Temperatura w lodówce – Jaka powinna być? Ile stopni? Jak ustawić?

Optymalna temperatura w lodówce ma największy wpływ na świeżość żywności. Ile stopni więc ustawić i dlaczego akurat taka wartość jest prawidłowa? O tym w poniższym poradniku!

Temperatura w lodówce – Jaka powinna być? Ile stopni?

Spis treści:

    Jaka powinna być temperatura w lodówce?

    Skoro głównym zadaniem lodówki jest zapobieganie psuciu się żywności, to jej wnętrze powinno być nie tylko chłodne, ale przede wszystkim utrzymane na stałym poziomie. Zakres temperatury w komorze nie jest bez znaczenia. Na jakim więc powinna być poziomie?

    Odpowiedź na pytanie, jaka jest optymalna temperatura w lodówce, nie jest taka prosta z kilku względów. Chodzi tutaj o możliwości danego modelu, ale przede wszystkim wymagania różnych produktów, a także tajemniczo brzmiącą stratyfikację termiczną.

    Zacznę od łatwiejszego aspektu, czyli tego, że różne produkty potrzebują różnych temperatur chłodzenia. Wędliny i ryby psują się szybciej i łatwiej niż na przykład dżem. Trudno jest więc ustalić jedną, optymalną temperaturę, która będzie właściwa dla wszystkich artykułów spożywczych.

    Łatwo mogę jednak wskazać zakres temperatury, który pozwoli Ci określić, ile stopni w lodówce to za mało, ale ile to za dużo.

    • Chłodziarka nie może zamrażać produktów (bo od tego jest zamrażalnik), dlatego jej optymalna temperatura musi zaczynać się od 0. W zasadzie chłodziarka rzadko osiąga taką wartość, więc odpowiednia minimalna wartość to 2 stopnie Celsjusza.
    • Jaka powinna być temperatura w lodówce, jeśli chodzi o górną granicę? Na pewno nie więcej niż 7 – 8 stopni Celsjusza (choć i to dla niektórych produktów może być za dużo). Najlepiej, jeśli utrzymasz temperaturę na poziomie 5 stopni Celsjusza, a wszystkie artykuły spożywcze powinny być zadowolone.

    W zamrażalniku z kolei za optymalną temperaturę większość osób przyjmuje ok. -18 stopni Celsjusza.

    Rozkład temperatury w lodówce

    Co z tą wspomnianą już przeze mnie stratyfikacją termiczną?

    W dużym skrócie jest to po prostu warstwowy rozkład temperatury w chłodziarce. Oznacza to, że lodówka jest tak skonstruowana, że na dolnych i górnych półkach panuje inna temperatury niż na środku, niezależnie jaką wartość ustawisz.

    Takie samo zjawisko prezentuje lodówka Samsung, LG, Amica czy każdego innego producenta (choć niektóre najlepsze lodówki systemami nawiewy starają się równomiernie rozkładać temperaturę).

    Znajomość rozkładu temperatury w chłodziarce jest przydatna podczas rozmieszczania produktów na półkach. Wiedząc, gdzie co położyć, dłużej cieszysz się świeżością nawet takich artykułów jak mięso i ryby.

    • Dolne pojemniki/szuflady – na nich zwykle panuje trochę wyższa temperatura niż na przykład na środku. Często jest to ok. 7 – 8 stopni Celsjusza.
    • Dolne półkitutaj jest najchłodniej (nawet 2 stopnie Celsjusza), więc to odpowiednie miejsce na sery, wędliny i ryby. Chodzi o miejsce zaraz nad dolnymi pojemnikami, gdzie często nawet sami producenci umieszczają szuflady na delikatne produkty.
    • Środkowe półki – na nich jest trochę chłodniej niż na dole (jakieś 4 – 6 stopni Celsjusza).
    • Górne półki – na nich panuje podobna temperatura jak na dole.
    • Drzwi lodówki – są na nich balkoniki i małe półki. To najcieplejsze miejsce większości lodówek. Temperatura może osiągać tam nawet 8 – 10 stopni Celsjusza.

    Jeżeli chcesz wiedzieć, jak przekuć tę wiedzę na praktykę, to sprawdź porady dotyczące układania produktów w lodówce.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Lodówki No Frost a optymalna temperatura

    Jaka temperatura w lodówce No Frost będzie optymalna, skoro sprzęt może działać w warunkach poniżej 0 stopni bez osadzania się szronu?

    Dokładnie taka sama jak w przypadku zwykłego modelu.

    W lodówce No Frost przechowuje się takie same produkty spożywcze, które potrzebują konkretnej temperatury. Uważa się, że 5 stopni Celsjusza to najlepsza opcja. Dlatego, czy jest to lodówka No Frost, czy zwykła, taka wartość będzie optymalna.

    Oczywiście w samo No Frost warto zainwestować, bo wyklucza konieczność rozmrażania. Dlatego też np. w rankingu lodówek do zabudowy wyróżniam wyłącznie modele z tym systemem. Podobnie w przypadku lodówek do obudowania.

    Dlaczego taka temperatura chłodzenia jest najlepsza?

    Wiesz już, jaka powinna być temperatura w lodówce, ale pewnie zastanawia Cię, dlaczego akurat taka. Jest na to jedno proste wyjaśnienie: zahamowanie rozwoju bakterii.

    Według wielu osób to właśnie temperatura 5 stopni Celsjusza jest tą granicą, za którą zaczyna się rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się żywności. Poniżej tej wartości produkty nie są narażone na działanie tych bakterii. Kilka stopni wyżej i wszystko zaczyna się rozkładać i gnić.

    Niższa temperatura niż 5 stopni Celsjusza często bywa nieodpowiednia dla niektórych produktów. Im bliżej 0, tym większe prawdopodobieństwo, że zacznie się na nich osadzać delikatny szron czy po prostu stracą swoje składniki odżywcze lub smak.

    Jak ustawić temperaturę w lodówce?

    Praktycznie każda lodówka – Beko, Bosch, LG i innych znanych producentów – ma możliwość regulowania temperatury. Służy do tego termostat (często są dwa oddzielne dla chłodziarki i zamrażalnika).

    Jak ustawić termostat w lodówce, a więc i żądaną temperaturę?

    Panel jest umieszczony wewnątrz komory chłodziarki, przeważnie w jej górnej części. Na pokrętle są oznaczenia w formie cyfr lub innych znaczków, na przykład gwiazdek. Odnoszą się one do konkretnej temperatury albo poziomu przypisanego danych wartościom. Informację o tym znajdziesz w instrukcji.

    Wystarczy, że przekręcisz pokrętło tak, aby zrównać wskaźnik z wybraną wartością i gotowe. Lodówka sama dostosuje moc chłodzenia do Twoich ustawień.

    Równie prosto wypada sterowanie temperaturą w lodówce za pomocą niewielkiego panelu z przyciskami (lub sensorami). Najczęściej nad daną opcją od razu widnieje konkretna wartość temperatury.

    W większych modelach, np. lodówkach French Door, panel sterowania może być nieco większy i na zewnątrz (na drzwiach). To samo dotyczy lodówek side by side, które w bardzo prestiżowej odsłonie mogą oferować nawet wyświetlacz multimedialny na drzwiach.

    Bardziej skomplikowaną regulację temperatury miewają lodówki czterodrzwiowe (Multidoor). Dlaczego? Ponieważ nierzadko zapewniają hybrydowe komory, które dają możliwość albo chłodzenia, albo mrożenia.

    Ustawianie temperatury przez Wi-Fi

    Przed chwilą opisałem klasyczny sposób regulacji temperatury, ale nowoczesne lodówki coraz częściej gwarantują bezprzewodową łączność, głównie przez Wi-Fi.

    Wtedy zmienisz temperaturę zdalnie (z dowolnego miejsca), za pomocą swojego smartfona oraz aplikacji mobilnej producenta lodówki.

    Niektóre firmy, np. Samsung, oferują aplikacje agregujące sterowanie wszystkimi sprzętami Smart. Do tego typu apek zalicza się SmartThings.

    Co może zaburzyć temperaturę w lodówce?

    Samo ustawienie termostatu nie zapewni Ci utrzymania stabilnej temperatury we wnętrzu chłodziarki. Wiele czynników ma wpływ na warunki panujące w komorze.

    Jeśli zauważysz, że w lodówce jest za ciepło, sprawdź najpierw, czy to nie Ty za to odpowiadasz, zamiast próbować naprawiać działający sprzęt.

    Poznaj potencjalne przyczyny:

    • Na temperaturę w chłodziarce wpływa przede wszystkim przeładowanie komory. Za duża ilość produktów, do tego ułożonych nieodpowiednio, zakłóca przepływ zimnego powietrza i właściwe rozprowadzanie chłodu. W skrajnym przypadku dojdzie nawet do tego, że lodówka przestanie chłodzić.
    • Nie zasłaniaj też tylnej ściany w komorze, ponieważ w ten sposób zaburzysz cyrkulację chłodnego powietrza.
    • Na temperaturę we wnętrzu wpływają same produkty. Jeśli często dokładasz ciepłe artykuły, ocieplają one komorę, która musi się schładzać do danej wartości od nowa.
    • Również ciągłe i bezsensowne otwieranie drzwi sprawia, że do środka wpada ogrzane powietrze. To samo dotyczy każdej lodówki. Whirlpool, Indesit czy Electrolux – każdy sprzęt łatwo się w ten sposób nadmiernie ociepli.

    Czym grozi nieodpowiednia temperatura w lodówce?

    Właściwie dobrana temperatura w lodówce jest istotna przede wszystkim ze względu na zahamowanie procesów psucia się i gnicia produktów spożywczych. Dobre warunki pozwalają dłużej zachować świeżość jedzenia.

    Nieodpowiednia temperatura skraca więc zdatność żywności do spożycia. Zmienia na niekorzyść ich smak oraz konsystencję.

    Temperatura w lodówce przekłada się również na domowy budżet – i to na dwa sposoby. Po pierwsze, nie marnujesz jedzenia, więc nie wydajesz pieniędzy na częste zakupy. Optymalna temperatura sprawia także, że sprzęt nie pobiera więcej prądu niż to konieczne, na przykład bezsensownie chłodząc do niemal 0 stopni, jeśli nie jest to wskazane.

    Dowiedz się też: Czego nie trzymać w lodówce?

    Podsumowanie

    Optymalna temperatura w lodówce wynosi 5 stopni Celsjusza. To samo dotyczy lodówek No Frost. Temperaturę chłodzenia ustawisz za pomocą termostatu/panelu sterowania. Pamiętaj, że zaburzyć może ją przeładowanie sprzętu, złe rozmieszczenie jedzenia czy ciągłe otwieranie drzwi.

    Oceń publikację
    [Głosy: 31 Średnia: 4.1]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments