Jaki grill gazowy kupić? Sam kiedyś stałem przed tym dylematem, dzięki czemu mocno wgłębiłem się w temat. Przeczytałem masę opinii, porównań i testów, a teraz prezentuję Ci własny ranking.
Zaglądając do niego, poznasz najlepsze grille na gaz do ogrodu czy na taras. Zachwycą Cię stabilnością, wykonaniem, pojemnym rusztem oraz szybkim grillowaniem.
Pamiętaj, że moje zestawienie jest niezależne i aktualizowane. Nie zabrakło także porad zakupowych, analizy cen oraz producentów. Nic więcej nie potrzebujesz do dokonania dobrej decyzji!
Jaki grill gazowy wybrać?
Grille gazowe są wyraźnie bardziej złożone niż te tradycyjne. Co za tym idzie, wypada zwrócić uwagę na główne cechy i parametry. Wtedy dokonasz przemyślanego wyboru, wiedząc, jaki grill gazowy kupić.
Po poznaniu rankingu rzuć również okiem na porady zakupowe, które dla Ciebie przygotowałem. Stanowią idealne uzupełnienie wiedzy.
Wydajność grillowania
Kluczowa kwestia. Wpływa nie tylko na szybkość obróbki, lecz przede wszystkim na jej efekty.
Zwróć zatem uwagę na 4 cechy, z naciskiem na tę pierwszą:
- Równomierność grillowania – wpływa na nią zarówno ruszt, pokrywa, jak i blacha. Chodzi o to, aby zamknięty grill gazowy nie wypuszczał ciepła i jednolicie nagrzewał ruszt. Bez tego reszta cech ma małe znaczenie, ponieważ potrawy słabo wyjdą. Niektóre aspekty ciężko sprawdzić przed zakupem, zwłaszcza online, lecz połączenie palników tubowych, żeliwnego rusztu, masywnej pokrywy i grubej blachy stanowi duży atut. Taka konstrukcja skutkuje zwykle świetną izolacją.
- Temperatura grillowania – najlepiej, aby dobijała lub przekraczała 300°C. Dużo tu zależy od szczelności grilla, gdyż musi cały czas utrzymywać optymalną temperaturę. Wracamy więc do pierwszego punktu, aczkolwiek i tak rozsądnie wybadać, jaką maksymalną temperaturę może osiągnąć konkretny model.
- Szybkość nagrzewania – zarówno ta, jak i poprzednia cecha mocno bazuje na mocy oraz liczbie palników. Niektóre grille gazowe z 5 lub 6 palnikami potrafią przekraczać 20 kW. W takim wypadku nie stracisz dużo czasu, grill momentalnie zacznie obróbkę żywności. Istotna cecha, ale również zależna od szczelności budowy oraz realnej efektywności grillowania. Przy braku odpowiedniej izolacji cały proces przecież się wydłuży.
Jak widzisz, nie tak łatwo sprawdzić przed zakupem, jak skuteczny jest dany grill. Przykładowo możesz nabyć bardzo mocny sprzęt z szybkim nagrzewem, który nierównomiernie obrobi schab, stek i inne przysmaki, ponieważ nie utrzyma ciepła przy zamkniętej pokrywie.
Nie patrz zatem kurczowo na moc palników oraz to, jaką temperaturę i w ile minut osiąga grill. Pamiętaj, że rzeczywistość może brutalnie zweryfikować wartości ze specyfikacji. Nie zapomnij przeanalizować ogólnego wykonania, zwłaszcza blachy oraz pokrywy.
Dodam, że do rankingu wybrałem markowy sprzęt, który nie zawiedzie Cię w tej kwestii. Wszystkie topowe grille gazowe z zestawienia odznaczają się znakomitą izolacją. A że mocy zazwyczaj też im nie brakuje, pracują i szybko, i równomiernie. O to właśnie chodzi w tym sprzęcie!
Wykonanie i rozmiar rusztu
Co do wykonania, już o tym wspominałem: najlepsza opcja to żeliwny ruszt. Powinien bez szwanku wytrzymać więcej lat niż ruszt stalowy. Idealnie nadaje się do równomiernego grillowania różnych przysmaków.
Wymiary powierzchni grillowania to już sprawa indywidualna. Ten obszar ma najczęściej prostokątny kształt. Całkowita szerokość przekracza zwykle 40 cm. Największe grille zapewniają powyżej 70 – 90 cm szerokości, co stanowi już ogromną przestrzeń na przekąski. Coś dla osób, które urządzają garden party na ponad 10 osób.
Jeżeli chodzi o głębokość, raczej nie ma co schodzić poniżej 30 kilku centymetrów. Zakres jest tu mniejszy niż w porównaniu do szerokości i kończy się zwykle na 45 – 50 cm.
Rzecz jasna im większy ruszt, tym większy cały grill. Najlepiej zrobisz, jak przejdziesz się do sklepu i porównasz ze sobą kilka gabarytów. A przynajmniej zobaczysz filmiki czy zdjęcia z grillami, które wpadły Ci w oko. Wtedy precyzyjniej oszacujesz, jakie wymiary Ci wystarczą.
Regulacja płomienia
Nie ma tu ogromnych różnic. Grillem gazowym sterujesz za pomocą pokręteł z piezozapalaczami. Umożliwiają samoczynny zapłon gazu (iskrownik). Oprócz tego osobiście cenię płynną regulację temperatury, gdyż daje większą swobodę. Wielu osobom wystarczy jednak kilka domyślnych poziomów intensywności płomienia.
Co do wykonania, niektóre pokrętła otacza gumowana powierzchnia, która mniej się nagrzewa od stali/metalu. Sporo modeli zapewnia przy tym podświetlenie LED wokół pokręteł. Efektowne, a czasem i przydatne, bo informujące o zastosowaniu danej strefy. Wymaga jednak użycia kilku baterii, więc dobrze, gdy znajdują się od razu w zestawie.
Kontrola temperatury
Wiesz już, że dobry grill gazowy musi utrzymywać ciepło przy zamkniętej pokrywie. Poza tym korzystnie, gdy da Ci jakąś kontrolę nad temperaturą grillowania. Jak się okazało, większość modeli z rankingu oferuje termometr. Najprostszy mechanizm informujący o temperaturze obróbki.
Okazuje się, że to jednak nie wszystko. Znajdą się grille z bocznymi otworami na termosondy. Dokupując taki gadżet, poznasz dokładną temperaturę obrabianej żywności. Bardzo korzystne, zwłaszcza gdy często grillujesz ryby lub steki.
Znam też prostsze rozwiązanie pomagające monitorować stan jedzenia. Chodzi o szybę w pokrywie. Pamiętaj, że pozycja otwarta wpływa na utratę ciepła oraz dymu z komory. Polecam grillowanie przy zamkniętej pokrywie, otwierając ją tylko, aby przewrócić przysmaki.
Takie okienko da Ci wtedy szybki podgląd sytuacji. Do tego wcale nie przekreśla obecności termometru.
Utrzymywanie aromatu potraw
Wielu osobom wydaje się, że grill gazowy nie przyrządza tak smacznych potraw jak tradycyjny. To mit. Jak najbardziej stworzy dla Ciebie aromatyczne przekąski, w czym pomagają… aromatyzery. To swego rodzaju płytki, w zasadzie blaszki między palnikami a rusztem.
Mają proste zadanie: zamieniają skapujący tłuszcz i soki w dym, czym potęgują smak mięsa, ryb bądź warzyw. Niektóre grille gazowe idą w tym jeszcze dalej, dodatkowo oferując rynienkowy ruszt. Efekt taki sam jak w aromatyzerach, czyli spalanie tłuszczu.
Palnik boczny
Teoretycznie stanowi plus. Na takim palniku zagotujesz wodę na herbatę albo w ogóle ugotujesz bądź podsmażysz jakąś potrawę. W efekcie palnik boczny grilla gazowego działa jak taka mini kuchenka.
Finalnie musisz jednak ocenić, czy Ci się przyda. Być może uznasz, że zamiast dodatkowego palnika wolisz składaną półkę. Zauważ przy okazji, że siłą rzeczy profesjonalne grille gazowe prawie zawsze oferują tego typu palnik.
Dodatkowy ruszt górny
Super dodatek, przynajmniej jak dla mnie. Na takim ruszcie ułożysz pieczywo (grzanki, bułki na hotdogi czy hamburgery), delikatniejsze warzywa i inne przysmaki, które mogłyby się przypalić na dolnym ruszcie. To również świetne miejsce na utrzymywanie temperatury gotowej przekąski.
Stabilność i mobilność
Polecane grille gazowe ważą swoje, ale tak musi być. Inaczej grill może się za bardzo chwiać, co zmniejsza bezpieczeństwo użytkowania. Kolejna cecha, która przemawia za wyborem dobrze wykonanego modelu z grubą, stalową blachą.
Co ważne, masywność nie przekreśla wcale mobilności. Producenci wyposażają swoje produkty w kółka 360 stopni z hamulcem/blokadą. W efekcie łatwo zmienisz umiejscowienie grilla, nadal ciesząc się jego stabilnością.
Wyposażenie
Przede wszystkim warto w ogóle sprawdzić, jakie butle wchodzą do dolnej szafki. Wybierając mały grill gazowy, może to przekreślić chociażby popularne butle 11 kg.
W zestawie zawsze przyda się wąż oraz reduktor. Jeżeli chodzi o bardziej zintegrowane dodatki, cenię wieszaki/haki na akcesoria do grillowania oraz otwieracz na butelki z pojemnikiem na kapsle. Będąc kierownikiem ogrodowej imprezy, zwróć przy tym uwagę na wielkość bocznej półki, aby odłożyć na nią swoje fanty.
Pomyśl również, co zrobisz ze sprzętem po sezonie. Preferuję grille gazowe z pokrowcami. Te największe mogą nawet oferować na wyposażeniu swego rodzaju plandekę. Wykazuje odporność na warunki atmosferyczne. Komfortowy sposób na przechowywanie grilla, prawda?
Co do samego grillowania, znajdą się w pewnym sensie modularne modele z wyjmowanym środkiem rusztu. Pozwalają chociażby na użycie kamienia do pizzy, woka, patelni bądź jakiejś brytfanny. Niektóre w ogóle oprócz rusztu oferują żeliwną płytę grillową, co także może się niektórym spodobać – zależnie od preferowanych przekąsek z grilla.
A co z resztkami po grillowaniu? Zbiera je wyjmowania misa/tacka ociekowa na tłuszcz. Łatwo ją oczyścisz, nie musząc wcześniej demontować innych elementów sprzętu.
Warunki gwarancyjne
Lepiej rzuć na nie okiem przed zakupem. Im dłuższa gwarancja na poszczególne części, tym rzecz jasna lepiej. I to nie tylko dlatego, że serwis wymieni uszkodzoną część.
Druga sprawa, że owa część w ogóle będzie jeszcze dostępna. Do tanich grilli gazowych od nieznanych marek niejednokrotnie trudno znaleźć poszczególne komponenty. Może to definitywnie zakończyć żywot sprzętu, a tego zapewne nie chcesz.
Grill gazowy – Ceny
Rozstrzał cenowy topowych grilli gazowych jest ogromny. Trudno zatem podać konkretną kwotę, swego rodzaju najlepszą cenę za grill gazowy. To zależy bowiem od Twoich wymagań, tego, co zwykle grillujesz, oraz liczby gości na imprezach typu garden party.
Niemniej da się wyróżnić kilka kluczowych segmentów cenowych.
Najtańsze grille gazowe to te do 1000 zł, czasem nawet do 500 zł. Do tysiaka jak najbardziej oczekuj stabilnej konstrukcji, dodatkowego palnika czy termometru. Nieco trudniej niestety o żeliwny ruszt, czyli wiodący materiał tego elementu.
Modele za kilka stów mogą się za to chwiać oraz nie wytrzymać wielu lat bez awarii czy większych uszkodzeń. Na placach jednej ręki mogę wymienić bardziej sensowne produkty do 500 zł. Niemniej jakieś się znajdą i mogą wystarczyć na początek przygody z grillem gazowym.
Dużo ciekawiej robi się do 2000 zł. Dysponując takim budżetem, znajdziesz bardzo pojemny produkt z żeliwnym rusztem, stalową obudową i wieloma dodatkowymi udogodnieniami. Wiele osób nie czuje potrzeby wydawania większej kasy, co można zrozumieć.
Natkniesz się jednak na grille gazowe premium, które przekraczają 3000 zł. Czym się wyróżniają? Głównie ogromną powierzchnią grillowania i, co za tym idzie, rekordową mocą oraz liczbą palników. Coś dla osób, które urządzają przyjęcia barbecue nawet na ponad 10 osób ze sporym apetytem.
Jakiej firmy grill gazowy?
Rynek grilli gazowych obejmuje multum producentów. Mimo to wgłębiając się w temat, da się wyszczególnić ścisłą czołówkę marek. Kto do niej należy?
W mojej ocenie najlepsze grille gazową pochodzą od: Koler, Grillmeister, Landmann oraz Broil King. W przypadku produktów tych firm nie ma mowy o braku stabilności. To zazwyczaj masywne grille gazowe z porządnym rusztem, regulacją temperatury, termometrem, palnikiem bocznym, wysoką mocą i innymi atutami. Sprzęt wręcz nie do zajechania.
Rzecz jasna istnieją pewne różnice między grillami tych marek, ale patrząc na nie bardziej ogólnie, spełniają te same ważne założenia. Coś dla bardziej wymagających osób.
Blisko topki znajdują się grille gazowe Weber, Campingaz oraz Lund. Ta ostatnia marka wyróżnia się bardzo opłacalnymi produktami. Nie kosztują kosmicznie dużo, a dysponują wysoką mocą i solidnym wykonaniem.
Nie wiesz, jaki tańszy grill gazowy kupić? Wtedy spójrz przede wszystkim na ofertę Activa. Pojemne, mocne, choć raczej ze stalowymi rusztami, lecz to zrozumiałe w ich cenach.
Chcąc jak najbardziej zaoszczędzić, na zakupowym celowniku pojawia się też Teesa. Potrafi zaoferować przyzwoity grill gazowy nawet do 500 zł. Bardzo podstawowy, lecz całkiem trwały. Dobra opcja na początek.
Podsumowanie
Polecane grille gazowe spełnią wymagania każdej osoby. Jak pokazał Ci mój ranking, znajdziesz zarówno ogromne, jak i bardziej kompaktowe modele w różnych cenach. Większość oferuje żeliwny ruszt, termometr czy boczny palnik. Jak najbardziej praktyczne dodatki, które zwiększą Twój komfort.
Teraz już wiesz, jaki grill gazowy kupić, aby dobrze spełnił swoje zadanie. Nie musisz o to pytać na forum czy grupach. W razie dodatkowych pytań służę pomocą w sekcji komentarzy. To także odpowiednie miejsce na podzielenie się własną opinią o ogrodowym grillu na gaz.
Na PROrankingach znajdziesz też pewne alternatywy. Najbardziej klasyczne rozwiązanie stanowi dobry grill węglowy. Nie tak funkcjonalny i szybki jak sprzęt na gaz, ale za to zazwyczaj dużo tańszy.
Szukasz czegoś do grillowania przez cały rok? Zobacz ranking grilli elektrycznych do kuchni. Sam korzystam z takiego urządzenia i jest nieocenione w moim domu. Przygotowuję na nim zarówno mięsne, jak i wegetariańskie dania.
Najprostsze rozwiązanie, choć również całoroczne, stanowi z kolei najlepsza patelnia grillowa. Osobiście uważam, że warto mieć w swojej kuchni tego typu naczynie. Nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
A jeżeli podczas grillowania często harcują wokół Ciebie dzieciaki, spraw im bezpieczniejsze miejsce do zabaw. Chodzi o ranking trampolin ogrodowych. Zobaczysz, jaki spokój zyskasz.