W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Pierwsze użycie nowego piekarnika | Jak przepalić piekarnik?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Być może obiło Ci się już o uszy, że pierwsze użycie piekarnika wiąże się z jakimiś czynnościami, np. przepaleniem sprzętu. Co i jak należy więc zrobić? Szybko dowiedz się tego, czytając mój poradnik! Omówiłem w nim pierwsze uruchomienie i przepalenie piekarnika.

Pierwsze użycie nowego piekarnika – Jak wykonać?

Spis treści:

    Zanim włączysz piekarnik, czyli o czym trzeba pamiętać?

    Masz już swój sprzęt, dlatego teraz nadszedł czas na jego uruchomienie.

    Zanim to zrobisz, musisz pamiętać o kilku rzeczach:

    1. Upewnij się, że wewnątrz komory nie znajdują się żadne zabezpieczenia transportowe, które producent mógł (a w zasadzie powinien) tam umieścić. Usuń plastikowe czy styropianowe elementy. Jedynie podstawę musisz wyjąć na samym końcu, czyli przed podłączeniem i pierwszym uruchomieniem.
    2. Przy okazji obejrzyj swój nowy piekarnik. Nie może mieć uszkodzeń mechanicznych. Dotyczy to zarówno zewnętrznej obudowy, jak i komory wewnątrz. Powinien za to posiadać wszystkie elementy wyposażenia, w tym okablowanie. Zweryfikuj, czy tak jest.
    3. Na końcu sprawdź, czy otwory wentylacyjne nie są niczym zasłonięte, a zawiasy niezaklejone folią. Teraz możesz już przystąpić do kolejnego kroku, jakim jest podłączenie piekarnika.

    Ranking piekarników do zabudowy – zwycięzca

    Electrolux EOE7P31Z

    Jak ustawić i podłączyć nowy piekarnik?

    Domyślam się, że masz już dawno wybrane miejsce na nowy piekarnik. Ustaw go w nim, pilnując odpowiedniego wypoziomowania.

    Zwróć przy tym uwagę na przewód urządzenia. Nie powinien stykać się ze ścianą, ponieważ w trakcie pieczenia będzie się nagrzewał, co może się przyczynić do awarii. Najlepiej, gdy kabel nie jest maksymalnie napięty, a dość luźno zwisa.

    Precyzyjnie przykręć urządzenie do ścianek we wnęce czy szafce. Zachowaj przy tym wymagany w instrukcji sprzętu odstęp między górną krawędzią piekarnika a blatem roboczym (aby się nie poparzyć i zapewnić wentylację). Dużo dokładniej opisałem to w poradniku o zabudowie piekarnika.

    Pamiętaj, aby podłączyć piekarnik bezpośrednio do gniazdka z uziemieniem. W żadnym wypadku nie używaj przedłużacza. Oczywiście zadbaj przy tym o swoje bezpieczeństwo (nie bądź boso, miej suche ręce).

    Po podłączeniu urządzenia zazwyczaj trzeba ustawić preferowany język, czas oraz datę. Wyczytaj w instrukcji obsługi, czy sprzęt nie uruchamia się domyślnie w trybie demonstracyjnym. Wtedy nie wykorzystasz w pełni jego możliwości.

    To też dobry czas na test sprawności piekarnika. Sprawdź jego pokrętła, ekran dotykowy i inne manipulatory, które posiada. Powinny pracować bezawaryjnie, wyświetlając i działając, jak trzeba.

    Od razu sprawdź, jak ustawia się grzanie góra – dół oraz funkcję grill. Dlaczego? Bo będą Ci zaraz potrzebne podczas przepalania nowego piekarnika. Przejdźmy więc do kluczowej części poradnika.


    Zobacz zestawienia sprzętów do pieczenia:


    Jak pierwszy raz przepalić piekarnik?

    Przepalenie nowego piekarnika nie jest skomplikowaną czynnością. Całość powinna Ci zająć mniej niż półtorej godziny, wymagając jedynie kilku prostych czynności.

    Niemniej zalecam zapoznanie się z instrukcją obsługi, ponieważ proces może się nieznacznie różnić w zależności od sprzętu.

    Oto uniwersalna instrukcja przepalenia piekarnika:

    1. Upewnij się, że z wnętrza komory zostały wyjęte wszystkie blachy oraz ruszt. Nie wspominając o foliowych czy papierowych elementach (producenci lubią wsadzać instrukcję obsługi do komory).
    2. Wybierz największą możliwą temperaturę oraz włącz grzanie górnej i dolnej grzałki, czyli tzw. góra – dół. W tym kroku możesz także załączyć szybki nagrzew, o ile Twój piekarnik go oferuje (obstawiam, że tak).
    3. Piekarnik powinien pracować przez ok. 1 godzinę. Podczas przepalania nie otwieraj ani nawet nie uchylaj jego drzwiczek. Inaczej zaburzysz proces przepalania.
    4. Po zaleconym czasie zmień opcję na funkcję grilla i pozostaw piekarnik na ok. 10 minut.
    5. Przełącz urządzenie na termoobieg i ponownie poczekaj kilka minut (to również może być ok. 10 minut).
    6. W przypadku piekarników z czyszczeniem parowym konieczne będzie uruchomienie również tego krótkiego procesu. Pojawia się to zarówno w zwykłych modelach, jak i piekarnikach parowych.
    7. Po zakończeniu wszystkich czynności otwórz drzwi piekarnika i go przewietrz.

    Jak widzisz, cykl przepalania to właściwie jeszcze prostsza czynność niż podłączenie go. Kluczem do sukcesu jest pilnowanie czasu poszczególnych kroków.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Dlaczego z piekarnika wydobywa się dziwny zapach?

    Z nowych piekarników zawsze wydobywa się charakterystyczny zapach, który może utrzymać się nawet do kilku dni. Podczas przepalania urządzenia pamiętaj, aby otworzyć okno w pomieszczeniu.

    Mało przyjemna woń to pozostałości po produkcji urządzenia. Liczne smary, jakich używano do montażu, mogą pojawić się nawet na niektórych częściach, jak np. zawiasy.

    Co prawda nie jest to toksyczny zapach i w żaden sposób nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu, ale jest nieprzyjemny. Dlatego tak ważne jest dokładne przewietrzeniu całego domu lub mieszkania. Dodatkowo możesz uruchomić okap.

    Dobrą opcją jest również wymycie wnętrza piekarnika po przepaleniu za pomocą ciepłej wody, płynu do mycia naczyń i soku z cytryny lub soli kuchennej.

    Czy przepalenie piekarnika jest konieczne?

    Po zakupie nowego sprzętu konieczne jest jego przepalenie. Czynność należy wykonać, zanim włożysz do piekarnika żywność. To obowiązkowy punkt.

    Możesz zapytać, dlaczego, skoro wcześniej i tak nikt nie korzystał ze sprzętu (tym bardziej że znajdował się w magazynie producenta). Tak, to prawda, ale nie zapominaj, że zanim piekarnik trafił na magazyn, do sklepu i w końcu do Ciebie, musiał zostać wyprodukowany.

    Potrzebne były do tego nie tylko narzędzia, ale przede wszystkim smary oraz inne środki pochodzenia chemicznego. Chodzi o wazelinę techniczną, izolacje termiczne, emalie, silikony itp. Teraz już pewnie sobie nie wyobrażasz, aby miały kontakt z Twoimi potrawami, prawda?

    Kolejna rzecz, jaka przemawia za pierwszym użyciem piekarnika bez zawartości, to kwestia sprawdzenia, czy wszystko działa tak, jak powinno. Z tego względu przepalanie należy odbyć w możliwie najwyższej temperaturze.

    Przepalanie to po prostu pozbycie się pozostałości po wszystkich smarach fabrycznych oraz odkażenie wnętrza komory. W ten prosty sposób zagwarantujesz sobie bezpieczeństwo, a przy okazji przetestujesz sprawność nowego piekarnika.

    Po tym zabiegu pamiętaj z kolei, jakie naczynia można wkładać do piekarnika. A jeżeli przy jakiejś czynności sprzęt się zablokował, to dowiedz się, jak prosto i szybko odblokować i włączyć piekarnik.

    Oceń publikację
    [Głosy: 3 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments