Toster i opiekacz do kanapek mają pozornie to samo zadanie, ale różnią się już na pierwszy rzut oka. Tym bardziej urozmaica to ten pojedynek. Dowiedz się zatem, co i dla kogo jest lepsze, sprawdzając zalety i wady tosterów oraz opiekaczy.
Toster a opiekacz do kanapek – Różnice
Mówi się, że w obu urządzeniach przyrządzisz tosty. Niemniej nie oznaczają tego samego. Toster a opiekacz to dwa różne sprzęty, co łatwo zauważysz. Poznaj wszystkie różnice między nimi!
Przeznaczenie
Toster wykorzystasz do przypieczenia kromek chleba. Tylko do tego (ewentualnie także do bułek, gdy w zestawie znajduje się ruszt na nie). Wkładasz je do środka, a po upływie kilku minut stają się chrupiące.
Opiekacz, określany też mianem sandwichera, opieka kanapki. Pomiędzy kromki chleba wkładasz wybrane przez siebie dodatki. Zwykle to ser żółty, szynka, pomidor czy papryka.
Za pomocą tego typu urządzenia z powodzeniem zrobisz też kanapki na słodko. Zapieczesz więc chleb np. z masłem orzechowym, kremem czekoladowym czy nawet dżemem.
Tak naprawdę masz multum opcji! Przekonaj się, co można zrobić w opiekaczu do kanapek, a zapewniam, że niektóre propozycje Cię zadziwią.
Druga sprawa, że do niektórych z nich (np. gofrów) potrzebujesz wielofunkcyjnego opiekacza 3w1 z wymiennymi płytami. Niemniej masz możliwość wyboru wielozadaniowego sprzętu, czego nie dają klasyczne tostery.
Budowa
Jeśli przyjrzysz się opiekaczowi, od razu zauważysz podnoszoną pokrywę. Wewnątrz znajdziesz specjalne płyty, gdzie układasz kanapki. Przeważnie mają trójkątne wyżłobienia, choć niekiedy płyty swobodnie wymieniasz np. na gofrowe.
Toster wygląda inaczej. Nie ma pokrywy i nie otwierasz go. W jego wnętrzu znajdziesz otwory, do których wkładasz kromki chleba. Jest wyższy od opiekacza, ale ogólnie zajmuje mniej miejsca na kuchennym blacie.
Sposób działania
Oczywiście oba sprzęty oferują określoną moc i rozgrzewają się do wysokiej temperatury. Niemniej sposób ich działania różni się.
W tosterze pieczywo umieszczasz pionowo w szczelinach. Gdy już się podpiecze, zwalnia się blokada i chrupiące kromki wyskakują. Dzięki temu bez problemu przekładasz je na talerz. To, jak działa toster i do czego służy, jest wręcz oczywiste.
W opiekaczu kanapki kładziesz na podgrzanych płytach. Opuszczasz pokrywę i czekasz kilka minut, aby wszystko się zapiekło. Następnie samodzielnie podnosisz pokrywę i wyjmujesz gotowe danie. Nie musisz odmierzać czasu, o gotowości kanapki poinformuje Cię lampka na obudowie.
Sposób wkładania pieczywa
Zapewne domyślasz się już, o co chodzi. Ten punkt łączy się z poprzednim. Chcąc przypiec chleb w tosterze, pojedynczo wciskasz kromki do szczelin, najczęściej pionowo.
W opiekaczu pieczywo tworzące kanapki umieszczasz poziomo na gorących płytach. Następnie przyciskasz je pokrywą.
Zauważ też, że niektóre tostery oferują funkcję podgrzewania bułek i rogalików. Wykorzystujesz do tego ruszt dołączony do kompletu (lub kupiony osobno). Pieczywo podgrzewa się z wykorzystaniem ciepła płynącego z wnętrza urządzenia. To samo zrobisz np. z goframi.
Właściwości tostera
Toster służy do podpiekania chleba czy też innego rodzaju pieczywa. To praktyczne, niewielkie urządzenie. Cieszy się dużą popularnością.
Sprzęt zastąpi Ci piekarnik, gdy poczujesz ochotę na chrupiące kromki. Bardzo dobrze sprawdza się podczas przygotowywania śniadań i kolacji.
Otwory na chleb najczęściej znajdziesz w górnej części obudowy, ale czasami są na boku. Stąd podział na tostery pionowe i poziome. Większość urządzeń oferuje dwie szczeliny na kromki, ale w ofercie niektórych marek są też modele z jednym otworem.
Zalety tostera
- Bezproblemowa obsługa – włączasz sprzęt i wkładasz do środka pieczywo. Po kilku minutach wyskakują przypieczone kromki. Zazwyczaj samodzielnie ustawiasz stopień zarumienienia. Nic skomplikowanego.
- Niewielki rozmiar – toster dobrze sprawdza się nawet w niewielkiej kuchni. Podczas używania nie zajmuje dużo miejsca na blacie. Po posiłku swobodnie schowasz go do szafki. Tam także nie będzie przeszkadzać.
- Przydatne wyposażenie – coraz częściej urządzenia oferują wygodne dodatki. Przykład to tacka na okruchy. Wyłapuje drobinki z chleba i nie musisz ich samodzielnie zbierać. To ułatwia utrzymanie porządku na blacie. Nierzadko w zestawie znajdziesz też wspomniany już ruszt do bułek.
- Możliwość przerwania opiekania – jeśli się rozmyślisz albo zechcesz zjeść wcześniej, bez trudu wyjmiesz kromki ze szczelin. Wystarczy, że skorzystasz z tzw. przycisku anulowania. Zwolni blokadę, a Ty wyciągniesz chleb.
- Rozmrażanie pieczywa – za pomocą tostera szybko rozmrozisz zamrożone kromki. To duże ułatwienie zwłaszcza dla zapominalskich. Nie martwisz się, że nie zjesz śniadania, jeżeli nie wyjmiesz odpowiednio wcześnie zapasów chleba.
- Szybkie działanie – zwykle nie musisz za długo czekać na to, aby przypiec pieczywo. Dlatego dobre i mocne tostery z rankingu doceniają osoby zapracowane oraz rodzice małych dzieci.
Wady tostera
- Ryzyko poparzenia dłoni – wyjmując gorące kromki, musisz zachować ostrożność. Pamiętaj, że zarumieniony chleb ma wysoką temperaturę. Uważaj więc, aby nie poparzyć dłoni.
- Ograniczone możliwości – w tosterze tylko przypiekasz pieczywo. Dopiero po wyjęciu chrupiących kromek robisz kanapki, więc przyrządzanie posiłku dzielisz na dwa etapy. Niemniej sprawdź, co można zrobić w tosterze, bo i tak znajdzie się kilka pomysłów na urozmaicenie tostów.
- Ryzyko nadmiernego przypieczenia chleba – początkujący użytkownicy często mają problem z ustawieniem czasu przypiekania kromek. To stwarza ryzyko wyciągnięcia spalonego pieczywa, którego nie da się zjeść.
- Konieczność sprawdzania jakości wykonania – nie wszystkie tostery są równie solidne. Uważaj na urządzenia z plastikową obudową. To materiał, który niszczy się pod wpływem wysokiej temperatury.
- Nie takie niskie ceny – wydaje Ci się, że tostery są tańsze od opiekaczy? Otóż nie bardzo. Warto wydać na taki sprzęt 300 zł lub nawet więcej, aby cieszyć się wyższą jakością oraz dłuższą żywotnością. To, ile kosztuje toster, wcale nie niesie za sobą malutkiego wydatku.
Właściwości opiekacza
Opiekacz pozwoli Ci na przypieczenie nie tylko chleba, ale również tego, co znajduje się między kromkami. W tym przypadku tosty to nie tylko zarumieniony chleb tostowy, który później czymś smarujesz. To kanapki na ciepło z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Płyty w opiekaczu najczęściej mają trójkątne wyżłobienia. Stąd gotowe tosty dzielisz na mniejsze części, czyli trójkąty. Przeważnie w komplecie dostajesz też inne płyty, np. do gofrów, mini pączków lub grillowania.
Zalety opiekacza
- Mało kłopotliwe przyrządzanie posiłku – zrobienie śniadania lub kolacji nie okaże się problemem. Włączasz urządzenie, a w międzyczasie szykujesz kanapki z ulubionymi składnikami. Przekładasz je na płyty, gdy opiekacz osiągnie właściwą temperaturę i po kilku minutach są gotowe do jedzenia. Ranking opiekaczy do kanapek jest pełen łatwych w obsłudze urządzeń.
- Powłoka nieprzywierająca – nie musisz się bać, że chleb będzie przywierać do płyt. Pokrywa się je specjalnymi powłokami. To ułatwia nie tylko przyrządzanie kanapek na ciepło, ale i późniejsze czyszczenie sprzętu. Właściwie każda powłoka ma tego typu właściwości. Niemniej warto wiedzieć, co jest lepsze: opiekacz ceramiczny czy teflonowy?
- Kompaktowe wymiary – podobnie jak toster, opiekacz nie zajmuje dużo miejsca na blacie. Bez problemu schowasz go do szafy, a nawet zabierzesz w podróż, np. na kemping.
- Praktyczność – tego typu sprzęt wykorzystasz zarówno do przygotowania kanapek, jak i wielu innych dań. To np. gofry, mini pączki, ciasteczka, kebab czy zapiekane placki tortilli.
- Łatwa kontrola – na obudowie opiekacza zauważysz lampki kontrolne. Informują, kiedy sprzęt jest gotowy do użycia. Za ich pomocą śledzisz też czas przypiekania kanapek lub innej przekąski.
- Odgrzewanie dań – przy użyciu urządzenia bez problemu odgrzejesz posiłek po kilku bądź kilkunastu godzinach po przyrządzeniu. Dotyczy to nie tylko kanapek, ale i np. pizzy czy innych przekąsek z roztopionym serem.
Wady opiekacza
- Ryzyko zarysowania płyt – dotyczy zwłaszcza sprzętów z powłoką teflonową. Do wyjmowania kanapek używaj dobrze dobranych akcesoriów, np. bambusowych łopatek. Zwykłe sztućce mogą zarysować teflon, a wtedy urządzenie nie nadaje się do użytku.
- Dłuższy czas oczekiwania na kanapki – co prawda chleb zapiekasz razem z dodatkami, ale czasami musisz uzbroić się w cierpliwość. Mowa tu zwłaszcza o opiekaczach o niższej mocy i o kanapkach z wieloma dodatkami. W takich sytuacjach czas zapiekania się wydłuża.
- Brak regulacji stopnia zarumienienia – nie ustawiasz samodzielnie, jak chrupiący będzie chleb. Z tego względu musisz to kontrolować, aby nie przypalić pieczywa.
Toster czy opiekacz – Ostateczny werdykt
W tosterze szybko przypieczesz kromki chleba, aby później położyć na nich ulubione dodatki. Dobra opcja, gdy nie chcesz zapiekać całości. Za to w opiekaczu zrobisz smaczne kanapki na gorąco z roztopionym serem. Pożywny posiłek zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Musisz zastanowić się, jak wyobrażasz sobie śniadania, kolacje i inne posiłki z nowym sprzętem. Każdy z nich działa inaczej i oferuje nieco inne funkcje, dlatego to ważny krok.
Poniższe wskazówki ułatwią Ci dokonanie wyboru.
Toster spełni Twoje oczekiwania, jeśli:
- Lubisz jeść kanapki z chrupiącym pieczywem, ale wolisz zimne dodatki, bez ich zapiekania z serem.
- Cenisz sobie funkcję szybkiego rozmrażania pieczywa i podgrzewania bułek oraz rogalików.
- Należysz do grupy fanów prostych rozwiązań i w razie potrzeby korzystasz z innych kuchennych sprzętów.
- Dodatkowo pragniesz zaoszczędzić miejsce na kuchennym blacie.
Docenisz bardziej opiekacz, jeżeli:
- Wolisz kanapki na ciepło, w których wszystkie dodatki są od razu zapieczone.
- Cenisz sobie funkcjonalność i możliwość przygotowania w jednym urządzeniu wielu różnych potraw oraz przekąsek.
- Szukasz sprzętu nie tylko do przyrządzania, ale i podgrzewania zrobionych wcześniej posiłków.