Czy elektronicznej wadze kuchennej potrzebna jest misa w zestawie? Czy te bez niej mają jakieś dodatkowe zalety? Na te oraz inne pytania szybko odpowie Ci poniższy poradnik. Dzięki niemu dowiesz się, czy kupić wagę z misą, czy bez.
Do czego przydaje się misa wagi kuchennej?
Na początku warto przemyśleć to, do czego wykorzystasz misę wagi kuchennej. Sprawa jest klarowna: misa ułatwia ważenie produktów sypkich i płynnych, zwłaszcza w nieco większej ilości. Gdy dodatkowo oferuje miarkę, ułatwi Ci odmierzanie składników.
Czy misa to niezbędny dodatek w wagach kuchennych?
Nie, ponieważ może ją zastąpić dowolne naczynie, które trzymasz w kuchni i które nada się do ważenia produktów płynnych bądź sypkich.
Dzięki funkcji tarowania (inaczej zerowania) łatwo odejmiesz wagę naczynia, aby pomiar dotyczył wyłącznie składników.
Mógłbym teraz stwierdzić, że w zasadzie nie ma to znaczenia, czy waga ma misę, czy nie. No cóż, jest w tym dużo prawdy. Mimo to znajdzie się kilka cech, które różnicują oba typy i stanowią ich zalety. Omówmy je wspólnie.
Przewagi wag z misami
- Jak już wspominałem, dołączane do wag misy czasem mają miarki. To ułatwienie w przypadku realizacji wielu przepisów.
- Misy wag wykonuje się chociażby ze stali szlachetnej czy szkła, przez co są trwałe. Tego typu naczynie być może przyda Ci się nie tylko w parze z wagą, ale również przy innych zadaniach kuchennych. Jednocześnie raczej odradzam plastikowe misy, gdyż wykazują mniejszą wytrzymałość.
- Jeżeli wiesz, jak ważyć żywność na wadze kuchennej, to pamiętasz zasadę o środku ciężkości. Musisz umieścić produkt minimalnie nad środkiem powierzchni do ważenia. Wagi z misami często są wyprofilowane, aby położyć misę w określonym miejscu. Wtedy nie przejmujesz się wspomnianą zasadą.
- Misa zdecydowanie ułatwia ważenie płynów i np. cukru bądź ryżu… ale nie tylko. Co bowiem z niektórymi owocami bądź warzywami, które są okrągłe? Trudno je utrzymać na płaskiej powierzchni wagi, a przytrzymanie może zaburzyć wynik pomiaru.
Przewagi wag bez mis
- Ogólnie biorąc, płaskie wagi są najczęściej po prostu lepsze, co udowadnia zresztą ranking wag kuchennych. Często wykonuje je się ze szkła hartowanego, zapewniają jeszcze większą dokładność pomiarów lub dodatkowe funkcje.
- A skoro o dodatkowych funkcjach mowa, to właśnie w gronie wag bez misy znajdują się modele analityczne. Tego typu wagi cyfrowe mają wbudowaną listę produktów, dla których pokazują wartości odżywcze. Nadają się dla osób na diecie, diabetyków bądź sportowców.
Waga kuchenna z misą czy bez? Ostateczny werdykt
Misa ułatwia ważenie płynnych, sypkich i okrągłych produktów, a czasem oferuje miarkę. Sęk w tym, że zastąpisz ją innym naczyniem kuchennym, którego ciężar odejmiesz funkcją tarowania. Wśród wag bez mis jest z kolei więcej tych dokładniejszych czy analitycznych. Finalnie to wagi bez misy uznaję za lepsze.
Elektroniczna waga z misą ma sens, gdy podoba Ci się właśnie jej misa bądź masz w kuchni niedobór tego typu naczyń. Inaczej rozglądaj się raczej za płaską wagą bez dodatków.
W obu przypadkach dowiedz się, jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną. Wiedząc, na co zwrócić uwagę, dokonasz lepszej decyzji zakupowej.