Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku

Grzyby mają wysoką zawartość wody, więc gdy chcesz w nich zatrzymać smak i aromat, musisz je wysuszyć. Najlepiej nadaje się do tego piekarnik elektryczny. Jak zabrać się za suszenie w nim grzybów? Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w poniższej publikacji. Dzięki temu szybko sobie poradzisz!

Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku - Poradnik

Spis treści:

    Jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku?

    Suszenie grzybów w piekarniku zacznij od wysypania ich na gazetę i wstępnej segregacji. Upewnij się, że masz przed sobą same jadalne gatunki. Następnie podziel swoje zbiory na małe i duże grzyby. Do suszenia nadają się te drugie, drobne okazy zamarynuj w słoikach.

    Pamiętaj, aby każdy grzyb starannie obejrzeć ze wszystkich stron. Jeśli na jakimś zauważysz dziurki, wyrzuć go. Jeżeli nie masz pewności, czy w kapeluszu nie ma robaków, przetnij go na pół.

    Dokładnie oczyść wszystkie grzyby, co możesz zrobić na dwa sposoby:

    1. Za pomocą noża zdejmij z blaszek i kapelusza wszystkie zanieczyszczenia, czyli ziemię, igły z drzew, liście oraz inne resztki z lasu.
    2. Przepłucz każdy grzyb pod bieżącą wodą. Staraj się nie moczyć zbiorów zbyt intensywnie, aby nie napęczniały. Inaczej suszenie zajmie więcej czasu. Innym rozwiązaniem jest przetarcie okazów wilgotnym ręcznikiem papierowym.

    Na koniec starannie pokrój wszystkie swoje okazy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Każdy grzybiarz ma swój sposób na krojenie. Jedni oddzielają kapelusze od trzonków, inni zostawiają grzyby w całości. Pamiętaj, że duże trzonki najlepiej podzielić na ćwiartki lub przynajmniej połówki.

    Jakie grzyby nadają się do suszenia w piekarniku?

    To raczej oczywiste, że suszyć należy gatunki jadalne, ale jakie konkretnie? Znawcy uważają, że nadają się do tego zarówno grzyby z blaszkami, jak i te gąbczaste.

    Najbardziej popularne gatunki do suszenia w piekarniku to głównie podgrzybki, koźlarze, prawdziwki oraz smardze. Jeśli chcesz, możesz przygotować w taki sposób również maślaki i kurki, ale ich suszenie jest nieco bardziej kłopotliwe. Jeżeli lubisz, przygotuj do suszenia także opieńki, kanie (kapelusze) czy pieczarki.

    Jak suszyć grzyby w piekarniku – ogólne wskazówki

    Jeśli zamierzasz suszyć grzyby w piekarniku, pamiętaj:

    • Każdy okaz musi być jadalny, a także starannie oczyszczony. Pamiętaj, że im dłużej grzyby leżą po zebraniu, tym mniej jędrne i aromatyczne się stają.
    • Pokrój swoje zbiory na mniejsze części. Jeśli są to maślaki, dodatkowo zdejmij z kapeluszy błoniastą skórkę (jest ciężkostrawna). W przypadku kurek nie zaleca się odcinania korzonków.
    • Do suszenia najlepiej nadaje się piekarnik elektryczny z termoobiegiem, gdyż pozwala na uchylenie drzwiczek. W gazowym raczej tego nie zrobisz z uwagi na ryzyko zgaśnięcia płomienia.
    • Grzyby susz na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia bądź gazetą lub na ruszcie. Jeśli wybierzesz drugą opcję, podłóż dodatkowo brytfankę, aby grzyby nie zsunęły się na dno piekarnika.
    • Pamiętaj o obracaniu grzybów co pewien czas.
    • Wszystkie kawałki muszą być równomiernie rozłożone, aby ciepłe powietrze równomiernie je owiewało.
    • Przed włożeniem grzybów dobrze rozgrzej piekarnik i ustaw odpowiednią temperaturę. Gdy będzie zbyt wysoka, Twoje zbiory się spalą.
    • Wiedz, że suszenie grzybów wymaga dużo cierpliwości. Trwa to średnio od 3 do 7 godzin. Zanim wyjmiesz swoje zbiory, upewnij się, że każdy fragment jest dobrze wysuszony. Nawet niewielka ilość wilgoci przyczyni się do rozwoju pleśni.

    W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

    Podgrzybki, koźlarze czy prawdziwki susz od razu w temperaturze ok. 40 – 50 st. C. Jeśli na blaszce masz maślaki lub podobne gatunki zawierające więcej wody, najpierw ustaw piekarnik na 30 st. C. W ten sposób odparujesz nadmiar wilgoci. Później stopniowo zwiększaj temperaturę.

    Czy 40 st. C to nie za mało? Nie musisz się niczego obawiać, to w zupełności wystarczy. Pamiętaj, aby włączyć też termoobieg w piekarniku. Ważne jest ponadto lekkie uchylenie drzwiczek, bo tylko w ten sposób nadmiar wilgoci z grzybów wydostanie się na zewnątrz. Inaczej przez cały czas będzie krążyć w komorze.

    Wiedz, że zwiększenie temperatury nie pomoże Ci w skróceniu czasu suszenia. Robiąc tak, ryzykujesz przypaleniem grzybów. Nawet jeśli grzyby nie staną się czarne, mocno stwardnieją.

    Jak długo suszyć grzyby w piekarniku?

    Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najczęściej trwa to od 3 do 7 godzin. To zależy od wielkości grzybów i ilości zawartej w nich wody.

    Musisz regularnie obracać blaszkę z suszonymi okazami i kontrolować, jak się suszą. Dobrze wysuszone grzyby łamią się w dłoni (ale nie kruszą na drobne cząstki). Nie są też mokre ani ciągnące.

    Kiedy wyłączysz już piekarnik, uchyl drzwiczki mocniej i zostaw w środku grzyby do całkowitego ostygnięcia. Później możesz je już schować do szczelnego pojemnika.

    Masz dużo okazów do wysuszenia, ale niewielki piekarnik i ograniczenia czasowe? Nie martw się, na wszystko znajdzie się sposób.

    Grzyby, które nie zmieściły się na blaszce, nawlecz na grubą nić, a następnie zawieś na drzwiach sprzętu. W ten sposób wykorzystasz ulatniające się na zewnątrz ciepło do wstępnego podsuszenia grzybów, więc po przełożeniu na blachę będą suszyć się krócej.

    Przechowywanie suszonych grzybów

    Wysuszone w piekarniku grzyby przechowuj w szklanych słoikach lub plastikowych pojemnikach. Ważne jest głównie to, aby zamknięcie było szczelne. Do środka nie może przedostać się wilgoć ani robaki.

    Pamiętaj, że suszone grzyby to smaczna przekąska dla moli spożywczych. Profilaktycznie wrzuć do środka liść laurowy i kontroluj swoje zbiory co pewien czas. Z tego względu najlepiej sprawdzają się przezroczyste pojemniki. Schowaj je w zacienionym miejscu, nie powinny być narażone na działanie promieni słonecznych.

    Przeczytaj też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments