Znam wiele cech, na które trzeba zwrócić uwagę, wybierając zgrzewarkę próżniową. Wszystkie z nich opisałem poniżej. Trzymając się porad zakupowych, nabędziesz dobrze wykonany i skuteczny sprzęt. Taka pakowarka znacząco przedłuży świeżość produktów spożywczych. Do tego pozytywnie zaskoczy Cię funkcjami i trybami pracy. Dowiedz się zatem, co jest ważne w pakowarkach próżniowych do domu lub małej gastronomii!
Tryby pracy, czyli zastosowanie
Tryby pracy to kluczowa kwestia w zgrzewarce próżniowej. Dlaczego? Ponieważ decydują o jej zastosowaniu. Najpierw przemyśl, co chcesz pakować w ten sposób. Czy tylko suche produkty, czy może też wilgotne lub wręcz ciekłe?
Następnie dopasuj dostępne tryby pracy do oczekiwań. Każdy model zgrzewa folię, jak i odsysa z niej powietrze. Oczywiste, bo to główne zastosowanie tego typu urządzeń.
Niektóre pakowarki idą jednak dużo dalej. Oferują tryby do wilgotnych oraz ciekłych artykułów spożywczych. Pomogą Ci też w marynowaniu i późniejszym gotowaniu metodą sous vide.
Zamierzasz szczelnie zamykać kruche, ogólnie delikatne rzeczy? Wtedy nieoceniany stanie się tryb pracy pulsacyjnej. Proces tworzenia próżni nie zmiażdży wrażliwej na uszkodzenia żywności.
Zdarzają się zgrzewarki, które dodatkowo dają możliwość samodzielnego ustawienia mocy próżni oraz czasu odsysania powietrza.
Pod ten punkt podczepię jeszcze jedną cechę: odsysanie próżniowe z zewnętrznych akcesoriów. Korzystnie, gdy zgrzewarka umożliwi Ci obsługę np. pojemników albo akcesoriów zupełnie innego producenta.
Tak naprawdę rozsądnie dobierając tę cechę, już jesteś w połowie drogi do udanego wyboru zgrzewarki. Nie lekceważ jednak kolejnych kwestii, więc prześledźmy je wspólnie.
Ranking zgrzewarek próżniowych – zwycięzca
Jakość wykonania
Osobiście cenię tu stal nierdzewną na obudowie. Siłą rzeczy to wytrzymalsze tworzywo niż plastik, prawda? Wyróżnia raczej bardziej profesjonalne modele.
Istotne również, aby pompa tłokowa (albo pompy, bo czasem są dwie) oraz silnik wytrzymywały jak najdłuższą pracę. Przydają się antypoślizgowe elementy od spodu oraz mocny zacisk pokrywy.
Panel sterowania powinien być jasno opisany. Masz niemal od razu wiedzieć, jaki tryb ukrywa się pod danym przyciskiem. Czasem we wszystkim dodatkowo pomaga wyświetlacz. Bez niego fazę pracy sygnalizują proste diody.
Analizując jakość wykonania oraz niezawodność zgrzewarki, istnieje pewna droga na skróty. Otóż jeśli producent obiecuje, że pakowarka nadaje się do gastronomii, dobrze to niej świadczy.
Jasne, obiecanki to jedno, a praktyka drugie, jednakże takie zastosowanie to nie żarty. Producenci muszą o tym pisać także w instrukcji. Powinni być zatem pewni niezawodności takiego sprzętu.
Maksymalne podciśnienie
Nie wszyscy producenci podają ten parametr, a szkoda. Niskie ciśnienie w torebce oznacza, że jest w niej niewiele powietrza. Tym samym nie musisz się martwić, że zapakowana żywność szybko się zepsuje. O to tutaj chodzi, mam rację?
Jeżeli uda Ci się znaleźć informacje o wytwarzanym podciśnieniu, to dużo więcej wiesz o sprzęcie. Wartość tego parametru to przeważnie ok. -55 kPa, co stanowi dobry rezultat.
Wydajność pompy
Wysoka wydajność pompy oznacza sprawne działanie zgrzewarki. Na szczęście akurat ten parametr zwykle nie jest tajemnicą i podaje go większość producentów.
Standardowo jego wartość mieści się w przedziale ok. 4 – 12 l/min. Niektóre modele osiągają nawet 16 l/min. Ogólnie im więcej, tym lepiej w tym wypadku.
Listwa zgrzewająca
To część, od której zależą możliwości pakowarki względem stosowanych folii. Na podstawie długości listwy zgrzewającej wywnioskujesz, jaki będzie maksymalny rozmiar opakowań na żywność.
Podpowiem Ci, że zwykle górna granica to ok. 30 cm. Spokojnie Ci wystarczy do zapakowania przeróżnych rodzajów żywności. Zresztą tak samo jak 28 cm.
W mojej ocenie nie warto jedynie schodzić poniżej 25 cm, jeżeli chodzi o szerokość obsługiwanych folii/woreczków.
Liczba zgrzewów
Kiedy pakowarka skończy odsysać powietrze z worka z jedzeniem, przechodzi do etapu zgrzewania. Zgrzewy (lub inaczej spoiny), muszą być wykonane solidnie, bo nieszczelności przyczyniają się do zepsucia żywności.
Zwróć więc uwagę na to, ile zgrzewów robi sprzęt. Bardzo często zgrzewarki zapewniają podwójne spoiny, aby odpowiednio zabezpieczyć produkty spożywcze.
Dwa czy nawet trzy rzędy zgrzewów sprawdzają się zwłaszcza przy pakowaniu wędlin, mięsa i podobnych, wilgotnych składników (lub nieco cięższych, np. dużych porcji jedzenia).
Przeczytaj też: Czy warto kupić zgrzewarkę próżniową?
Gilotyna
Czyli inaczej obcinaczka folii. Bez niej musisz własnoręcznie, a konkretniej nożyczkami, obciąć kawałek folii. Bywa to mniej precyzyjne. Z gilotyną zrobisz to równo i bezpośrednio w urządzeniu (bo tam znajduje się ten element).
Najlepsze zgrzewarki próżniowe na ogół oferują to udogodnienie.
Tacka ociekowa
Obowiązkowa część, gdy zgrzewarka ma pakować także produkty wilgotne i tym bardziej ciekłe. Tacki tego typu nie są wielkie, ale i tak chronią przed zalaniem blatu.
Dodatkowy plus stanowi możliwość umycia tego dodatku w zmywarce.
Wymiary
Najbardziej popularne są niewielkie zgrzewarki, które nie zajmują za dużo miejsca na blacie i w szafce. Zadbaj o to, aby pakowarka była kompaktowa, ale jednocześnie umożliwiała Ci zgrzewanie dostatecznie dużych worków z jedzeniem.
Nie zaszkodzi, jeśli dodatkowo sprawdzisz wagę urządzenia. Upewnisz się, czy będzie wygodne w przenoszeniu.
Pamiętaj, że na blacie musisz umieścić i zgrzewarkę, i worek z żywnością. Dlatego też robocza powierzchnia, której potrzebujesz, będzie znacząco większa niż gabaryty samej pakowarki. Dlatego też nie powinna być zbyt duża.
Co do przechowywania, pojawia się pewna ważna cecha. Niektóre modele bez obaw przechowasz w pozycji pionowej. Zależnie od wybranego na taki sprzęt miejsca może to mieć znaczenie.
Akcesoria w zestawie
W punkcie o trybach pracy wspominałem Ci o odsysaniu powietrza z pojemników czy akcesoriów próżniowych od innych producentów. Aby tego dokonać, potrzebujesz adapterów lub wężyka.
Oprócz tego miło, gdy w zestawie znajdziesz coś więcej niż samą rolkę podstawowej folii. Niektórzy producenci zawierają worki o różnej pojemności, a inni dokładają jeszcze pojemniki próżniowe.
Zazwyczaj im droższa zgrzewarka, tym więcej znajdziesz na jej wyposażeniu.
Głośność pracy
Niestety, ale szybkie tworzenie próżni jest zazwyczaj głośne. Niemniej znajdą się nieco cichsze zgrzewarki próżniowe, np. takie, które nie przekraczają 70 dB. Nadal donośnie działają, ale nie aż tak jak pakowarki hałasujące na poziomie 80 dB (lub jeszcze głośniejsze).
Moc
Nie bez powodu wspominam o tym na samym końcu. Tak naprawdę moc zgrzewarki próżniowej nie jest zbyt istotna. Nie ma tu bowiem dużego zróżnicowania. Te urządzenia osiągają zazwyczaj 120 – 140 W.
Nie jest do końca prawdą to, że moc wpływa na szybkość pracy. Nie czyni tego w bezpośredni sposób. Moc znamionowa ma być po prostu taka, aby urządzenie w ogóle rozpoczęło prawidłową pracę.
W tej kategorii więcej watów nie oznacza większej wydajności, co warto zapamiętać.
Podsumowanie
Na co zwrócić uwagę, wybierając zgrzewarkę próżniową? Przede wszystkim poznaj jej tryby pracy. Odpowiadają za zastosowanie. Jeżeli producent to podaje, sprawdź maksymalne podciśnienie oraz wydajność pompy. Przeanalizuj jakość wykonania, obsługiwaną szerokość folii i obecność gilotyny.
Rozsądnie uczynisz, gdy oprócz tego sprawdzisz liczbę zgrzewów, akcesoria w zestawie oraz obecność tacki ociekowej (jeżeli pakowarka zamyka też woreczki z wilgotnymi lub ciekłymi produktami).
Małe znaczenie ma natomiast moc, gdyż to i tak urządzenia niskowatowe. Głośność pracy jest z kolei istotna, ale zazwyczaj dość wysoka w tej kategorii.
Pamiętając o tych aspektach, dokonasz dobrego wyboru zgrzewarki próżniowej!