Sokowirówka – Jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Rozsądny wybór sokowirówki to przede wszystkim zwrócenie uwagi na cechy oraz parametry wpływające na robienie klarownego i zdrowego soku. Jeżeli ich jeszcze nie znasz, to koniecznie przeczytaj mój poradnik. Dowiesz się, jak wybrać ten sprzęt, aby uzyskać satysfakcję z zakupu!

Sokowirówka - Jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Spis treści:


    Na moim portalu znajdziesz także ranking najlepszych sokowirówek. Po przeczytaniu porad zakupowych zajrzyj do niego, aby od razu zamówić idealny sprzęt.


    Jak wybrać sokowirówkę – porady w skrócie

    Przygotowanie soku w sokowirówce to kwestia kilku minut, ale znalezienie właściwego urządzenia to już zadanie na dłużej. Jeśli chcesz szybko dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę podczas zakupu sokowirówki, oto kilka porad w skrócie.

    Zachęcam jednak do zapoznania się z całym przewodnikiem, który dla Ciebie przygotowałem. Wszystkie rady są w nim szczegółowo opisane, co pomoże Ci dokonać właściwego zakupu.

    Jak więc wybrać sokowirówkę?

    1. Sprawdź jej moc – w niemal każdym urządzeniu jedną z najważniejszych ról odgrywa moc silnika. Więcej watów to szereg możliwości. Mocniejsze sokowirówki, powyżej 1000 W, bez problemu poradzą sobie nawet z najtwardszą marchewką. Modele o mocy 700 W również są godne uwagi. Nadają się do codziennego stosowania, a przy dodatkowej regulacji obrotów nie zatrzymają się nawet na marchewce. Mimo tego im mocniejszy silnik, tym zazwyczaj lepiej.
    2. Porównaj sito i nożeza klarowność soku odpowiadają właśnie te dwa elementy. Ostrza tną i rozcierają, dlatego upewnij się, że są wytrzymałe. Sito nie powinno przepuszczać dużych kawałków miąższu ani pestek. Jeśli jest dodatkowo polerowane, będzie łatwiejsze w czyszczeniu.
    3. Dopasuj pojemność do swoich potrzeb – w tym punkcie chodzi przede wszystkim o pojemność zbiorników na pulpę oraz sam sok. Pojemnik na odpady powinien mieć minimum 2 l, żeby mieszanka startych warzyw i owoców nie brudziła wszystkiego dookoła. Wielkość zbiornika na sok zależy od ilości osób, dla których będzie przygotowywany napój – dla czteroosobowej rodziny polecany jest model z 1 l zbiornikiem.
    4. Upewnij się, czy będzie się ją łatwo czyścić – przygotowanie soku zajmie kilka minut, ale pewnie nie chcesz kolejnych kilkunastu poświęcać na czyszczenie urządzenia, prawda? Dlatego przed zakupem sprawdź, czy poszczególne części są wyjmowane oraz czy można je myć w zmywarce. Dobrze sprawdzają się dołączane czasem przez producentów szczotki do czyszczenia. Ciekawą funkcją jest również opcja wstępnego czyszczenia.
    5. Czy ma jakieś dodatkowe funkcje – sokowirówka nie ubije piany i nie zrobi ciasta, ale nie znaczy to, że nie może mieć dodatkowych funkcji. Wśród nich najpopularniejsze jest automatyczne oddzielanie miąższu od soku czy wspomniane już wstępne czyszczenie. Zwróć też uwagę na zastosowane zabezpieczenia, które wpływają na Twój komfort pracy.

    Zobacz sokowirówki w:


    Moc a szybkość pracy sokowirówki

    Moc sokowirówki to najważniejszy parametr, który wpływa na możliwości jej wykorzystania. Wiadomo już, że powinna ona wynosić minimum 700 W, jeśli chcesz przygotowywać soki owocowo-warzywne. Słabsze modele są dobre do wyciskania płynów z miękkich owoców. Jeśli jednak w Twoim jadłospisie znajdą się buraki, marchew czy seler, szukaj jak najmocniejszego urządzenia.

    Z mocą powiązana jest także możliwość regulacji prędkości obrotów. Czasem jest ona dwustopniowa, a w niektórych przypadkach ma aż 5 lub 6 poziomów. Na co wpływa? Przede wszystkim na szybkość pracy oraz możliwość dokładnego wyciśnięcia soku z wybranych składników.

    Jeśli potrzebujesz urządzenia, które z łatwością poradzi sobie z twardymi warzywami, wybierz sokowirówkę z regulacją prędkości. Czasem funkcja ta ukryta jest pod trybem Turbo.

    Przeczytaj też: Sokowirówka czy wyciskarka – Co lepsze?

    Dobre sito i niezawodne noże

    Dobrej jakości noże są trwałe, nie uszkadzają się na skutek częstego użytkowania i dobrze radzą sobie nawet z wymagającymi składnikami. Dlatego zwróć uwagę na materiał, z jakiego je wykonano (dobrze wypadają np. profesjonalne noże ceramiczne).

    Rozmieszczenie ostrzy też powinno mieć dla Ciebie znaczenie. Im są gęstsze, tym szybciej uzyskasz sok.

    Kolejną kwestią, na którą zwracam uwagę, jest sito. To przez nie przedostaje się gotowy sok bez kawałków owoców i pestek.

    Niskiej jakości sitko często się zapycha i jest trudne do wyczyszczenia. Dobrym rozwiązaniem są te wykonane ze stali nierdzewnej. Jeśli są dodatkowo polerowane, miąższ nie będzie się na nich osadzał, a czyszczenie przebiegnie znacznie szybciej.

    Pojemność ma znaczenie

    Większość sokowirówek ma dwa pojemniki. Do jednego trafia gotowy sok, a w drugim znajduje się pulpa.

    Zbiornik na odpadki może być zintegrowany z całym urządzeniem, ale wyczyszczenie go będzie wtedy lekko kłopotliwe.

    Ważniejsza jest jednak pojemność obu tych pojemników. Wielkość zbiornika na odpady ma znaczenie, ponieważ wpływa bezpośrednio na komfort użytkowania. Jeśli ma on minimum 2 l, podczas przygotowywania soku nie musisz go opróżniać. Pojemność zbiornika na sok decyduje o tym, ile napoju przygotujesz za jednym razem, bez potrzeby odlewania płynu co kilka chwil (lub podstawiania czegoś innego) – standardem jest 1-litrowy zbiornik.

    Średnica otworu wlotowego

    Jeśli otwór na owoce i warzywa jest wystarczająco duży, nie musisz kroić składników soku na mniejsze kawałki. Taka oszczędność czasu to niewątpliwa zaleta.

    To szczególnie istotne, gdy do sokowirówki wrzucasz zwykle jabłka różnego rodzaju, a także większe cytrusy.

    Wygodne czyszczenie sokowirówki

    Po przygotowaniu soku sokowirówkę musisz wyczyścić. Jeśli lubisz stać przy kuchennym zlewie, nie zwracaj uwagi na ten podpunkt. Jednak chyba większość osób zgodzi się ze mną, że wygodne czyszczenie urządzenia to kluczowa sprawa.

    Przede wszystkim upewnij się, czy poszczególne elementy zdejmuje się łatwo oraz czy nadają się do mycia w zmywarce.

    Producenci często dołączają do zestawu małe szczoteczki, które docierają we wszystkie zakamarki. Wyciągnięcie pulpy z przestrzeni między ostrzami to nierzadko wyzwanie. Jeśli wybierzesz odpowiednio sito, według powyższych wskazówek proces czyszczenia będzie szybszy i łatwiejszy.

    Bezpieczeństwo i dodatkowe funkcje

    Niemal każda sokowirówka ma jakąś dodatkową funkcję. Nic w tym dziwnego, przecież mają one być dopasowane do potrzeb użytkowników. Popularna jest funkcja automatycznego rozdzielania miąższu i soku, ale występuje w większości urządzeń.

    Jakie jeszcze mogą być dodatkowe udogodnienia w sokowirówkach?

    • Wstępne mycie – to funkcja bardzo ułatwiająca późniejsze czyszczenie. Do sokowirówki nalewa się odrobinę wody, a strumień zbiera pozostałości miąższu i pestek. W efekcie później nie trzeba wyciągać ich z najbardziej zadziwiających zakamarków urządzenia.
    • Dopasowywanie gęstości soku – niektóre sokowirówki dają użytkownikom możliwość wyboru gęstości napoju. Wolisz klarowny sok, żaden problem. Jeśli jednak lubisz kremową bombę witaminową z dużą zawartością miąższu, sokowirówka ją dla Ciebie przygotuje.

    Oprócz funkcji ułatwiających pracę z sokowirówką są także opcje zabezpieczające. Do najczęstszych należy blokada uruchomienia urządzenia, jeśli choć jeden z elementów nie jest prawidłowo założony. Inną funkcją jest zabezpieczenie automatycznie wyłączające sokowirówkę po uniesieniu pokrywy, nawet jeśli w środku znajdują się owoce.

    Podsumowanie

    Zastanawiając się, jak wybrać sokowirówkę, zwróć uwagę na jej moc, regulację prędkości pracy, wykonanie ostrzy i sitka, pojemność obu zbiorników, demontaż oraz mycie poszczególnych części, a także dodatkowe funkcje i zabezpieczenia.

    Z moimi wskazówkami bez wątpienia dokonasz rozsądnego wyboru. Szczególnie gdy zajrzysz też do zestawienia tego sprzętu, które podlikowałem na początku artykułu.

    [Głosów: 2   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments