W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Wyciskarka czy blender (soki czy koktajle)? Co lepsze i dlaczego?

Łukasz Proszek
Komentarze:  4

Wyciskarka wolnoobrotowa czy blender kielichowy? Który sprzęt lepiej kupić? Czym się dokładnie różnią i w czym się przydadzą? W poniższym artykule rozwiążę ten dylemat. Szybko się dowiesz, które z tych urządzeń małego AGD do kuchni bardziej się u Ciebie sprawdzi.

Wyciskarka wolnoobrotowa czy blender kielichowy?

Spis treści:

    Wyciskarki do soków i blendery kuchenne to bardzo popularny sprzęt. Kupujemy je po to, aby przygotowywać naturalne i świeże soki bądź koktajle. Zastosowanie obu urządzeń może być zresztą dużo szersze, o czym jeszcze wspomnę.

    Krok po kroku przeanalizuję dla Ciebie najważniejsze atuty wyciskarek i blenderów. Wspomnę o zadaniach, które wykonują i wielu praktycznych aspektach. Po takiej lekturze bez problemu podejmiesz rozsądną decyzję zakupową.

    Wyciskarka wolnoobrotowa a blender kielichowy, czyli soki vs koktajle

    Jeżeli pytasz, co lepsze: wyciskarka czy blender, to równie dobrze możesz zmienić to pytanie na: co lepiej pić – soki czy koktajle?

    Sok czy koktajl - Co zdrowsze? Co lepiej pić?

    Aby to rozstrzygnąć, prześledźmy 5 kluczowych spraw: właściwości zdrowotne, możliwe do obrobienia produkty, smak, konsystencję i utrzymywanie świeżości.

    1. Właściwości zdrowotne – zależą od składników. Najzdrowsze są zielone soki i koktajle (z zieleniny, warzyw liściastych). Napoje z obu urządzeń stanowią bogactwo witam i minerałów. Wspomagają dietę, odporność organizmu i zdrowy styl życia. Ale są tu między nimi różnice. Naturalny i powolnie wyciskany sok ma więcej enzymów i wartości odżywczych. Jeszcze bardziej nawadnia organizm. Poprawia trawienie oraz przemianę materii. Koktajle mają z kolei więcej błonnika. Efekt? Lepsze obniżanie cholesterolu i większe zaspokajanie głodu. Finalnie soki są nieco zdrowsze oraz szybciej przyswajalne, choć koktajle również stanowią zdrowy przysmak.
    2. Wyciskane lub miksowane produkty – oba urządzenia radzą sobie z masą produktów spożywczych. Jabłka, gruszki, małe i duże cytrusy, owoce jagodowe, warzywa liściaste – sporo podobieństw. Najlepsze blendery kliechowe dobrze miksują bardzo miękkie i soczyste składniki. Banany, awokado, mango, figi, papaje nie są dla nich przeszkodą, a dla wielu wyciskarek już tak. Wyciskarki lepiej obrabiają zioła oraz twarde, korzeniowe, łodygowate i mało soczyste warzywa, np. marchew lub buraki. A to często właśnie takie produkty mają najwięcej witamin i cennych składników. W ogólnych rozrachunku wyciskarki mają nieco większą uniwersalność w tym punkcie.
    3. Smak – trudno rozstrzygnąć, co jest smaczniejsze. Wyciskarki oferują powolny rozkład włókien owoców i warzyw. Dzięki temu sok ma naturalną barwę i smak. W koktajlach dużo zależy od podkładu. Sporo zmienia jogurt, kefir, woda kokosowa lub mleko kokosowe bądź migdałowe. A w tym wszystkim najbardziej liczą się Twoje upodobania smakowe. Za pomocą blendera jesteś w stanie przygotować dużo słodszy napój (ale z mniejszą zawartością wartości odżywczych, a większą kalorii). Osobiście preferuję jednak soki. Mają unikalny, niezwykle naturalny smak. Od razu czuć, ile witamin zapewniają. Ale wielu innym osobom, nie wspominając o dzieciach, bardziej może zasmakować koktajl, np. z truskawkami czy bananem. Druga sprawa, że koktajl bardziej zapycha, nie wypijesz go za jednym razem tyle, ile soku.
    4. Konsystencja – siłą rzeczy koktajle i smoothie są gęstsze niż sok. Ale w wyciskarkach dużo zależy od konkretnego modelu. Niektóre urządzenia mają regulację gęstości i wymienne sitka. Bardzo duże znaczenie mają same składniki. Marchew to raczej rzadszy niż gęstszy sok. Odwrotnie będzie z jabłkiem, gruszką czy pomidorem. Z takich składników czasem może wyjść nawet bardziej przecier lub mus niż typowy sok. W koktajlach sporo zależy od gęstości podkładu w formie jakiejś wody, mleka bądź jogurtu. Ale że miąższ nie jest tu oddzielany, konsystencja nie będzie bez grudek. Napój wyjdzie dość gęsty.
    5. Utrzymywanie świeżościw wyciskarkach wypada na ogół lepiej. Powolny rozkład włókien roślinnych, minimalne utlenianie i nagrzanie soku – to wpływa również na zachowanie świeżości. Przechowasz go w lodówce nawet do 48 godzin. W koktajlach duże znacznie ma użyty płyn. Mleko czy jogurt mogą obniżyć jakość napoju podczas dłuższego trzymania w lodówce. Dojdzie też do znacznego rozwarstwienia składników. Sytuację ratuje technologia próżniowa. Odsysanie powietrza przed miksowaniem eliminuje te problemy, a takie sprzęty pokazuje ranking blenderów próżniowych. W takim przypadku może być więc remis w pojedynku wyciskarka vs blender.

    Kupuj topowe urządzenia do soków i koktajli na promocjach!

    Wniosek? Ogromne znaczenie mają użyte owoce i warzywa, ale sok jest zdrowszy oraz rzadszy od koktajlu. Powolne wyciskanie sprzyja używaniu najzdrowszych warzyw (i to w różnej formie: liście, łodygi itd.). Blendery idą bardziej w stronę słodszych i soczystych owoców.

    Walory smakowe, dokładna konsystencja to jednak kwestie indywidualne – zależne od Twoich preferencji. Co do świeżości, zazwyczaj lepiej wypada w przypadku soku, ale nie jest to reguła.

    wielosmakowe smoothies z blendera kielichowego

    Jak widzisz, najwięcej powie Ci zasmakowanie i soku, i koktajlu z obu urządzeń. Bez tego trudno tak naprawdę ocenić, co Ci bardziej przypadnie do gustu.

    No cóż… ja lubię oba! Częściej piję jednak soki owocowo-warzywne. Przekonują mnie wartościami odżywczymi, tym, że tak nie zapychają, a i smak jakoś bardziej mi odpowiada.

    Prześledźmy teraz pozostałe istotne cechy w pojedynku wyciskarka czy blender, aby móc miarodajnie ocenić, co jest finalnie lepsze.

    Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – zwycięzca

    Wyciskarka wolnoobrotowa czy blender kielichowy – Analiza korzyści

    Produkt końcowy, czyli sok lub koktajl, to nie wszystko. Duże znaczenie ma przecież obsługa urządzenia i jego cechy wynikające ze sposobu pracy.

    Właśnie z tego rodzą się mocne, jak i słabe strony. Poniżej wymienię najważniejsze rzeczy, które przemawiają za jednym bądź drugim urządzeniem do kuchennych prac.

    Wyciskarka wolnoobrotowa czy blender kielichowy - Zalety - Infografika

    Przewagi wyciskarki wolnoobrotowej

    • Przygotowywanie składników do wyciskania lub miksowania zawsze zabiera trochę czasu i sił. W przypadku wyciskarek w wielu przypadkach trwa krócej. Dlaczego? Ponieważ nie wszystko musisz dokładnie obrać czy wypestkować. Taki sprzęt separuje sok od pulpy i resztek. To, co ma jadalną skórkę lub pestki, może zostać w wyjściowej formie. Zależnie od szerokości otworu wsadowego niektóre produkty wrzucisz nawet w całości.
    • Oba urządzenia są wyraźnie słyszalne podczas swojej pracy. Silniki najlepszych wyciskarek wolnoobrotowych są dość ciche, ale gdy miażdżysz coś twardszego lub liściastego, przygotuj się na chrupnięcia czy piski na wałku ślimakowym. Mimo tego blendery są dużo głośniejsze. Pracują bardzo szybko, a gdy ostrze ma kontakt z czymś twardym (np. kostkami lodu), jest jeszcze głośniej.

    Wyciskarka lepiej nadaje się do twardych składników, np. marchwi

    Przeczytaj też:

    Przewagi blendera kielichowego

    • Największą przewagą jest szybkość pracy w stosunku do ilości uzyskiwanego napoju. W kilka minut blender przygotuje Ci nawet i powyżej 2 litrów koktajlu (zależnie od pojemności kielicha)! To poziom niedościgniony dla wyciskarek. W ich przypadku trzeba być cierpliwym. Wolno i naprzemiennie wyciskać każdy kawałek owocu lub warzywa. Finalnie trzeba przeznaczyć kilkanaście minut, aby wyprodukować ponad litr soku (a i tak jest to mocno zależne od soczystości składników). Z blenderem zaoszczędzisz więcej czasu, a przy okazji zużyjesz mniej składników w stosunku do ilości uzyskanego napoju.
    • Mycie blendera kielichowego jest trochę łatwiejsze. To sprzęt o banalnej konstrukcji. Ostrze i kołnierz, w którym je mocujesz, kielich, pokrywka – prosto odłączane elementy, których przemycie trwa chwilkę. Moduły wyciskające wyciskarek wolnoobrotowych są bardziej skomplikowane. W przypadku modeli poziomych mają jeszcze nieregularne kształty. Nie wszystko zawsze tak łatwo zdemontujesz. Czyszczenie trwa zazwyczaj dłużej. Tak samo jak ponowny montaż części.
    • Blendery kielichowe są tańsze. Nawet za wysokoobrotowy i próżniowy model zapłacisz nawet 2 razy mniej niż za wyciskarkę najwyższej klasy. Do tego jeszcze taniej wypadają najlepsze blendery sportowe.

    Blender dobrze miksuje mleko z owocami

    Przeczytaj też:

    Wyciskarka wolnoobrotowa vs blender z kielichem – Dodatkowe zadania

    W tym pojedynku nie mogłem ominąć jeszcze jednego: wielozadaniowości. Nie jest tak, że wyciskarka robi jedynie sok, a blender koktajl oraz smoothie.

    Jest to mocno zależne od konkretnego urządzenia. Niektóre wyciskarki mają jednak dodatkowe sitka i tryby pracy. Blendery również mogą mieć różne programy przygotowywania konkretnych posiłków lub przekąsek.

    • W obu kategoriach znajdą się modele, które zrobią: mus, przecier, shake’a czy lody. Co więcej, niektóre wyciskarki potrafią zrobić… koktajl lub smoothie! Oczywiście nie będzie to tak łatwe i szybkie jak w przypadku blendera z kielichem, ale jest możliwe. Potwierdził to mój test wyciskarki Kuvings EVO820 Plus.
    • Wiele osób wykorzystuje wyciskarki do robienia hummusa, domowego ketchupu, makaronu bądź mielenia mięsa oraz ziemniaków na placki ziemniaczane.
    • Do większości blenderów możesz za to wlać i zmiksować coś gorącego, np. zupę. Nie ma zwykle większych przeszkód przed zrobieniem kremu, dipu, gęstej pasty na kanapkę, ciasta naleśnikowego, farszu, dżemu, granity czy mrożonej kawy.

    Trudno mi osądzić, co jest bardziej wielozadaniowe. To zależy od przysmaków i posiłków, które lubisz. Ta cecha przemawia właściwie za zakupem obu tych sprzętów. I ta teza jest dobrym wstępem do ostatecznego werdyktu, do którego teraz przechodzimy.

    Przeczytaj też:

    Wyciskarka wolnoobrotowa czy blender kielichowy – Ostateczny werdykt

    Rozstrzygnięcie zależy od Twoich preferencji. Wyciskarki pracują dużo wolniej, dostarczają mniej soku niż blender koktajlu. Ale sok jest jeszcze zdrowszy, ma bardzo naturalny smak i rzadszą konsystencję. Blendery są lepsze do obrabiania miękkich i słodkich owoców. Wyciskarki wygrywają pod względem wyciskania zieleniny, która może również posłużyć do sokoterapii.

    A wiesz, co najbardziej Ci polecam? Zakupienie obu tych sprzętów! Idealnie się dopełniają.

    Sam mam zarówno wyciskarkę wolnoobrotową, jak i blender do smoothie. Dzięki temu mam wybór, co do tego, co chcę wypić. Raz jest to zielony sok z najzdrowszych warzyw, a innym razem słodszy i bardziej sycący koktajl.

    Jeżeli masz dodatkowe pytania lub chcesz przekazać własne zdanie na temat tego starcia sprzętów kuchennych, napisz w sekcji komentarzy.

    Oceń publikację
    [Głosy: 8 Średnia: 4.5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    4 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Marcin
    2 lat temu

    Witam, pytanie co w przypadku zrobienia smothie warzywno-owocowym? Warzywa typu burak i marchewka a owoce to np. banan, krwi. Praca na dwie maszyny?

    Michał
    3 lat temu

    Na jakiej podstawie twierdzisz że sok jest zdrowszy od koktajlu? Przecież to tylko woda z częściową zawartością składników odżywczych i blonnika z rośliny?