Wyciskarka jednoślimakowa czy dwuślimakowa? Która lepsza?

Wyciskarka wolnoobrotowa jednoślimakowa czy dwuślimakowa - Która lepsza?

Spis treści:

    Wyciskarka jednoślimakowa czy dwuślimakowa – czym się różnią i który rodzaj jest lepszy? W poniższym artykule udzielę Ci dokładnych odpowiedzi na te pytania. Szybko się dowiesz, o co z tymi ślimakami chodzi.

    Czy dwa ślimaki w wyciskarce wolnoobrotowej sprawiają, że staje się wydajniejsza? A może pojawiają się przez to pewne problemy w sprawnym miażdżeniu niektórych składników?

    Sprawa nie jest wcale taka łatwa i czasem trudno osądzić, który typ jest lepszy: wyciskarka jednoślimakowa czy dwuślimakowa?

    Niemniej postanowiłem poruszyć ten temat, gdyż miałem styczność z obydwoma rodzajami. Przejdźmy do konkretów!

    Wyciskarka jednoślimakowa a dwuślimakowa – Czym się różnią?

    Odpowiedź wydaje się banalna: liczbą wałków ślimakowych.

    To oczywiście najważniejsza sprawa, ale wynikają z niej też inne różnice.

    • Wyciskarka dwuślimakowa pracuje nieco inaczej i może być tylko pozioma. Jej wałki są ułożone równolegle do siebie, a więc podczas wyciskania soku zazębiają się. Użyte materiały są bardzo wysokiej jakości.
    • Wyciskarka jednoślimakowa ma prostszą (i zazwyczaj mniejszą) budowę. Może być zarówno pionowa, jak i pozioma.

    To tak w skrócie, bo w następnym punkcie artykułu przedstawię Ci konsekwencje odmiennej budowy.

    Przed tym przyjrzyjmy się jeszcze podobieństwom.

    Jest ich całkiem dużo, a na pierwszy plan wychodzi to, co najważniejsze – wartość odżywcza soku.

    W obu przypadkach sok pozostaje bogaty w witaminy, minerały, pektyny czy enzymy. Wałki obracają się powolnie, miażdżąc owoce i warzywa, aby wyciągnąć z nich to, co najlepsze.

    W efekcie sok nie jest nagrzany, nie dochodzi też do nadmiernego utleniania. Rozkład włókien roślinnych zachowuje w napoju intensywną barwę, poprawiając też walory smakowe. Nie ma porównania do sklepowych soków z konserwantami – od razu czujesz, że pijesz świeży i naturalny sok.

    To jeden z największych plusów, który wyszczególniłem w poradniku o tym, czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową. I jest on wspólny dla wszystkich urządzeń z tej kategorii.

    A wielozadaniowość? Kiedyś uważano wyciskarki dwuślimakowe za bardziej uniwersalne. Dziś ta różnica się zatarła. Modele z jednym wałkiem potrafią robić makaron, przeciery, musy, puree, masło orzechowe, mleko roślinne i wiele innych rzeczy.

    Z produktami liściastymi również sobie radzą… ale czy tak dobrze? A może mają przewagi przy innym typie składników soku? Dowiedzmy się teraz tego!

    Wyciskarka jednoślimakowa czy dwuślimakowa – Analiza korzyści

    Jak już wspominałem, modele z dwoma wałkami mogą być jedynie poziome. Dlatego też niektóre cechy pokrywają się z tymi, które opisałem przy pojedynku wyciskarka pionowa czy pozioma.

    Przypomnę je, szczególnie że kilka z nich ma tu jeszcze większy wpływ.

    Ale największe znaczenie i tak ma porównanie wydajności, które będzie tu decydujące.

    Przewagi wyciskarki jednoślimakowej

    • Sprzęt jednoślimakowy dużo szybciej wyciska sok. Dlaczego? Ponieważ przez jeden wałek przechodzi więcej rozgniatanego produktu niż przez dwa ciasno ułożone wałki. A to nie wszystko – wyciskarki jednoślimakowe mają częściej większe otwory wlotowe. Nie wymaga to tak dokładnego krojenia i przygotowywania owoców oraz warzyw. W wielu przypadkach nie użyjesz tak często popychacza, aby szybciej przekierować składniki na wał ślimakowy. Kolejna oszczędność czasu (i przy okazji sił). Gdy codziennie robisz sok dla całej rodziny, ma to duże znaczenie.
    • Ogólnie biorąc, miękkie lub bardzo soczyste produkty bywają wyzwaniem dla każdej wyciskarki… ale szczególnie tych dwuślimakowych. Modele z jednym wałkiem radzą sobie lepiej z miękkimi i soczystymi składnikami soku. W tej grupie znajdują się więc popularne cytrusy, ale również pomidory, gruszki, owoce jagodowe, ananas czy jabłka. Jak widzisz, sporo często wyciskanych składników, których dotyczy masa przepisów. Dlatego uważam, że ostatecznie jeden ślimak jest bardziej uniwersalny i wszechstronny.
    • Wyciskarki jednoślimakowe są wyraźnie lżejsze i zajmują mniej miejsca. Nawet gdy mówimy o tych poziomych. A poziome, ale dwuślimakowe to już naprawdę masywny sprzęt. Wymagają większej przestrzeni na blacie czy stole kuchennym.
    • Modele z jednym wałkiem ślimakowym mają prostszą budowę. Efekt? Łatwiej zdemontujesz i umyjesz wszelkie części modułu wyciskającego. Sprzęt z dwoma ślimakami bywa w tym bardzo kłopotliwy… by nie powiedzieć, że upierdliwy.
    • Zarówno ceny, jak i wybór wypadają dużo korzystniej. Wyciskarki dwuślimakowe to sprzęt specjalistyczny, a więc dużo droższy (przez bardziej złożoną konstrukcję i materiały, które muszą być najwyższej jakości). W dodatku nie ma ich zbyt wiele na rynku.

    Przewagi wyciskarki dwuślimakowej

    • To specjalistyczny sprzęt o pewnym unikalnym zadaniu. Chodzi o diety zdrowotne i terapie sokowe, np. dr Gersona. Wszelka zielenina, zioła, trawy i chwasty to żywioł dla wyciskarek dwuślimakowych. Radzą sobie z nimi dużo lepiej, gwarantując najwyższą wydajność i maksimum wartości odżywczych. Soku jest więcej, pulpa wychodzi bardzo sucha.
    • Lepsza wydajność nie jest dostrzegalna wyłącznie w przypadku zieleniny. Również twarde produkty (marchew, burak) dostarczają nieco więcej soku niż w przypadku wyciskarek jednoślimakowych. Oczywiście sporo zależy od konkretnych urządzeń, ale ogólnie biorąc, wyjściowo to modele z dwoma ślimakami powinny dostarczyć Ci więcej soku np. z surowych i twardych warzyw.
    • Wyciskarki dwuślimakowe wyjściowo robią klarowniejszy, bardziej aksamitny sok. Tu również sporo zależy od konkretnego modelu, lecz te z jednym ślimakiem często idą w stronę gęstszych soków z miąższem i grudkami.

    Przeczytaj też:

    Wyciskarka jednoślimakowa czy dwuślimakowa – Ostateczny werdykt

    Co lepsze? To zależy od Twoich wymagań, ale oczywiście przygotowałem wskazówki zakupowe:

    • Wyciskarka jednoślimakowa jest przystępniejsza w użytkowaniu. Szybkiej produkuje sok, łatwej się ją myje, a w dodatku znakomicie wyciska soczyste i miększe produkty. Wyciskarka dwuślimakowa jest perfekcyjna do zieleniny, ziół, chwastów czy traw, a więc sokoterapii. Również z twardymi produktami radzi sobie wybornie.

    Sęk w tym, że wyciskarki jednoślimakowe robią duże postępy i coraz lepiej wyciskają liściaste czy twardsze składniki soku. Szczególnie w tym drugim przypadku przewaga dwóch ślimaków staje się coraz mniejsza. Uniwersalność oceniam więc lepiej w przypadku jednego ślimaka.

    Pamiętając także o niższych cenach, łatwiejszej obsłudze i prostszej oraz mniejszej konstrukcji, osobiście preferuję wyciskarki jednoślimakowe.

    Nie skreślam jednak ich rywala. Jeżeli interesuje Cię przede wszystkim terapia sokami, to wybór jest prosty: wyciskarka dwuślimakowa. Ostatecznie… można nabyć oba rodzaje wyciskarek! Tak, wiem, kosztowny biznes, ale w pewnym stopniu świetnie się dopełniają.

    A w tym wszystkim zawsze ogromne znaczenie ma klasa konkretnego sprzętu. Nie są przecież równe. Trudno porównywać model jednoślimakowy za kilka stów z dwuślimakowym za 5000 zł. Bardziej adekwatne będzie zestawienie tego drugiego z jakimś modelem premium za ponad 2000 zł.

    Pamiętaj więc, aby do każdego urządzenia podejść indywidualnie i poznać jego cechy przed zakupem (pamiętając o własnych oczekiwaniach). Pomogą w tym moje opinie o najlepszych wyciskarkach wolnoobrotowych.

    W przypadku dodatkowych pytań lub sugestii zapraszam do sekcji komentarzy.

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments