Sok z sokowirówki – Ile może stać? Jak długo przechowywać?

Przygotowując sok za pomocą sokowirówki, dobrze wiedzieć, jak długo (o ile w ogóle) można go przechowywać. Ma to bardzo duży wpływ na smak i konsystencję soku. Wszystkie rzetelne informacje na ten temat znajdziesz tuż poniżej.

Sok z sokowirówki – Ile może stać? Jak długo przechowywać?

Spis treści:

    Jak długo można przechowywać sok z sokowirówki?

    Niestety, ale co do zasady soku z sokowirówki nie należy przechowywać. Szybko traci on wartości odżywcze (zwłaszcza enzymy). Zmienia też wyjściową konsystencję, rozwarstwiając się. Wytłaczając sok za pomocą sokowirówki, najlepiej od razu go wypij.

    W najlepszym przypadku, i zakładając, że spełnisz kilka warunków, które omówię jeszcze w artykule, sok z sokowirówki można przechowywać maksymalnie do kilku godzin.

    Mimo to musisz wtedy pamiętać, że nie będzie już tak zdrowy i smaczny jak tuż po zrobieniu.

    Dlaczego nie należy przechowywać soku z sokowirówki?

    Ponieważ sok z tego urządzenia jest zawsze napowietrzony. Nie jest więc tak trwały jak z wyciskarki (on akurat może spokojnie poczekać w lodówce nawet kilka dni).

    Ogólnie biorąc, to, jak działa sokowirówka, sprzyja robieniu bardzo zdrowego i pożywnego soku. Nie brakuje mu wcale witamin i minerałów. Nie jest też za bardzo nagrzany, aby utracić substancje odżywcze (mimo że najlepsze sokowirówki bardzo szybko pracują).

    W zasadzie jedyny minus soku robionego za pomocą wysokoobrotowego sprzętu to właśnie niska trwałość.

    I nie jest to teoria wyssana z palca, bo praktycznie w każdej instrukcji obsługi sokowirówki znajdziesz wzmiankę o natychmiastowym wypiciu soku.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Jak przedłużyć świeżość soku z sokowirówki?

    Wspominałem na początku, że mimo wszystko da się coś zrobić, aby móc przechować sok z sokowirówki chociaż przez te kilka godzin.

    Poznaj pomocne wskazówki w tym aspekcie:

    • Przede wszystkim przygotuj odpowiednie naczynie na sok z sokowirówki. Powinno być szczelne (czyli dokładnie zamykane), czyste i najlepiej szklane, ponieważ nie wchodzi wtedy w reakcje chemiczne z sokiem. Polecam więc zamykane dzbanki lub po prostu słoik.
    • Bardziej zaawansowanym rozwiązaniem jest naczynie próżniowe (np. pod postacią bidonu). Wtedy niweluje ono efekt natlenienia soku, skutecznie wydłużając zdatność do spożycia.
    • Co do miejsca przechowywania, raczej nie ma żadnych alternatyw dla lodówki. Powinno bowiem oferować niską temperaturę.

    Ważne jest także to, co zrobisz z sokiem po wyjęciu go z lodówki. Może być rozwarstwiony, więc pomieszaj go przed wypiciem.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Długość przechowywania soku z sokowirówki, a jego skład

    Na koniec jeszcze jedna kwestia, którą musiałem poruszyć w tym poradniku.

    Mówiąc o długości przechowywania, liczy się również skład soku. Najlepiej wypada w tym sok z cytrusów.

    Dlaczego?

    Ponieważ cytrusy mają odczyn kwasowy, a on z kolei zapobiega utlenianiu. Ma to jednak ogólnie małe znaczenie, gdyż sok z sokowirówki i tak wyjściowo jest solidnie napowietrzony. Mimo to ten z cytrusów może ciut dłużej zachować swoje walory.

    Teraz już wiesz na ten temat wszystko. Jeżeli stoisz przed zakupem urządzenia do robienia naturalnego soku, zobacz pojedynek sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa. Przeanalizowałem w nim i charakterystykę obu urządzeń, i specyfikę robionych przez nie soków.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments