Jeżeli rozglądasz się za osobną zamrażarką, to pierwszym dylematem jest to, na jaki rodzaj tego urządzenia się zdecydować? Lepsza będzie zamrażarka szufladowa czy skrzyniowa? Przygotowałem dla Ciebie analizę tego tematu. Dzięki niej dobrze zainwestujesz pieniądze!
Zamrażarki kupuje się po to, żeby zwiększyć powierzchnię do mrożenia żywności, czyli np. mięsa, ryb, owoców i warzyw, owoców morza i masy innych produktów spożywczych.
Ranking zamrażarek wskaże Ci najatrakcyjniejsze propozycje, ale warto jeszcze przed zaglądnięciem tam odpowiedzieć na podstawowe pytanie. Co będzie lepsze – zamrażarka skrzyniowa czy szufladowa? Przeanalizujmy to wspólnie!
Mocne strony zamrażarek szufladowych
- Zamrażarki szufladowe najlepiej nadają się do przechowywania różnych produktów spożywczych, które potem konsumujesz lub używasz jako składników ulubionych potraw. Podział na poszczególne segmenty pozwala łatwo posegregować świeżą żywność. Nie trzeba potem jej szukać i przekopywać się przez inne artykuły, które w danej chwili nie są Ci potrzebne.
- Lepsze zamrażarki tego typu dają możliwość swobodnego wyjmowania niektórych szuflad, więc i możliwość aranżacji przestrzeni wewnątrz jest spora. Plus stanowi też opcja zmiany kierunku otwierania drzwi.
- Są to urządzenia wysokie, ale i wąskie. Łatwiej je wciśniesz do kuchni i dopasujesz z meblami kuchennymi czy pozostałym sprzętem z AGD. Jedynym problemem w mniejszych pomieszczeniach może być swobodne otwieranie drzwi. Szerokość czy głębokość nie powinny natomiast stanowić większego problemu, gdyż sama konstrukcja jest pionowa.
- Modele szufladowe są dużo ładniejsze od „lad”. Większość z nich przypomina klasyczne chłodziarko-zamrażarki. Jeszcze lepsze wrażenie pod względem estetyki sprawiają wersje Inox. Idealnie wkomponują się w nowoczesne i minimalistyczne kuchnie.
- Producenci – w przypadku tego rodzaju urządzeń do mrożenia świeżej żywności – stawiają mocno na funkcjonalność. Najbardziej pożądaną technologią jest No Frost. Dzięki niemu pożegnasz się z przykrym obowiązkiem rozmrażania urządzenia, gdyż lód/szron nie będzie powstawał w jego wnętrzu. Dochodzą do tego technologie dbające o równomierne rozprowadzanie zimnego powietrza czy wszelkie ostrzeżenia, np. przed nagłym wzrostem temperatury. Im zamrażarka szufladowa jest droższa, tym większej funkcjonalności powinno się od niej oczekiwać.
- Ciekawą alternatywą dla małych kuchni są podblatowe zamrażarki szufladowe, zwane też szafkowymi. Nie są zbyt pojemne, ale mogą być dobrym uzupełnieniem samej chłodziarki. Stanowią głównie dodatkowe miejsce na mniejsze mrożonki.
Słabe strony zamrażarek szufladowych
- Nie są optymalnym rozwiązaniem, gdy stawiasz na ilość, a nie na zróżnicowanie swojej żywności do zamrożenia. Pojemność użytkowa jest bowiem mniejsza niż w przypadku rodzaju skrzyniowego.
- Ceny są wysokie. Jeżeli celujesz np. w pojemny model z No Frost i możliwie jak najwyższą energooszczędnością, to musisz liczyć się ze sporym wydatkiem – przekraczającym nawet 2000 – 3000 zł. Dodam, że za funkcję automatycznego odszraniania niejednokrotnie warto dopłacić, więc w większości przypadków tanio nie będzie.
- Zamrażarki szufladowe są bardziej wymagające co do warunków, w których pracują. Lepiej unikać pomieszczeń z wilgocią czy słabszą izolacją, przez którą w okresie zimowym temperatura otoczenia gwałtownie spada.
- Czas przechowywania żywności w razie awarii prądu jest gorszy niż w modelach skrzyniowych. Rzadko przekracza 24 godziny.
- Większa różnica jest w przypadku pojemności całkowitej (brutto) i użytkowej (netto). Trzeba uważnie sprawdzać oba parametry przed zakupem.
Mocne strony zamrażarek skrzyniowych
- Za w miarę przystępną cenę zakupisz bardzo pojemny sprzęt, nawet na 400 – 500 l. Różnica między pojemnością całkowitą a użytkową jest raczej nieznaczna. Odbywa się to jednak kosztem funkcjonalności, o czym wspomnę w słabych stronach.
- „Lady” mają szersze zastosowanie. Dobrze sprawdzają się jako AGD gastronomiczne/przemysłowe. Mogą Ci bezawaryjnie służyć w sklepie spożywczym czy lokalu gastronomicznych lub usługowym.
- Są wręcz stworzone do mrożenia tych samych/podobnych produktów spożywczych. Z jednej strony to plus, ale z drugiej drobny minus, ale o tym za chwilę.
- Koszt eksploatacji jest nieco korzystniejszy. Taniej dostaniesz urządzenie z wyższą klasą energetyczną, więc jest to wyjście bardziej ekonomiczne. Szczególnie że taki sprzęt u wielu osób pracuje przez cały rok. Pytanie o to, ile prądu zużywa zamrażarka, zyska korzystniejszą odpowiedź.
- Dzięki swojej konstrukcji, swoją drogą jakże prostej, bez problemu zmieszczą specyficzne produkty spożywcze, które są bardzo długie lub dość wysokie i wymagają natychmiastowego zamrożenia.
- Lepsze zamrażarki skrzyniowe nie boją się wilgoci i trudniejszych warunków. Są producenci, którzy specjalnie o tym myślą i gwarantują w swoich urządzeniach pracę nawet przy -15 stopniach Celsjusza, jeżeli chodzi o temperaturę otoczenia.
- Te mrożące kufry są otwierane od góry, co sprzyja w warunkach, w których blisko są ustawione inne urządzenia czy meble.
- Zamrażarki tego typu są dobrze przygotowane na awarie prądu. Lepsze modele potrafią utrzymywać świeżość produktów nawet przez 48 – 64 godziny.
- Wspomniałem o cenach? Zatrzymajmy się przy nich jeszcze trochę. Uogólniając, „lady” są tańsze niż zamrażarki szufladowe. Za 2000 zł wybierzesz już pojemny i dobry sprzęt. Nawet do 1000 zł da się znaleźć coś solidnego.
Słabe strony zamrażarek skrzyniowych
- Gabaryty takich urządzeń są dość pokaźne. Jest to szerokie i duże AGD, które niekoniecznie będzie pasować do kuchni. Musisz takiemu sprzętowi przyszykować bardziej spiżarnię, garaż czy piwnicę.
- Przy mrożeniu kilkunastu różnych produktów ich późniejsze odszukanie w kufrze mrożącym będzie nieco kłopotliwe. Sytuację poprawiają druciane kosze, które często są na wyposażeniu, ale nie może się to równać z segregacją produktów spożywczych za pomocą półek i szuflad.
- Design jest nudny i mało atrakcyjny, ale taki sprzęt ma przecież być już maksymalnie praktyczny i po prostu niezawodny.
- Pełnowartościowy system No Frost to raczej marzenie. Zamrażarki tego typu są mało funkcjonalne w porównaniu do szufladowych. Pewne wytłumaczenie niższych cen, prawda?
Zobacz też obszerny poradnik: Jak wybrać zamrażarkę?
Podobieństwa zamrażarek szufladowych i skrzyniowych
- Nie ma większej różnicy w tym, co lepiej mrozi. Oba urządzenia mają jedno główne zadanie i dobrze je spełniają.
- Oba typy zamrażarek pracują stosunkowo cicho. W większości przypadków trzymają poziom 38 – 42 dB, co jest akceptowalne.
- Nie różnią się znacząco pod względem dobowej zdolności zamrażania. Powinny w tym parametrze oferować 20 – 25 kg.
- Niezawodność, bezawaryjność, trwałość wykonania? Raczej bez wskazania faworyta w tych aspektach. Producenci zamrażarek w obu rodzajach dbają o nie.
- Wybór jest bardzo szeroki, może z lekkim wskazaniem na zamrażarki szufladowe. Jest to jednak podyktowane większym zróżnicowaniem cen czy dostępnych funkcji.
Zamrażarki szufladowe kontra skrzyniowe – Ostateczny werdykt
Zamrażarki szufladowe częściej oferują No Frost i lepiej prezentują się w kuchni. Ten sprzęt jest lepszy, gdy przechowujesz wiele różnych produktów. Zamrażarka skrzyniowa to korzyść pod przechowywanie wielu takich samych lub podobnych mrożonek.
To tak w skrócie, bo przygotowałem analizę względem konkretnych sytuacji.
Rzuć na nią okiem!
Wybierz zamrażarkę szufladową, jeżeli:
- Zależy Ci głównie na mrożeniu wielu rodzajów świeżej żywności i mrożonek, więc potrzebujesz większej ilości półek i szuflad, które można w razie potrzeby swobodnie wyjąć.
- Chcesz umieścić to urządzenie w swojej kuchni i zależy Ci także na nowoczesnym designie.
- Zwracasz dużą uwagę na funkcjonalność i mnogość różnych technologii, w tym No Frost, które wyeliminuje powstawanie lodu i szronu.
- (Podblatowe zamrażarki szafkowe) Szukasz możliwie najmniejszej opcji do mrożenia produktów spożywczych, ale jednocześnie ciut pojemniejszej niż zamrażalnik lodówki.
Wybierz zamrażarkę skrzyniową, jeżeli:
- Mrozisz zazwyczaj większe i takie same/podobne produkty spożywcze.
- Zależy Ci na jak największej pojemności.
- Masz miejsce w piwnicy, spiżarni, garażu czy na zapleczu swojego lokalu gastronomicznego/usługowego.
- Szukasz zamrażarki, która sprawdzi się nie tylko w domu, ale także jako sprzęt gastronomiczny dużego AGD.
- Zwracasz dużą uwagę na rachunki za prąd i we w miarę przystępnej cenie pragniesz zakupić sprzęt niezużywający zbyt wiele energii.
- Dość często zdarzają Ci się dłuższe awarie i przerwy w dostawie prądu.
- Szukasz zamrażarki, która poradzi sobie w gorzej izolowanych pomieszczeniach.