W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Termoobieg w piekarniku – Jak działa i co daje?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Termoobieg wydaje się być podstawową cechą każdego solidnego piekarnika. Jak jednak dokładnie działa i co daje Tobie, użytkownikowi piekarnika? Dowiedz się tego, czytając poniższy artykuł! Omówiłem w nim działanie tej funkcji grzania, jej atuty, a także symbole termoobiegu na piekarniku. Nie zapomniałem przy tym o poradach dotyczących tego, jakich dań nie wolno piec z włączonym termoobiegiem. Masz zatem przed sobą pełną bazę wiedzy na ten temat!

Termoobieg w piekarniku – Jak działa i co daje?

Spis treści:

    Co to jest i co daje termoobieg w piekarniku?

    Termoobieg to funkcja, która umożliwia równomierne rozprowadzenie wysokiej temperatury wewnątrz komory piekarnika. Równo rozprzestrzenione ciepło zapewnia wówczas upieczenie potrawy w jak najlepszy sposób. Dotyczy to zarówno mięs, ryb, warzyw, jak i wielu słodkich wypieków.

    Używając termoobiegu, nie spotkasz się z niemiłą niespodzianką, jaką jest np. złociście zrumieniona skórka kurczaka i jego surowy środek.

    Termoobieg to domena właściwie wszystkich modeli pod zabudowę. Ten mechanizm znajdziesz nie tylko w standardowych urządzeniach, ale i tych, które pokazuje ranking piekarników parowych oraz ranking piekarników z mikrofalą.

    Odpowiednia cyrkulacja powietrza w środku komory pozwala nie tylko na korzystne rozprowadzenie temperatury, ale również sprawia, że piekarnik zdecydowanie szybciej się nagrzewa. Dzięki temu nie musisz ustawiać tak wysokiej temperatury jak w przypadku opcji góra – dół. Czas przygotowania potrawy również jest krótszy.

    Co daje termoobieg w piekarniku oprócz tego, co już wymieniłem? Skoro działanie sprzętu jest krótsze, to także pobór energii będzie znacznie mniejszy. To z kolei przełoży się na niższe płatności za prąd. Wspominałem o tym, wyliczając, ile prądu zużywa piekarnik.

    Ranking piekarników do zabudowy – zwycięzca

    Electrolux EOE7P31Z

    Jak działa termoobieg w piekarniku?

    Wiesz już, co to jest termoobieg w piekarniku, dlatego teraz wyjaśnię Ci zasadę jego działania. Funkcja ta ma na celu rozprowadzenie w komorze ciepła w taki sposób, aby panująca temperatura nawet w najmniejszym zakątku była taka sama jak w centralnej części pieca.

    Efekt zapewniający korzystne warunki wewnątrz piekarnika uzyskasz, mając do dyspozycji dwie opcje:

    1. Grzałka kołowa – z jej użyciem powietrze rozgrzewa się, po czym zaczyna krążyć.
    2. Dwie grzałki (dolna i górna) oraz wentylator (z tyłu lub z boku) – powietrze jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz piekarnika. Grzałki wytwarzają ciepło, a wentylator niejako rozsyła je w każdy zakątek komory, przez co na swoim daniu nie ujrzysz oznak surowości.

    Przy każdym ze sposobów masz pewność, że Twoja potrawa upiecze się tak samo ze wszystkich stron. Zauważ jednak, że większość nowoczesnym piekarników korzysta z kilku grzałek oraz wentylatora.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Jakie oznaczenia ma termoobieg?

    Termoobieg w piekarniku ma symbol, który dla części użytkowników nie do końca jest zrozumiały.

    W zależności od modelu znaczki termoobiegu mogą być nieco inne. Nie są to duże różnice, dlatego bez problemu poradzisz sobie z konkretnymi oznaczeniami.

    W celu dokładniejszego zapoznania się ze wszystkimi znakami zachęcam Cię do skorzystania z instrukcji obsługi piekarnika. Producent umieszcza w niej zawsze szczegółowe oznaczenia i dokładnie wyjaśnia, na czym polega poszczególny program.

    Oto funkcje wykorzystujące termoobieg oraz ich oznaczenia:

    • Pieczenie za pomocą termoobiegu oraz grzałki dolnej i górnej – charakterystyczny znaczek wentylatora znajduje się pomiędzy poziomymi kreskami. Użyj tej opcji, kiedy przygotowujesz kilka potraw i umieszczasz je na różnych poziomach piekarnika.
    • Pieczenie za pomocą grilla z wykorzystaniem termoobiegu – na środku mieści się znak wentylatora z umieszczoną powyżej charakterystyczną falą. W piekarnikach np. marki Beko fala składa się z dwóch ułożonych do góry nogami trójkątów. Wykorzystaj tę funkcję, kiedy chcesz skorzystać z delikatnego grillowania potrawy.
    • Pieczenie z termoobiegiem i tylną grzałką – wentylator umieszczony jest w kółeczku. Opcja ta w ruch wprowadza jedynie nawiew grzewczy. Z kolei ciepło rozprzestrzenia się po całym wnętrzu komory.
    • Pieczenie wykorzystujące termoobieg i górną grzałkę – w tę funkcje wyposażone są tylko niektóre urządzenia. Znak termoobiegu w piekarniku w tym przypadku tworzy wentylator oraz znajdująca się pod nim pozioma linia. Opcja bardzo dobrze sprawdza się w przypadku zarumienienia skórki potrawy.

    Kiedy warto stosować funkcję termoobiegu?

    Jeśli wcześniej nie udało Ci się korzystać z termoobiegu z powodu wątpliwości, do czego go użyć, to teraz zapewniam Cię, że wielu dań nie przygotujesz tak dobrze bez użycia tej opcji.

    Z termoobiegu należy przede wszystkim korzystać z rozsądkiem. Używaj go do pieczenia dużych i jednocześnie ciężkich potraw. Opcja bardzo dobrze sprawdzi się do przyrządzania mięsa, warzyw oraz ryb.

    Korzystnie wpłynie także na dania, które wręcz wymagają zrumienionego wierzchu. Należy do nich między innymi lasagne lub inna makaronowa zapiekanka.

    Termoobieg jest optymalnym rozwiązaniem, kiedy do piekarnika wkładasz kilka dań i to na różne poziomy. Funkcja sprawi, że idealnie upieczesz położone na samej górze mięso oraz znajdujące się na dole ziemniaki lub inne warzywa.

    A jakieś zadania specjalne? One także wchodzą w grę. Mowa chociażby o suszeniu grzybów w piekarniku, które bez użycia termoobiegu po prostu się nie uda.

    Rzecz jasna w każdym wypadku i tak staraj się kontrolować stan dania. Termoobieg to przydatna opcja, ale nie zastąpi rozsądku. Monitoruj więc konsystencję; sprawdź, czy potrawa nie jest nadmiernie wysuszona bądź przypalona.

    Jakich dań nie wolno przygotowywać z termoobiegiem?

    Termoobieg to bardzo korzystne rozwiązanie. Oceniłem je jako absolutną podstawę do tego, jaki piekarnik do zabudowy kupić. Wiedz jednak, że nie jest ono na tyle uniwersalne, aby pozwoliło Ci na przygotowanie dosłownie każdego rodzaju potrawy.

    O ile przypieczenie wierzchu w zapiekance makaronowej czy też kurczaku jest smacznym rozwiązaniem, o tyle w przypadku ciast nie sprawdzi się ono w ogóle. Słodkości rządzą się niemalże swoimi prawami i raczej wolą tradycyjną opcję pieczenia, czyli wersję tzw. góra – dół.

    Pamiętaj, aby termoobiegu nie używać do ciast, które w trakcie pieczenia zwiększają swoją objętość. Należy do nich chociażby ciasto drożdżowe. Tutaj należy bardziej zagłębić się w temat i dodatkowo wymienić pieczywo. Chleb na bazie drożdży również nie powinien być pieczony z termoobiegiem.

    Tradycyjne wypiekanie zalecane jest również dla biszkoptu oraz kruchych ciast. Opcja z wiatrakiem nie będzie korzystna ponadto dla delikatnych deserów, które nie mogą być wewnątrz wilgotne.

    Ponadto w Internecie znajdziesz pewnie sporo przepisów innych dań, w których nie ma podanego wymogu odnośnie użycia termoobiegu. Co wtedy? Jeżeli potrawa czy też przekąska nie należy do „zabronionej” grupy, którą kilka chwil temu omówiłem, zmniejsz temperaturę o 20 stopni Celsjusza, a czas obróbki o jakieś 25 procent.

    Na czym polega podwójny termoobieg?

    Funkcja podwójnego termoobiegu to inaczej tzw. DualCook. Wyposażone są w nią tylko niektóre modele. Mowa tutaj oczywiście o tych nowoczesnych. Czasem niektóre trafiają do mojego rankingu najlepszych piekarników do zabudowy.

    DualCook to podzielona na dwie części komora piekarnika. Dla każdej z nich możesz ustawić różną temperaturę. Umożliwi Ci to pieczenie dwóch dań w tym samym czasie.

    Smaki obu potraw nie mieszają się ze sobą i po wyjęciu ich z pieca każda zachowuje swoje walory. Dodatkowo nic nie stoi na przeszkodzie, aby w piekarniku umieścić mięso i deser.

    Umożliwia to przegroda, która tworzy dwie strefy odseparowane od siebie pieczenia. Element ten nie jest mocowany na stałe, dlatego w dowolnym momencie możesz go łatwo wyjąć i korzystać z piekarnika w tradycyjny sposób.

    Jak widzisz, funkcja podwójnego termoobiegu jest bardzo praktyczna i przede wszystkim elastyczna. Oszczędzasz swój czas oraz energię elektryczną, którą trzeba byłoby zużyć na przygotowanie drugiej potrawy po upieczeniu pierwszej.

    Czy warto kupić piekarnik z termoobiegiem?

    To, czy warto, to jedna sprawa, ale druga, że w zasadzie już każdy model oferuje tę opcję grzania. Nie jest więc tak, że dopłacasz ogromną kwotę, aby mieć termoobieg w piekarniku. I tak go spotkasz w swoim nowym sprzęcie do pieczenia, duszenia czy suszenia żywności.

    Na chwilę o tym zapominając, tak, warto kupić piekarnik z termoobiegiem. Często skutkuje chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem potrawy. Przygotujesz tak wiele potraw i przekąsek, zazwyczaj nie musząc ich obracać.

    Atut stanowi tu także energooszczędność. Równomierna i szybka dystrybucja ciepła skraca czas obróbki żywności. W dodatku termoobieg świetnie sprawdza się w trybach kombinowanych, np. w parze z grzaniem w tradycyjny sposób.

    Wad natomiast osobiście nie dostrzegam. Zakładając rzecz jasna, że nie użyjesz tej funkcji w przypadku wypieków, które omówiłem kilka akapitów temu.

    Oceń publikację
    [Głosy: 4 Średnia: 4.3]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments