Ubijanie białka blenderem to jedna z pierwszych czynności, gdy pichcisz coś dobrego. Generalnie stanowi prostą sprawę, ale jeżeli coś pójdzie nie tak na tym etapie, zmarnujesz swoje siły i czas. Dowiedz się zatem, jak najłatwiej i najszybciej ubić białko blenderem, żeby nie opadło.
Jak ubić pianę z białka blenderem?
Do ubicia sztywnej piany do wypieków przyda Ci się kilka akcesoriów dołączonych do blendera. Przede wszystkim odpowiednia końcówka, a konkretniej trzepaczka ze stali nierdzewnej, i wysoki pojemnik.
Po wymianie końcówki wbij białka do naczynia. Postaraj się uniknąć zabrudzenia ich żółtkami, żeby uzyskać sztywną pianę. Upewnij się też, że naczynie jest czyste i suche – to wszystko wpływa na efekt ubijania.
Zacznij od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększaj. Jak zauważysz, że białka zmieniają kolor z przezroczystego na biały, podnieś ustawienia blendera.
Im większa moc, tym szybciej ubijesz pianę z białek. Dlatego też najlepszy blender ręczny sprawdzi się najlepiej.
Co w przypadku kiedy masz sprzęt, ale brak odpowiedniej ubijaczki/trzepaczki? Wypróbuj końcówkę do rozdrabniania. Piana może być mniej sztywna lub proces ubijania potrwa dłużej, ale uzyskasz efekt, o który Ci mniej więcej chodziło.
Jak uniknąć opadnięcia piany z blendera?
Już wiesz, jak ubić białko blenderem, ale jeśli nie zrobisz tego odpowiednio, piana opadnie. Pamiętaj, żeby jajka były mniej więcej w temperaturze pokojowej.
Kiedy przejdziesz z niższych na wyższe obroty, w połowie ubijania dodaj ocet winny lub sok z cytryny (1/4 łyżeczki na 2 białka). Zakwaszenie zapobiegnie opadaniu. Nie dodawaj soli, ona z kolei częściej destabilizuje strukturę piany.
Nie ubijaj też białek zbyt długo, bo stracą swoją sztywną konsystencję.
Co zrobić, kiedy białka nie chcą się ubić?
To, jak ubić białka na sztywno blenderem, to jedna sprawa, ale czasem nie chcą się ubić wcale. Co wtedy? Przede wszystkim sprawdź, czy końcówka i miska były czyste i suche. Nawet odrobina tłuszczu lub wody uniemożliwi skutecznie ubijanie.
Jeśli za wcześnie dodasz sypkie składniki, takie jak cukier, kisiel itp., piana nie utrzyma sztywnej konsystencji. Rób to na końcu. Unikaj odstawiania piany na dłuższy czas, nawet do lodówki. Najlepiej ubij ją zaraz przed użyciem.
Pianę często uratujesz też, dodając jeszcze jedno białko i zwiększając obroty. Jeśli żadna z tych wskazówek nie pomoże, czasem pozostaje tylko spróbować jeszcze raz.
Przeczytaj też: Jak zrobić masło blenderem?
Inne sposoby na ubicie piany
Oprócz wiedzy, jak ubić pianę z białek blenderem, przyda Ci się też kilka porad, jak zrobić to inaczej. Oczywisty wybór to ręczna trzepaczka albo mikser. Sprawdzi się też widelec, ale to zdecydowanie pracochłonne i męczące. Przy ręcznym ubijaniu też zaczynaj powoli i stopniowo zwiększaj prędkość ruchów.
Co innego sprawdzi się do ubicia piany? Ciekawą opcją jest aquafaba. To nie sprzęt, a składnik, z którego zrobisz wegańską pianę – także za pomocą blendera. Aquafaba to po prostu woda z puszki fasoli lub ciecierzycy. Jedno białko to dwie łyżki tego płynu.