Pierwsze użycie opiekacza – Co i jak wykonać?

Pierwsze użycie praktycznie każdego opiekacza do kanapek wymaga pewnych specjalnych kroków. Dzięki nim pozbędziesz się np. nieprzyjemnego zapachu, mogąc później zrobić pyszne tosty. Dowiedz się więc, co i jak wykonać. Wszystko na ten temat opisałem tuż poniżej.

Pierwsze użycie opiekacza – Co i jak wykonać?

Spis treści:

    Pierwsze użycie opiekacza – instrukcja krok po kroku

    1. Wyjmij nowo zakupiony sprzęt z opakowania. Usuń z niego wszystkie folie oraz zabezpieczenia.
    2. Upewnij się, że wnętrze urządzenia jest puste. W środku nie mogą znajdować się żadne kartki ani resztki materiałów produkcyjnych.
    3. Zdemontuj i umyj płytki opiekacza. Następnie całość pozostaw do wyschnięcia. Ewentualnie wnętrze urządzenia wytrzyj, używając ręcznika papierowego. Zrób to bardzo delikatnie, żeby nie porysować powłok. Wszystkie metody dokładniej opisałem w poradniku na temat czyszczenia opiekacza do kanapek.
    4. Podłącz opiekacz do prądu. Pamiętaj, żeby za pomocą blokady szczelnie zamknąć górną klapę. Całość pozostaw na ok. 10 minut. W trakcie przepalania nie otwieraj pokrywy ani też nie odłączaj sprzętu od prądu.
    5. Niektórzy producenci zalecają, żeby przy pierwszym użyciu opiekacza jego wnętrze wysmarować delikatnie olejem i do środka włożyć dwie kromki chleba. Nie używaj innych dodatków i jednocześnie nie zapomnij, że grzanki po upieczeniu nie będą nadawały się do zjedzenia.
    6. Jeśli w trakcie przepalania zauważysz lekki dym albo poczujesz nieprzyjemny zapach, nie panikuj. Takie zjawisko nie jest groźne i wynika z rozgrzania wszystkich elementów opiekacza. Po paru chwilach wszystko powinno zniknąć. Niemniej charakterystyczna woń niekiedy utrzymuje się jeszcze przez kilka dni po włączeniu opiekacza do prądu.
    7. Po upływie określonego czasu odłącz urządzenie od zasilania i pozostaw je do całkowitego ostudzenia.
    8. Dla jeszcze większego bezpieczeństwa i higieny ponownie umyj płytki. Pamiętaj, że sam proces mycia dotyczy wszystkich płytek z zestawu. Opiekacze 3w1 często oferują bowiem kilka kompletów do różnych przekąsek.
    9. Po wykonaniu powyższych kroków opiekacz nadaje się do dalszej eksploatacji. Wystarczy wtedy jedynie wiedzieć, jak zrobić tosty w opiekaczu i jak go używać.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Dym i charakterystyczny zapach przy pierwszym użyciu opiekacza do kanapek

    Specyficzna woń oraz lekkie zadymienie podczas pierwszego podłączenia opiekacza do prądu jest czymś całkowicie normalnym. Nie panikuj od razu. Jednocześnie za bardzo nie lekceważ tego i bacznie czuwaj nad wszystkim.

    Takie zjawisko zawsze towarzyszy nowym i nieużywanym sprzętom. O ile dym zawsze szybko znika, o tyle specyficzny zapach lubi utrzymywać się jeszcze przez jakiś czas.

    Szybko i łatwo się pozbędziesz problemu, jeśli od razu w kuchni i pobliskich pomieszczeniach otworzysz okno.

    Wiedz, że niewielki dym wynika z dostatecznego rozgrzania się wewnętrznych części opiekacza, np. rezystorów. Z kolei charakterystyczny zapach to nic innego jak pozostałości po produkcji.

    Dlatego nie obawiaj się, ponieważ nie stanowi to zagrożenia dla Twojego zdrowia, a tym bardziej życia. Zdaję sobie sprawę, że przebywanie w pomieszczeniu, gdzie przepala się sprzęt, nie jest czymś miłym. Przewietrz więc dokładnie swoje mieszkanie, a od razu poczujesz ulgę.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Pierwsze użycie opiekacza – dlaczego jest tak ważne?

    Każdy nowo zakupiony sprzęt elektryczny wymaga tzw. przepalenia. Dotyczy to każdego z najlepszych opiekaczy do kanapek. Pierwsze użycie zazwyczaj odbywa się bez wsadu.

    Podczas produkcji fachowcy używali wielu narzędzi, ale i licznych mazideł, np. smaru czy innych substancji chemicznych. Dlatego nie pozwól, żeby któreś z nich przedostało się do Twoich grzanek i przepal urządzenie.

    Warto to również zrobić z innego względu. Kupując sprzęt, nie masz pewności, czy działa poprawnie. Pierwsze użycie opiekacza jest zatem takim testem sprawdzającym, czy na pewno wszystko jest w porządku.

    W ten sposób zyskasz pewność, że zjesz smaczny i zdrowy posiłek, a dodatkowo zadbasz o warunki higieniczne, w jakich przyrządzasz jedzenie.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments