Jaki ryżowar kupić?
Zakup ryżowaru nie wydaje się skomplikowanym przedsięwzięciem. Po podłączeniu do prądu ma jedynie ugotować ryż i to tyle! No może jeszcze ładnie prezentować się na blacie. Niemniej po obejrzeniu kilku topowych ryżowarów szybko zauważysz, że tego rodzaju naczynia mają także inne funkcje i parę parametrów wymagających szczególnej uwagi.
Skąd zatem mieć pewność, że upatrzony ryżowar będzie tym najlepszym? Przed ostatecznym zakupem zawsze rozważam kilka podstawowych kwestii. Oto one!
Pojemność
Mój ranking ryżowarów zawiera urządzenia o kilku pojemnościach. Chciałem Ci w ten sposób pokazać, jak różne porcje przygotujesz w takim naczyniu. Producenci najczęściej oferują pojemność od 1 do 6 l, przy czym największe garnki przeznaczone są bardziej do profesjonalnej gastronomii.
Pojemność ryżowaru określa, jaką ilość potrawy przygotujesz w tym samym czasie. Pamiętaj przy tym, że im większa wartość, tym rozmiar garnka znacznie wzrośnie. Weź to pod uwagę, szczególnie kiedy masz ograniczoną przestrzeń w kuchni i bardziej pasuje Ci mini garnek do ryżu.
Mimo wszystko przyrządzając obiad w ryżowarze, sporo osób oczekuje większej porcji (która wystarczy nawet na dwa lub trzy dni). Jeśli masz podobnie zdanie, to przed zakupem sprawdź dokładnie wielkość danego modelu.
Urządzenia o pojemności 1 l sprawdzą się z pewnością dla par albo rodziny 2 plus 1. W przypadku większej liczby domowników polecam wybierać ryżowary mieszczące między 2 a 3 l jedzenia. Myślę, że to optymalny wynik, który powinien zadowolić każdego.
Moc
To jeden z najważniejszych parametrów nie tylko ryżowaru, ale też innych urządzeń, z jakich korzystasz w kuchni. Im większa, tym krótszy czas nagrzewania i szybsze przyrządzanie potrawy.
Dobry ryżowar wyróżnia się wysoką mocą, często przekraczającą 500 W. Pamiętaj, że wyższy parametr przeznaczony jest dla naczyń o dużych pojemnościach.
Nie ukrywam, że swój obiad zdecydowanie szybciej przygotujesz w naczyniu o dużej mocy, najlepiej takiej ok. 700 – 800 W. Wtedy też ryż, warzywa, mięso czy ryby nie będą potrzebowały kilku godzin na obróbkę. Podasz je na stół szybciej, niż Ci się wydaje.
Wykonanie ryżowaru
Nigdy nie lekceważ tej kwestii. Zanim zdecydujesz się na konkretny sprzęt, przyjrzyj się uważnie, jak wygląda i z czego go wykonano.
Materiał zapewniający długą i bezawaryjną eksploatację to bez wątpienia stal nierdzewna. Naczynia wykonane w dużym stopniu z jej dodatkiem to wygodne i bezpieczne użytkowanie przez wiele lat.
Nie od dziś wiadomo, że stal ma właściwości odporne na korozję, zarysowania, zniszczenia czy inne urazy mechaniczne. Nie powoduje większych kłopotów również podczas mycia. Najczęściej polecane ryżowary (również przeze mnie) to te wykonane właśnie z dodatkiem stali szlachetnej.
Podczas gotowania w ryżowarze liczy się także wygoda. To między innymi z tego względu producenci decydują się na wyjmowane pojemniki albo podziałkę. Dzięki niej wiesz, ile produktu dodać do środka. Z kolei po zjedzeniu obiadu naczynie łatwo umieścisz pod kranem i swobodnie wymyjesz.
Funkcja podtrzymywania temperatury
To opcja, która bez wątpienia przyda Ci się raz na jakiś czas. Po skończonym gotowaniu ryżowar nadal utrzyma optymalną temperaturę posiłku, np. kiedy musisz wyjść do sklepu albo czekasz na powrót do domu swojej drugiej połówki.
Nie musisz wówczas odgrzewać posiłku w mikrofali, bo i tak wspólnie zjecie ciepły posiłek. W mojej opinii funkcja podtrzymywania temperatury to bardzo ważna sprawa.
Zwróć uwagę na fakt, że odgrzewany posiłek nie ma już tylu wartości odżywczych co skonsumowany zaraz po przygotowaniu. Jego smak również pozostawia sporo do życzenia. Dlatego zakup ryżowaru oferującego takie udogodnienie będzie doskonałym wyborem.
Opcja gotowania na parze
Gotowanie z dodatkiem takiej funkcji odbywa się w nieco niższej temperaturze. Jest także zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnej obróbki. To opcja warta do rozważenia szczególnie dla osób ceniących zdrowy tryb życia lub pragnących zrzucić parę kilogramów.
Takie udogodnienie umożliwia przyrządzanie nie tylko ryżu, ale też kaszy, owsianki, ryb, sushi, owoców morza, a nawet kurczaka.
Pamiętaj, że nie każdy ryżowar wyposażony jest w możliwość gotowania na parze, to opcja dodatkowa. Wtedy też do kompletu producenci dołączają specjalną tackę, którą trzeba umieścić nad garnkiem.
Nakładka musi mieć dobrze przemyślaną konstrukcję, inaczej nie spełni swojej funkcji. Powinna być tak skonstruowana, żeby mogła bez problemu gromadzić parę znajdującą się w najniższej części ryżowaru.
Decydując się na zakup naczynia z opcją gotowania na parze, upewnij się, czy taca ma wystarczająco wąskie otwory. W innym przypadku kawałki jedzenia zwyczajnie spadną na dno i wówczas para nie będzie mogła działać na żywność znajdującą się w naczyniu.
Timer
Wbrew pozorom to ciekawa funkcja, która często się przydaje. Timer zarezerwowany jest głównie dla nowocześniejszych ryżowarów oferujących dodatkowe rozwiązania.
To nic innego jak zegar podnoszący komfort użytkowania i wygodę podczas przyrządzania posiłku. Według mojej opinii w dużym stopniu wpływa na funkcjonalność urządzenia. Dlaczego? Chociażby dlatego, że samodzielnie decydujesz, kiedy rozpocząć obróbkę.
Wystarczy, że wieczorem dodasz do naczynia preferowane składniki i odpowiednio zaprogramujesz, by rano cieszyć się smacznym śniadaniem. To także świetna opcja, kiedy zabierasz do pracy lunch albo po powrocie do ciepłego gniazdka chcesz od razu zjeść smaczny obiad.
Możliwość regulacji temperatury
Zapewniają ją wyłącznie najlepsze na rynku ryżowary. Również i takich modeli nie zabrakło w moim rankingu. Dzięki tej funkcji przygotujesz wiele posiłków i to niezależnie od rodzaju ryżu czy innego produktu spożywczego.
Dopasowanie odpowiedniej temperatury do gotowanych warzyw, mięsa czy kaszy to gwarancja wydobycia ze składników wyjątkowego smaku i aromatu. To także większa szansa na zachowanie wartości odżywczych.
W tym przypadku chodzi również o walory estetyczne. Ustawiając prawidłową temperaturę, ryż nie rozgotuje się ani też nie poskleja, więc dobrze zaprezentuje się na talerzu. Każdy ugotowany składnik osiągnie właściwą konsystencję, a Ty odniesiesz pewnego rodzaju kulinarny sukces.
Opcja z możliwością regulacji temperatury to propozycja dla osób, którym zależy na produktach w stylu włoskim typu al dente.
Dodatkowe akcesoria
Ryżowary, jak sama nazwa wskazuje, służą do szybkiego gotowania ryżu. Nie oznacza to przy tym, że ograniczają się wyłącznie do jednego zastosowania. Tego rodzaju urządzenie wykorzystasz również do gotowania na parze ryb, warzyw, szybkiego robienia owsianki lub komosy.
To między innymi z tego względu producenci dołączają do zestawów dodatkowe akcesoria. Do przyrządzania dań na parze służy specjalna tacka. Oczywiście to nie jedyny dodatek, jaki znajdziesz w opakowaniu z ryżowarem.
Oprócz tego do dyspozycji masz najczęściej łyżkę do nakładania produktów oraz kubek pozwalający na wydzielenie porcji.
Wiedz, że każde z dodatkowych akcesoriów wpływa na komfort użytkowania, ale też na bezpieczeństwo podczas gotowania.
Ryżowar – Ceny
Robiąc szybkie porównanie ryżowarów, zapewne dużą uwagę poświęcasz cenom poszczególnych urządzeń. O ile koszt zakupu jest całkiem ważną kwestią, to nie daj się zmylić, że najistotniejszą.
Wahasz się, jaką kwotę trzeba przeznaczyć, aby w zamian otrzymać mocny i wydajny sprzęt do gotowania ryżu? Nie udzielę Ci jednoznacznej odpowiedzi, bo sporo zależy również od Twoich oczekiwań i potrzeb.
Podstawowy ryżowar kupisz już za lekko ponad 100 zł. W zestawie otrzymasz miarkę do odmierzania produktów oraz łyżkę. Wbrew pozorom pojemność najtańszych urządzeń wcale nie musi być najmniejsza.
Bardziej wygodne gotowanie zapewniają ryżowary za ok. 200 zł. I choć kwota wciąż nie jest bardzo wysoka, to takie maszyny mają szersze zastosowanie. Cechuje je również lepsze jakościowo wykonanie, gwarantujące przy tym długą i bezawaryjną eksploatację.
Droższe ryżowary wykorzystasz do gotowania na parze. Oprócz ryżu przygotujesz w nich ryby, owsiankę, warzywa, owoce morza, a nawet kurczaka.
Zdarza się, że producenci oferują także urządzenia kosztujące ponad 200 zł. Do dyspozycji masz wówczas większą moc, pojemność, ale i nowoczesny design. Za takie modele trzeba najczęściej zapłacić od 300 zł wzwyż.
To ryżowary wykonane z odpornej na uszkodzenia stali szlachetnej, nadające się do intensywnego gotowania. Wiele z nich zawiera timer, przydatne akcesoria oraz możliwość regulacji temperatury.
Jak widzisz, ceny tego rodzaju sprzętów nie są mocno zróżnicowane. Jeśli masz taką możliwość, warto dołożyć trochę więcej i kupić solidny sprzęt na lata. W przypadku wątpliwości ponownie sprawdź mój ranking ryżowarów, aby swój wybór dostosować do potrzeb i oczekiwań wszystkich domowników.
Podsumowanie
Jak się okazało, gotowanie ryżu jak najbardziej może być zautomatyzowane i bez niemiłych niespodzianek. Wystarczy jedynie wybrać dobry ryżowar, a teraz już wiesz, którymi z nich warto się zainteresować. Nie musisz o to pytać na grupach czy forach.
Jeżeli masz własną opinię o ryżowarze lub pragniesz o coś dopytać, skorzystaj z sekcji komentarzy.
Na portalu znajdziesz sporo innych sprzętów, które przydają się podczas pichcenia. Lubisz też jajka? Wtedy do gustu przypadnie Ci jajowar. Jak się okazało, niektóre ryżowary potrafią gotować na parze, ale lepszy będzie w tym najlepszy parowar. Obie te funkcje i wiele więcej potrafi połączyć dobry multicooker.
Szybka obróbka termiczna potraw to z kolei domena sprzętów, które prezentuje ranking szybkowarów elektrycznych i na gaz. Na przeciwległym biegunie stoją natomiast najlepsze wolnowary. Przydają się podczas tworzenia wielu dań, zatrzymując w nich wartości odżywcze. A skoro o wielofunkcyjności mowa, warto też poznać kombiwar halogenowy.