W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Wpływ indukcji na żywność – Czy szkodzi i zabija witaminy?

Łukasz Proszek
Komentarze:  2

Jakie są zagrożenia płynące z używania płyty indukcyjnej? Czy jakkolwiek szkodzi? Dostaję sporo takich zapytań, więc postanowiłem rozwiązać ten dylemat.

Wpływ indukcji na żywność - czy zabija witaminy w jedzeniu?

Spis treści:

    Co budzi obawy o szkodliwość indukcji?

    Podczas gotowania na płycie indukcyjnej wykorzystywane są zjawiska fizyczne. Ulubionej potrawy nie przyrządzisz w standardowym garnku, ponieważ nowoczesny sprzęt nie działa na zasadzie grzałek, a wbudowanych magnesów, co do których niektórzy mają wątpliwości.

    Kiedy chcesz doprowadzić wnętrze naczynia do wrzenia, garnek początkowo musi pobudzić do działania pewien rodzaj prądów. Odbywa się to za sprawą odpowiedniej budowy dna patelni, gdzie znajdują się metale działające jak magnes, czyli tzw. ferromagnetyki.

    Płyty indukcyjne, również małe indukcje na 2 pola, do poprawnego działania potrzebują sporej mocy, aby wytworzyć wspomniane pole magnetyczne. Z tego względu coraz częściej pojawiają się liczne komentarze, że nowoczesne kuchenki mimo swoich wielu zalet mają negatywny wpływ na nasze zdrowie i jakość przygotowanej potrawy.

    Sprawdźmy, jak to wygląda w rzeczywistości!

    Ranking płyt indukcyjnych – zwycięzca

    Electrolux EIV634/CIV634 Slim-Fit

    Czy płyta indukcyjna jest szkodliwa?

    Żyjemy w czasach dominacji technologii. Codziennie korzystasz ze smartfona, godzinami pracujesz przed komputerem, a wieczorami oglądasz telewizję.

    Wszystkie z podanych przeze mnie urządzeń wytwarzają pole magnetyczne.

    Podobnie jest w przypadku kuchenek indukcyjnych, dlatego też stwierdzenie, że urządzenia są szkodliwe dla Twojego zdrowia, nie jest prawdą.

    No, chyba że korzystasz z płyty ok. 8 godzin każdego dnia, masz wszczepiony rozrusznik serca lub założony aparat słuchowy. W takich przypadkach używanie nowoczesnej kuchenki jest raczej niewskazane ze względu na gorszą pracę urządzeń znajdujących się w Twoim ciele.

    Jeśli jesteś zdrową osobą, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś umilił sobie gotowanie za pomocą czegoś, co prezentuje mój ranking płyt indukcyjnych. Kuchenka nie tylko skróci czas przygotowania Twoich potraw, ale przede wszystkim pozwoli Ci zaoszczędzić energię elektryczną. Pamiętaj jednak, aby w pobliżu płyty nie zostawiać karty płatniczej, która może ulec rozmagnesowaniu.

    Poza tym pamiętaj, że spory wpływ mają naczynia. One same w sobie także mogą być zdrowe lub też przeciwnie: zawierać jakieś niewskazane substancje. Dlatego też sprawdź ranking garnków na indukcję oraz najlepsze patelnie na płytę indukcyjną.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Wpływ indukcji na żywność

    Skoro już wiesz, że płyta indukcyjna w większości przypadków nie wpływa negatywnie na ludzkie zdrowie, to myślę, że powinienem teraz coś napisać o jej działaniu na żywność.

    Czy gotowanie na płycie indukcyjnej jest zdrowe i nie pogarsza jakości oraz smaku przyrządzanego dania?

    Fale elektromagnetyczne, jakie wytwarza indukcja, docierają jedynie do dna garnka, a nie jego zawartości. Jak widzisz, z tego względu możesz łatwo wywnioskować, że płyta indukcyjna nie wpływa negatywnie na smak przygotowanych potraw.

    Teraz mógłbyś się zacząć zastanawiać, czy indukcja zabija witaminy, bo skoro fale elektromagnetyczne są jednak spore, to może wpływają one jednak na jakość warzyw lub innych produktów?

    Zapewne wiesz, że każda obróbka termiczna przyczynia się w pewien sposób do zmiany smaku i jakości danego produktu. Jeśli zamiast 20 min będziesz gotował marchewkę przez kilka godzin, to zobaczysz, że warzywo się rozgotuje, więc nie ma mowy o zachowaniu cennych porcji witamin.

    Oczywiście najwięcej z drogocennych składników mają warzywa i owoce jedzone na surowo, ale już np. schabowego czy kurczaka nie skonsumujesz bez odpowiedniego przygotowania. 

    Nie ma badań potwierdzających, żeby indukcja pozbawiała dań cennych witamin i składników odżywczych, no, chyba że ewidentnie coś przegotujesz. Nadmienię również, że indukcja działa znacznie szybciej niż np. płyta grzewcza, więc i czas obróbki termicznej jest krótszy, a co za tym idzie, straty cennych składników w danej potrawie także są niewielkie.

    Podsumowanie

    Kuchenka indukcyjna w szybki i prosty sposób pomoże Ci przygotować ulubioną potrawę. Jej obsługa również jest dziecinnie prosta, a co najważniejsze jej działanie nie jest szkodliwe dla osób zdrowych; jedynie rozruszniki serca czy aparat słuchowy mogą być problemem.

    Gotowanie lub smażenie danej potrawy odbywa się bardzo szybko, a co najważniejsze smak produktów nie ulega zmianie.

    Przeczytaj też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 26 Średnia: 4]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    2 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Anna
    1 rok temu

    Byłam zachwycona płytą indukcyjną, szybko gotujemy wodę potrawy. I dopiero gdy ugotowałam zupę mleczną stwierdziłam że ona ma inny smak niż ta gotowana na gazie. Naleśniki też mają inny smak.

    Piotk
    8 miesięcy temu
    Reply to  Anna

    To wyobraź sobie że gotując na gazie, zwłaszcza zima, wszystkie szkodliwe produkty spalania zostają w mieszkaniu a Ty tym oddychasz. Zdrowo? Nie sądzę 🙂