W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Melitta EPOS 1024-02 – Test ekspresu przelewowego

Maciej Mućk
Komentarze:  0

Nie wyobrażam sobie poranka bez kubka czarnej i gorącej kawy. Jeżeli masz tak samo, to zakup ekspresu do kawy na pewno przeszedł Ci kiedyś przez myśl. Na rynku dostępne są różne rodzaje jak ekspresy automatyczne, kolbowe czy kapsułkowe. Moim ulubionym jest jednak ekspres przelewowy. Pokażę Ci dziś model Melitta EPOS 1024-02. Od kilku tygodni umila mi poranki. Sprawdzę i ocenię jego budowę, obsługę, czyszczenie oraz oczywiście jakość parzonych kaw.

Melitta EPOS 1024-02 - Test ekspresu przelewowego

Spis treści:

    “Poproszę kawę z ekspresu przelewowego” – to zwrot, którego najczęściej używam w kawiarniach. To zdecydowanie mój ulubiony sposób parzenia kawy.

    Za chwilę pokażę Ci, jak robi to ekspres Melitta EPOS 1024-02 i czy zasługuje, aby ranking ekspresów przelewowych przyjął ten model. Nie mogę jednak przejść obojętnie obok jego wyglądu. Zresztą prześledźmy go razem.

    Sprawdź poniżej aktualne ceny Melitta EPOS 1024-02:

    Oferty w sklepie na testowany produkt

    Wygląd i budowa

    Czy wspomniałem Ci już, że Melitta EPOS 1024-02 to ekspres ze zintegrowany młynkiem? Może Ci się wydawać, że przez to ekspres jest duży, ale w końcu coś za coś. Jego wymiary wynoszą 357 x 311 x 359 mm i są one zbliżone do wymiarów klasycznego ekspresu automatycznego.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 ogólny wygląd

    Całe urządzenie bardzo mocno kojarzy mi się ze stylem steampunkowym, a złote wykończenia dodatkowo to podkreślają. Jeśli złoto to nie Twój kolor, producent przygotował również wersję ze srebrnymi akcentami.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 ogólny wygląd 2

    Po lewej stronie urządzenia znajdziesz młynek połączony z pojemnikiem na ziarna.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 młynek widok od góry

    Producent podaje, że pełen pojemnik wystarcza na zaparzenie od 2 do 3 dzbanków kawy. Przekłada się to na 16 – 24 filiżanek gorącego napoju. Dobry wynik. Pod młynkiem znajduje się miejsce na podstawkę z filtrem.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 ziarna nasypane do młynka

    Z prawej strony dzieje się jeszcze więcej. To tutaj znajdziesz całe serce ekspresu, czyli obrotowy dozownik do wody. Odpowiada za parzenie kawy.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 głowica przelewowa widok od góry

    Za dozownikiem znajduje się wyjmowany pojemnik na wodę.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 zamontowany pojemnik na wodę

    Pod dozownikiem znajdziesz natomiast podgrzewaną podstawkę na dzbanek. Panel sterujący umiejscowiono w podstawie urządzenia.

    Panel podzielono na dwie sekcje. Pierwsza odpowiada za ustawienia mielenia kawy. Ustawisz tutaj ilość filiżanek, które chcesz zaparzyć, oraz moc kawy w skali od 1 do 3.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 panel sterowania widok lewej strony

    Stopień zmielenia ziaren możesz wyregulować, korzystając z suwaka na młynku.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 system regulacji mielenia ziaren

    Druga sekcja odpowiada za parzenie kawy. Wybierzesz, czy parzenie odbędzie się z pre-infuzją czy bez. Opcja ta jest domyślnie włączona.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 panel sterowania widok prawej strony

    Sposób, w jaki Melitta zbudowała ekspres EPOS 1024-02, w mojej ocenie jest strzałem w dziesiątkę. Bardzo podoba mi się to, że mogę sprawdzić jakość mielenia, zanim zacznę parzyć kawę. Spory plus stanowi też wyjmowany pojemnik na wodę. Bardzo wygodne rozwiązanie.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 wyjęty pojemnik na wodę

    Całość odznacza się trwałością oraz świetnym spasowaniem. Od razu widać i czuć, że to ekspres przelewowy z górnej półki. Zajmuje trochę miejsca, to fakt, ale zapewni Ci za to młynek, więc nie ponosisz dodatkowych kosztów.

    Działanie oraz obsługa

    Melitta EPOS 1024-02 wygląda wspaniale, to już wiesz. Ekspres jest bardzo intuicyjny i nawet bez zaglądania w instrukcję poradzisz sobie z jego obsługą. Dla mnie najciekawszym aspektem w całej procedurze parzenia kawy jest moment pre-infuzji.

    Zacznijmy od początku. Parzenie kawy w ekspresie przelewowym wymaga od Ciebie podążania wyznaczoną ścieżką. Przygotowanie filtra, mielenie ziaren, parzenie i na końcu chwila oczekiwania, aż kawa spłynie do dzbanka.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 dzbanek z kawą

    W rezultacie otrzymasz powtarzalny efekt. Wprowadzanie zmian, jak np. grubość zmielonego ziarna czy inny stopień mocy kawy, zmieni smak naparu.

    Po wciśnięciu przycisku “BREW” ekspres Melitta EPOS 1024-02 zaczyna swoją magiczną pracę. Większość ekspresów przelewowych wyrzuca wodę porcjami na kawę. W zależności od budowy prysznica woda rozprowadzana jest mniej lub bardziej dokładnie.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 głowica przelewowa

    Melitta wprowadziła system, w którym obrotowa głowica delikatnie rozprowadza gorącą wodę na kawę poprzez swój kolisty ruch.

    Ta technika ma na celu imitowanie ręcznego sposobu zalewania kawy stosowanego przez baristów. Kiedy przyjrzysz się głowicy od spodu, zauważysz 3 otwory.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 głowica przelewowa widok od dołu

    Centralny otwór pracuje nieprzerwanie. Pozostałe dwa co jakiś czas wypuszczają strużki wody, które obmywają ścianki filtra i nawilżają kawę na brzegach.

    Po kilku minutach takiej pracy kawa jest gotowa do spożycia. Jeśli zdarzy Ci się, że nie wypijesz całej kawy od razu, przez pewien czas napar będzie podgrzewany na podstawce. Przydatne, prawda?

    Nie mogło się jednak obejść bez drobnych niedociągnięć. Żarna, które znajdują się w młynku i odpowiadają za mielenie ziaren, wykonano z ceramiki. Materiał ten jest nieco bardziej podatny na ścieranie niż np. stal.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 ceramiczne żarna

    Z czasem żarna zaczną się wycierać, a to wpłynie na jakość przemiału. Oczywiście w dużej mierze zależy to od tego, jak często będą one pracować. Jeśli będziesz korzystał z ekspresu w domu, to raczej nie masz się czym przejmować.

    Żarna są elementem eksploatacyjnym. W razie potrzeby możesz je po prostu wymienić.

    Melitta EPOS 1024-02 pozwoli Ci również zaparzyć kawę z wcześniej zmielonych ziaren. Wystarczy pominąć etap mielenia i wsypać zmieloną wcześniej kawę do pojemnika z filtrem.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 zmielona kawa w filtrze

    Tym sposobem zaoszczędzisz sobie porannego hałasu, ponieważ młynek pracuje donośnie.

    Praktyczne testy parzenia kawy

    Sekcję testów zacznę od mielenia kawy. Wszak to początek naszej drogi do wyśmienitej kawy. Źle, czyli niedokładnie zmielone ziarna wpłyną na jakość naparu.

    Uzupełniłem więc pojemnik na ziarna i zmieliłem je w kilku konfiguracjach stopnia zmielenia. W tym teście wybrana ilość filiżanek to 2. Pozwoliło mi to również określić dokładność mielenia. Wynik testu okazał się zadowalający.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 test wagi przemiału

    Podczas zmiany stopnia mielenia nie zmienia się waga otrzymanego przemiału. Różnice mogą występować w sekcji dziesiętnej. Odchylenie w normie. Gołym okiem można zauważyć, że w próbkach pojawiają się większe części ziaren. Są to pojedyncze przypadki i z racji ich niewielkich ilości nie mają one negatywnego wpływu na jakość kawy.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 test wagi przemiału 2

    Kolejnym krokiem podczas tego testu było zwiększenie poziomu intensywności. Z założenia ilość zmielonych ziaren powinna wzrastać wraz ze wzrostem tego wskaźnika. Im więcej kawy w pojemniku na filtr, nie zmieniając ilości użytej wody, tym intensywniejsza stanie się kawa. Zgodnie z założeniem ilość przemiału zwiększa się.

    Dodam, że czas pre-infuzji nie jest zależny od ustawień. Proces ten zawsze trwa tyle samo. Świetnym dodatkiem byłaby możliwość kontroli tych ustawień.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 widok z boku

    Niemniej pamiętaj, że ekspresy przelewowe to w gruncie rzeczy prosty rodzaj sprzętu do parzenia kawy. To nie maszyny dla wybrednych baristów.

    Kilka godzin zajęło mi dojście, jakie ustawienia pozwolą mi uzyskać moją ulubioną kawę. Kombinacji jest kilkanaście. 7 stopni zmielenia, 3 poziomy intensywności, 4 poziomy ilości wody.

    Przecież nikt nie powiedział, że jeśli zmielisz ziarna na dwie filiżanki, to należy to zalać ilością wody wyliczoną również na dwie filiżanki.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 widok z boku i z bliska

    Nie musisz też polegać na proporcjach firmy Melitta, jeżeli chodzi o ilość mielonych ziaren. Znając swoje ulubione proporcje, możesz odmierzyć wcześniej ilość ziaren i zmielić ich dokładną ilość.

    Jak widzisz, mimo prostoty ekspresów przelewowych Melitta EPOS 1024-02 i tak zapewni Ci wiele kombinacji. Eksperymentując, w końcu znajdziesz swoje najlepsze ustawienia – tak też było w moim przypadku. Finalnie smak kawy zadowolił mnie głębią i mocno pobudził do działania!

    Czyszczenie

    Dobrym sposobem na wydłużenie życia ekspresu jest jego regularne czyszczenie. Resztki kawy potrafią się dostać praktycznie wszędzie.

    Całość urządzenia wyczyścisz z zewnątrz lekko zwilżoną ściereczką. Podczas czyszczenia młynka pomocna będzie dołączona do urządzenia szczoteczka. Końcówka z twardym włosiem doskonale radzi sobie z czyszczeniem żaren. Druga, miękka strona szczotki pozwoli Ci pozbyć się kawowego pyłu.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 szczoteczka do czyszczenia z zestawu

    Zanim przystąpisz do czyszczenia młynka, upewnij się, że opróżniłeś pojemnik na ziarna. Dodatkowo warto uruchomić mielenie w celu pozbycia się resztek ziaren z pomiędzy żaren.

    Następnie odkręć pojemnik na ziarna, przekręcając go w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara. Teraz przestaw suwak stopnia mielenia kawy w pozycję Open i wyciągnij górne ziarno. Aby zakończyć czyszczenie, polecam użyć odkurzacza. Pozbędziesz się tak resztek pozostałych po szczotkowaniu z dolnego żarna.

    W dołączonej do urządzenia instrukcji znajdziesz też informację, w jaki sposób odkamienić ekspres. Urządzenie sygnalizuje taką konieczność, podświetlając ekran “CALC” na czerwono. Znajduje się on po lewej stronie przycisku “BREW”. Jeśli lampka zapali się na czerwono, jak najszybciej odkamień swój ekspres.

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 podczas czyszczenia

    Potrzebujesz do tego odpowiedniego detergentu. Sam proces polega na przygotowaniu roztworu i wlaniu go do pojemnika na wodę oraz uruchomieniu parzenia kawy. Pamiętaj, aby po odkamienianiu przepuścić kilka cykli parzenia z samą wodą. Oczyścisz w ten sposób mechanizm z resztek detergentu.

    W ogólnym rozrachunku czyszczenie tego sprzętu nie jest kłopotliwe bądź czasochłonne. Kierując się poradami z instrukcji, prędko sobie z tym poradzisz.

    Ostateczny werdykt

    Ekspres przelewowy Melitta EPOS 1024-02 wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jest prosty w obsłudze oraz czyszczeniu. Większości zabrudzeń czy kurzu pozbędziesz się dołączoną do zestawu szczoteczką. Urządzenie poinformuje Cię również, jeśli potrzebne będzie odkamienianie.

    Sprawdź poniżej aktualne ceny Melitta EPOS 1024-02:

    Oferty w sklepie na testowany produkt

    Zdecydowanie wyróżnia się wyglądem i przyciąga uwagę gości, a przy tym wszystkim parzy wspaniała kawę. Jeśli szukasz prostego urządzenia do codziennego użytku, recenzowany ekspres okaże się dla Ciebie doskonałym wyborem.

    Jestem pewien, że tak jak ja będziesz bardzo zadowolony podczas jego użytkowania!

    Materiał reklamowy dla marki Melitta, ponieważ redakcja otrzymała zapłatę za wykonanie testu. Opinia o produkcie pozostaje niezależna, subiektywna i bez ingerencji osób trzecich.

    Ocena Melitta EPOS 1024-02:

    Ocena 4,5 prorankingi

    Odznaczenia Melitta EPOS 1024-02:

    prorankingi polecają - odznaczenie

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments