Szybkowar czy wolnowar? Czym różnią się te dwa urządzenia małego AGD do gotowania? Które z nich bardziej Ci się przyda? Na te pytania odpowie Ci poniższy poradnik. Omówiłem w nim m.in. przewagi obu sprzętów. Prędko się dowiesz, co sprawdzi się lepiej w Twojej kuchni.
Wolnowar a szybkowar – różnice
Główna różnica między nimi dotyczy czasu gotowania. Oczywiście to nie wszystko, co da się zauważyć, korzystając z obu sprzętów. Trzeba się przyjrzeć im nieco bliżej i każdemu z osobna, po czym wszystko dokładnie przeanalizować.
Żeby ułatwić Ci zrozumienie poszczególnych funkcji szybkowaru i wolnowaru, poniżej sporządziłem listę z głównymi różnicami. Dowiesz się z nich między innymi zastosowaniu i możliwościach dotyczących przygotowania potraw.
Czas gotowania
Tę kwestię łatwo da się oszacować już po nazwie garnków. W tym przypadku przewagę ma szybkowar zdecydowanie skracający czas przyrządzania posiłku. Ziemniaki, które zazwyczaj podajesz do obiadu, będą gotowe w zaledwie 8 minut!
Zupełnie inaczej jest w przypadku wolnowaru.
Tutaj potrawy potrzebują dłuższego przygotowania. Oprócz tego wszystko odbywa się w dużo niższej temperaturze. Najczęściej wynosi mniej niż 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu danie zachowuje wszystkie cenne wartości i składniki odżywcze.
Co więcej, wolnowar umożliwia również dopasowanie czasu gotowania i to do kilkunastu godzin. Oznacza to, że wieczorem bez problemu nastawisz np. bigos, a rano potrawa będzie gotowa do spożycia.
Nie zapewnia tego szybkowar, który sprawdzi się do błyskawicznego gotowania. Wszystko za sprawą wysokiej temperatury, która wzrasta nawet powyżej 200 stopni Celsjusza. Z tego względu długość przyrządzania potrawy skraca się aż o 70 procent w porównaniu do klasycznego garnka. To główny powód na tak do tego, czy warto kupić szybkowar.
Sposób obróbki
Oba urządzenia kupisz w elektrycznej wersji, ale tylko jedno z nich nadaje się do użycia na kuchence gazowej. To szybkowar przypominający tradycyjny garnek.
Wolnowary dostępne są wyłącznie w wersji na prąd, dlatego w tej kwestii przegrywają ze swoim rywalem. Jeśli weźmiesz pod uwagę czas gotowania, to łatwo zauważysz, że sprzęt pobiera też spore ilości energii elektrycznej.
Nie można powiedzieć tego o szybkowarach, które z racji błyskawicznego gotowania zużywają zdecydowanie mniej gazu. Pod tym względem są bardziej ekonomiczne.
Niemniej wymagają pewnej kontroli w trakcie gotowania. Lepiej nie zostawiać ich na ten czas, jeśli nie chcesz, żeby spotkała Cię niemiła niespodzianka. Takiej konieczności nie ma w przypadku wolnowaru.
Garnek bez obaw zostawisz podłączony do prądu na kilka godzin. W tym czasie możesz pójść do pracy, na spacer albo do sklepu, a urządzenie nadal będzie bezpieczne.
Zasada działania
Gotowanie obiadu w szybkowarze jest bardzo proste. Do naczynia wkładasz wszystkie składniki, po czym zabezpieczasz je pokrywką i całość ustawiasz na gazie.
W trakcie procesu gotowania wytwarza się ciśnienie pochodzące z wody i soków zawartych w produktach spożywczych. Z racji tego, że naczynie jest bardzo szczelne, danie jest gotowe nawet trzy razy szybciej niż w tradycyjnym garnku.
Tego samego nie da się powiedzieć o wolnowarze. W jego przypadku danie skonsumujesz dopiero po kilku lub nawet kilkunastu godzinach. Składniki początkowo muszą się podgrzać, po czym urządzenie jeszcze przez dłuższy czas utrzymuje wewnątrz powstałe ciepło.
Wszystko odbywa się w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza, dlatego nie ma mowy o wrzeniu potrawy. Wszystkie produkty zachowują nie tylko swój aromat, ale także wartości odżywcze.
Budowa
Szybkowar swoim wyglądem przypomina tradycyjny garnek do gotowania. Wyróżnia się idealnie dopasowaną pokrywą z uszczelkami. Przyrządzane dania powstają w wyniku wytwarzanego wysokiego ciśnienia.
Z tego względu dodanie składników podczas gotowania w szybkowarze jest niemożliwe. Zakłóciłoby to cały proces i zaburzyło wytworzone ciśnienie.
W przeciwieństwie do szybkowaru wolnowar jest naczyniem elektrycznym zawierającym trzy tryby pracy, low, high i warm. Z kolei na jego obudowie w zależności od modelu znajdziesz panel sterowania lub pokrętło.
W środku producent zawsze umieszcza specjalne naczynie, do którego wkładasz składniki dania. Pojemnik w każdej chwili wyjmiesz z podstawy, więc korzystanie z wolnowaru stanie się o wiele przyjemniejsze. Całość garnka uzupełnia szklana pokrywa z uchwytem.
Właściwości szybkowaru
Szybkowar to doskonała propozycja dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie albo nie lubią go spędzać w kuchni. Naczynie skraca proces przyrządzania potrawy. Ponadto sprawia, że wszystkie produkty zachowują swoje wartości odżywcze i pięknie pachną.
Takie urządzenia są również bardzo ekonomiczne. W zależności od modelu nie zużywają za dużo gazu lub prądu. Dlatego nie przyczyniają się do znacznego zwiększenia rachunków.
Szybkowary wyróżniają się prostą obsługą, ale też działaniem. Wystarczy włożyć do niego przygotowane składniki, zamknąć pokrywką i całość umieścić na palniku. W trakcie gotowania w komorze wytworzy się wysokie ciśnienie, dzięki czemu nie musisz czekać w nieskończoność na skosztowanie dania.
Oprócz tego pokrywa zawiera specjalne uszczelki zapewniające wysoką szczelność naczynia. Masz wówczas pewność, że podczas gotowania z garnka nie wyleje się zupa, nawet jeśli w środku wytworzy się bardzo wysokie ciśnienie. Dodatkowo jest regulowane niezależnie od etapu, więc gotowanie przebiega bezpiecznie.
Zalety szybkowaru
- Szybkowar to nieocenione naczynie idealnie sprawdzające się do różnego rodzaju dań. Bardzo dużo mówi już sama nazwa wskazująca na błyskawiczny czas gotowania. Wszystko dzieje się niemalże w okamgnieniu, a Ty dzięki temu oszczędzasz prąd lub gaz.
- Budowa naczynia doskonale sprawdza się do większych składników. Szybkowar przypomina tradycyjny garnek, dlatego z powodzeniem umieścisz w nim duży kawałek mięsa albo warzywa w całości. Dobrze sprawdzi się również do większej ilości produktów, a więc podczas gotowania dla dużej liczby osób.
- Urządzenie oszczędza Twój czas i siły. Nie stoisz ciągle nad garnkiem i nie mieszasz potrawy. W trakcie gotowania też jej nie doprawiasz. Bez obaw zajmiesz się więc przyjemniejszymi rzeczami.
- Szybkowar wyróżnia się dużą trwałością, nadaje się do długiej eksploatacji. Naczynie wytwarza się z wysokiej jakości stali nierdzewnej, znanej ze swoich dobrych właściwości. Z tego względu garnek nie pęka i nie rdzewieje. Spokojnie nadaje się do kilkuletniego użytkowania, zwłaszcza gdy kupisz coś z rankingu szybkowarów.
- W trakcie gotowania z szybkowaru nie wydostają się nieprzyjemne zapachy. To duży plus pozwalający na kulinarne eksperymentowanie nawet w niewielkich mieszkaniach. Z garnka nie przedostanie się woń kiszonej kapusty albo kalafiora, o co zadba szczelna pokrywa. Nie musisz nawet używać okapu, ponieważ wszystkie zapachy pozostaną wewnątrz naczynia.
- Ugotowana potrawa bardzo dobrze się prezentuje, a do tego jest smaczna i zachowuje swoje właściwości. Decydując się na szybkowar, zapomnisz także o przypalonym jedzeniu.
Wady szybkowaru
- W trakcie gotowania nie sprawdzisz smaku potrawy. Do środka nie dodasz zatem przypraw i ziół, ponieważ podniesienie pokrywy zaburzyłoby powstałe wewnątrz ciśnienie. To kłopotliwe szczególnie dla kucharzy amatorów, niemających dużego doświadczenia, jeśli chodzi o gotowanie.
- Zanim dojdzie do wrzenia, szybkowar początkowo musi zagotować wodę. W kolejnym etapie czekasz na jej odparowanie i dopiero po tym otwierasz pokrywę. Wszystko to bywa uciążliwe.
- W przypadku słabej jakości naczyń pojawia się ryzyko rozszczelnienia. Z tego względu wybieraj garnki wyłącznie od sprawdzonych producentów.
- W naczyniu umieścisz jedynie produkty wymagające podobnych warunków, jeśli chodzi o obróbkę. Podczas gotowania nie dodasz innych składników ani wspomnianych już przypraw, musisz to zrobić na samym początku.
Przeczytaj też:
Właściwości wolnowaru
Wolnowary stanowią doskonały wybór dla osób ceniących tzw. styl Slow Food. To sposób dość wymagający pod wieloma względami. Naczynia sprawdzają się do długiego, powolnego gotowania dań, często bardziej skomplikowanych.
Oznacza to, że nie ma konieczności ciągłego doglądania potrawy, ponieważ wszystko odbywa się w zwolnionym tempie. Panująca wewnątrz komory temperatura najczęściej wynosi ok. 80 stopni Celsjusza, więc nie można do końca mówić o wrzeniu. W takich warunkach potrawa gotuje się nawet do kilkunastu godzin.
Nawet po tak długim czasie produkty zachowują mnóstwo cennych witamin i wartości odżywczych. Zatem dobry wolnowar z rankingu to także świetna propozycja dla osób ceniących zdrowy tryb życia i dbających o zgrabną sylwetkę.
Zalety wolnowaru
- Gotowanie odbywa się bez ciągłej kontroli. Wystarczy, że do środka włożysz potrzebne produkty i uruchomisz sprzęt, a reszta wykona się bez Twojej pomocy.
- Wolnowar zapobiega przypalaniu się potraw. To kolejny duży plus dla mało doświadczonych kucharzy. Nie musisz pamiętać o ciągłym mieszaniu, ponieważ danie i tak wyjdzie doskonałe, nie przywrze do spodu. To, czy warto kupić wolnowar, często bazuje na tym ważnym atucie.
- Zasada działania wolnowaru polega na powolnej obróbce termicznej. W ten sposób zyskujesz smaczne i zdrowe danie, które dodatkowo wyróżnia się bogactwem witamin i składników mineralnych. Naczynie wydobywa z mięs głębię smaku i aromatu oraz idealną soczystość.
- Sprzęt cechuje się szerokim zastosowaniem. Garnek umożliwia gotowanie produktów sypkich, dań jednogarnkowych, zup, ryb i warzyw, ale też domowych dżemów.
- Urządzenie nie nagrzewa się w czasie gotowania, dlatego nie podnosi temperatury w pomieszczeniu. Nadaje się zatem do użytkowania nawet w upalne dni.
- Na pewno docenisz cichą pracę wolnowaru oraz możliwość uruchomienia trybu nocnego. Jeśli planujesz podać danie wymagające długie gotowania, wystarczy, że nastawisz urządzenie wieczorem, a rano potrawa będzie gotowa do spożycia.
Wady wolnowaru
- Naczynie wymaga ręcznego czyszczenia. Obudowa nie nadaje się do mycia pod bieżącą wodą ani tym bardziej w zmywarce. Pamiętaj, że to urządzenie elektryczne, dlatego w tej kwestii musisz zachować dużą ostrożność. Staraj się czyścić sprzęt od razu po wystygnięciu, ponieważ zaschnięte jedzenie bywa kłopotliwe do usunięcia.
- Niekiedy długie gotowanie sprawia, że zaczynasz tracić kontrolę nad smakiem. Z tego względu niekiedy zachodzi potrzeba dodania większej ilości ziół lub przypraw.
- Wolnowar wymaga kilku- lub nawet kilkunastogodzinnej pracy, co oznacza większe zużycie energii elektrycznej. W przypadku częstego korzystania z urządzenia możesz zauważyć wzrost rachunków za prąd.
Szybkowar czy wolnowar? Ostateczny werdykt
Ciężko jednoznacznie stwierdzić, który ze sprzętów wyszedł zwycięsko z tego pojedynku. W tym przypadku dużą rolę odgrywają Twoje oczekiwania oraz potrzeby.
Według mnie na pierwsze miejsce zasługuje szybkowar. Zdecydował o tym krótszy czas gotowania, co szczególnie doceniam, przyrządzając większość moich posiłków. Naczynie poradzi sobie z większym kawałkiem mięsa lub dużą porcją różnorodnych składników.
Nie wymaga też ciągłego mieszania, no i jest bardziej ekonomiczne. Pod uwagę wziąłem także trwałość urządzenia. Wykonanie ze stali szlachetnej zapewnia dłuższe użytkowanie, a do tego łatwe czyszczenie.
Nie oznacza to, że całkowicie skreślam wolnowar.
Będzie doskonałym rozwiązaniem dla Ciebie, jeśli cenisz tzw. styl Slow Food i potrawy wymagające dużej cierpliwości. To coś dla osób, które preferują spokojne i dokładne przyrządzanie posiłków.
Wybierz sprzęt dopasowany do swoich potrzeb oraz preferencji. Uwzględnij rodzaj i konsystencję spożywanych posiłków. Wówczas swoją inwestycję uznasz za jak najbardziej udaną.
Nie powiedziałabym, że „Nadaje się zatem do użytkowania nawet w upalne dni.” Mój wolnowar koszmarnie się nagrzewa z zewnątrz, dlatego zrezygnowałam z gotowania w nim latem.