W jakiej temperaturze zamarza wódka?

Czy wódka może zamarznąć, a jeśli tak, to w jakiej temperaturze? Pytanie zapewne istotne dla osób, które zamierzają umieścić ten wysokoprocentowy napój alkoholowy w zamrażarce lub zamrażalniku. W poniższym artykule podam Ci odpowiedź i dokładnie wytłumaczę proces zamarzania wódki.

W jakiej temperaturze zamarza wódka

Spis treści:

    Z tego artykułu dowiesz się nie tylko tego, w jakiej temperaturze zamarza wódka. Jak można uzyskać gazowaną wódkę? Czy smakowy trunek zamarza szybciej, a jeśli tak, to o ile? Dlaczego lepszej wódki nie należy wkładać do zamrażarki, a tę tanią wręcz przeciwnie? Również te kwestie poruszę, więc czytaj dalej 😉

    Czy wódka zamarza?

    Tak. Wódka jest bowiem mieszaniną spirytusu rektyfikowanego z wodą. Najpopularniejsze (przynajmniej w Polsce) wódki mają 40% objętości, jeżeli chodzi o zawartość alkoholu etylowego (czyli etanolu). Resztę stanowi woda. Obie te ciecze są mieszalne i bezbarwne, ale mają zupełnie inne właściwości – w tym temperaturę krzepnięcia.

    Zapewne wiesz, że woda zamarza w temperaturze 0°C. Czysty alkohol etylowy (zwany w tej postaci alkoholem absolutnym lub spirytusem bezwodnym) też ma swój poziom, w którym zamarza, ale jest to aż… -114°C.

    Skoro dowiedzieliśmy się podstaw o głównych składnikach wódki, to poznajmy jej dokładną temperaturę zamarzania.

    Temperatura zamarzania wódki

    Chemiczny skład wódki wywołuje zjawisko obniżenia temperatury krzepnięcia. Klasyczna wódka, czyli zawierająca 40% obj. alkoholu, zamarza w temperaturze -27°C (a dokładniej -26,95°C).

    Nie będzie to jednak do końca idealny blok lodu. Dlaczego? Za sprawą etanolu, na którym taka temperatura nie robi wrażenia (niczym na Polaku pół litra na dwóch). Z wódki wytrąci się woda, której jest więcej. Dlatego też trunek może wyglądać na solidnie zamrożony. W praktyce nie będzie w całości lodem.

    W każdym razie nie dasz rady zamrozić gorzałki w tradycyjny sposób, bo nawet najlepsze domowe zamrażarki nie przebijają granicy -18°C.

    60% objętości wody ma jednak swój wpływ, gdy temperatura spada poniżej 0°C. Wódka nie zamarznie (aż do swojej granicy krzepnięcia), lecz może nieco zmienić konsystencję. Stanie się gęstsza.

    wódka podczas procesu mrożenia

    Czy jest jakiś sposób na zamrożenie wódki?

    Skoro zamrażarka odpada, a zimy nie są u nas raczej tak ostre, aby wystawienie wódki na zewnątrz ją zamroziło, to jak ją zamrozić?

    Trudne zadanie, jeżeli nie zamierzasz wpadać do laboratorium kriogenicznego. Zostaje jedynie użycie suchego lodu lud ciekłego azotu.

    • Pierwszy sposób (gdy otoczysz butelkę trunku suchym lodem) jest w stanie obniżyć temperaturę do -78°C. Tutaj mam dla Ciebie ciekawostkę. Wióry suchego lodu dodane bezpośrednio do wódki wywołają sublimację dwutlenku węgla. Efekt? W wódce pojawią się… bąbelki! W praktyce będzie to gazowana wódka. Brzmi niedorzecznie, ale jest to możliwe.
    • Już z suchym lodem trzeba uważać, ale z ciekłym azotem powinien obchodzić się ktoś, kto ma z nim doświadczenie. Dlaczego? Ponieważ ciekły azot jest zimniejszy niż serce Twojej ex! Jego temperatura spada aż do -196°C. Zaprawieni barmani często używają go do efektownych pokazów robienia zimnych drinków.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Zamarzanie wódki a stężenie alkoholu

    A co z wódkami, które mają mniej lub więcej etanolu? Nie będę się rozpisywał, ponieważ udało mi się znaleźć fajny wykres, który przedstawia temperaturę zamarzania trunku w stosunku do jego stężenia alkoholu.

    wykres zamarzania wódki w stosunku do zawartości etanoluŹródło: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phase_diagram_ethanol_water_s_l_en.svg

    Moja wódka zamarzła w niższej temperaturze, niż powinna – co to oznacza?

    Ano to, że wódka jest albo zanieczyszczona jakimiś innymi substancjami, albo wcale nie ma deklarowanej objętości alkoholu. Możliwe, że ktoś sprzedał Ci jakąś podróbę.

    Ba, kilka lat temu niejaki Zbigniew Oleksy z Nowego Sącza schował w zamrażarce kupioną wódkę i wyjął zamrożoną. Tak się tym zirytował, że sprawę nagłośnił. Pisała o tym Gazeta Krakowska, o tu: https://gazetakrakowska.pl/czy-zamarznieta-wodka-to-wadliwy-produkt/ar/10153770.

    Swoją drogą, wychodzi pewne zastosowanie mrożenia wódki, czyli sprawdzanie jej klasy. Tak jak wspominałem, może co najwyżej zgęstnieć w domowej zamrażarce lub zamrażalniku. Pojawienie się większej ilości lodu w takich warunkach – lub, co gorsza, zamrożenie na kość – nie świadczy dobrze o danym napoju wyskokowym.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    A co z zamarzaniem wódki smakowej?

    Skład chemiczny smakowej wódki różni się od klasycznej, ale wciąż kluczowa jest objętość alkoholu.

    W każdym razie smakowa wódka zamarza nieco szybciej. W mojej ocenie jest to poziom jak w przypadku zwykłej wódki mającej 30-35% etanolu, czyli gdzieś od -20 do -23°C.

    wódka smakowa ze sporą ilością lodu

    Czy przechowywanie wódki w zamrażarce to dobry pomysł?

    Podejrzewam, że większość osób, które przybyły do mojego artykułu, są w 2 różnych sytuacjach: albo pragną uniknąć zamrożenia wódki, albo chcą ją zamrozić (dla eksperymentu, z ciekawości lub z nudów). Wskazuję bardziej na ten pierwszy powód szukania informacji o temperaturze zamarzania wódki.

    A skoro ktoś się tego obawiał, to zapewne zamierzał umieścić swój trunek w zamrażarce lub zamrażalniku. Ty też to planujesz?

    Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to dobry pomysł, szczególnie gdy temperatura jest bardzo niska.

    Dlaczego? Lepsze wódki, że tak powiem premium, mogą utracić swoje walory smakowe. Oczywiście gadka o smaku wódki już sama w sobie nie ma za dużo sensu, bo wódka nie ma wcale smakować (a jeśli Ci smakuje, to lepiej ją odłóż!).

    Przyznaj jednak, że czuć różnicę między tanią gorzałą za 15 zł a markową wódeczką za ponad 40 zł, prawda? No i ta druga, gdy zostanie za bardzo zamrożona, stanie się mniej agresywna w smaku, ale jednocześnie za bardzo stłumiona.

    Jest za to druga strona medalu! Jeżeli raczysz swoją duszę i ciało tanią, bardzo ostrą w smaku wódą, to po wyjęciu jej z zamrażalnika nie będzie już tak agresywna w smaku i paląca.

    trzy butelki wódki w lodzie

    Podsumowanie

    • Ogólnie biorąc, aby uzyskać idealny blok lodu z wódki, trzeba zejść poniżej temperatury krzepnięcia etanolu, czyli -114°C.
    • Wystarczy jednak -27°C, aby czysta wódka sprawiała wrażenie solidnie zamarzniętej. Tyle potrzebuje do tego zawiesina 40% etanolu z 60% wody – gdyż tym jest właśnie czysta wódka. Jeżeli zamarznie jednak w nieco wyższej temperaturze, np. tej generowanej przez zamrażarkę, to znak, że coś jest nie tak. Albo w składzie trunku znalazło się coś dodatkowego, albo nie ma on deklarowanego stężenia alkoholu.
    • Zamrożenie wódki w warunkach domowych nie jest więc łatwym zadaniem. Szybko można to uczynić za pomocą suchego lodu lub ciekłego azotu, lecz nie radzę tego próbować w domu. Szczególnie ciekły azot – przez ekstremalnie niską temperaturę – jest niebezpieczny.
    • Wódki smakowe zamarzają nieco szybciej przez substancje aromatyzujące w ich składzie chemicznym.
    • Wkładanie wódki do zamrażarki lub zamrażalnika wcale nie jest takim dobrym pomysłem. Niskie temperatury tłumią bowiem walory smakowe trunku. Jeżeli jest on wysokiej klasy, to straci na tym. Z drugiej strony tania i paląca gorzała stanie się nieco łagodniejsza. Wbrew klasykowi: wódeczka wcale nie musi być zimna i gęsta 🙂 

    Teraz już wszystko wiesz o temperaturze zamarzania wódki. Jeżeli Ci pomogłem, to wypij kiedyś moje zdrowie. Zaznaczenie 5 gwiazdek także sprawi mi radość, nie mówiąc o komentarzu od Ciebie czy udostępnieniu tego artykułu w Internecie.

    A skoro w artykule była mowa o alkoholu, to pamiętaj, aby z nim nie przesadzać. Strzelenie sobie bani raz na jakiś czas, o ile jesteś pełnoletnią osobą i nie zamierzasz jeździć samochodem, nie jest grzechem, lecz czasem łatwo przekroczyć granicę. A chyba nie chcesz przez połowę życia być upojonym, a przez drugą być na kacu, prawda?

    Oceń publikację
    [Głosy: 108 Średnia: 4.7]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    14 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tomasz
    3 miesięcy temu

    Już wiem jak sprawdzić wiarygodność areometru do alkoholu

    Mateusz
    4 miesięcy temu

    Chciałem tylko napomknąć, że obecnie zamrażarki przekraczają spokojnie -18. Moja zwykła domowa chłodziarko zamrażarka (nie będę reklamował marki) ma o ile się nie mylę -26

    Jan107
    1 rok temu

    Hej Artykuł dobry. Znalazłem go szukając odpowiedzi dlaczego po wyjęciu z zamrażalnika 500 ml wódki Krupnik (czysta, kupiona w dyskoncie) jest z igłami lodu. Podejrzewam oszustwo skoro etykieta głosi 40% 🙁
    Z autorem nie zgadzam się w jednym “Oczywiście gadka o smaku wódki już sama w sobie nie ma za dużo sensu, bo wódka nie ma wcale smakować (a jeśli Ci smakuje, to lepiej ją odłóż!)”. Prawda, ale nie do końca. Polecam wstęp do książki “Między wódką, a zakąską” panów Baron i Klesyk. Nie tylko smak jest wyczuwalny!

    Ruda
    1 rok temu

    A czy jesteś w stanie mi powiedzieć ile % może mieć “40%” wódka jeśli zamarza w przeciągu jednej nocy w towarzystwie smakowej wódki 30% która leżąc 2 dni tylko delikatnie zgęstniała?

    Ruda
    1 rok temu

    Naprawdę? Kurde nie pomyślała bym 🤭
    Liczyłam na bardziej precyzyjną odpowiedź 😜

    Pawel
    9 dni temu
    Reply to  Ruda

    Nie w każdym miejscu w zamrażarce jest taka sama temperatura, zamień butelki miejscami. 🙂

    Mike
    1 rok temu

    Mój Smirnoff 37,5 % zamrozil sie..

    Włodek
    1 rok temu

    Dziękuję za cenne informację. Sprawdzałem pewien trunek i wyszło mi 32% choć producent zapewnia 45% zastanawiałem się więc czy można potwierdzić swoje obawy przez mrożenie. Nie jestem jednak w stanie zrobić -23. Wypiję oczywiście Twoje zdrowie!

    Włodek
    1 rok temu

    Jednak moja mrozi do -23 więc mogę, dzięki wiedzy z artykułu, zweryfikować wskazania alkomierza. Dzięki!

    Bigotka
    2 lat temu

    Świetnie wytłumaczone, dowcipnie i dokładnie, jak ” krowie na rowie.” , dziękuję, mam nadzieję, że swojej wodeczce nie zaszkodzilam zamrazajac ją.