Zamrażarka szufladowa czy skrzyniowa? Sprawdź, która będzie dla Ciebie lepsza!

który typ zamrażarki jest lepszy - szufladowa czy skrzyniowa

Spis treści:

    Jeżeli rozglądasz się za osobną zamrażarką, to zapewne pierwszym dylematem jest to, na jaki rodzaj tego urządzenia się zdecydować? Lepsza będzie szufladowa czy skrzyniowa? Przygotowałem dla Ciebie analizę tego tematu, żebyś dobrze zainwestował swoje pieniądze.

    Zamrażarki kupuje się po to, żeby zwiększyć powierzchnię do mrożenia żywności, czyli np. mięsa, ryb, owoców i warzyw, owoców morza i masy innych produktów spożywczych. Ranking zamrażarek wskaże Ci najatrakcyjniejsze propozycje, ale warto jeszcze przed zaglądnięciem tam odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie. Co właściwie będzie lepsze – zamrażarka skrzyniowa czy szufladowa? Przeanalizujmy to wspólnie.

    Szuflady i półki czy może kufer do mrożenia?

    Na samym początku powiem Ci jedno. Nie ma sensu pytanie, co lepiej mrozi – zamrażarka szuflafowa czy skrzyniowa? Różnicy w sprawności mrożenia ciężko się bowiem doszukać. Z drugiej strony oba rodzaje dość znacząco się od siebie różnią i w jakimś celu zostały przecież stworzone, prawda?

    Nie da się w jednym zdaniu powiedzieć, który rodzaj będzie dla Ciebie lepszy. Sprawa jest jak zwykle indywidualna, choć da się zauważyć pewne mocne i słabe strony obu rozwiązań, a także uwzględnić sytuacje i okoliczności, w których lepiej się sprawdzą. Właśnie tak podszedłem do tego tematu. Zapraszam więc do poniższej analizy, gdyż dzięki niej poznasz wszystkie za i przeciw dla danego rodzaju zamrażarki.

    Zobacz też obszerny poradnik: Jak wybrać zamrażarkę?

    Mocne strony zamrażarek szufladowych

    • Sprawą podstawową jest to, że zamrażarki szufladowe najlepiej nadają się do przechowywania różnych produktów spożywczych, które potem konsumujesz lub używasz jako składników ulubionych potraw. Podział na poszczególne segmenty pozwala łatwo posegregować świeżą żywność. Nie trzeba potem jej szukać i przekopywać się przez inne artykuły, które w danej chwili nie są Ci potrzebne.
    • Lepsze zamrażarki tego typu dają możliwość swobodnego wyjmowania niektórych szuflad, więc i możliwość aranżacji przestrzeni wewnątrz jest spora. Plusikiem będzie też opcja zmiany kierunku otwierania drzwi.
    • Są to urządzenia wysokie, ale i wąskie. Łatwiej je wcisnąć do kuchni i dopasować z meblami kuchennymi czy pozostałym sprzętem z segmentu dużego AGD. Jedynym problemem w mniejszych pomieszczeniach może być swobodne otwieranie drzwi. Szerokość czy głębokość nie powinny natomiast stanowić większego problemu, gdyż sama konstrukcja jest pionowa. Czasem ciężko zresztą odróżnić z zewnątrz zamrażarkę szufladową od zwykłej lodówki.
    • Modele szufladowe są też dużo ładniejsze od „lad”. Większość z nich przypomina po prostu klasyczne chłodziarko-zamrażarki, o czym przed chwilą wspomniałem. Jeszcze lepsze wrażenie pod względem estetyki sprawiają wersje Inox, które idealnie wkomponują się w nowoczesne i minimalistyczne kuchnie.
    • Producenci – w przypadku tego rodzaju urządzeń do mrożenia świeżej żywności – stawiają mocno na funkcjonalność. Najbardziej pożądaną technologią jest oczywiście NoFrost. Dzięki wspomnianemu systemowi pożegnasz się z przykrym obowiązkiem rozmrażania urządzenia, gdyż lód/szron nie będzie powstawał w jego wnętrzu. Dochodzą do tego często technologie dbające o równomierne rozprowadzanie zimnego powietrza czy wszelkie ostrzeżenia, np. przed nagłym wzrostem temperatury. Im zamrażarka szufladowa jest droższa, tym większej funkcjonalności powinno się od niej oczekiwać.
    • Całkiem fajną gałęzią, i pewnie dla niektórych alternatywą, są podblatowe zamrażarki szufladowe, zwane też szafkowymi. Zazwyczaj są kierowane pod zabudowę w kuchni, właśnie pod kuchenny blat. Nie są zbyt pojemne, ale mogą być dobrym uzupełnieniem samej chłodziarki. Stanowią głównie dodatkowe miejsce na mniejsze mrożonki.

    Zamrażarka amica fz2916.3dfx

    Słabe strony zamrażarek szufladowych

    • Nie są optymalnym rozwiązaniem, gdy stawiasz na ilość, a nie na zróżnicowanie swojej żywności do zamrożenia. Pojemność użytkowa jest bowiem mniejsza niż w przypadku rodzaju skrzyniowego.
    • Są jednak dość drogie. Jeżeli celujesz np. w pojemny model z NoFrost i możliwie jak najwyższą energooszczędnością, to musisz liczyć się ze sporym wydatkiem – przekraczającym nawet 3000 zł. Dodam, że za funkcję automatycznego odszraniania niejednokrotnie warto dopłacić, więc w większości przypadków tanio nie będzie.
    • Zamrażarki szufladowe są zazwyczaj bardziej wymagające co do warunków, w których pracują. Lepiej unikać pomieszczeń z wilgocią czy słabszą izolacją, przez którą w okresie zimowym temperatura otoczenia gwałtownie spada, gdyż może to zaburzyć prawidłową pracę zamrażarki tego typu.
    • Czas przechowywania żywności w razie awarii prądu jest gorszy niż w modelach skrzyniowych. Rzadko przekracza 24 godziny.
    • Większa różnica jest w przypadku pojemności całkowitej (brutto) i użytkowej (netto). Trzeba uważnie sprawdzać oba parametry przed zakupem.

    Przeczytaj też: Nietypowe zastosowanie zamrażarek

    Mocne strony zamrażarek skrzyniowych

    • Za w miarę przystępną cenę jesteś w stanie zakupić bardzo pojemny sprzęt, nawet na 400-500 l. Różnica między pojemnością całkowitą a użytkową jest raczej nieznaczna. Odbywa się to jednak kosztem funkcjonalności, o czym wspomnę w słabych stronach.
    • „Lady” mają szersze zastosowanie. Dobrze sprawdzają się jako AGD gastronomiczne/przemysłowe. Mogą Ci bezawaryjnie służyć w sklepie spożywczym czy lokalu gastronomicznych lub usługowym.
    • Są wręcz stworzone do mrożenia tych samych/podobnych produktów spożywczych. Z jednej strony to plus, ale z drugiej drobny minus, ale o tym za chwilę.
    • Koszt eksploatacji jest nieco korzystniejszy. Taniej dostaniesz urządzenie z klasą energetyczną A++ bądź A+++, więc jest to wyjście bardziej ekonomiczne.
    • Dzięki swojej konstrukcji, swoją drogą jakże prostej, bez problemu zmieszczą specyficzne produkty spożywcze, które są bardzo długie lub dość wysokie i wymagają natychmiastowego zamrożenia.
    • Lepsze zamrażarki skrzyniowe nie boją się wilgoci i trudniejszych warunków. Są producenci, którzy specjalnie o tym myślą i gwarantują w swoich urządzeniach pracę nawet przy -15 stopniach Celsjusza, jeżeli chodzi o temperaturę otoczenia.
    • Te mrożące kufry są otwierane od góry, co sprzyja w warunkach, w których blisko są ustawione inne urządzenia czy meble.
    • Zamrażarki tego typu są dobrze przygotowane na awarie prądu. Lepsze modele potrafią utrzymywać świeżość produktów nawet przez 48-64 godziny.
    • Wspomniałem o cenach? Zatrzymajmy się przy nich jeszcze trochę. Nieco uogólniając, „lady” są tańsze niż zamrażarki szufladowe. Za 2000 zł mamy już naprawdę pojemny i dobry sprzęt. Nawet do 1000 zł da się znaleźć coś całkiem solidnego.

    Zamrażarka electrolux ec2233aow1

    Słabe strony zamrażarek skrzyniowych

    • Gabaryty takich urządzeń są dość pokaźne. Jest to szerokie i duże AGD, które niekoniecznie będzie pasować do kuchni. Bierzesz to zapewne pod uwagę, więc musisz takiemu sprzętowi przyszykować bardziej spiżarnię, garaż czy piwnicę.
    • Przy mrożeniu kilkunastu różnych produktów ich późniejsze odszukanie w kufrze mrożącym będzie nieco kłopotliwe. Sytuację poprawiają druciane kosze, które często są na wyposażeniu, ale nie może się to równać z segregacją produktów spożywczych za pomocą półek i szuflad.
    • Design jest nudny i mało atrakcyjny, ale taki sprzęt ma przecież być już maksymalnie praktyczny i po prostu niezawodny.
    • Pełnowartościowy system NoFrost to raczej marzenie. Zamrażarki tego typu są mało funkcjonalne w porównaniu do szufladowych. Pewne wytłumaczenie niższych cen, prawda?

    Podobieństwa zamrażarek szufladowych i skrzyniowych

    • Oba typy zamrażarek pracują stosunkowo cicho. W większości przypadków trzymają poziom 38-42 dB, co jest akceptowalne.
    • Nie różnią się bardziej pod względem dobowej zdolności zamrażania. Powinny w tym parametrze oferować 20-25 kg.
    • Niezawodność, bezawaryjność, trwałość wykonania? Raczej bez wskazania faworyta w tych aspektach. Producenci zamrażarek w obu rodzajach dbają o nie.
    • Wybór jest bardzo szeroki, może z lekkim wskazaniem na zamrażarki szufladowe. Jest to jednak podyktowane większym zróżnicowaniem cen czy dostępnych funkcji.

    Inny przydatny poradnik: Jak przechowywać produkty spożywcze w zamrażarce?

    Zamrażarki szufladowe kontra skrzyniowe – Ostateczny werdykt

    Czy zwróciłeś uwagę, że często używałem takich przymiotników, jak chociażby „lepsze” czy „droższe”? Nie jest to przypadek, gdyż jak to zwykle bywa – sporo zależy od naszego budżetu. Przystępniejsze cenowo wydają się być kufry, ale im więcej wydasz, tym widoczniejsze stają się mocne strony, a niektóre mankamenty schodzą na bok, i dotyczy to obu typów zamrażarek.

    Jeżeli analiza plusów i minusów mrożących urządzeń szufladowych i skrzyniowych dalej nie dała Ci odpowiedzi na pytanie zadane w tytule, to podrzucam jeszcze dodatkową analizę. Odnosi się ona ściśle do danych sytuacji czy wymagań. Spójrz sam.

    Wybierz zamrażarkę szufladową, jeżeli:

    • Zależy Ci głównie na mrożeniu wielu rodzajów świeżej żywności i mrożonek, więc potrzebujesz większej ilości półek i szuflad, które można w razie potrzeby swobodnie wyjąć.
    • Chcesz umieścić to urządzenie w swojej kuchni i zależy Ci także na nowoczesnym designie.
    • Zwracasz dużą uwagę na funkcjonalność i mnogość różnych technologii, w tym NoFrost, które wyeliminuje powstawanie lodu i szronu.
    • (Podblatowe zamrażarki szafkowe) Szukasz możliwie najmniejszej opcji do mrożenia produktów spożywczych, ale jednocześnie ciut pojemniejszej niż zamrażalnik lodówki.

    Wybierz zamrażarkę skrzyniową, jeżeli:

    • Mrozisz zazwyczaj większe i takie same/podobne produkty spożywcze.
    • Zależy Ci na jak największej pojemności.
    • Masz miejsce w piwnicy, spiżarni, garażu czy na zapleczu swojego lokalu gastronomicznego/usługowego.
    • Szukasz zamrażarki, która sprawdzi się nie tylko w domu, ale także jako sprzęt gastronomiczny dużego AGD.
    • Zwracasz dużą uwagę na rachunki za prąd i we w miarę przystępnej cenie pragniesz zakupić sprzęt niezużywający zbyt wiele energii.
    • Dość często zdarzają Ci się dłuższe awarie i przerwy w dostawie prądu.
    • Szukasz zamrażarki, która poradzi sobie w gorzej izolowanych pomieszczeniach.

    Sprawa odpowiedniego wyboru rodzaju zamrażarki jest mocno indywidualna, jeżeli chodzi o pojedynek szufladowa vs skrzyniowa. Jak sam jednak widzisz, analiza ich charakterystyki, a także krótki przegląd konkretnych sytuacji i kryteriów zakupowych, skutecznie rozjaśnią najważniejsze kwestie i dylematy zakupowe.

    Na samym końcu jeszcze raz wtrącę swoje 3 grosze:

    • Jak zapewne zauważyłeś, polecam zamrażarki pionowe do nieco delikatniejszych, codziennych produktów spożywczych, a także ich wielu typów. Możliwe jest bowiem lepsze zagospodarowanie miejsca dla zróżnicowanej żywności.
    • Kufry sprawdzą się bardziej przy dłuższym mrożeniu tych samych produktów lub chociażby mięsa, dziczyzny i większych artykułów spożywczych. Są też bardziej ekonomiczne podczas swojej pracy.

    Jeżeli coś istotnego Twoim zdaniem pominąłem, to oczywiście możesz wyrazić swoją opinię w sekcji komentarzy. Odpowiem tam też na ewentualne pytania.

    Propozycje kolejnych materiałów:

    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o