Pleśń w ekspresie do kawy – Przyczyny i rozwiązania

Pleśń w ekspresie do kawy to nic przyjemnego. Nie dość, że napar staje się niesmaczny i zapaskudzony, to poważniejszej awarii może ulec sam ekspres. Dowiedz się zatem, jak poradzić sobie ze zbierającą się w ekspresie pleśnią. Wszystkie przyczyny i rozwiązania znajdziesz tuż poniżej!

Pleśń w ekspresie - Przyczyny i rozwiązania

Spis treści:

    Zanieczyszczony zaparzacz

    To jeden z ważniejszych elementów nie tylko w ekspresie Philips, Saeco, DeLonghi, ale i w każdym innym. Zaparzacz ma bezpośredni kontakt ze zmielonymi ziarnami, dlatego szczególnie narażony jest na zanieczyszczenia.

    Jeśli w jego obrębie nagromadzą się warstwy fusów lub kurzu, to za jakiś czas wewnątrz urządzenia zacznie gromadzić się pleśń.

    • Rozwiązanie: Zaparzacz, podobnie jak inne części urządzenia, wymaga regularnego czyszczenia. To bardzo ważna kwestia, o której musisz pamiętać, zwłaszcza że dostęp do tego elementu wcale nie jest utrudniony. Odchyl klapę obudowy i delikatnie wyjmij zaparzacz. Do mycia użyj zwilżonej i miękkiej ściereczki (lub umyj cały blok pod bieżącą wodą). Z kolei fusy z kawy usuń za pomocą pędzelka (bądź nieużywanej szczoteczki do zębów). Osusz moduł i ponownie go zamontuj.
    • Dodatkowa porada: Nie czyść zaparzacza jedynie wtedy, gdy jest już na nim pleśń. Staraj się do tego nie dopuścić. Osobiście czyszczę cały moduł raz na tydzień.
    • Dodatkowa porada 2: Nie wszystkie automatyczne ekspresy do kawy dają opcję wyjęcia zaparzacza. Wtedy musisz polegać na okresowej konserwacji polecanymi przez producenta środkami.

    Zużyte uszczelki

    Nie masz pojęcia, dlaczego w Twoim ekspresie zaczyna gromadzić się pleśń? Uważnie przyjrzyj się uszczelkom. Umożliwiają prawidłowy przepływ wody w ekspresie. Dbają również, aby ciecz nie przedostała się do podzespołów, które bardzo łatwo da się uszkodzić.

    Niestety, ale podobnie jak wiele innych elementów, tak i uszczelki z czasem zwyczajnie się zużywają. Na ich powierzchni pojawiają się pęknięcia lub pofałdowania. Powoduje to, że woda zaczyna przedostawać się do wnętrza ekspresu i po jakimś czasie zwyczajnie gnije.

    • Rozwiązanie: Za pomocą noża lub innego narzędzia podważ delikatnie starą uszczelkę i wymontuj ją z ekspresu. W to samo miejsce załóż nową gumę. Pamiętaj, żeby włożyć ją dobrą stroną, dlatego zwróć uwagę na jej rodzaj.

    Masz dość problemów ze swoich ekspresem? Może czas na nowy?


    Zabrudzony obieg mleczny

    Pleśń często gromadzi się w ekspresach umożliwiających przyrządzanie kawy ze spienionym mlekiem. Ze względu na obecność tłuszczów w tym produkcie, w rurkach, dyszach oraz wężykach lubi gromadzić się osad.

    Jeśli zaniedbujesz regularne czyszczenie ekspresu, to po pewnym czasie w obiegu mlecznym zadomowi się pleśń.

    • Rozwiązanie: Po każdym zrobieniu cappuccino, flat white lub latte dokładnie przepłucz wszystkie rurki oraz dysze, które da się zdemontować. W ten sposób usuniesz pozostałości po mleku. Co jakiś czas uruchamiaj w ekspresie program czyszczący oraz funkcję odkamieniania.
    • Dodatkowa porada: Wiele nowoczesnych modeli automatycznie czyści wężyk spieniający (nawet parą wodną). Do tego dochodzi automatyczne przepłukiwanie wylotu kawy. Mimo to i tak zwróć uwagę na elementy, które znajdują się w dozowniku. Prawie każda instrukcja obsługi ekspresu mówi o tym, aby czyścić je po każdej mlecznej kawie lub co kilka dni.

    Niewymieniony filtr wody

    Zapewne nie lubisz co chwilę napełniać zbiornika wodą, dlatego używasz specjalnego filtra. Element ten zatrzymuje szkodliwe związki wapnia oraz drobne zanieczyszczenia. Polepsza również jakość wody, więc i smak zaparzonej kawy.

    Nie zapominaj, że filtr wymaga regularnej wymiany, ponieważ w innym przypadku w pojemniku stopniowo będzie gromadzić się brud. Wszystkie zanieczyszczenia po pewnym czasie zaczną gnić i przerodzą się w pleśń.

    • Rozwiązanie: Dbaj o czystość zbiornika na wodę. Do zaparzania kawy używaj czystej i świeżej cieczy, a filtr wymieniaj zgodnie z zaleceniami producenta.
    • Dodatkowa porada: Wymiana filtra opiera się albo na czasie, albo na ilości przetoczonej przez niego wody. Niektóre ekspresy (jak i same filtry) mają pewne mechanizmy, aby ustawić np. czas montażu i lepiej to kontrolować.
    • Dodatkowa porada 2: W zbiorniku została woda z poprzedniego dnia? Usuń ją i wlej świeżą. Polepszysz w ten sposób stan urządzenia oraz smak kawy.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Brud w pojemniku na fusy i tacce ociekowej

    Podczas użytkowania ekspresu do tacki ociekowej przedostaje się woda, ale również resztki kawy. Z kolei do zbiorniczka trafiają fusy po zmielonych ziarnach. To idealne siedlisko do rozprzestrzeniania się bakterii i gromadzenia brudu. Zanieczyszczenia lubią zbierać się również w zakamarkach.

    • Rozwiązanie: Najlepiej po każdym użyciu ekspresu z pojemniczka pozbądź się fusów. Pamiętaj także o opróżnieniu tacki ociekowej. Raz na jakiś czas dokładnie wyczyść te elementy, aby zapobiec powstawaniu pleśni.

    Niedrożne wężyki

    Do zaparzania kawy w ekspresie niezbędna jest woda. Sprzęt pobiera ją za pomocą umieszczonych wewnątrz wężyków. Ze względu na częsty kontakt z cieczą w środku tych elementów osadzają się kamień oraz brud.

    Te oraz inne zanieczyszczenia, jak np. pleśń w ekspresie, uniemożliwiają prawidłowy przepływ wody. Niedrożne wężyki nie mogą więc wykonać swojego zadania. Do ponownego użycia ekspresu niezbędne jest ich wyczyszczenie.

    • Rozwiązanie: Za pomocą śrubokręta zdemontuj obudowę urządzenia. Uważnie przyjrzyj się wszystkim rurkom oraz wężykom. Jeśli zaobserwujesz w ich wnętrzu pleśń, od razu ją usuń za pomocą programu czyszczącego.

    Szukasz dobrej kawy? Sprawdź moje zestawienia:


    Zaniedbana pielęgnacja urządzenia

    Jeśli lekceważysz odkamienianie ekspresu (oraz inne zabiegi czyszczące), to z czasem jego wnętrze oraz podzespoły porośnie pleśń. Uruchamiając program czyszczący, nie tylko pozbywasz się całego brudu i pleśni, ale zyskujesz również lepszy smak kawy.

    Wiedz, że regularne czyszczenie przyczynia się do większej higieniczności ekspresu i zwiększa jego żywotność.

    • Rozwiązanie: Raz na miesiąc przeprowadzaj gruntowne czyszczenie całego urządzenia. Po ręcznym myciu uruchom opcję odkamieniania, dzięki czemu jeszcze lepiej zadbasz o swój sprzęt i usuniesz z niego wszelkie zanieczyszczenia.
    • Dodatkowa porada: Nie wiesz, jak się do tego wszystkiego zabrać? Przeczytaj poradnik o tym, jak wyczyścić ekspres do kawy. Stosując się do moich porad, znacząco zminimalizujesz ryzyko pojawienia się pleśni w ekspresie.

    Pleśń nie chce zniknąć z ekspresu – Co zrobić?

    Bywają przypadki, kiedy nawet dokładne i regularne czyszczenie ekspresu w warunkach domowych nie likwiduje pleśni w stu procentach. W takim wypadku najlepszym wyjściem z sytuacji będzie oddanie urządzenia do serwisu.

    Fachowcy dokładnie przeanalizują problem i zajmą się jego rozwiązaniem. Zapewne rozkręcą urządzenie na wiele części, by ułatwić sobie swobodny dostęp do podzespołów.

    Pleśń najbardziej lubi się gromadzić w zakamarkach oraz trudno dostępnych miejscach, których nie dostrzeżesz gołym okiem. Często zbiera się w wylocie fusów. Niestety, tego obszaru nie da się dokładnie oczyścić bez rozkręcania sprzętu.

    Nierzadko czyszczenie na własną rękę bywa niebezpieczne. Brak doświadczenia w tej kwestii to nie tylko ryzyko utraty gwarancji, ale również uszkodzenia niektórych elementów ekspresu.

    Planujesz zakupy? Sprawdź najpopularniejszy portal aukcyjny!

    Podsumowanie

    Pleśń w ekspresie do kawy najczęściej pojawia się przez: nadmierny brud (w zaparzaczu, układzie mlecznym, tacce ociekowej, pojemniku na fusy, zbiorniku wody, wewnętrznych wężykach), zużyte uszczelki lub niewymieniony filtr wody.

    Jeżeli ilość pleśni nie jest jeszcze wielka i znajduje się raczej w łatwiej dostępnych elementach, prędko się jej pozbędziesz. Inaczej wypada zregenerować ekspres, oddając go profesjonalnej firmie czyszczącej takie sprzęty.

    Poznaj inne poradniki o problemach z ekspresem:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments