W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jak zrobić masło blenderem?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Zrobienie domowego masła blenderem to bardzo ekonomiczny sposób. Mało tego, gdy zrobisz to, jak należy, uzyskane masło zachwyci Cię smakiem! Dowiedz się zatem, jak szybko, prosto i prawidłowo zrobić masło za pomocą kuchennego blendera!

Jak zrobić domowe masło blenderem? Szybko i prosto

Spis treści:

    Przepis na domowe masło z blendera

    Chcąc zrobić domowe masło blenderem, przygotuj:

    • Blender.
    • Miskę.
    • Sitko z gazą.
    • Zimną wodę.
    • 600 g śmietany 30 – 42 procent.

    Za pomocą blendera ubij śmietanę. Najpierw na średnich, a później wyższych obrotach. Cały czas obserwuj, jak zmienia się konsystencja. Początkowo będzie płynna, ale z czasem zacznie stawać się bardziej zwarta.

    Ubijaj śmietanę do momentu, aż uzyskasz rzadki płyn z grudkami w żółtym kolorze. Przelej wszystko do sitka z gazą umieszczonego nad miską. Odcedzone grudki przepłucz zimną wodą. Możesz to robić w sitku. Powtarzaj czynność do momentu, aż wypływająca woda będzie czysta.

    Masło jest już gotowe. Złącz ze sobą grudki i uformuj je w całość. Przełóż do pojemniczka i włóż do lodówki. Przechowuj do 10 dni, smacznego!

    Pamiętaj, że swoje masło możesz wzbogacić o dodatki. Dodaj do niego np. odrobinę soli, miód, zioła lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko zależy od tego, co lubisz.

    Ranking blenderów ręcznych – zwycięzca

    Braun MQ9187XLI

    Jak zrobić masło blenderem ręcznym?

    Główny składnik się nie zmienia. Potrzebujesz przede wszystkim ok. 600 g śmietany 30, 36 bądź 42 procent. Umieść ją w wysokim naczyniu i blenduj. Wybierz końcówkę z nożykiem. Rób to do momentu, aż powstanie rzadki płyn z grudkami. Odcedź je na sitku z gazą, a następnie wypłucz w wodzie.

    Wypłukane z resztek płynu (czyli maślanki) grudki uformuj w maślaną bryłę. To Ty decydujesz o kształcie, może to być kostka, kulka lub wałek. Przełóż gotowe masło do pojemniczka i wstaw do lodówki.

    Jeśli sięgasz po dobry blender ręczny, zadbaj o odpowiednio wysokie naczynie. Dzięki temu nie pobrudzisz ani siebie, ani kuchni. Blenduj śmietanę cierpliwie, bez pośpiechu.

    To samo dotyczy płukania grudek. Musisz powtórzyć tę czynność kilka lub kilkanaście razy. Wiedz, że resztki maślanki skrócą trwałość masła, szybciej się zepsuje.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Jak zrobić masło blenderem kielichowym?

    Umieść w kielichu 600 g śmietany 30 – 42 procent. Włącz blender i zacznij ubijać. Po chwili nad ostrzami pojawi się bita śmietana. Wymieszaj zawartość kielicha i ponownie ubij. Powtórz czynności kilka razy, aż zobaczysz grudki. Przełóż je na sitko, odcedź i przepłucz przynajmniej kilka razy wodą.

    Wszystko zajmie Ci nie więcej niż 15, maksymalnie 20 minut. Ubijaj śmietanę cierpliwie, bez pośpiechu.

    Zwróć też uwagę, że samodzielnie zrobione masło wygląda nieco inaczej niż to ze sklepu. Jest jaśniejsze i bardziej kruche po schłodzeniu. Oczywiście nie ma to negatywnego wpływu na jego smak.

    Czym jeszcze można zrobić domowe masło?

    Jeżeli nie masz blendera, nic nie szkodzi. Domowe masło przygotujesz również np. za pomocą miksera ręcznego. Jeśli chcesz uniknąć bałaganu w kuchni, sięgnij po wysokie naczynie. Wykorzystaj końcówki służące do przyrządzania bitej śmietany. Zacznij od średnich obrotów, a potem je zwiększ. Reszta wygląda tak samo jak w przypadku blendera.

    Obawiasz się, że mikser ręczny będzie za słaby? Wiedz, że masło zrobisz też za pomocą robota planetarnego. Gdy masz do dyspozycji osłonę na miskę, wykorzystaj ją. Wtedy nie pobrudzisz ani siebie, ani wszystkiego wokół.

    Przeczytaj też: Jak ubić białko blenderem?

    Czy opłaca się robić masło blenderem?

    Jak najbardziej. Już dawno minęły czasy, kiedy masło kosztowało grosze. Choć obecnie ceny nie zawsze są tak zatrważające, nie da się o nich powiedzieć, że są atrakcyjne. Robiąc masło samodzielnie, oszczędzasz, choć nie tylko to. Masz też możliwość przekonania się, że to co przygotowane w domu, zachwyca smakiem.

    Twoje masło nie zawiera żadnych konserwantów ani sztucznych barwników. Nie martwisz się o zdrowie swoich bliskich, bo dobrze wiesz, co im podajesz. Poza tym decydujesz o smaku masła, stosując różne dodatki, dopasowujesz je do własnych potrzeb. Pamiętaj, że na jego zjedzenie masz mniej więcej 10 dni.

    Jeśli przygotujesz zbyt dużo masła, nic się nie dzieje. Nadmiar zamrozisz w zamrażarce, aby nic się nie zepsuło.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments