dlaczego, skoro wcześniej i tak nikt nie korzystał ze sprzętu (tym bardziej że znajdował się w magazynie producenta). Tak, to prawda, ale nie zapominaj, że zanim piekarnik trafił na magazyn, musiał zostać wyprodukowany.

    Potrzebne były do tego nie tylko narzędzia, ale przede wszystkim smary oraz inne środki pochodzenia chemicznego. Teraz już pewnie sobie nie wyobrażasz, aby miały kontakt z Twoimi potrawami, prawda?

    Kolejna rzecz, jaka przemawia za pierwszym użyciem piekarnika bez zawartości, to kwestia sprawdzenia, czy wszystko działa tak, jak powinno. Z tego względu przepalanie należy odbyć w możliwie najwyższej temperaturze.

    Przepalanie to po prostu pozbycie się pozostałości po wszystkich smarach fabrycznych oraz odkażenie wnętrza komory.

    Po tym zabiegu pamiętaj z kolei, jakie naczynia można wkładać do piekarnika. A jeżeli przy jakiejś czynności sprzęt się zablokował, to dowiedz się, jak prosto i szybko odblokować i włączyć piekarnik.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments