Patelnia tytanowa Ranking 2021 | Opinie

Najlepsze patelnie tytanowe to gwarancja trwałości przez wiele długich lat. Tego typu przyrządy kuchenne zapewniają też bardzo równomierną obróbkę termiczną żywności. Każda potrawa wyjdzie więc idealnie. Zobacz, jaka patelnia z powłoką tytanową jest teraz najlepsza, aby kupić raz, a dobrze!

Patelnia tytanowa - Ranking, opinie, jaka najlepsza?

W moim aktualizowanym i niezależnym rankingu patelni tytanowych pokażę Ci najtrwalsze, nieprzywierające produkty, które posłużą Ci przez wiele długich lat.

W klasyfikacji z opiniami znajdziesz także wyjątkowo duże czy głębokie patelnie tytanowe. Bez trudu wybierzesz coś dla siebie, mogąc precyzyjnie smażyć naleśniki, jajka, omlety bądź steki.

Ranking patelni tytanowych 2021 – TOP 7

Miejsce 1

Ballarini Alba Saute ALBG3E0.28U 28 cm

Wysokiej jakości patelnia tytanowa. Pokryto ją wielowarstwową powłoką nieprzywierającą, co zapewnia wygodę podczas smażenia. Dno naczynia wykonano z aluminium oraz ze stali szlachetnej. Dzięki temu z powodzeniem sprawdzi się na wszystkich typach kuchenek. Z kolei jego grubość zapewnia szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła.

Dla wielu Ballarini Alba Saute to najlepsza patelnia tytanowa dostępna w sklepach. Zapewnia zdrowe przygotowanie posiłków dla całej rodziny. Wszystko to za sprawą specjalnej powłoki niewymagającej stosowania dodatkowych tłuszczów. Naczynie nie zawiera PFOA, więc jest bezpieczne także dla środowiska.

Ta profesjonalna patelnia tytanowa jest łatwa w czyszczeniu. Nie wymaga uciążliwego szorowania podczas ręcznego mycia. Co ważne, producent zezwala na jej umieszczenie w zmywarce. Zastosowanie do produkcji solidnego i wytrzymałego materiału gwarantuje Ci długie użytkowanie, nawet przy codziennym smażeniu.

Miejsce 2

Ballarini Alba ALBG9F0.28U 28 cm

Grillowa patelnia z powłoką tytanową. Gwarantuje odporność na zniekształcenia oraz inne urazy mechaniczne. Grube dno dodatkowo wzmocniono stalą nierdzewną, co daje możliwość stosowania naczynia na kuchenkach indukcyjnych. Aluminiowy spód pozwala również na utrzymanie optymalnej temperatury posiłku przez dłuższy czas.

Odporna na zarysowania patelnia tytanowa podczas użycia nie wymaga oleju. Masz więc gwarancję, że posiłki będą w 100 procentach zdrowe i odżywcze. Nawet dłuższe smażenie nie spowoduje utraty ich jakości oraz pogorszenia smaku. Za sprawą odporności na wysokie temperatury naczynie sprawdzi się do zapiekania potraw w piekarniku.

Wytrzymała patelnia tytanowa nawet zimą pozwoli Ci na smak oraz zapach doskonale przypominający dania z prawdziwego rusztu. Powłoka naczynia nie zawiera PFOA. Oznacza to, że do jej produkcji nie zastosowano szkodliwych substancji oraz metali ciężkich. To więc idealne rozwiązanie dla alergików.

Miejsce 3

Tefal Duetto+ G7180755 30 cm

Patelnia z powłoką tytanową. Bezpieczeństwo podczas smażenia zapewnia nitowany uchwyt wykonany ze stali nierdzewnej. Zdecydowanie ułatwia on również transport naczynia wraz z jego zawartością. Rączka nie nagrzewa się nawet w trakcie dłuższego przygotowania posiłków, dlatego naczynie jest idealnym rozwiązaniem do każdej kuchni.

O osiągnięciu optymalnej temperatury poinformuje Cię specjalny wskaźnik znajdujący się na powierzchni. W odpowiednim momencie jego kolor zmieni się na mocno czerwony. To bardzo wygodne rozwiązanie pozwalające na zachowanie smaku, wyrazistego koloru oraz doskonałej konsystencji posiłku.

Ranking patelni tytanowych nie mógł pominąć tego modelu. Producent gwarantuje jego użytkowanie na wszystkich rodzajach kuchenek. Duża zasługa w tym grubego dna mającego odpowiednie właściwości, które pozwalają na bezawaryjne i długie użytkowanie patelni z tytanu. A wszystko to bez osiadania rdzy w nawet najmniejszych zakamarkach.

Miejsce 4

Ballarini Alba ALBG0L0.24U 24 cm

Trwała patelnia tytanowa z wielowarstwową powłoką. Dodatkowo wzbogacono ją tytanem, dzięki czemu naczynie jest odporne na zniekształcenia, zarysowania oraz wybrzuszenia. Do produkcji użyto także aluminiowego dna wzmocnionego stalową powłoką. Gwarantuje to smażenie potraw na wszystkich rodzajach kuchenek.

Oznacza to, że naczynie będzie świetnym rozwiązaniem nawet na indukcję. To nie wszystkie zalety tej polecanej patelni tytanowej. Dzięki niej swój posiłek przygotujesz niemalże błyskawicznie. Dno nie tylko szybko się nagrzeje, ale dodatkowo przez dłuższy czas zatrzyma ciepło. Masz więc gwarancję gorącego dania nie tylko bezpośrednio po jego przygotowaniu.

Niezawodna patelnia tytanowa idealnie sprawdzi się każdego dnia. Z powodzeniem usmażysz na niej warzywa, mięso, a nawet rybę. Wolisz nieco łagodniejsze potrawy? Wykorzystaj naczynie do duszenia. Zyskasz wówczas pewność, że Twój posiłek będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy.

Miejsce 5

Tefal Eco-Respect G2541953 28 cm

Najzdrowsza patelnia tytanowa na rynku. Jest nie tylko trwała, ale przede wszystkim przyjazna dla zdrowia i całego środowiska. Idealnie sprawdzi się w nowoczesnych pomieszczeniach i u osób ceniących ekologię. Do produkcji naczynia zużyto aż o 90 procent mniej energii niż przy tradycyjnym wytwarzaniu aluminium.

Ta dobra patelnia tytanowa powstała z recyklowanego tworzywa. Cechuje ją nieprzywierająca powłoka, która nie sprawia trudności podczas czyszczenia. Dzięki niej patelnia nadaje się do długiego użytku i to bez obaw o urazy mechaniczne. Podczas smażenia nie musisz używać oleju, dzięki czemu potrawy są lekkie i zdrowe.

W patelni zastosowano specjalny wskaźnik ciepła. Jego zadaniem jest informowanie o gotowości do rozpoczęcia smażenia. Kiedy patelnia osiągnie optymalną temperaturę, jej centralny punkt zmieni kolor na czerwony. Zyskasz przez to wyrazisty kolor wszystkich składników oraz idealną konsystencję potrawy.

Miejsce 6

Tefal Simply Clean B5670653 28 cm

Wygodna w użytkowaniu patelnia tytanowa. Zastosowana do jej produkcji powłoka nie tylko doskonale sprawdzi się podczas smażenia, ale także bezpośrednio po nim. Wiedz, że naczynie jest bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Nie wymaga szorowania podczas ręcznego mycia, a co najważniejsze, powierzchnia patelni zawsze pozostaje idealnie gładka.

Specjalną powłokę zastosowano we wnętrzu naczynia oraz na jego zewnętrznych stronach. Gwarantuje to ochronę przed zarysowaniami i błyskawiczne przewodnictwo ciepła. Patelnia tytanowa nie wymaga wiele czasu na rozgrzanie. Oznacza to, że podczas smażenia nie zużywasz za dużej ilości energii elektrycznej.

Odpowiednio dobrana powłoka ułatwia smażenie potraw nawet przy niewielkiej ilości oleju. Zyskasz w ten sposób smaczny oraz zdrowy posiłek i to bez obaw o utratę jego cennych wartości odżywczych. Patelnia tytanowa Tefal doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek, nadaje się nawet do indukcji.

Miejsce 7

Tefal Ingenio Emotion L9480674 28 cm

Okrągła patelnia tytanowa bez uchwytu. Producent takie rozwiązanie zastosował celowo. Stworzył całą serię naczyń, do których pasuje jedna odpinana rączka. To bardzo pomysłowe, ponieważ pozwala zaoszczędzić miejsce w szafce. Dodatkowo patelnia z powłoką tytanową nadaje się do zapiekania potraw w piekarniku.

Naczynie ma bardzo szerokie zastosowanie. Sprawdzi się nie tylko do smażenia czy duszenia, ale również serwowania potraw bezpośrednio na stół. Aby jeszcze bardziej ułatwić Ci korzystanie z patelni tytanowej, producent zadbał o specjalną powłokę. Dzięki niej składniki nie przywierają i do końca zachowują pierwotny kolor.

Głęboka patelnia tytanowa umożliwia również gotowanie. Nie obawiaj się trudnych do usunięcia resztek. Producent umożliwia mycie naczynia w zmywarce. Dodatkowo za sprawą specjalnych właściwości dna swój posiłek przygotujesz na wszystkich rodzajach kuchenek. Niezależnie, który ze sposobów wybierzesz, ciepło będzie równomiernie rozprowadzane po wnętrzu patelni.

Jaka patelnia tytanowa? Porady zakupowe

Po ranking patelni tytanowych warto sięgnąć, kiedy wahasz się, który produkt najbardziej spełni Twoje oczekiwania.

Aby jeszcze bardziej pomóc Ci w podjęciu decyzji, przygotowałem dodatkową część.

To lista czynników decydujących o jakości i wygodnym używaniu patelni tytanowych. Na pewno Ci się przyda.

Rodzaje patelni tytanowych

Producenci oferują produkty o różnorodnym zastosowaniu. Przed zakupem dokładnie upewnij się, do czego będzie Ci służyła patelnia tytanowa.

Spójrz poniżej, jakie są jej najpopularniejsze rodzaje.

  • Uniwersalnaczęsto dla wielu osób to najlepsza patelnia tytanowa, ponieważ umożliwia przygotowanie wielu potraw. Usmażysz w niej zarówno naleśniki, jak i mięso czy warzywa. Odpowiednio sprawdzi się także do ryb. Naczynie wykorzystasz ponadto do gotowania, duszenia, a także serwowania dania na stół.
  • Głęboka – na ten rodzaj naczynia warto się zdecydować, kiedy Twoim celem jest głównie przygotowywanie większej ilości potraw. Tradycyjny wok bardzo dobrze sprawdzi się do makaronu, sosów oraz potraw kuchni azjatyckiej. Specjalna powłoka nie powoduje przywierania składników, a grube dno zapewnia równomierne rozprowadzanie wysokiej temperatury w każdym miejscu.
  • Grillowa – decydując się na ten rodzaj patelni tytanowej, masz zagwarantowane przyrządzanie wielu dań bez użycia oleju. W czasie smażenia tłuszcz i tak będzie wytapiał się z mięsa oraz trafi w specjalne rowki, co zapewni wyjątkowy smak i jakość potraw.
  • Do naleśników – taka patelnia z powłoką tytanową charakteryzuje się niskimi brzegami, dzięki czemu przewracanie naleśników jest bardzo łatwe. Dodatkowo ciasto nie przykleja się do powierzchni, a Ty zyskujesz gwarancję idealnie wysmażonych placków.

Dodatkowe możliwości

Kiedy decydujesz się na najlepsze patelnie tytanowe, wiedz, że ich ceny nie są najniższe. Zadbaj więc o możliwość dodatkowych rozwiązań, jakie często oferują producenci.

Niekiedy do zestawu dołącza się pokrywkę. To bardzo korzystna opcja gwarantująca utrzymanie kuchenki w czystości. Znajdujący się w naczyniu tłuszcz nie rozpryskuje po całej kuchni, więc unikasz dodatkowego sprzątania.

Ważne, aby pokrywka miała specjalny otwór pozwalający na odprowadzenie pary w trakcie smażenia. Dodatkowo wiedz, że zawsze wykonuje się ją ze szkła hartowanego, co daje gwarancję przed pękaniem i zapewnia odporność na wysokie temperatury.

Coraz popularniejsze w patelniach z tytanu stają się odpinane uchwyty. Dzięki nim możesz zaoszczędzić sporo miejsca w kuchennych szafkach. Zdarza się, że rączki są uniwersalne i pasują do całego kompletu naczyń. Takie rozwiązanie pozwala np. na umieszczenie patelni w piekarniku lub serwowanie jedzenia prosto na stół.

Powłoka

Zazwyczaj tytanowe powłoki są mocne i odporne na zarysowania. Pamiętaj, że większą gwarancję wytrzymałości oraz długiego użytkowania zapewniają patelnie wykonane w całości z tytanu.

Sprawia to, że smażone produkty nie przywierają do naczynia, a przy tym zachowują idealny kolor i konsystencję do ostatniego kęsa. Dobrej jakości powłoka tytanowa nie jest jednocześnie ciężka do utrzymania w czystości. Nie wymaga uciążliwego szorowania pod kranem.

Patelnie tytanowe umożliwiają smażenie wielu dań bez użycia tłuszczu. To idealne rozwiązanie dla osób ceniących zdrowy tryb życia lub będących na diecie.

Tytanowa powłoka wykonana z najwyższej jakości materiałów to nie tylko bezpieczeństwo dla Ciebie, ale także całego środowiska. Do produkcji często stosuje się tworzywa pochodzące z recyklingu, a cały proces zużywa o wiele mniej energii. Masz więc pewność, że Twoje naczynie będzie ekologiczne.

Rozmiar

Dobre patelnie tytanowe zawsze mają odpowiedni rozmiar. Przed zakupem przeanalizuj dokładnie, jakiej wielkości naczynia poszukujesz.

Producenci oferują patelnie tytanowe o średnicy 24 oraz 28 cm. Sprawdzą się do przygotowania posiłków dla kilkuosobowej rodziny. Jeśli zależy Ci na większej powierzchni do smażenia, wybierz 30-centymetrowe naczynie.

W ofercie wielu sklepów znajdziesz także znacznie mniejsze produkty. Ich średnice najczęściej mają 20 cm. Sprawdzą się w przypadku singli lub osób nielubiących spędzać za dużo czasu w kuchni, jedzących głównie na mieście.

Dno

Wahasz się, jaka patelnia tytanowa będzie najlepsza? Wybierz takie naczynie, które pozwoli Ci na szybkie smażenie potraw.

Dużo w tym przypadku zależy od wykonania i jakości dna. Powinno być grube i kilkuwarstwowe. Bardzo dobrym wyborem są już patelnie o trzech lub czterech warstwach.

Jeśli zamierzasz gotować na indukcji, upewnij się, czy wybrane przez Ciebie naczynie jest do tego przeznaczone. Powinno zawierać dodatkową warstwę wykonaną ze stali nierdzewnej. Będziesz mieć wówczas pewność, że dno ma właściwości ferromagnetyczne i odpowiednio sprawdzi się na kuchenkach indukcyjnych.

Patelnia tytanowa – Czy warto?

Zakup patelni tytanowej to bez wątpienia dobre rozwiązanie. Naczynie nadaje się nie tylko do smażenia, ale także duszenia i gotowania.

Wielu producentów pozwala na pieczenie w piekarniku. Najlepsze patelnie tytanowe umożliwiają nawet przyrządzenie pizzy, której smak niczym nie różni się od tej serwowanej w prawdziwej pizzerii.

Wiele osób uważa, że tytanowe naczynia mają bezkonkurencyjną jakość na rynku. Pozwalają na smażenie na wszystkich rodzajach kuchenek i to bez konieczności używania tłuszczu.

Tytan to metal bardzo wytrzymały i odporny na zarysowania, odkształcenia i inne urazy mechaniczne. Na jego powierzchni nie powstaje korozja. Zapewnia to długie użytkowanie patelni i to w dodatku przy intensywnym smażeniu.

Metal wykorzystywany do produkcji naczyń jest na tyle bezpieczny, że swoje zastosowanie znajduje także w medycynie. Nie ma więc obaw, że do smażonych produktów przedostaną się szkodliwe substancje, nawet podczas reakcji z kwaśnymi składnikami. Patelnie tytanowe są idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy tryb życia oraz alergików.

Jak da się zauważyć, ze względu na ogromną ilość zalet naczynie jest warte zakupu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne patelnie, a nawet garnki czy formy do zapiekania.

Patelnia tytanowa – Ceny

Codzienne przygotowanie posiłków byłoby ciężkie do wykonania, gdyby nie patelnia, szczególnie dobrej jakości. Bez wątpienia jest nią ta wykonana z tytanu.

Dlaczego więc zwlekasz z jej zakupem? Domyślam się, że chodzi o względy finansowe. Nie obawiaj się! Dobra patelnia tytanowa wcale nie musi dużo kosztować.

Kupisz ją już za ok. 70 – 100 zł. Oczywiście kwota ta może wydać Ci się wysoka, ale pamiętaj, że metal, jakiego używa się do produkcji naczynia, nie należy do najtańszych. Świadczy o tym przede wszystkim jego jakość.

W podanym przeze mnie budżecie zdobędziesz już patelnie popularnych producentów. Będą się charakteryzowały nieprzywierającą powłoką oraz odpowiednim dnem. Dzięki temu swój posiłek przygotujesz na każdym rodzaju kuchenki, w tym na indukcji.

Nie spodziewaj się długiego użytkowania naczynia i jego profesjonalnego wykonania. Tanie patelnie bywają mniej odporne na zarysowania. Nie zawsze oferują też specjalny wskaźnik ciepła.

Czasami lepiej zdecydować się na droższy produkt. Wyższa cena w tym przypadku gwarantuje lepszą jakość. Już za ok. 200 – 300 zł kupisz porządną patelnię zapewniającą szybkie i zdrowe smażenie.

Droższe patelnie tytanowe pozwalają na przygotowanie posiłku bez konieczności używania oleju. Zyskasz dzięki temu smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Takie naczynia mają przede wszystkim szerokie zastosowanie. Nadają się nie tylko do smażenia, ale także duszenia, gotowania czy zapiekania w piekarniku.

Wolisz profesjonalne rozwiązania? Na sklepowych półkach znajdziesz i te. Mam oczywiście na myśli patelnie z górnej półki cenowej. Ich koszt zazwyczaj zaczyna się od 400 złotych w górę.

Inwestując w takie naczynie, masz pewność, że wykonano je z najlepszej jakości materiałów, które są nie tylko bezpieczne dla człowieka, ale także i środowiska.

W przypadku pojawienia się wątpliwości, zachęcam Cię do zajrzenia do wcześniejszej części tego materiału. Jest nią ranking patelni tytanowych. Pozwoli Ci na wybór produktu dostosowanego do Twoich oczekiwań i możliwości finansowych.

Jakiej firmy patelnia tytanowa?

Patelnie tytanowe oferuje wielu producentów. Przygotowałem dla Ciebie zestawienie kilku marek cieszących się największą popularnością wśród kupujących. Sprawdź, na które z nich najlepiej zwrócić uwagę.

Patelnie tytanowe Ballarini

Włoska marka zajmująca się produkcją naczyń. W ofercie producenta znajdziesz zarówno garnki, jak i patelnie, w tym również tytanowe.

Każdy produkt cechuje wysoka jakość wykonania oraz odpowiednio dopracowane detale. Oprócz tego producent szczególnie dba o bezpieczeństwo podczas tworzenia naczyń, a także w trakcie ich użytkowania.

Marka zyskała swoją popularność dzięki propagowaniu zdrowego odżywiania, dlatego też patelnie tytanowe Ballarini cechuje innowacyjna powłoka. W trakcie smażenia składniki nie przywierają do naczynia, a oprócz tego nie wymagają stosowania oleju.

Patelnie tytanowe Tefal

Na produkty tej marki bez wątpienia trzeba zwrócić uwagę. Producent za sprawą ogromnego doświadczenia oraz nowoczesnych technologii wyprodukował setki naczyń i akcesoriów kuchennych.

Zjednał sobie przez to rzeszę zadowolonych użytkowników, którzy wracają do niego każdego dnia. W ofercie marki znajdują się także patelnie tytanowe ułatwiające codzienne przygotowanie posiłków.

Naczynia odznaczają się wzmocnionym dnem, mogą więc być stosowane na indukcji. Dodatkowo gwarantują równomierny rozkład ciepła, co oznacza, że danie jest zdecydowanie szybciej gotowe do spożycia.

Patelnie tytanowe WOLL Cookware

Niemiecka marka istniejąca na rynku od 1974 r. Produkowane przez nią naczynia cechuje odpowiednie użycie materiałów oraz bezpieczeństwo w trakcie użytkowania.

Patelnie tytanowe WOLL Cookware cieszą się dużą popularnością z prostego względu. Oprócz nienagannego wykonania producent oferuje także szeroki wybór pod względem rozmiaru, kształtu czy nawet koloru.

Naczynia nadają się do tradycyjnego smażenia i codziennego użytkowania w kuchni. Producent oferuje również patelnie tytanowe o specjalnym zastosowaniu, jak np. grillowe lub do naleśników.

Patelnie tytanowe Accademia Mugnano

Włoska marka zajmująca się produkcją naczyń, została założona już w 1946 r. W jej ofercie znajdują się stalowe patelnie powlekane tytanem.

Wysoka jakość wykonania zapewnia smażenie potraw bez przywierania, a także umożliwia przygotowanie posiłków na kuchenkach indukcyjnych.

Marka cieszy się dużym zainteresowaniem szczególnie we Włoszech, gdzie polecają ją wybitni kucharze. Swoich zwolenników znalazła także w innych miejscach na świecie, w tym również na polskim rynku.

Podsumowanie

Dobra patelnia tytanowa niesie za sobą wiele korzyści. Jest wręcz niezniszczalna, równomiernie smaży i nadaje się do przeróżnych kuchenek oraz płyt, również indukcji. Po tak obszernym materiale nie musisz już pytać na forum o polecaną patelnię z powłoką tytanową.

Jeżeli masz dodatkowe pytanie lub własną opinię, skorzystaj z sekcji komentarzy.

Na portalu znajdziesz również naczynia do smażenia wykonane w inny sposób. Mowa chociażby o niezawodnych patelniach granitowych. Tak jak produkty tytanowe, również one wyróżniają się wysoką odpornością na zarysowania.

Stworzyłem też ogólny ranking najlepszych patelni, który szybko wskaże Ci zdrowe i nieprzywierające modele.

Rozważasz nowoczesne alternatywy dla klasycznych patelni? Zobacz zatem najlepsze patelnie elektryczne. Umożliwiają swobodny wybór temperatury, co stanowi ogromny plus.

Często robisz naleśniki? Wtedy spójrz na domowe naleśnikarki elektryczne. Mobilne, łatwe oraz wygodne w użytkowaniu.

Szukając z kolei kompletu naczyń, poznaj dobre garnki na indukcję. W rankingu przedstawiłem sporo ciekawych zestawów.

Oceń publikację
[Głosy: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments