W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Płyta indukcyjna biała czy czarna – Która lepsza?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Biel czy czerń – co lepsze na płycie indukcyjnej? To pytanie prześladuje wiele osób, a ja udzielę Ci na nie odpowiedzi. Co więcej, na samym początku omówię, czy kolor indukcji w ogóle ma większe znaczenie. W efekcie rozwiążesz ten dylemat raz na zawsze!

Płyta indukcyjna biała czy czarna - Która lepsza?

Spis treści:

    Czy wybór koloru indukcji ma większe znaczenie?

    W mojej ocenie kolor płyty indukcyjnej sam w sobie nie ma ogromnego znaczenia. Jasne, obie stylistyki przejawiają swoje unikalne zalety. Poznasz je w dalszej części tekstu. Niemniej oprócz oczywistej różnicy wizualnej pozostałe nie są wcale zbyt znaczące.

    Nie wiążą się z szybkością pracy, funkcjami bądź technologiami. Tak samo z niezawodnością szkła. Do indukcji topowych marek i tak dostarcza je głównie 2 producentów (EuroKera i Schott Ceran). Dopowiem też, że białe płyty nie żółkną, a czarne nie blakną – to tylko mity.

    Podejrzewam, że urządzasz sobie nową, wymarzoną kuchnię. Pragniesz, aby całe pomieszczenie, w tym jego aneks, robiło wrażenie i było spójne. Przy okazji dobierasz sprzęt dużego AGD.

    Złota rada?

    Kolor indukcji, jak i reszty urządzeń powinien stanowić drugorzędną sprawę.

    Podobają Ci się aranżacje, do których pasuje biała płyta indukcyjna? Idź w to. Wolisz jednak model w z czarnym szkłem? Super, zdecyduj się na takie rozwiązanie, skoro oczyma wyobraźni już je widzisz w swojej nowej kuchni.

    Bardziej liczy się bowiem cała aranżacja – to, czy trafia w Twój gust, czy dobrze się w niej odnajdziesz. Dobierz kolorystykę sprzętów pod meble oraz resztę przestrzeni, a nie na odwrót. Uważam, że wtedy uzyskasz większą satysfakcję z efektu.

    No chyba że przekonają Cię jednak przewagi jednej lub drugiej opcji. Prześledźmy je wspólnie, zaczynając od białej wersji kolorystycznej.

    Ranking białych płyt indukcyjnych – zwycięzca

    Electrolux EIV63440BW

    Przewagi białej płyty indukcyjnej

    1. Mniejsza widoczność rysek – główny powód, dla którego sporo osób decyduje się na białą indukcję. Biel na jej powierzchni nie uwidacznia tak mikrorysek w porównaniu do czerni. Różnica nie jest ogromna, ale jednak zauważalna. Dasz radę usunąć rysy z indukcji, choć głównie te mniejsze. Z czasem każda płyta je wyłapie, a większe zarysowania mniej widać właśnie na białym modelu.
    2. Mniejsza widoczność kurzu – biała płyta indukcyjna dobrze kamufluje także kurz. Różnica jest chyba jeszcze bardziej widoczna niż w przypadku rysek.
    3. Mniejsza widoczność odcisków palców (i smug) – tak, znów chodzi o swego rodzaju efekt kamuflowania. Połyskliwa czerń uwidacznia odciski palców niczym wykonanie piano black. Z matem nie jest dużo lepiej. Rzecz jasna zawsze warto wiedzieć, jak i czym czyścić płytę indukcyjną. Odpowiednia pielęgnacja zniweluje przewagi bieli. Nie uświadczysz tylu zabrudzeń oraz zminimalizujesz ryzyko zarysowań. W każdym razie gdy jednak się pojawią, będą mniej widoczne na białym szkle.
    4. Optyczne pogłębienie kuchni – białe indukcje często lądują w aranżacji kuchennej pośród białych mebli. Musisz wiedzieć, że tego typu wystrój sprawia wrażenie większego. Zwłaszcza gdy umeblowanie zgrywa się kolorystycznie z widocznymi sprzętami AGD. Z tego powodu mniejsze kuchnie często projektuje się w tym stylu.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Przewagi czarnej płyty indukcyjnej

    1. Dużo większy wybór – tego nikt nie podważy. Czarnych płyt indukcyjnych jest zdecydowanie więcej. Powód? Ludzie częściej po nie sięgają. Dlatego produkuje je praktycznie każda marka, która pojawia się w tej kategorii. Często potwierdza to ranking indukcji. O białych modelach nie mogę już tego powiedzieć. Finalnie dostajesz szerszy wybór, mogąc łatwiej dobrać pod siebie układ pól, funkcje, technologie itp.
    2. Większy (i jakikolwiek) wybór w niestandardowych wymiarach – ta przewaga zasługiwała na osobne wyróżnienie. Wymiary płyt indukcyjnych są zróżnicowane. Gdy interesuje Cię model nie na 60 cm, a np. szeroka indukcja 80 cm lub płyta indukcyjna 70 cm, ujrzysz jeszcze większą dominację czarnych sprzętów. To samo dotyczy małej płyty indukcyjnej dwupalnikowej. Czerń bywa jedynym wyjściem, jeśli zależy Ci na większej lub mniejszej liczbie pól (bo ta cecha ściśle wiąże się z szerokością).
    3. Lepsza opłacalność – niektóre popularne indukcje (często od Electrolux) występują i w bieli, i w czerni. Co się wtedy okazuje? Białe wersje potrafią być droższe nawet o 200 zł lub więcej! A przecież ceny indukcji i tak nie są niskie. Dotyczy to zresztą także kilku innych urządzeń dużego AGD do kuchni.
    4. Brak problemu z odcieniem – wiedz, że nie każda biała indukcja jest… rzeczywiście biała. Brzmi dziwnie, lecz przejdź się do sklepu lub chociaż przejrzyj zdjęcia białych modeli. Niektóre wpadają w błękit, żółć lub szarość. Pewniakiem jest za to Electrolux. On rzeczywiście produkuje bielutkie urządzenia. Niemniej z czarną indukcją nie ma tego problemu. Nie zauważysz w tym żadnego zróżnicowania.
    5. Lepsza widoczność granic pól indukcyjnych – wielu producent białych indukcji (np. Gorenje, Whirlpool, czasem Teka) stosuje szare czy niemalże białe oznaczenia pól nad induktorami. Szczególnie na początku może to utrudnić precyzyjnie stawianie naczyń na polach.
    6. Lepsza widoczność elementów sterujących – podobna historia do poprzedniej przewagi. Czarne indukcje prawie zawsze zapewniają białe granice pól, ale też elementy na panelu sterowania. Siłą rzeczy od razu je dostrzeżesz i precyzyjnie użyjesz. W białych modelach nie zawsze jest to tak oczywiste.
    7. Mniejsza widoczność większości zabrudzeń – niby sprawa zależna od konkretnego zabrudzenia, ale przyznaj: większość z nich bardziej widać na bieli, prawda? Nie zaliczam tego do ogromnych przewag. Każdą nieczystość i tak lepiej jak najszybciej usunąć. Inaczej zaschnie, co zwiększy ryzyko zarysowania płyty.

    Płyta indukcyjna biała czy czarna? Ostateczny werdykt

    Biała czy czarna indukcja? Wybierz taką, która… po prostu pasuje do Twojej wymarzonej aranżacji! To najlepsze wyjście. Niemniej białe modele bardziej kamuflują kurz, ryski czy odciski palców. Czarne są za to dużo szerzej dostępne i niejednokrotnie tańsze.

    Opinie użytkowników bywają w tym aspekcie odmienne. Znajdą się takie, które głoszą, że nigdy więcej czerni, gdyż uwidacznia różne rzeczy.

    Rozumiem takie podejście.

    Mimo to nie wskażę tu ogólnego zwycięzcy. Cały czas uważam, że wszystko zależy od aranżacji, a powinno się ją tworzyć w oparciu na meblach, materiałach wykonania i kolorze ścian (i pod te elementy dobrać kolorystykę urządzeń AGD).

    Regularnie dbając o indukcję, nie zobaczysz na niej niechcianych efektów. A że jest to proste, bo to płaskie płyty grzewcze, nie stanowi to olbrzymiej przewagi bieli. Owszem, ryski pewnie i tak się kiedyś pojawią, lecz na te mniejsze znajdą się różne sposoby.

    Moje zdanie już znasz. Rzecz jasna pozostaję otwarty na Twoją opinię. Chcąc ją wyrazić, skorzystaj z sekcji komentarzy.

    A pragnąć poznać naprawdę ważne aspekty zakupowe tego sprzętu, przejdź do tego poradnika: Płyta indukcyjna – Jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

    Oceń publikację
    [Głosy: 5 Średnia: 4.8]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments